Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Drogi Kolego, to szczęście oglądać Twoje zbiory, ale na mnie działasz dołująco. Jak BARDZO, jako

>skromny zbieracz zabytków chciałbym zgromadzić choćby 1/3 tego co prezentujesz.

>I to właśnie działa stymulująco na zakręconych szpulkami. Jesteś równie niezbędny nam jak Maciej,

>Kasjel i wielu innych na tym forum.

dzięki za niezasłużone uznanie. moje zbiory są tyciutkie, tak mniemam, w porównaniu do innych. ja tylko w zposób bardzo wyuzdany je prezentuję. lubię gdy się godnie prezentują i na kolana mnie żucają, w końcu to są moje ołtarze. słucham z nich pełen trwogi kazań muzycznych i zawsze mam mocne postanowienie poprawy i straszny żal za grzechy zaniechania jakiejś naprawy.

tak czy owak:

POZDROWIENIA DLA WSZYSTKICH TASIEMCÓW

Kasjel, nie chodzi o to jak wykręcić śrubki (twój pomysł jest fajny, mam sporo końcówek i będę go wykorzystywał), chodzi o to które śrubki wykręcić i co zdemontować. Wygląda mi na to, że muszę zdemontować koło zamachowe wałka napędowego a to mi się nie uśmiecha, może ktoś ma jakiś lepszy sposób ?

W.

Wojtek

Filwoj, 26 Maj 2010, 21:17

>Muszę się pochwalić. W roku osiemdziesiątym pierwszym, dokładnie 2 miesiące przed stanem wojennym

>będąc w Anglii zakupiłem kilkanaście vinyli za ciężko zarobione pieniądze we włoskiej garkuchni.

>Wśród nich wymienioną wyżej Tubular Bells Oldfielda, Ciemną Stronę Pików i parę innych klasyków. Do

>dzisiaj są w świetnym stanie i od czasu do czasu umilają mi życie.

>Pozdrawiam wszystkich miłośników analoga.

Jeśli mogę dodam do Oldfielda. Mam to wydanie na CD, ale w 1981 roku do mojego miasta przyjechała grupa studentów z programem Światło i dźwięk o nazwie ACCATORI, bodaj z Poznania. Prowadziłem w tym czasie jedną z dyskotek w klubie należącym do molocha CHEMITEX. Panowie przywieźli sprzęt marki REVOX, szpulak, wzmacniacze i kolumny tubowe. Każde pasmo w oddzielnej obudowie plus stoboskop, lustrzane kule, wszystko rodem z Austrii.

Cóż, tę dynamikę, pasmo, odcienie barwy, szczególnie basu poszukuję do dziś.

Najlepszy występ wypadł nam w sali teatru miejskiego. Profesjonalna akustyka.

Może to sentyment. Może uszkodzenia słuchu po pracy jako .... w zakjładach zbrojeniowych PREDOM?

Ale wiem jak brzmi muzyka żywa i oddtwarzana na profesjonalnym sprzęcie. HI FI to półśrodek do pomieszczeń mieszkalnych.

Vlado.

Czasem wystarczy tylko odkręcić śrubę dociskową koła zamachowego (przeważnie plastikowa). Wtedy można przełożyć jedną część paska na drugą stronę osi. Nie trzeba wówczas niczego demontować.

Kasjel dorze kombinujesz, tak będzie najprościej. Tylko dlaczego ta śrubka jest zabezpieczona czerwoną farbą ? Czy po jej odkręceniu potrzebna będzie jakaś regulacja ?

Sprawdziłem feralne kółko, brak 3 zębów. Ono pracuje przy przewijaniu i napędza prawą rolkę zwijającą taśmę podczas odtwarzania ? Nie wymyśliliście jeszcze żadnego patentu zastępczego ? Moim zdaniem ilość zębów nie jest najważniejsza, musi się zgadzać średnica i z grubsza rozmiar zębów a różnica o kilka nie ma znaczenia, to tylko kółko pośrednie.

Wojtek

Wojtek

Filwoj - wyregulujesz ją tak, aby był jakiś wyczuwalny luz wzdłużny. Firmy zalecały bardzo różny ten luz. Ogólnie nie ma się czym przejmować. A farba, to wiadomo...jest po to by nie doszło do samowykręcenia się śrubki. Z resztą jest tam jeszcze nakrętka kontrująca.

A to koło zębate najlepiej jest przerobić z koła zębatego, które jest na osiach szpulek w CF 5500.

To jest najlepszy i idealny sposób wymyślony przez Gardenusa. Trzeba mieć jednak dawcę...

Kasjel, 26 Maj 2010, 22:06

Wojtek

Czytając Wasze zmagania pobiegłem między regały, bo przypomniałem sobie że mam GRUNDIGA.

Dobrze sobie przypomniałem, ale to SCF 6200.

Jest to mniej więcej płyta chodnikowa z wysuwaną szówladą, ciężka jak w/wym płyta.

Znacie to?

Pomożecie jak wezmę na stół operacyjny?

Kasjel, właśnie o tym myślałem. Średnica zewnętrzna (z zębami) D = 21 mm, zębów 48 jeżeli dobrze policzyłem. Teraz tylko dopasować.

Niestety brak kilku zębów blokuje kółko i nie da się uruchomić taśmy. Pasek założony, wygląda na to, że wszystko powinno działać, teraz tylko to kółko.

Tak przy okazji, wymieniając lewą rolkę w Onkyo TA-2570 stwierdziłem, że Kenwood KX-1100G ma identyczną lewą dźwignię i rolkę. Jutro się biorę za wymianę.

Wojtek

Wojtek

vlado, 26 Maj 2010, 22:16

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zbąszyń dla mnie to prawie po drodze do pracy :) Zadzwonię i sprawdzę, może coś z tego wyjdzie.

