Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie mam problem z deck-iem akai model cs-702dII otoz kupilem cala komletna wieze akai z tym deckiem w idealnym stanie tyle ze w deck-u odwarza kasety i gra tylko jeden kanal tak samo z nagrywaniem moze ktos z kolegow pomoze wskrzesic tego deck-a :) Pozdrawiamm Krzysztof

Witam serdecznie mam problem z deck-iem akai model cs-702dII otoz kupilem cala komletna wieze akai z tym deckiem w idealnym stanie tyle ze w deck-u odwarza kasety i gra tylko jeden kanal tak samo z nagrywaniem moze ktos z kolegow pomoze wskrzesic tego deck-a :) Pozdrawiamm Krzysztof

Zacznij od sprawdzenia bezpieczników. Potem spryskaj "kontaktem" przełącznik zapis/odczyt.

Zacznij od sprawdzenia bezpieczników. Potem spryskaj "kontaktem" przełącznik zapis/odczyt.

Ok biore sie za sprawdzanie bede informowal na bierzaco :)

Ok prysniete tylko jest teraz tak jak zalapie to gra jeden kanal jak nie to gra jeden kalal tyle ze jest masakrycznie cichutko a lewy tylko milczy ??

Ok biore sie za sprawdzanie bede informowal na bierzaco :)

Ok prysniete tylko jest teraz tak jak zalapie to gra jeden kanal jak nie to gra jeden kalal tyle ze jest masakrycznie cichutko a lewy tylko milczy ??

Spróbuj poruszać ręcznie listwą przełącznika, i obserwuj czy są jakieś zmiany. Spryskaj kontaktem PR potencjometry montażowe tzw. PR-ki. Potem spróbuj naciskać patyczkiem na pr-ki, szczególnie "Pb.level" i

:) No udalo sie popsikalem jescze te pr i na pb level i wszystko ladnie gra :) dziekuje za pomoc co do stanu i lat to trzeba dokonac jakis regulacji deck-a ??

Jak gra, to nic nie ruszaj!!!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Kasjel ja mam chyba, ale na ten moment nie dam rady bo padł mi dysk i cały komp na którym to miałem,

dopiero jak przedrę się przez wszystkie instalacje itd, to zobaczę .

Kenwood mimo jednego silnika bardzo mi się podoba i zapewne bardzo ładnie gra?Trafo pod kątem by nie siało,

ładna stabilizacja, jak głowice?Super magnetofon !

Pytanie mam co do Duala 828 przy nagrywaniu słyszę tylko jeden kanał, jak podepnę tylko np prawy lub tylko lewy kanał to słyszę cichuteńko w obu dźwięk,co może być nie tak?Przełącznik na płycie chodzi stanowczo, zimnych lutów nie widzę...

:) No udalo sie popsikalem jescze te pr i na pb level i wszystko ladnie gra :) dziekuje za pomoc co do stanu i lat to trzeba dokonac jakis regulacji deck-a ??

Być może po wyschnięciu kontaktu PR zacznie się wszystko od nowa. Wówczas zaznacz dokładnie położenie PR,ek spryskaj jeszcze raz i pokręć nimi w lewo i prawo. Wróć dokładnie do ustawienia pierwotnego potencjometrów. Przełącznik zapis/odczyt też może zacząć nie kontaktować po wyschnięciu.

Być może trzeba będzie użyć mocniejszego środka w rodzaju Kontaktu S. I zwracajcie Panowie uwagę na możliwość rozlatywania się niektórych rodzajów PR,ek. Ja tu bajek nie opowiadam. W moim Sony TC229SD wymieniłem już cztery sztuki, a chyba jeszcze wymienię następne dwie.

Kasjel ja mam chyba, ale na ten moment nie dam rady bo padł mi dysk i cały komp na którym to miałem,

dopiero jak przedrę się przez wszystkie instalacje itd, to zobaczę .

Kenwood mimo jednego silnika bardzo mi się podoba i zapewne bardzo ładnie gra?Trafo pod kątem by nie siało,

ładna stabilizacja, jak głowice?Super magnetofon !

Pytanie mam co do Duala 828 przy nagrywaniu słyszę tylko jeden kanał, jak podepnę tylko np prawy lub tylko lewy kanał to słyszę cichuteńko w obu dźwięk,co może być nie tak?Przełącznik na płycie chodzi stanowczo, zimnych lutów nie widzę...

