Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ładny i bardzo stylowy Teac V-95RX w drewnie. Nawet cena atrakcyjna, szkoda, że wysyłka zastrzeżona tylko do USA, ale może ktoś ma lokalny kontakt?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

musiko, 5 Kwi 2010, 22:29

>Czy są też jakieś sposoby na ustawienie prawidłowej prędkości bez przyrządów jak już (mam nadzieję)

>znajdę potencjometr?

Jeśli naprawdę chcesz to zrobić na ucho, bez przyrządów, to spróbuj tak:

- na magnetofonie uznanym za referencyjny nagraj sobie dwie kasety z tym samym materiałem - może być muzyka, lepiej jakiś ton, np. sinus 1 kHz (choćby z komputera)

- odtwarzaj naraz obie kasety - jedną na tym referencyjnym, drugą na regulowanym magnetofonie, i ustawiaj prędkość, aż ton będzie z obu na tej samej wysokości

To wymaga muzycznego ucha, ale może dać całkiem niezły efekt.

Forecast88, 6 Kwi 2010, 01:51

>Ładny i bardzo stylowy Teac V-95RX w drewnie. Nawet cena atrakcyjna, szkoda, że wysyłka zastrzeżona

>tylko do USA, ale może ktoś ma lokalny kontakt?

Ma, jak chcesz go mieć to zapraszam na PW. Pozdr

Słuchajcie, już ktoś te zdjęcia pokazywał, ale jedno mnie zastanowiło, kolo mył prócz elektroniki w płynie nikotynowym,słyszał ktoś o takiej metodzie mycia? Na zdjęciach widać, że jest naprawdę czysto....

Ukryta Zawartość

post-15740-100007901 1270544071_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Panowie znawcy elektroniki mam pytanie dotyczące tonów testowych :

magnetofon Nakamichi Dragon ma 400Hz i 16kHz a legendarny Tandberg 3014A ma 315hz i 15kHz czym podyktowana jest ta rozbieżność w tonach testowych i czy ma to wpływ na jakość kalibracji ?

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Sorry nadzorca, że drążę temat, ale ni daje mi to spokoju. Tak zachwalałeś, tak zachwycałeś się swoim RSB100. Potem zakupiłeś RSB85, gdzie pytałes się tu na forum o serwisówkę, o ponoć edck był kompletnie rozjechany. Tydzień później wystawiasz go na Allegro i piszesz, że jest rewelacyjny, że bije na głowę Pioneera CT-95, Kenwooda 9050S. Nie to że bawię się w policjanta, ale naprawiłeś, wyregulowałeś go że gra tak reelacyjnie i go sprzedajesz? Nie chce tu oskarżać bezpodstawnie,ale wygląda mi to jakoś 'dziwnie'...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mam pytanie w imieniu znajomego: co jest wart Sony TC-K 850 ES? Ale szczerze:) I jak daleko mu do serii 9xx? Znajomy posiada Pioneera CT 979. Chcialby aby drugi deck nie odstawal za bardzo. Reszta systemu to takze Pioneer: A 88x i PD 65 Elite.

musico, Forecast88, ostatnio regulowałem prędkość w Kenwoodzie. Próbowałem poprzez porównanie odtwarzanego na nim tonu o znanej częstotliwości z tonem oryginalnym odtwarzanym w tym samym czasie na CD. Niestety, mimo sporego "doświadczenia muzycznego" nie udało się. Bardzo trudno wychwycić różnice i zestroić tak jak np gitarę. O wiele skuteczniejsza choć bardziej uciążliwa okazała się metoda zasugerowana przez Kasjela - poprzez porównanie czasu odtwarzania utworu lub sygnału z czasem oryginalnym. Po kilku próbach można ustawić prędkość b. dokładnie. Potrzebna jest dobrze nagrana kaseta z sygnałem o znanej długości, nie mniej niż 3, 4 minuty i stoper.

Wojtek

Wojtek

Ja w FX600 ustawiłem prędkość podczas odtwarzania utworu nagranym na decku z systemem stabilizacji obrotów. Może nie jest to idealnie, ale teraz odtwarza tak jak reszta :) w sumie też trochę czasu spędziłem :) Ton po jakimś czasie niestety brzmi tak samo, a znany mi i lubiany utwór brzmi inaczej w oryginale a inaczej na rozregulowanej prędkości.

Disco 850`tki nie miałem, ale z tego co słyszałem jest to niezły deck, podobno bardzo muzykalny, słyszałem też, że trochę mu brakuje do serii 9xx, ale trzeba by było posłuchać osobiście - i tutaj jest kłopot :) Pioneer`ów nie znam w ogóle jak wiesz, więc nie mam zielonego pojęcia, więc tutaj się nie wypowiem :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Przyszła mi do głowy inna metoda.

