Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Aha co do wodotrysków na wyświetlaczach, chyba praktyczne stosowała też firma Sony, mi się wydaje, że jest tam tyle ile trzeba i nigdy więcej....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

neomammut, 25 Maj 2010, 23:35

>Przestrzegam Was przed kupowaniem tej rozlutownicy! Przez to gówno powycinał mi się laminat, a

>wszystko przez końcówkę..............

przedstawiona na pierwszym zdjęciu metalowa rozlutownica z grzałką jest bardzo dobra, tylko należy się nią umiejętnie posługiwać. Mam taką i tą teflonową i grzałkowa lepiej się sprawdza, sczególnie przy laminatach dwustronnych. Aby nie uszkodzić płytki należy poczekać aż się dobrze nagrzeje, docisnąć do punktu lutowniczego nie przesuwając końcówki. W przypadku małej ilości cyny na polu lutowniczym należy uprzednio dodać zwykłej cyny LC60 przelutowywując punkt lutownicą. Ułatwi to późniejsze odessanie cyny z punktu

Ok, farad, ale dla mnie o wiele lepsza jest manualna...., może faktycznie jest dobra, ale cień pozostaje, pozatym końcówka wchodzi w reakcję z lutem i powoli ją wyżera.... - nie, dziękuję...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

vlado, 25 Maj 2010, 23:36

>MaciejLK, 25 Maj 2010, 23:14

>

>Maćku masz rację, większość wskazywanych funkcji jest uzasadniona, nawet HX PRO zapala się tylko

>przy zapisie, ale wyświetlanie położenia pokrętła wysterowania zapisu uważam za bajer.

Nie wiem jak w CR-9030, ale w modelu CR-9070 nie jest to tak zupełnie bajer! CR-9070 ma pokrętło "elektroniczne", które kręci się dookoła bez oporu, i w związku z tym pokazanie poziomu na jakiejś skali może być przydatne. Magnetofon ma też automatyczną regulację poziomu, i wtedy elektroniczna skala też może się przydać. Poza tym, w CR-9070 ten okrągły wskaźnik służy też do pokazania osiągniętych ustawień autokalibracji (pokazuje odchyłkę Biasu i Levelu od zera).

A masz może do nich instrukcje? Bo ja niestety nie.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

>neomammut, 25 Maj 2010, 23:35

Też używam odsysarki elektrycznej, dużo lepiej mi się nią pracuje.

A końcówkę trzeba sobie kupić nową. Mają na wolumenie, bardzo dobre o rożnych średnicach otworu.

Poza tym można rozebrać całą odsysarke, to zwykła pompka z grotem.

Niestety, ale mi się lepiej pracuje z ręczną bez grzałki.....

MaciejLK, 26 Maj 2010, 07:40

W CR 9030 pokrętło i automatyczna kontrola poziomu zapisu działa identycznie. HX wyłącza się automatycznie po zakończeniu zapisu. Nie odkryłem funkcji wskazywania Bias/Level, chyba w nim jej nie ma. Nie posiadam instrukcji do niego. Maćku wyjaśnij mi do czego służy funkcja FADER, bo jest również SPACE PAUSE?

9070 ma autokalibrację a 9030 jej nie ma, wiec i nie ma wskazywania Bias i Level. Zresztą w 9070 widać to tylko przez chwilę w trakcie kalibracji - przez chwilkę widać jak daleko od zera odchyla się wskaźnik - i po tym można ocenić jak bardzo taśma odbiega od normy. Nie odkryłem możliwości ręcznego ustawienia Biasu i Levelu.

HX-Pro jest wyłączane, więc wskaźnik pali się gdy jest włączone przyciskiem (także w czasie odtwarzania).

Fader to płynne podgłaśnianie poziomu na początku nagrania i płynne sciszanie na końcu.

Magnetofon ma w ogóle sporo różnych funkcji, także trochę "ukrytych" uruchamianych kombinacją niektórych klawiszy, i instrukcja bardzo by się przydała. Podejrzewam, że nie wszystkie odkryłem.

