Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Musiko czeka Cię rozbieranka, to jest ustawienie kół zębatych i przekładni w moim magnetowidzie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Podaje Ci fotkę jak ustawiony powinien być mechanizm u Ciebie a jak jest teraz. Jest połowa cyklu, mniej więcej oczywiście (popatrz się na plastikowy zaznaczony na czerwono, druga fotka). Pokręć silniczkiem w dolnym prawym roku i zobacz, czy dasz radę ustawić....

Masz dwie fotki, na jednej ustawienie względem ustawienia elementu zaznaczonego na czerwono na drugim zdjęciu. U Ciebie ten element jest w takiej samej pozycji jak u mnie na fotkach poniżej.

Ukryta Zawartość

post-15740-100002333 1275343477_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Rogu miało być :)

RAF, 31 Maj 2010, 23:19

>musiko, 31 Maj 2010, 20:49

>

>>neomammut - oto zdjęcia mojego, czerwoną strzałką zaznaczyłem puste złącze bez wtyczki o które

>>pytałem, niebieską strzałką bolec na którym wg. mnie czegoś brakuje.

>

>Niczego tam nie brakuje. To wolne złącze może być wykorzystywane w innym modelu, bądź jest to złącze

>serwisowe. Na płytce tej znajduje się wzmacniacz wizji, dlatego jest zaekranowana. Możesz spokojnie

>pozbyć się tej małej walcowatej gąbeczki przy głowicy wizyjnej, która z czasem robi się coraz

>bardziej twarda i rysuje jej czoło. POZDRAWIAM:)

Nie jest to wzmacniacz wizji, tylko HEAD AMP, czyli wzmacniacz sygnałów wychodzących z głowicy. Znajduje się tam także wzmacniacz zapisu. Ale jest to pewnie tylko końcowe wzmocnienie. Główne wzmacniacze zapisu obrazu i dźwięku są najprawdopodobniej na oddzielnych płytkach PCB w prawej części magnetowidu.

neomammut, 31 Maj 2010, 23:25

>Tylko, że switch mode jest zablokowany i nie da się go tak po prostu ruszyć. Należało by zdjąć koła

>zębate i wtedy go ustawić. Jak zrobię fotki to wtedy obaczy się jak to dokładnie wygląda. Co do

>samego resetu, RAF ma rację, tzn jest coś innego, teoretycznie system jest tak zrobiony, że po

>odłączeniu zasilania i przywróceniu system robi takie test na początku i sprawdza położenie

>mechaniki poprzez sensory, jeśli aktualnie mechanicznie ustawiona jest funkcja play to system

>głupieje i zatrzymuje się, dziwi mnie tylko, że na wyświetlaczu nie pojawił Ci się żaden napis

>ostrzegawczy(?). RAF mam jeszcze jeden mankament, skoro sensor(y) zgłaszają inny stan niż stan STOP

>to nie powinny się zresetować same? Wydaje mi się, że mechanicznie coś jest blokowane i dlatego

>system nie reaguje....

System określa ustawienie mechaniki w oparciu o ustawienie swich mode. Fotokomórki służą jedynie do sprawdzenia czy jest taśma. Niektóre systemy wyrzucą błąd, niektóre nie, to zależy od systemu, oraz od stopnia rozstrojenia mechaniki. Ideą wyrzucenia błędu na wyświetlaczu jest poinformowanie użytkownika o problemie, który on sam ma rozwiązać, na przykład poprzez wyjęcie i ponowne włączenie wtyczki do gniazdka. POZDRAWIAM:)

>>RAF

Ok, teraz kapuje, dzięki za uzupełnienie wiedzy i wytłumaczenie zasad działania :) Szczerze mówiąc wydawało mi się, że jest to jednak bardziej zaawansowane urządzenie jeśli chodzi o detekcję zdarzeń :)

Co do switch mode, sprawdziłem u siebie, u mnie wszystko jest ok, tzn wszystkim można ruszyć poprzez silniczek. U Musiko wygląda to na przestawienie kuł zębatych, musi pozdejmować koła zębate i poustawiać wszystko w pozycji STOP, wtedy wszystko powinno ruszyć :) Mam nadzieje, że tylko to trzeba zrobić...

neomammut, 1 Cze 2010, 00:27

>RAF, 31 Maj 2010, 23:19

>

>>musiko, 31 Maj 2010, 20:49

>>

>>>neomammut - oto zdjęcia mojego, czerwoną strzałką zaznaczyłem puste złącze bez wtyczki o które

>>>pytałem, niebieską strzałką bolec na którym wg. mnie czegoś brakuje.