Moja żona ma elektroniczny stroik do gitary akustycznej. Ustrojstwo potrafi bez problemu wyłapać różnicę pomiędzy 440 a 442 Hz (sinus). Pomyślałem, że można by nagrać na decku który ma referencyjne obroty jakiś tego typu dźwięk i regulować wg takiego stroika. Metoda znacznie szybsza niż mozolne czekanie ze stoperem w ręku i czekanie na TEN moment, po którym znowu lekko korygujemy i po kolejnych kilku minutach dowiadujemy się, że przesadziliśmy. Trzeba by tylko przeliczyć na ile odchyłki obrotów będą powodować zmianę częstotliwości. Spróbować nie zawadzi.

A przy okazji pytanie do tych co z niejednego polskiego decka słuchali.

Który polski popularny (nie jakaś mityczna konstrukcja którą widziało 2 i pół osoby, z czego jedna chyba gdzieś na zdjęciu) magnetofon jest najlepszy i dlaczego szuflada ? ;)

W sumie te MDS-y (418,432,442,4421/2)uważam za najciekawsze jakie się pojawiły mimo tego, że miały swoje ewidentne wady, ot choćby strzelające elektromagnesy, czy nieprzemyślane prowadzenie kabla od głowicy w skutek czego pojawia się dosyć spory przydźwięk sieciowy. Dodał bym jeszcze głośno "pykający" kontaktron przy liczniku taśmy do Auto Stop-u i mizernie krótkie wskaźniki.

Mam 432 (Dynamic Speaker) i zastanawiam się czy jest sens wymieniać ją na polską wersję, czyli podpisaną Unitra lub Diora, czy lepiej pozostać przy swojej i ewentualnie poszukać ładnego polskiego frontu, skoro uparłem się na polski akcent.

Wiem, że eksportowe wersje były lepsze, ale czy gra jest warta świeczki ?

To jest bardzo dokładna metoda, ale też bardzo czasochłonna. Bo jak wiadomo, robi się to metodą prób i błędów. Ja jestem w tej dobrej sytuacji, że kiedyś Muls zmierzył prędkość przesuwu taśmy w kilku moich deckach za pomocą oryginalnej taśmy kalibracyjnej i aparatury pomiarowej. Dlatego wiem który deck wykazał się wręcz wzorcową prędkością, Na nim zmierzyłem czas fragmentu muzycznego, który wynosił 6min30s. I mam absolutną pewność, że każdy mój magnetofon powinien mieć ten czas jak najbardziej zbliżony (+/- 1s). Zauważyłem jednak, że magnetofon z tzw."Qartz Control" nie gwarantuje wcale idealnej prędkości przesuwu taśmy. I tak np. Grundig CF 5500 miał zbyt szybki przesuw. A w tej chwili Optonica RT 9100 wykazuje też zbyt szybki przesuw. A obydwa decki są wyposażone w kwarcową stabilizację obrotów.

Poszukuję instrukcji serwisowej i użytkownika oraz schematu do ONKYO INTEGRA TA-2570. Liczę na pomoc tych którzy posiadają te modele lub tych którzy wiedzą gdzie w necie można to znaleźć. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Filwoj - mogę ci wysłać serwisówkę do Onkyo TA 2800, który jest identyczny jak TA 2570 tylko ma drewniane boczki. Ja mam dwie sztuki TA 2570. Co chciał byś wiedzieć ?

Albo sam sobie ściągnij.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel, 2 Kwi 2010, 18:49

>Czy ktoś z Was ma, lub miał magnetofon "Hitachi D 900" ??? Potrzebował bym serwisówkę do niego,

>oraz kilka porad w sprawie naprawy mechanizmu.

Niestety nie mam jeszcze nic konkretnego,

Narazie znalazlem tylko to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja nadal jestem fanem czarnego sprzętu i taki też mam w swojej kolekcji z wyjątkiem lampy Amplifon.Może się pokuszę o stworzenie drugiego systemu w srebrnym kolorze?Te stare klocki wyglądają naprawdę świetnie!

Filwoj, 6 Kwi 2010, 18:43

>Poszukuję instrukcji serwisowej i użytkownika oraz schematu do ONKYO INTEGRA TA-2570. Liczę na

>pomoc tych którzy posiadają te modele lub tych którzy wiedzą gdzie w necie można to znaleźć. Z góry

>dziękuję.

>Pozdrawiam

>Wojtek

Czy to może Ty dzisiaj kupiłeś ten model decka w "Uszkodzonych" ?