Wojtek

Ukryta Zawartość

Wojtek

Gość ma również to sławetne kółko do CF5500, tylko cena, jakby było wydziergane z platyny:

Ukryta Zawartość

A tu jest cały CF5500, z (podobno) nowym kółkiem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktos mial do czynienia z Akai 747?

mam okazje na niemalze nowy egzeplarz, waham sie tylko czy potrzbna mi nastepna sterta nosnika...

( zdjecie z netu ale egzeplarz z takim samym cover na real's.)

pozdowienia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tyle ze z diodowymi VU's

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Akai 747 dbx, zwykły 747 miał wskaźniki led. Obudowa rewelka jeszcze takiej nie widziałem.

Ukryta Zawartość

post-19877-100003015 1274934881_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Nie chce się czepiać, ale od Reel To Reel jest oddzielny temat "Magnetofony Szpulowe" i tam powinniście prowadzić dyskusje na ten temat.....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Filwoj, 26 Maj 2010, 23:21

>Tak przy okazji, wymieniając lewą rolkę w Onkyo TA-2570 stwierdziłem, że Kenwood KX-1100G ma

>identyczną lewą dźwignię i rolkę. Jutro się biorę za wymianę.

Nie jest to zdumiewające, bo mechanizmy w obu magnetofonach to wersje tego samego mechanizmu produkcji Sankyo, tyle, że Kenwood ma silnik DD, a Onkyo zwykły z napędem paskowym.

A co dolega temu Kenwoodowi że chcesz go skanibalizować na części? Jeśli jest sprawny to szkoda go rozbierać. To dobry magnetofon.

>Witam!

>Nie chce się czepiać, ale od Reel To Reel jest oddzielny temat "Magnetofony Szpulowe" i tam

>powinniście prowadzić dyskusje na ten temat.....

Racja... ale zobaczyłem wpis i odruchowo odpisałem myśląc, że jestem na szpulowych:)

>Witam!

>Nie chce się czepiać, ale od Reel To Reel jest oddzielny temat "Magnetofony Szpulowe" i tam

>powinniście prowadzić dyskusje na ten temat.....

a ja bezbożny, przyznaję się bez łamania kołem, pytałem się obrazobujczo o problemy z moim amplitunerem a na dodatek popełniłem grzech śmiertelny pytając o wzmacniacz. dzwoniłem do watykanu o dyspensę i sposoby na odpuszczenie - mam wyrzucić całe drewniano-żelazne zło do rzeki, całe szczęście że wylały to i nie będzie daleko.

a teraz poważnie. jak ktoś jest święty, a każdy kto dotyka kaseciaki i z nimi nieskromnie obcuje czyli tasiemiec, ma obowiązek i prawo kanoniczne do zapytań o inne wyznania, tak dla urozmaicenia jak i dla doświadczenia duchowego nas wszystkich. tak stoi w starym testamencie - "księga nagrań".

PZDR

Spoko Panowie, nic się nie stało, ja już tak mam :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

"księga nagrań" - to to już przegięcie :) Gdzie to mogę kupić? :D

Poważnie, ja też się pytam o inne rzeczy, ale jak mam pytanie o szpulaka to piszę w odpowiednim temacie i tyle :) I nie miałem na celu potępienia, raczej utrzymania porządku, już tak mam niestety :)

Co do K990ES nie obędzie się bez wymiany układu Sony CX20188, innymi słowy Dolby AMP. Ja pisałem ileś stron temu układ mam na wymianę, ale z ciekawości jest też do kupienia, o tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Spoko Panowie, nic się nie stało, ja już tak mam :)

jest bezpiecznie. ja tylko tak dla żartu i wytłumaczenia własnej bezbożności bo mam tego żelastwa na kilka wsadów hutniczych ale bez tego żaden kaseciak nie zachrobocze. a na dodatek są w tym temacie ludzie którzy dużo wiedzą. po co mi albo innym błąkać się po świecie za radą i mieć ochydne zbliżenia z obcą wiarą. PZDR

TAŚIEMCE WSIECH STARON SŁICZ TUGETER

Macieju, w Onkyo wymieniłem lewą rolkę, a w Kenwoodzie wymienię korzystając z dźwigni drugiego Onkyo-dawcy i zakupionych rolek.

Udało mi sie zakupić kółko zębate do Grundinga CF-5500. Jak będzie pasować i wymiana się uda - jakieś podpowiedzi jak to zrobić ? - to wstawię fotki.

Wojtek

Wojtek

"KSIĘGA NAGRAŃ" :) Jak będą zapisy chętnych, to mnie też proszę uwzglednić do zakupów. :))

A teraz małe pytanko "olejowe". Czasem stosujemy kropelkę oleju to tu, to tam. Olej maszynowy, silikonowy, itp. A czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim jak na zdjęciu? Mam całą butlę takowego oleju, ale za cholerę nie znam jego składu, bo nigdzie nie jest podany. Przeznaczony jest do smarowania niszczarek. I na tym się moja wiedza kończy.

Może ktoś z Was wie coś na temat olejów "niszczarkowych"?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aha, komuś obiecałem układ CX20188, niestety muszę zrezygnować, ponieważ sam potrzebuję....,przepraszam z góry. Układ już jest wylutowany, jest totalnie rozwalony w środku, po stronie kanału lewego nie ma żadnego połączenia między wejściem a wyjściem. Uświadomiłem sobie jak delikatne są to układy i jakich zniszczeń potrafią dokonać ładunki elektrostatyczne. Pasek, który miał te ładunki odprowadzać był połączony kablem, który był przy tym że pasku zerwany, no i nieszczęście gotowe.... Przestrzegam początkujących, ja już mam nauczkę.

• Pokaż nowe odpowiedzi