Proszę, nie zapomnij o mnie ! Ta serwisówka jest mi naprawdę potrzebna. Magnetofon jest sprawny, ale chciał bym go podregulować elektrycznie.

A co do Twojego magnetofonu, to tak jak pisałem wcześniej koledze od Akajca.....

Być może po wyschnięciu kontaktu PR zacznie się wszystko od nowa. Wówczas zaznacz dokładnie położenie PR,ek spryskaj jeszcze raz i pokręć nimi w lewo i prawo. Wróć dokładnie do ustawienia pierwotnego potencjometrów. Przełącznik zapis/odczyt też może zacząć nie kontaktować po wyschnięciu.

Być może trzeba będzie użyć mocniejszego środka w rodzaju Kontaktu S. I zwracajcie Panowie uwagę na możliwość rozlatywania się niektórych rodzajów PR,ek. Ja tu bajek nie opowiadam. W moim Sony TC229SD wymieniłem już cztery sztuki, a chyba jeszcze wymienię następne dwie.

Ok dziekuje za pomoc i bede obserwowal zachowania deck-a :) Pozdrawiam Krzysztof

Edytowane przez krzysieklysy

Kasjel będę pamiętał o tej serwisówce, zobaczę czy ją mam, bo nie mam pewności,

co do duala 828 które perki są od nagrywania?Nie mam serwisówki a maszyna bardzo mi się podoba,

szczególnie siłowniki w mechaniźmie :-}

Kasjel będę pamiętał o tej serwisówce, zobaczę czy ją mam, bo nie mam pewności,

co do duala 828 które perki są od nagrywania?Nie mam serwisówki a maszyna bardzo mi się podoba,

szczególnie siłowniki w mechaniźmie :-}

Szukaj PR,ek "Rec.Level"....

Szukaj PR,ek "Rec.Level"....

Tu masz serwisówkę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ciekawy model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ile mniej wiecej wart ?

Ukryta Zawartość

Dzięki !Na płycie nie mam oznaczonych peerek, tylko kolejne numery VR... więc ciężko dojść która co.

Badając okazało się, że jeden kondensator elektrolityczny zwykły jak dotknę śróbokrętem od góry jego obudowę,

słyszę burczenie w sluchawkach, na żadnym innym kondzie takiego czegoś nie ma ?

Jak go dotykam burczy podczas nagrywania właśnie w tym kanale, gdzie nie ma dźwięku.

Jest on zaraz obok układu scalonego LM1011N to dolby

Kasjel

Tu masz serwisówkę.

Ukryta Zawartość

Gdzie tam mam kliknąć? Coś nie mogę..

OK, trzeba jeszcze raz wklepać model i markę i potem jest odnośnik do download.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez musiko

Dzięki !Na płycie nie mam oznaczonych peerek, tylko kolejne numery VR... więc ciężko dojść która co.

Badając okazało się, że jeden kondensator elektrolityczny zwykły jak dotknę śróbokrętem od góry jego obudowę,

słyszę burczenie w sluchawkach, na żadnym innym kondzie takiego czegoś nie ma ?

Jak go dotykam burczy podczas nagrywania właśnie w tym kanale, gdzie nie ma dźwięku.

Jest on zaraz obok układu scalonego LM1011N to dolby

Kasjel

Tu masz serwisówkę.

Ukryta Zawartość

Gdzie tam mam kliknąć? Coś nie mogę..

OK, trzeba jeszcze raz wklepać model i markę i potem jest odnośnik do download.

Przeważnie trzeba klikać na "Get manual". Ale tu rzeczywiście jest inaczej.

Ukryta Zawartość

CT-9R: Operacja głowica zakończona sukcesem, tak jak zakładałem, ktoś poprzednio nasmarował wnętrze smarem przemysłowym, dość mocno klejącym i małymi właściwościami poślizgowymi. Musiałem się mocno napocić, żeby wszystko wróciło do normy, jednak sam mechanizm jest prosty jak budowa cepa, nie ma tam nic tak na prawdę rewolucyjnego. Trzeba jednak trafić na odpowiedni ząbek i go "zaczepić" o odpowiedni w kole zębatym, który porusza głowicę. Jeśli się źle uceluje to głowica w pozycji REW będzie zbyt mocno dociskać, a w pozycji FWD może nie osiągnąć końcowego stadium i zatrzymać się o 5-6mm od celu. Muszę dokładnie jednak raz jeszcze przejrzeć koła zamachowe capstanów, ponieważ coś tam szoruje o siebie i puka.