>>

>>Niczego tam nie brakuje. To wolne złącze może być wykorzystywane w innym modelu, bądź jest to

>złącze

>>serwisowe. Na płytce tej znajduje się wzmacniacz wizji, dlatego jest zaekranowana. Możesz

>spokojnie

>>pozbyć się tej małej walcowatej gąbeczki przy głowicy wizyjnej, która z czasem robi się coraz

>>bardziej twarda i rysuje jej czoło. POZDRAWIAM:)

>

>Nie jest to wzmacniacz wizji, tylko HEAD AMP, czyli wzmacniacz sygnałów wychodzących z głowicy.

>Znajduje się tam także wzmacniacz zapisu. Ale jest to pewnie tylko końcowe wzmocnienie. Główne

>wzmacniacze zapisu obrazu i dźwięku są najprawdopodobniej na oddzielnych płytkach PCB w prawej

>części magnetowidu.

Faktycznie trochę się rozpędziłem. W końcu fonia w stereofonicznych magnetowidach też jest tam podawana. Jednak są tam umieszczone wzmacniacze wstępne sygnału odczytu oraz końcowe zapisu głowicy. POZDRAWIAM:)

>>Jednak są tam umieszczone wzmacniacze wstępne sygnału odczytu oraz końcowe zapisu głowicy.

Oczywiście :)

Swoją drogą magnetowid jest chyba najbardziej złożonym urządzeniem po magnetofonach kasetowych. Synchronizacja wizji, fonii i dodatkowo zapis helikalny - coś niesamowitego :)

neomammut - pokręciłem silniczkiem w rogu dolnym prawym i dużą zębatkę i okolice mam już jak u Ciebie,

ale pozostał jeszcze ten podłużny prostokąt z wycięciami który zaznaczyłeś w czerwonej ramce - jak go ustawić i czy ma on powiązanie z 2 zębatkami z drugiej strony które wymieniałem.

Co rozebrać by go ustawić?

Ja to da się zrobić i uruchomić to dla mnie będzie normalnie radość :-)

Ten element w czerwonej ramce u mnie chodzi razem z całą mechaniką, tzn jak kręcę silnikiem, to także ten element się porusza...., zrób fotkę i wstaw, chce zobaczyć jak to teraz wygląda.

Zdjęcia, ten element nie poruszał się podczas kręcenia silnikiem.

Ukryta Zawartość

post-19017-100002309 1275386026_thumb.jpg

post-19017-100002310 1275386026_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musiko, ten element u Ciebie też się poruszył, ale teraz jest za bardzo wysunięty na lewo. Porównaj sobie zdjęcie wcześniej zrobione z dzisiejszym. Musisz w takim razie go ręcznie przestawić, ale wcześniej sprawdź po drugiej stronie, czy kręcąc silnikiem porusza się w raz z tym prostokątem coś jeszcze. Wydaje mi się, że on napędza te dwa mniejsze koła zębate, które napędzają elementy napinające taśmę na około głowicy. Zdemontować elementy, które "przykrywają" ten element prostokątny i przestawić go tak, żeby w trybie STOP było tak jak u mnie (pierwsza fotka. Swoją drogą czeka Cię chyba taka sama operacja jak poprzednio tylko teraz z ustawieniem.

Niezłą mam teraz zabawę - po zdemontowaniu dużego kółka coś szczeliło (było na sprężynce lub coś podobnego), a szanowne kółko ma od spodu wiele ścieżek - rowków profilowanych i jak się obraca to różne bolce w tych rowkach wykonują różne drogi - trafić w te wszystkie bolce naraz - to dopiero sztuka :-)

Wszystkie zębatki od tej strony są ze sobą sprzęgnięte, mega - mix ;-)

neomammut, 1 Cze 2010, 12:09

>Musiko, ten element u Ciebie też się poruszył, ale teraz jest za bardzo wysunięty na lewo. Porównaj

>sobie zdjęcie wcześniej zrobione z dzisiejszym. Musisz w takim razie go ręcznie przestawić, ale

>wcześniej sprawdź po drugiej stronie, czy kręcąc silnikiem porusza się w raz z tym prostokątem coś

>jeszcze. Wydaje mi się, że on napędza te dwa mniejsze koła zębate, które napędzają elementy

>napinające taśmę na około głowicy. Zdemontować elementy, które "przykrywają" ten element prostokątny

>i przestawić go tak, żeby w trybie STOP było tak jak u mnie (pierwsza fotka. Swoją drogą czeka Cię

>chyba taka sama operacja jak poprzednio tylko teraz z ustawieniem.