Wszystkie metody godne uwagi, ale ja nadal nie wiem gdzie ustawiać prędkość w N5846 ?

Może ktoś posiada serwisówkę lub wie którym potencjometrem "kręcić"?

Magnetofon gra szybciej niż powinien , wiem to na pewno już.

John 1.5 V, 6 Kwi 2010, 17:36

Ja w przeszłości miałem w jednym czasie mds-418 i mds-440. Poza tym, bezpośrednio porównywałem 418-kę z deck'iem ZRK M9108 (o ile dobrze pamiętam symbol). Moja 418 miała nową głowicę ALPS - oryginalna z "niebieskim" czołem była lekko starta, gdy nabyłem ten magnetofon i musiałem ją wymienić. Taki sam ALPS był w magnetofonie ZRK (wymieniona oryginalna polska gowica). No i porównanie brzmienia tych magnetofonów wypadło zdecydowanie na plus dla szuflady. Bardziej szczegółowy i mniej zaszumiony dźwięk, świetne Dolby w szufladzie - nie ucinało wysokich, a tłumiło zakłócenia. Muzyka nagrana na 418 z CD firmy Fonica i odtwarzana równocześnie z magnetofonu i CD, niewprawionemu słuchaczowi nie pozwalała na odróżnienie kopii od oryginału. Rożnica delikatna była, ale nie wiadomo było co jest oryginałem, a co kopią z taśmy (odsłuch na takim poziomie głośności, aby szum nie odgrywał roli przy odsłuchu). Przy deck'u ZRK ta różnica była wyczuwalna - na minus dla deck'a. Co dziwniejsze, miałem okazje słuchać magnetofonu ZRK M7010 i jego dźwięk był dużo lepszy, niz ten z nowszego 9108, szczególnie, ze tu mogłem odnieść się do nagrań z płyt winylowych. Nie słuchałem nigdy 7020, ale rożni się od 7010 obsługą taśm metalowych i wydaje mi się, ze nie mógł być gorszy od tego niższego modelu. Obecnie kupiłem sobie MDS-432 (bliźniak 418-ki, tyle, ze w ładniejszym opakowaniu). Jeszcze go nie odsłuchiwałem. Z tego co mam w pamięci z przeszłości, to wiem, ze deck'i Kasprzaka (ZRK) miały często "rozleciane" parametry - ale to wina marnych głowic, jakie tam stosowano. Szuflady Diory miały moim zdaniem lepszy reżim jakościowy i produkcyjny, bardzo dobre importowane głowice i dlatego były "szczytowym" ;) osiągnięciem polskiej elektroniki w tej dziedzinie. Co ciekawe, modele z Dolby C (czyli 440 i wyższe), nie grały już tak detalicznie, jak 418 i 432 (tylko Dolby B). Czemu? Nie wiem. Nie wiem także, czy eksportowe wersje szuflad, miały lepsze elementy - osobiście wole napis UNITRA na froncie, niż jakąś obco brzmiącą markę. I jeszcze jedno - prawidłowo konserwowany mechanizm szuflady - poza wadami, o których wspomniałeś - miał dwie zalety. Prostotę samej mechaniki i trwałość ułożyskowania grubej osi koła zamachowego. Mechanizm deck'ów ZRK, szczególnie w późniejszym wykonaniu - to już porażka. Swego czasu wymieniłem główny silnik w szufladzie, na jeszcze NRD-owski silnik bezkomutatorowy - znacznie zmniejszyło to przydźwięk w głośnikach. Dopracowanie drogi sygnału od głowicy do wyjścia, jeszcze bardzie poprawiłaby parametry tego magnetofonu. Poza tym - pisałem o tym kiedyś - ze schematu 418-ki wynika, ze można zastosować tam podwójną głowicę zapisująco - odczytującą. Oddzielnie prowadzone są tam przewody od zapisu i odczytu - tory odczytu i zapisu przełączane isostatem. W nowszych szufladach, tych z Dolby C, taki manewr już nie jest możliwy (pojedyncze przewody). Wprawdzie brak funkcji monitor, ale taka głowica wycisnęłaby chyba z elektroniki wszystko, na co było stać ten deck.

To tyle, co wiem z własnego doświadczenia. ;)

Filwoj, 6 Kwi 2010, 21:28

>Tak fotek, to ja. Nie licytowałeś widzę na szczęście; po tej zmianie z utajnianiem nicków na alle

>łatwiej komuś wejść w paradę...

>Wojtek

A właśnie że licytowałem, bo mam inny nick niż tu. Ten drugi c....y to ja. A szkoda.

• Pokaż nowe odpowiedzi