Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. U mnie pracowita niedziela; dalszy ciąg walki z Teac'em V-3000, niestety bez sukcesów, nadal zatrzymuje się po kilku, kilkunastu sekundach. Dla poprawienia własnej samooceny na stół poszedł Denon DR-M22, udana regulacja prędkości obrotów silnika, jest idealnie. Po niewielkiej korekcie siły wzmocnienia sygnału wyjściowego kanały grają równo, nagrywanie poprawne. Deck odtwarza i nagrywa dobrze.

Teraz na stole Aiwa AD-F880. Po oczyszczeniu i demagnetyzacji toru próbne nagranie: "Scarlet's Walk". Jak na razie wszystko wygląda OK, zobaczę po odsłuchu czy już można zająć się następnym pacjentem.

Pozdrawiam niedzielnie.

Wojtek

Wojtek

Dzięki Panowie za doping! ;) Elektrycznie jeszcze tego nie sprawdzałem. Tym zajmę się już na biurku dziecka. Najgorsze jest to, ze tego mechanizmu nie da się wyjąć, bez odlutowania wielu przewodów. Te wiązki są tak ułożone, że jest to droga przez mękę. I to mnie na razie zniechęca. Sprawdzę elektronicznie bez ruszania mechanizmu, a jeśli to będzie potrzebne, to będę chyba musiał na tydzień wysłać żonę do "mamusi"! :))) Może to być o tyle korzystne, że zrobiłbym przy okazji podejście do SONY TC-K80II. Pozdrawiam!

Filwoj - w jaki sposób w tym deck'u rozwiązano kwestię czujnika auto-stop? Mechanicznie, magnetycznie czy opto-elektronicznie? Coś musi śledzić obroty szpulek. Rzuć jakieś fotki mechanizmu albo scan z manuala (nie znalazłem w necie nic do ściągnięcia). Może wtedy ktoś znajdzie jakiś pomysł?

Do osób znających temat:

-Jak były budowane i kalibrowane obwody wskaźników wychyłowych,a jak Peak'ów ????

Po włożeniu do starego magnetofonu,bardzo starych taśm wychyłowce bardzo dobrze działają.Po włożeniu do tego samego magnetofonu nowych taśm nagranych na nowoczesnych deckach ledwo się poruszają.

Temat narodził się gdy w moim Akai CS-M3 wymienić muszę głowicę na ALPSA i skalibrować tor odsłuchu wraz z miernikami VU.

Pozdrawiam pozytywnie zakręconych Taśmowców XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

ke_raj, właśnie tego nie wiem jak działa autostop. Nie widzę żadnego czujnika optycznego (musiałby odbierać wiązkę światła poprzez taśmę i reagować na przezroczystą rozbiegówkę ?), nie wiem taż jak działa mechaniczny - zwiększone napięcie taśmy ?

Niech ktoś opisze jak działają czujniki autostopu w kaseciakach, może wtedy coś wymyślę albo chociaż znajdę ten czujnik i go sprawdzę.

Wojtek

Wojtek

Łączę się swym nieszczęściem z Wojtkiem. Z powodu WREDNEJ i podłej Aiwy AD-F800, która stała się leniwa i postanowiła pracować tylko na 50%. Działa prawidłowo, przewija, zapisuje, wszystkie funkcje sprawne, lecz przy odtwarzaniu pracuje tylko do połowy kasety. Bez znaczenia jakiej długości jest taśma, odtwarza tylko do połowy i się zatrzymuje. Ponowne naciśnięcie play natychmiast odbija.

Powiedzcie kochani czym ta cholera widzi że to połowa taśmy, albo pójdę do wróżki. Oba paski są nowe. Przy zablokowanym czujniku obecności kasety, włączonym play, silne hamowanie rolki nawijającej nie zatrzymuje odtwarzania. Radźcie coś bo doprowadzi mnie do "reperkusji" jak mawia pani Frau.

ke_raj, 29 Sie 2010, 20:29

>Filwoj - w jaki sposób w tym deck'u rozwiązano kwestię czujnika auto-stop? Mechanicznie,

>magnetycznie czy opto-elektronicznie? Coś musi śledzić obroty szpulek. Rzuć jakieś fotki mechanizmu

>albo scan z manuala (nie znalazłem w necie nic do ściągnięcia). Może wtedy ktoś znajdzie jakiś

>pomysł?

