Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

elektrospiro, 4 Maj 2010, 19:42

Przepraszam, ale zauważyłem że, koledzy tłumaczą fdanaberię Elektrospiro ilością i jakością posiadanego przez niego sprzętu. Wydaje mi się, że Elekrtospiro ma inne podejście do warości. Celnie zauważył zazdrość którą w nas wzbudza zgromadzona przez Niego kolekcja. Ale zazdrość to podstawowa cecha ludzka działająca stymulująco, więc pozytywna, o ile nie wzbudza zawiści.

Świadome okaleczanie języka polskiego (jeśli nie służy osiągnięciu zamierzonego celu, jest karalne)

Stwierdzam to jako były wydawca.

Czytając wpisy kolegi Elektrospiro, a także oglądając zamieszczone przez Niego fotografie, jawi się człowiek zdyscyplinowany (nawet pdantyczny)oddający się temu co robi bez reszty. Z wypowiedzi, celności porównań i ripost, to człowiek wykształcony, oczytany (chetnie sięgający w porównaniach do historii, literatury i geogrfii)wniosek z tego, że to co robi z pisowną robi to umyślnie. Jeśli chce się tak wyróżnić jego wola.

Osobiście prosiłbym, żeby zamieniał określone litery, bo czasem wypowiedź bywa nieczytelna. Nadmiar szkodzi.

Serdecznie pozdrawiam Elektrospiro. Vlado.

V-savage, 4 Maj 2010, 20:42

>A po paru setkach to ja osobiscie nie slysze ,ani szumu ,ani nic powyzej 5kHz ;)

A Mnie szumi na drugi dzień i głowa troszkę jakby "zaszumiona" to chyba szumy własne Alkoholu etylowego ;-P "tak zwany szum Biały"

Hi Hi

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Kasjel, 4 Maj 2010, 20:45

Najbardziej w ukladzie powinny szumiec rezystory.

Szum bialy na 2 dzien, hmm no ciekawe okreslenia padaja.

Direct drive z Quartz locked tez mi obrotow nie trzyma jak przekrocze ustawowy poziom plynow ;).

Wracając do tematu ,szumy chyba generują wszystkie części elektroniczne.Lecz chyba bardziej chodzi o jakość każdego pojedynczego elementu niż o konkretny element.Wprowadzono klasy elementów im wyższa klasa elementu tym jest bliższy parametrowi fabrycznemu np.rezystor 100 ohm,klasa popularna odchyłka +,- 20 % wartości.Klasa specjalistyczna (wybierana z tysięcy wyprodukowanych i mieszcząca się w wąskim marginesie rozrzutu np. 1 % odchyłki od nominału 100 ohm.Podążając tym tokiem myślenia rezystor 100 ohm w klasie popularnej może wcale niemieć 100,może mieć np.85.W klasie profesjonalnej zamiast 100 będzie najwyżej 99 Ohm.Budując obwód magnetofonu budżetowego "tani" raczej niemożna poszaleć z jakością ,i z założenia muszą szumieć klasyczny kompromis Cena = Jakość.

Xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kasjel, 4 Maj 2010, 20:45

>V Savage- a które z podzespołów elektronicznych generują najwięcej szumów....tranzystory ???

>I czy w ogóle da się to ocenić ???

Myślę, że będą to półprzewodniki chociaż i kondensatory tantalowe po pewnym czasie pracy potrafią sporo "naszumieć" w układzie.

Obecnie przymierzam się do wymiany wszystkich tranzystorów w GX-630DB. Znalazłem w sieci informację, iż zabytkowe tranzystory 2SC458 i 2SC945 mają brzydką cechę, polegającą na korodowaniu ich wyprowadzeń. Korozja, a właściwie naloty siarczków na wyprowadzeniach, potrafią podobno penetrować do wnętrza tranzystorów i pogarszać ich parametry, szczególnie szumowe właśnie.

Jestem wielce ciekaw wrażeń sonicznych po zamianie tranzystorów na nowe egzemplarze 2SC945 i zastosowaniu BC547B zamiast 2SC458.

A co do A-800, to niestety szumi. :-( Na wyjściu słuchawkowym i przy maksymalnym wzmocnieniu, tor odczytu szumi na pusto, ale jest to szum rzekłbym charakterystyczny dla tego modelu. Nie ma w tle żadnych niepokojących trzasków i chrobotów. Dolby B wycina ten szum dość skutecznie.

Wczoraj nagrywałem trochę na A-800 i odtwarzałem na Aiwa AD-6700, w którym zastosowałem układy Dolby z polskiej "szuflady". Kompatybilność nagrania jest zachowana. Nie mogę się "przyczepić" do jakości sygnału odtwarzanego na AD-6700.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Poprawka.

Pierwsze zdanie powinno brzmieć:

"Myślę, że w "wiekowym" sprzęcie będą to jednak półprzewodniki, chociaż i kondensatory tantalowe po pewnym czasie pracy potrafią sporo "naszumieć" w układzie.".