Słuchajcie mam pytanie, mamy kondensator elektrolityczny, jeśli zrobię na nim test ciągłości obwodu, to powinienem usłyszeć pisk, czy też nie? Czyli, czy pomiędzy wyprowadzeniami + i - ma być połączenie?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

neomammut, 26 Maj 2010, 12:07

>Słuchajcie mam pytanie, mamy kondensator elektrolityczny, jeśli zrobię na nim test ciągłości

>obwodu, to powinienem usłyszeć pisk, czy też nie? Czyli, czy pomiędzy wyprowadzeniami + i - ma być

>połączenie?

Myślę, że to już było tłumaczone. Myślę, że miernik powinien wykazać przerwę. Myślę, że pisk może się odezwać jedynie przez chwilę, zaraz po dotknięciu sondami miernika końcówek kondensatora - ładowanie kondensatora. Myślę, że należy zasięgnąć wiedzy dot. budowy i zasady działania kondensatorów różnego typu.

GM

Wiem, że było tłumaczone wiele razy, ale ten wątek ma jeden minus, nie ma spisu treści :) Dziękuję!

MaciejLK, 26 Maj 2010, 11:34

Dziękuję za wyjaśnienia. Będę poszukiwał instrukcji, chyba jest wspólna dla obu modeli. Jeśli znajdę natychmiast Ci prześlę.

Vlado.

dzięki xtr71 za adres sklepu z rolkami. zamówiłem garść różnych rolek ale nim się ich doczekałem zwiastował mi sie drugi a-860. jest już po namaszczeniach i tak jak poprzednik czeka tylko na rolki. wszystko wydaje się sprawne. pod koniec czerwca spodziewam się pierwszych efektów rolujących.

PZDR dla wielbicieli sprzętu z boazerią i innych wyznawców taśmowych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Prosty test prądu ładowania, pokazuje przeważnie, że kondensator wylutowany z jako tako działającego układu, jest sprawny. Może być jednak już częściowo wyschnięty, a wtedy nie nadaje się już do aplikacji audio czy układów impulsowych.

>Mam M45 i M270X, zbudowany na bazie M45. To fajne, solidne magnetofony z lat 1980-82.......

Z dolkadnie takiego samego sentymentu posiadam te decki, plus M65, jak slusznie napisales, rolka do przewijania niesamowicie "chalasuje" jak sie "zasiedzi", oprocz tego ciagle chodza jak "nowe".

elektrospiro, 26 Maj 2010, 17:47

>dzięki xtr71 za adres sklepu z rolkami. zamówiłem garść różnych rolek ale nim się ich doczekałem

>zwiastował mi sie drugi a-860. jest już po namaszczeniach i tak jak poprzednik czeka tylko na rolki.

>wszystko wydaje się sprawne. pod koniec czerwca spodziewam się pierwszych efektów rolujących.

=== wygladaja super fajnie...

Mam juz jedna kasetke dla ciebie, uwierzysz lub nie, ale przetestowalem ponad 30 roznych kaset zeby efect byl 100% przed i po nagraniu, TDK AR-X jest najblizsza idealu, ale taniutki Memorex "dB" oddaje wszystkie czestotliwosci najlepiej (do muzyki sie nie nadaje). Na innych tasmach wychodza roanice +- 2-3 dB.

Pozdrowienia

wojtek

dzięki wojteks. tydzień temu kupiłem na garażach kilkanaście cudacznych kaset ze względu na wygląd właśnie i zdaje się że jest wśród nich kilka "memorex db". są one gołe, bez naklejki, tylko z jakimś kolorowym pląsem. czy taka? PZDR

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

elektrospiro, 26 Maj 2010, 20:35

>dzięki wojteks. tydzień temu kupiłem na garażach kilkanaście cudacznych kaset ze względu na wygląd

>właśnie i zdaje się że jest wśród nich kilka "memorex db". są one gołe, bez naklejki, tylko z jakimś

>kolorowym pląsem. czy taka?

dokladnie taka sama, o dziwo oddaje niemalze 100% przed i po glowicy; (1kHz i prawie wszystkie czestotliwosci) najsmutniej na prawie wszystkich tasmach wychodzi 100Hz i w dol.