Co do reszty, czeka mnie sporo pracy, pierwszy problem to niekiedy falujący dźwięk, ale nie w całym paśmie, tylko np. gitarka basowa, perkusja brzmią ok, natomiast wokal i gitara prowadząca falują, jutro nagram kawałek, będzie łatwiej o diagnozę.

Niżej dwa zdjęcia wyjętej głowicy oraz miejsca docelowego.

Ukryta Zawartość

post-15740-000631000 1297033353_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Bardzo polubiłem Akai GX 67 i jakoś nie chce mi się z nim rozstawać ale po lekturze wpisów na forum (zwłaszcza MaćkaLK) zakupiłem wczoraj Pioneera CT-S710. Rozważałem zakup modeli z serii minimum 8xx ale okazało się że CT-S 810 jest de facto modelem niżej pozycjonowanym i ma gorszą kalibrację. Podobnie jest ponoć z modelami 820 i 830. Pamiętam że moje pierwsze kontakty z układem Super Auto Ble nie były najlepsze ale kontakt z modelem CT-95 bardzo pozytywny. Widać w niższych modelach SAB działało zdecydowanie gorzej. W moim obecnym systemie nie przewiduję żadnych zmian. Znalazłem optymalne źródło i wzmacniacz. Tuner także jest mocnym elementem toru. Chciałbym żeby magnetofon był równie dobrym zawodnikiem jak pozostałe części mojego teamu;-) Pioneera zakupiłem z ciekawości. Jak się sprawdzi opiszę niebawem.

Dico gratuluję zakupu, a jak z kulturą pracy w CT-95?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dico gratuluję zakupu, a jak z kulturą pracy w CT-95?

CT-95 to mistrzostwo świata choć gdybym wybierał dla siebie optymalnego Pioneera byłby to chyba CT-93. Nawet nie dlatego że lepiej pasuje mi do PD-75;-) Jedna rzecz która - z perspektywy czasu - denerwuje mnie w Pioneerach to zdecydowanie zawyżone pasmo przenoszenia. Wyniki jakie osiąg Pioneer wydają się być znakomite tymczasem pasmo mierzone jest nie tylko przy -20dB ale ze spadkiem -6dB. Na pewno spróbuję swoim amatorskim sposobem zmierzyć CT-S 710. Mierzyłem tak inne decki więc będę miał porównanie. Kultura pracy wszystkich wysokich modeli Pioneera jest znakomita. Nie trafiłem jeszcze na model który stukałby czy szeleścił. Szkoda że Akai do GX-67 dało słynny mechanizm Sankyo. Jest on najsłabszą stroną tego decka a najmocniejszą wg mnie jest dźwięk.

PS. Nie wiem czy jest czego gratulować. Ot deck jak wiele innych.

Edytowane przez discomaniac71

neomammut - gratuluję uporu !

Ząbkowa mechanika ząb w ząb jest najtrudniejsza, ale Ty brniesz mimo wszystko, powodzenie w doprowadzeniu go do stanu całkowitego "uzdrowienia" :-)

Edytowane przez musiko

>>Disco

Czyli CT-93 i CT-95 to godne polecenia magnetofony, ja choruję na CT-95, chce złożyć zestaw Pioneera z tamtych lat, prempa już mam, do tego końcówka, CD i magnetofon. Chciałbym tez kupić do tego kolumny, wiem, że to nie będzie dobrze grać, bo sam mówiłeś, że pioneer dobrych wzmaków nie robił, z racji tego, że wiesz o czym mówisz, tym bardziej będzie to typowy zestaw ala wieża :) Ale wygląd, coś pięknego....

>>Musiko

Trochę się u mnie w aspekcie napraw poprawiło, nie mogę się doczekać gdy go uruchomię na zicher :D

CT-9R: Słuchajcie na dwóch pierwszych zdjęciach macie PR`kę, jest tam taka śrubka od spodu, ale nie mam zamiaru go rozkręcać, pytanie jest jednak takie, czy bez rozkręcania można zaaplikować tam Kontakt PR? Od góry jest plastik, przykrywa pr`kę aż do podstawy, a postawa to też plastik i nie ma tam żadnej dziury, żeby przynajmniej raz psiknąć...