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kasjel, 4 Maj 2010, 21:12

>A to są stare tranzystory germanowe ??? W tym Akajcu ?

Krzemowe na szczęście. :-) Efekty starzeniowe już zaobserwowałem w przypadku tranzystorów pracujących w generatorze prądu podkładu. Na oryginalnych elementach półprzewodnikowych, napięcie generowane nie było stabilne i miało zbyt małą wartość. Wymiana 2SC945 na dwa BC547B ustabilizowało natychmiast generator i zwiększyło amplitudę napięcia do wartości nominalnej. A nowe tranzystory były zupełnie przypadkowe i niedobierane pod kątem równych parametrów.

GM

neomammut, 3 Maj 2010, 23:04

>Kasjel, 3 Maj 2010, 22:50

>

>>To macie "Króla" na dobranoc....

>

>Oj tak! Muszę go kiedyś dorwać!

W Stanach na znanym serwisie aukcyjnym tylko ok 700$ + ok 200 za przesłanie do europy ;)

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Każdy element elektroniczny ma szumy własne. Główny wpływ na szumy ma topologia układu tego bym się trzymał. Nie po to się stosuje sprzężenia zwrotne, albo zmyślne układy różnicowe. Jeśli chodzi o rożne szumy brumy itd. to ideałami są tu układy różnicowe. W profesjonalnym sprzęcie nawet kable są zbalansowane. Cala zabawa w elektronice polega na tym, żeby uniezależnić układ od parametrów elementów i wpływu czynników zewnętrznych. Tak mnie uczyli ;)

A obecne tranzystory czy rezystory maja szumy na marginalnym poziomie.

tak będzie wyglądać zabawa w kalibrację jak już 860-tka ruszy (ale zdanie, uniknąłem cudem punkt..w zapalny..h).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

A co do renowacji starych vintage to wymieniałem, kondensatory i tranzystory w kilku wzmacniaczach po 35lat produkcja made in japan. Przed wymiana sprawdzałem pasmo przenoszenia i po wymianie tez o dziwo nie wiele się zmieniło. Brzmienie uległo trochę zmianie no bo musiało, ale ogólny charakter był zachowany. Spodziewałem się jakiś drastycznych zmian, tyle czytając o wysychających kondensatorach itd w starym sprzęcie i się trochę zawiodłem, albo za mało słyszę?

Ale raczej warto powymieniać za wczasu bo nigdy nie wiadomo kiedy taki stary elektrolit się uszkodzi.

Słuchajcie, ostatnio mam problem ze swoim przedwzmacniaczem. Po włączeniu, nie mam sygnału w lewym kanale, dopiero jak trochę podgłośnię to pojawia się powoli, aż w końcu jest ok...., gdy jest włączony i np nie słucham przez godzinę to jest to samo. Podczas słuchania nic takiego nie występuję..., co może być nie tak?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

V-savage, 4 Maj 2010, 21:40

Wymiana wszystkiego jak leci na zasadzie "no bo to stare, a więc nowe na pewno zapewni lepsze brzmienie" jest czystą amatorszczyzną, jakże często lansowaną, także na tym forum. Śmieszy mnie bardzo jak niektórzy zamiast zmienić topologię układu spodziewają się, że kondensator w zasilaniu kosztujący 10 razy więcej od oryginalnego zapewni im "mięsisty bas" albo "lepsze rozplanowanie instrumentów na scenie". Ale to nie jest dyskusja na ten wątek, ba - za takie poglądy dostaje się na tym forum bany :) Więc lepiej poprzestanę na tym.

>Spodziewałem się jakiś drastycznych zmian, tyle czytając o wysychających

>kondensatorach itd w starym sprzęcie i się trochę zawiodłem, albo za mało słyszę?

Nie, zapewniam Cię, że słyszysz dobrze. To, co słyszą inni magicy, to nic innego jak ich wiara, że przecież MUSI BYĆ LEPIEJ, skoro wymieniłem połowę elementów na audiofilskie. Ale to z podejściem inżynierskim nie ma nic wspólnego.

Jasne, że jak element nie trzyma parametrów to należy go wymienić - to poza dyskusją. Jasne też, że zastosowanie w konkretnych, newralgicznych miejscach elementów o lepszych parametrach polepszy parametry całości - szczególnie w sprzęcie, w projektowanie którego wmieszał się księgowy. Ale trzeba się na tym znać - a nie słuchać magów i szamanów.

elektrospiro, 4 Maj 2010, 21:35

>tak będzie wyglądać zabawa w kalibrację jak już 860-tka ruszy (ale zdanie, uniknąłem cudem punkt..w

>zapalny..h).

A co należy podłączyć do jacka "test" ? sygnał z generatora czy słuchawki do odsłuchu "po taśmie"

Interesująco wygląda ta kalibracja w torze odczytu. Ale jednak strasznie to chyba utrudnia późniejsze używanie tego magnetofonu - trzeba chyba zapisywać na każdej taśmie położenie potencjometrów w chwili jej zapisu czy jak? Ewentualnie należy się ograniczyć do jednego modelu taśm.