Tu mozesz sciagnac serwisowke do Aiwa AD-M700:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

vlado -

moim zdaniem "wydupiały" jest kondensator elektrolityczny w układzie autostop. Impulsy pobierane są z licznika bądź prawej rolki. W miarę upływu taśmy, prawa rolka kręci się coraz wolniej. W związku z tym częstotliwość impulsów spada. Układ autostop jest układem analogowym gdzie pojemność kondensatora determinuje minimalną prędkość prawego talerzyka, prz której auto stop nie wyrzuca. Bułka z masłem. Pójdź po kablach od czujnika do płytki i zlokalizuj układ auto stop, wymień elektrolit. jest to najbardziej prawdopodobna wersja usterki. Pozdr

Glurak - dzięki, ale wcześniej ten link podał mi neomammut. ;)

Filwoj - fachowcem, to ja nie jest, ale z doświadczenia wskaże Ci kilka rozwiązań. Optoelektroniczny umieszczany jest zazwyczaj w okolicach talerzyka lewej szpulki nawijającej taśmę. W talerzyku powinny znajdować się otwory, a po jednej stronie talerzyka element światłoczuły, z drugiej zaś emitujący światło (nawet o długości fali niewidocznej dla oka). Kręcący się talerzyk powoduje kolejne impulsowanie dwóch elementów optoelektronicznych, co daje sygnał do elementów sterujących, że kaseta się kręci. Przy końcu taśmy talerzyk zatrzymuje się, brak impulsów i załącza się auto-stop. Taki system stosowany jest chyba w większości lepszych magnetofonów, bo ma jedną niezaprzeczalna zaletę - nie hałasuje, a ponadto nie posiada żadnych elementów współpracujących mechanicznie. Podobnie można zastosować obracający się magnes, np. na osi wałka napędzającego licznik lub w innym miejscu, a obok element odbierający impulsy magnetyczne (przy obracaniu zmienia się przemiennie biegunowość). Odbiornikiem może tez być kontaktron - szklana rurka, w której znajduje się metalowy stycznik - takie rozwiązanie ma np. szuflada DIORY. Otwieranie i zamykanie obwodu daje wspomniane impulsy. Mechaniczne rozwiązania natomiast, to te najczęściej stosowane w popularnych radiomagnetofonach, np. KASPRZAKACH. Może te mało fachowe wskazówki pomogą Ci w diagnozie. Jak gdzieś walnąłem gafę, to proszę mnie poprawić.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

ke_raj, 30 Sie 2010, 13:05

>Filwoj - fachowcem, to ja nie jest, ale z doświadczenia wskaże Ci kilka rozwiązań. Optoelektroniczny

>umieszczany jest zazwyczaj w okolicach talerzyka lewej szpulki nawijającej taśmę. W talerzyku

>powinny znajdować się otwory, a po jednej stronie talerzyka element światłoczuły, z drugiej zaś

>emitujący światło (nawet o długości fali niewidocznej dla oka).

Częściej się chyba stosuje rozwiązanie z czujnikami odbiciowymi i srebrnymi segmentami na talerzykach. Oświetlacz i czujnik są wtedy po jednej stronie talerzyka.

> Podobnie można zastosować obracający się magnes, np. na osi wałka napędzającego

>licznik lub w innym miejscu, a obok element odbierający impulsy magnetyczne (przy obracaniu zmienia

>się przemiennie biegunowość). Odbiornikiem może tez być kontaktron - szklana rurka, w której

>znajduje się metalowy stycznik - takie rozwiązanie ma np. szuflada DIORY. Otwieranie i zamykanie

>obwodu daje wspomniane impulsy. Mechaniczne rozwiązania natomiast, to te najczęściej stosowane w

>popularnych radiomagnetofonach, np. KASPRZAKACH.

Zamiast kontaktronu może być zastosowany czujnik Halla.

GM

Dzięki chłopaki za szczegółowe opisy i podpowiedzi. Z tego wniosek, że dopiero jak taśma się zatrzyma, a właściwie talerzyk to brak impulsów powoduje włączenie autostopu. Powodem kłopotów zatem może być brak wiązki światła (widzialnego lub nie) albo zabrudzenie elementów powodujące zakłócenia lub w najgorszym razie uszkodzenie elektroniczne systemu rozpoznającego brak lub obecność sygnału. Jak dotrę wreszcie do domku poszukam co wymyślili konstruktorzy Teac'a.

Wojtek

Wojtek

Filwoj - G.Mark dokładniej wskazał to, o czym pisałem (na marginesie przepraszam za kilka literówek). Do Twojego wpisu dodałbym tylko, że nie tylko zatrzymanie taśmy może powodować zadziałanie autostopu lecz także zbyt mała ilość impulsów w jednostce czasu, czyli np. zbyt wolne kręcenie taśmy. Czynnikiem powodującym zadziałanie tej funkcji, może być także zakurzenie elementu optycznego albo przypadkowe przestawienie jego pozycji, powodujące, że impulsy nie są prawidłowo zliczane lub układ nie "widzi" ich wcale. Stąd chwilowe działanie np.funkcji play i jej wyłączenie po 2-3 sekundach.