Zrób parę fotek mechanizmu ukazujących wzajemne położenie elementów względem siebie, ze szczególną uwagą na naznaczenia. Najlepiej zrobić je w fazie "eject" , wtedy łapiemy końcowe położenia mechanizmu. POZDRAWIAM:)

musiko, 1 Cze 2010, 12:37

>Niezłą mam teraz zabawę - po zdemontowaniu dużego kółka coś szczeliło (było na sprężynce lub coś

>podobnego), a szanowne kółko ma od spodu wiele ścieżek - rowków profilowanych i jak się obraca to

>różne bolce w tych rowkach wykonują różne drogi - trafić w te wszystkie bolce naraz - to dopiero

>sztuka :-)

>

>Wszystkie zębatki od tej strony są ze sobą sprzęgnięte, mega - mix ;-)

Prawdopodobnie puścił element wspomagany sprężyną. Jak zdjąłeś główne koło to spróbuj przejechać mechaniką do pozycji eject, a następnie spróbuj założyć to koło. Białe rolki napinające taśmę muszą być oddalone od głowicy. POZDRAWIAM:)

RAF, w trybie eject mój mechanizm wygląda tak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i zonk, na razie mam pauzę w naprawie - okazało się że główne kółko ma uszkodzone 3 zęby od spodu,

nie nadaje się to do montażu :-(Czyli już trzecia zębatka uszkodzona - co oni z tym sprzętem robili?

Pewnie kasetę na wcisk wkładali czy co :-(

Dziękuję Wam za dotychczasową pomoc - bez Was nic bym tu nie poradził - odezwę się jak zdobędę nowa zębatkę.

Musiko, najlepiej to ja Ci chyba podeślę schemat, ale ja np jak muszę coś rozebrać robię ze 100 zdjęć za każdym razem jak coś zdejmuję to robię 3 fotki pod różnym kątem. Podaj maila na PW.

Co do uszkodzonych zębatek, raczej pewnie na siłę wyjmowali kasetę, ja jak byłem mały, miałem może z 6 latek, też tak dorobiłem magneta :D Od tamtej pory delikatność to podstawa, ojciec mnie tego nauczył, nigdy nic na siłę! :)

neomammut - teraz tez zauważyłem że w Twoim dużym kole widać w otworach czubki plastikowych bolców - u mnie przed zdjęciem koła one tam nie tkwiły, czyli prawdopodobnie ktoś już tu grzebał - bo poprzestawiane.

Może ktoś tak grzebał, że nie mógł sobie poradzić ze złożeniem i sprzedał, ktoś to kupił, zobaczył i znowu sprzedał.... - bierze się za coś a później wszystko połamane, poprzestawiane.... co za ludzie!

witam szanownych uzytkownikow kaseciakow,czy ktos tu potrafi naprawiac decki,moj kaseciak zaczal ostatnio szwankowac tzn podczas nagrywania jest cos takiego ze przerywa jakby ktos na chwile wciskal mute nie wiem co moze byc przyczyna tego myslalem ze moze to wina starych kaset ale na nowych jest to samo,szlak mnie trafia bo nie moge skopiowac plyty

Sprawdziłeś łącze RCA na tyle obudowy, czy czasem nie puścił lut? Jak pękł, to może czasem nie stykać, nawet jak nie ruszasz kablem....

fakt nie pomyslalem o tym musze to sprawdzic,deck nagrywa naprawde pieknie poza wlasnie tym przerywaniem ktore wyprowadza mnie z rownowagi,pionek 939

Ja w końcu w swoim SLV-835 wymieniłem kondy w zasilaczu, oj znaczna poprawa :) Kanały się wyrównały podczas odtwarzania, nagrywa też równo, a nic nie ustawiałem, sprawdziłem napięcia i dalej już poszło. Oj pięknie gra! Wyświetlacz jednak już się wypala, czy jest jakaś metoda na regenerację takiego wypalonego już po części wyświetlacza?

pomocy

walczę z magnetofonem optonica mojego kolegi. kupiłem potrzebny tranzystor (na zdjęciu). sprzedawca podał mi że baza jest pierwsza z prawej a według moich pomiarów jest w środku tylko gdzie jest emiter a gdzie kolector? kto wie niech okaże litość. jakie są praktyczne objawy wlutowania takiego tranzystora przy zamianie kolektora z emiterem? PZDR

tranzystor to A733

Y-342

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzięki G.Mark

ja znalazłem na interncie a733 z bazą w środku i dwoma różnymi konfiguracjami emitera i kolektora w zależności od roku produkcji. czy mój miernik albo ja może się mylić, może to jakiś specyficzny tranzystor? PZDR

• Pokaż nowe odpowiedzi