W każdym razie urody temu magnetofonowi odmówić nie sposób.

W kwestii szumów.

Konfiguracje układowe mają drugorzędne znaczenie dla szumów. Współczesne elementy aktywne rzeczywiście mają szumy na niskim poziomie. Znakomite układy na wejściu tj. superniskoszumne WO łącznie z niskoszumnymi i o niskich wartościach rezystorach (uwaga na szumy termiczne!) to w najlepszym przypadku nie mniej jak jakieś 0,15 mikroV wartości skutecznej odniesionej do wejścia. Jeśli głowica odczytująca ma napięcie na poziomie najwyżej 150 mikroV widać stąd, dlaczego dobre magnetofony bez redukcji szumów mają dynamikę na poziomie 150/0,15= 1000 tj. ok. 60 dB.

Wartości powyższe odpowiadają realnym warunkom pracy CT959. Z ciekawości podmieniałem stopnie wejściowe 2SK389+M5220 na znakomite AD797 i uzyskiwałem ledwie poprawę do 63 dB. Należy przy okazji optymalizować stopień rezystancyjnie. Wzmacniacze pomiarowe (różnicowe) np. SSM2017 nie poprawiają sytuacji. W każdym przypadku komplikacji układowych jest sporo.

Na tych poziomach sygnału (tak niskich) duże znaczenie maja szumy termiczne i tu zgadzam się co do konfiguracji (optymalizowania wypadkowej składowej rezystancyjnej). Ale to temat na inną dyskusję.

Szumów typu 1/f (osiągających znaczne wartości) nie należy się obawiać bo są one z reguły podsoniczne.

elektrospiro, 4 Maj 2010, 22:51

>neomammut, 4 Maj 2010, 21:53

>

>to może być potencjometr.

Potencjometr został przezemnie przeczyszczony, nic w nim nie trzeszczy, może to jakieś kondensatory na wyjściu?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

neomammut, 4 Maj 2010, 23:42

w moih śmieciah skorodowanyh utlenieniem się pżełącznikuw i potencjometruw to normalka. zazwyczaj dobre czyszczenie i magiczne deoksajty pomagają. ale mam dwa modele marantza, 2325 i 1152dc, kture muszę po raz kolejny poczyścić ponieważ po krutkiej hwili zanika jeden kanał. tżeba pomerdać ostro woljumem żeby na krutko wszystko ożyło ale zaraz ponownie milknie. tym razem zamieżam rozebrać potencjometry bo hciałbym utżymać wszystko w pradawnym stylu i pży pomocy pazuruw to wszystko bezpośrednio poskrobać. jeżeli twuj pżewzmak ma swoje lata to masz podobny problem. jeżeli nie jest za stary to może łatwiej jest wymienić potencjometr na nowy jeżeli to on jest winien.

Przegrałem sobie na kasetkę płytę Metallica - Death Magnetic. Płyta jest przesterowana, to wiedziałem, ale nie wiedziałem, że mój RS-M88 jest aż tak szczegółowy, wszelki przester został zachowany, nawet na płycie nie czuje go aż tak jak na kasecie.... Swoją drogą płyta mi się dopiero od paru dni podobać, mają bardzo fajne kawałki, tylko gdyby nie ten przester było by super....

Co do potencjometru w przedwzmacniaczu, to owszem przeczyściłem go, ale nie przelutowałem lub w ogóle nie zmieniłem lutów na PCB łączących płytkę potencjometru z Analog Board :)

Specjalnie dla Kolegi Kasjela

Foto ściągnięte ze strony producenta broni Bond Arms Limited ....Texas

Chciałbym dla kolegi Kasjela przedstawić: 2 głowicowy z ręcznie otwieraną kieszenią :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeczytawszy te wpisy myślę sobie tak jeśli w wiekowym magnetofonie pozmieniamy dużo elementów to czy ten magnetofon będzie "vitange" czy to kwestia "typowo odsłuchowa" zmodernizowanie elementów jest bardzo pracochłonne i drogie. Po modernizacji takiej maszyny raczej nie będzie to "vitange" będzie to

"Limited Edition" czy zarobione i włożone w ten sprzęt pieniądze odpłacą się jakością odtwarzanej muzyki.

Kolega Fotek napisał o efekcie psychologicznym modernizacji.Jeśli właściciel przeprowadzi modernizację to zakłada podświadomie iż będzie "lepiej",wcale w rzeczywistości jakość dźwięku oczekiwanego może się nie pokrywać z dźwiękiem odtwarzanym.Trzeba by ślepego testu tych samych modeli (jeden z nich zmodernizowany )na przypadkowo wybranych słuchaczach muzyki "osłuchanych" czy są przesłanki do stwierdzenia iż jest to modernizacja "na lepsze" .Ostatecznie kwestię tą muszą przebadać na "ucho słuchacze " lub w laboratorium specjaliści od pomiarów audio.

Xtr71

• Pokaż nowe odpowiedzi