Ponownie zabrałem się za Teac'a, na poniższych zdjęciach widać talerzyki z otworkami, ale właściwy czujnik autostopu to naklejone na tylnej powierzchni prawego talerzyka paski folii aluminiowej oraz dwa połączone szeregowo i umieszczone na przeciwko nich elementy światłoczułe (albo coś w tym rodzaju) na płytce z obwodem drukowanym; jej mały zielony fragment wskazuje strzałka na ostatnim zdjęciu. Oczyściłem je i złożyłem wszystko ponownie. Bez rezultatu. Może to nie autostop. Jak sprawdzić co nie działa ? Niestety nie mam serwisówki, w necie nic nie można znaleźć.

Wojtek

Ukryta Zawartość

post-22482-100000034 1283191569_thumb.jpg

post-22482-100000035 1283191569_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

Może masz uszkodzony fototranzystor/fotodiodę ? Ja miałem taki problem w Onkyo TA 2570. Odbiornik był OK, ale nadajnik czyli dioda na podczerwień nie emitowała światła podcz. W tym modelu jedno i drugie jest w jednym elemencie. Wymieniłem wtedy całą płytkę z tymi czujnikami, dzięki pomocy V Savage.

Kasjel, być może masz rację, ale jak to sprawdzić bez wymiany ? Zwłaszcza, że nie mam nic na tą wymianę... Może zewrzeć jakieś styki aby wyeliminować ten element ? Jeżeli wtedy zagra...

Wojtek

Wojtek

Ja w Onkyo TA 2570 sprawdziłem ten czujnik w bardzo prosty sposób. I zupełnie przypadkowo ! Chciałem wyczyścić ten element malutkim pędzelkiem. A ponieważ miałem kiepskie światło, to przyświecałem sobie małą latareczką. Nagle zauważyłem, że każde takie "machnięcie" pędzelkiem po fototranzystorze jest zliczane na liczniku taśmy jako jeden impuls. Poprostu światło z latareczki zastąpiło niesprawną diodę.

Filwoj widzę, że walczysz z mechanizmem Alpsa. Jeśli zajdzie taka potrzeba to posiadam 3 sztuki takiego mechanizmu i jeśli zajdzie taka potrzeba to służę pomocą techniczną jak i ewentualnymi częściami.

Jest lepszy sposób, wystarczy wziąść nawet kamerę umieszczoną w telefonie i zobaczyć w trakcie pracy czy mruga dioda. Normalnie tego nie widać, ale czujnik fotoelektryczny to wychwyci :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Filwoj, 30 Sie 2010, 20:11

>Ponownie zabrałem się za Teac'a..

Witam!

Ściąg talerzyk z rolką i sprawdź jak radzą koledzy wyżej - mechanizm Alpsa jak w technicsach RS-B505 i wzwyż.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O właśnie ! Tutaj widać "winowajcę" :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Filwoj, 28 Sie 2010, 16:18

>Pozostałe funkcję są ok, więc to chyba nie

>mikroukład zarządzający funkcjami. Przewijanie i autostop też działa dobrze.

Jeśli dobrze zrozumiałem to przewiajanie w obie strony działa dobrze? Nie wyłącza napędu po kilku sekundach? Jeśli tak to nie jest to wina autostopu. Miałem taką sytuację w jednym ze swoich decków - przewijanie działa ok, ale na play zatrzymuje się po kilku sekundach - winny był czujnik obecności kasety.

Sprawdziłem: przewijanie do przodu wyłącza się po kilkunastu sekundach, wstecz przewija dobrze. Odtwarzanie zatrzymuje się po kilkunastu sekundach. Licznik nie działa przy odtwarzaniu i przewijaniu do przodu... To chyba jednak autostop, pytanie tylko co padło ?

Wojtek

Wojtek

Mam kilka decków na części, między innymi 2570, może to będzie taki sam element ? Myślę, że parametry elektryczne będą podobne, sprawdzę tylko czy wymiary podpasują i wymienię.

W.

Wojtek

Gość V-savage

(Konto usunięte)

No dokładnie Filwoj poszukaj tej gumki od hamulca bo ja jej nie posiadam, a pewnemu Panu obiecałem ;). Mam tylko od Akai a ona jest trochę większa, trza by przyklejać

• Pokaż nowe odpowiedzi