Na trzecim zdjęciu płytka Dolny z drugiego decka, a na czwartym, zobaczcie jaki jest stan przełączników, wyglądają i działają jak nowe, coś niesamowitego!

Ukryta Zawartość

post-15740-024985000 1297089210_thumb.jpg

post-15740-076967900 1297089222_thumb.jpg

post-15740-033168200 1297089230_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

CT-9R: Słuchajcie na dwóch pierwszych zdjęciach macie PR`kę, jest tam taka śrubka od spodu, ale nie mam zamiaru go rozkręcać, pytanie jest jednak takie, czy bez rozkręcania można zaaplikować tam Kontakt PR?...

Myślę, że ta operacja nie jest potrzebna. No chyba, że jesteś absolutnie pewien, że ten potencjometr jest brudny. W co wątpię z uwagi na jego obudowę.

GM

Dziękuję G.Mark! Mi raczej chodziło na przyszłość, jak mimo to się do niego dostać, jeśli zajdzie taka potrzeba :)

>>Disco

Czyli CT-93 i CT-95 to godne polecenia magnetofony, ja choruję na CT-95, chce złożyć zestaw Pioneera z tamtych lat, prempa już mam, do tego końcówka, CD i magnetofon. Chciałbym tez kupić do tego kolumny, wiem, że to nie będzie dobrze grać, bo sam mówiłeś, że pioneer dobrych wzmaków nie robił, z racji tego, że wiesz o czym mówisz, tym bardziej będzie to typowy zestaw ala wieża :) Ale wygląd, coś pięknego....

Te nowsze Pioneery już mi się tak nie podobają z wyglądu. Natomiast starsze... bajka :) Tak to aktualnie wygląda u mnie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pioneer CT-S710 to jeden z moich ulubionych decków. Zwłaszcza jeśli chodzi o nagrywanie, bo jeśli chodzi o słuchanie to tutaj moim faworytem jest M 45.Ale wracając do Pioneera; wszystkie taśmy na nim nagrane są bardzo dobrze odtwarzane na pozostałych deckach. Działanie Super Auto BLE jest fantastyczne; czasami trzeba tylko troszeczkę skorygować BIAS ale niewiele; o jedną podziałkę (przeważnie na chromowych BASF-ach). Jestem do tego stopnia zadowolony z decka, że jakiś czas temu kupiłem drugi egzemplarz. Obydwa kalibrują identycznie co chyba dobrze świadczy o fabrycznej regulacji. Przy okazji mam pytanie; czy "Digital Tension Control" to tylko slogan marketingowy czy w decku faktycznie jest jakiś układ elektroniczny kontrolujący naciąg taśmy?

CT-9R: Oto próbki materiału muzycznego wydostające się z wyjścia LINE OUT magnetofonu. Podejrzewam, że wzmacniacz odczytu do przeglądu, ale pewny nie jestem :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję z góry za wszelką pomoc!

PS: Nic jeszcze w nim nie było regulowane prócz głowicy, dlatego gra mocniej na lewy kanał :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez neomammut

czy "Digital Tension Control" to tylko slogan marketingowy czy w decku faktycznie jest jakiś układ elektroniczny kontrolujący naciąg taśmy?

Myślę, że to bajer - chodzi chyba po prostu o mechanizm napinający taśmę po włożeniu do kieszeni i jej zamknięciu.

CT-9R: Oto próbki materiału muzycznego wydostające się z wyjścia LINE OUT magnetofonu. Podejrzewam, że wzmacniacz odczytu do przeglądu, ale pewny nie jestem :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję z góry za wszelką pomoc!

PS: Nic jeszcze w nim nie było regulowane prócz głowicy, dlatego gra mocniej na lewy kanał :)

jak dla mnie to deck przeciąga , zwalnia , wina w mechaniżmie raczej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki panowie, w sumie mogę wymienić oba capstany i zobaczymy co będzie (dobrze mieć drugi model z częściami:D). Jutro to zrobię i dam znać!

• Pokaż nowe odpowiedzi