P.S. wczoraj wpadl mi orginalny vinyl Mike Oldfield - Tubular Bells z 1973 nie grany (!)

Kasjel, 26 Maj 2010, 20:43

>V Savage - czuję się usprawiedliwiony, ponieważ ostatnio udało mi się korzystnie sprzedać Sony TC

>K81.

>Tak więc mogłem trochę zaszaleć

Ależ Kasielu to nie wstyd. Ja stary sentymentalny użytkownik "tapeciaka" także nabyłem naleśnika TELEFUNKEN C2100 HIFI. Zwarty i ciężki, a do tego ładny. Przewija kasety jak kierat.

Vlado.

Witam!

Udało mi się w końcu uruchomić K990ES. Mam jednak następny problem, ponieważ gra mi tylko jeden kanał, lewy dokładnie, prawy milczy. Jutro muszę wyjąć płytkę raz jeszcze i posprawdzać napięcia. Grunt, że nie ma zwarcia :)

V-Savage, dzięki niemu i jego determinacji udało mi się jakoś go ujarzmić, był cierpliwy, ma wiedzę i jest naprawdę świetnym nauczycielem!

Oczywiście G.Mark, Kasjel, XTR i cała reszta także mi pomagali, dlatego także Wam dziękuję!

Pozdrawiam Was i życzę udanej nocy!

elektrospiro, 26 Maj 2010, 17:47

Drogi Kolego, to szczęście oglądać Twoje zbiory, ale na mnie działasz dołująco. Jak BARDZO, jako skromny zbieracz zabytków chciałbym zgromadzić choćby 1/3 tego co prezentujesz.

I to właśnie działa stymulująco na zakręconych szpulkami. Jesteś równie niezbędny nam jak Maciej, Kasjel i wielu innych na tym forum.

Serdecznie pozdrawiam. Vlado.

wojteks, 26 Maj 2010, 20:56

>P.S. wczoraj wpadl mi orginalny vinyl Mike Oldfield - Tubular Bells z 1973 nie grany (!)

chciałeś mnie dobić i dobiłeś. mam go tylko na "dvd audio". nagram go sobie na kasetę i wtedy zobaczysz...

PZDR

Witam, własnie dotarła do mnie Grunding CF-5500. Zewnętrznie bardzo ładny, jakieś drobne zadrapania i kilka małych rys. W środku trochę zakurzony ale również wygląda OK. Znalazłem wewnątrz dwa kawałki paska, pomiary potwierdziły dane podane przez Gardenusa, D=55mm, s=4mm i g=0,4mm. Taki pasek (odrobinę węższy) zakupiłem. Pytanie tylko jak go założyć. Czy trzeba wyjąć cały mechanizm ? Z której strony się do niego dostać, od środka magnetofonu czy od płyty czołowej ? Jeżeli ktoś to już robił proszę o podpowiedź.

Jak go zrehabilituję to wstawię kilka fotek.

Wojtek

Wojtek

Muszę się pochwalić. W roku osiemdziesiątym pierwszym, dokładnie 2 miesiące przed stanem wojennym będąc w Anglii zakupiłem kilkanaście vinyli za ciężko zarobione pieniądze we włoskiej garkuchni. Wśród nich wymienioną wyżej Tubular Bells Oldfielda, Ciemną Stronę Pików i parę innych klasyków. Do dzisiaj są w świetnym stanie i od czasu do czasu umilają mi życie.

Pozdrawiam wszystkich miłośników analoga.

W.

Wojtek

Filwoj - ja jeszcze nie wymieniałem paska w swoim CF 5500. I nie pamiętam jak to tam wszystko wygląda. Ale wiem, że dobrze jest odkręcić dolną pokrywę i górną oczywiście. A gdybyś miał problem z dotarciem do śrubek, to zastosuj mój pomysł. Mianowicie dopasuj odpowiednią końcówkę tzw.bit od wkrętarki do śrubki. I znajdź kluczyk płaski 6mm

Bit dociskaj palcem do śrubki, i przekręcaj go kluczykiem płaskim. W ten sposób można powykręcać śrubki, tam gdzie nie zmieścił by się nawet krótki śrubokręt.

• Pokaż nowe odpowiedzi