Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Technics cały czas od pojawienia się kompaktu na rynku dążył do tego by jego magnetofony brzmiały idealnie jak CD. RS-AZ7 właśnie tak brzmi. W zasadzie od 88 roku wszystkie magnetofony brzmią bardzo cyfrowo, sucho i podobno z bardzo wycofaną średnicą i wyolbrzymionym basem. Tych modeli oczywiście nie słuchałem, ale wielu w tym temacie wypowiadało się na ten temat i ogólna ocena była jedna: nie warto inwestować.

neomammut: dzieki za podpowiedź, bardzo spodobał mi sie ten magnet ale z Tego co widzę nie warto w niego inwestować, zwłaszcza, że kosztuje sporo kasy.

Pozdro

R

Zakończyłem renowację Kenwooda KX 2060. Zdjęcie wyszło kiepsko, ale jutro w świetle dnia zrobię lepsze.

Kasjelu piękny ten Kenwood. Gdybyś wypatrzył kiedyś takiego samego proszę daj mi znać. Opisz jak go słychać.

Neo ta Aiwa wygląda jak część wyposażenia statku kosmicznego z Gwiezdnych wojen. Okropnie ładne toto jest.

Zobaczcie ! M9115 z systemem dźwięku przestrzennego ! Zaraz umrę ze śmiechu !!! :-)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A Kenwood KX 6020 gra i nagrywa wyśmienicie ! To jeden z najlepszych moich magnetofonów, obok Revoxa B 710, Akai GX 95 i innych...

Coś sobie przypominam, że na początku tego wątku była mowa o tym modelu. Podobno został uznany kiedyś za jeden z najlepiej brzmiących magnetofonów kasetowych na świecie. I to by się zgadzało ! Jego atutem są bardzo dobrze brzmiące niskie tony. Niewiele decków kasetowych potrafi zejść tak nisko. Olbrzymia przestrzeń dźwiękowa i zero problemów z wysokimi tonami.

Wadą jest to, że posiada tylko jeden silnik. Ja mam gdzieś "dual capstan", ale silniki powinien mieć dwa. Głowice ma ferrytowe, więc prawie nieśmiertelne. Jeśli chodzi o jakość wykonania, to nie jest już takie cacko jak Sony TC 229SD. Ale waży 9,3kg....a to nie jest źle :-))

Ukryta Zawartość

Ta Aiwa AD-F770 przypomina mi trochę aparaturę medyczną :-) Bardzo mi się podoba, ale u mnie do niczego by nie pasowała. Jest za bardzo kolorowa. Chciałbym zobaczyć cały kompletny zestaw z tej serii.

Aiwa AD-F770 gra i to bardzo dobrze, ale to "dobrze" jest tylko wtedy gdy nie ma... górnej obudowy. Tak, tak, gdy zdejmę górną blachę gra super, gdy tylko ją założę, zaczyna brakować jej energii do ruszenia szpulek, mostek się nie podnosi, przewija marnie.... - zgłupiałem :)

O proszę, Aiwa też potrafi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - cieńszy od FX7? :)

Sony TC-FX7: magnetofon jest w tragicznym stanie, dokładniej wszędzie, gdzie można, prócz płytek PCB i mechaniki jest obsmarowany jakimś smarem, coś w stylu oleju maszynowego. Jest pełno rdzy, syfu, brudu, poprzedni elektronik miał go w swoich łapach i chyba wszystko zabrudził. Walił wszystkim, czym się dało, po całości bez ściągania frontu. Co za debil. Mówiąc kolokwialnie: jest cały uje...... Postanowiłem go dosłownie umyć, ale niestety stelaż nie stanowi całości, tylko zlepek metalowych belek, boję się, że później będę miał problem ze złożeniem. Może modułowo da radę, choć będę uważał. Front już za to zdemontowany (także moduły) i już się myje. Problem z magnetofonem to nie obracający się silnik poruszający szpulki. Nie mam niestety instrukcji serwisowej, ale zobaczę dokładnie, czy jest może na silniku podane napięcie. Pewnie 12VDC, ale głowy nie dam.

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Może zrobimy konkurs na najbrzydszy magnetofon na świecie ? Oto moja propozycja :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zobaczcie ! M9115 z systemem dźwięku przestrzennego ! Zaraz umrę ze śmiechu !!! :-)))

Ukryta Zawartość

A Kenwood KX 6020 gra i nagrywa wyśmienicie ! To jeden z najlepszych moich magnetofonów, obok Revoxa B 710, Akai GX 95 i innych...

No dzięki. Teraz to mnie skutecznie nakręciłeś. Ten niski bas to z tych snujących się, czy wystarczająco krótki i sprężysty?

Do paskudniejszych zaliczam produkty RFT z byłego DDR

Ukryta Zawartość

Niskie tony brzmią podobnie jak w dobrym szpulaku. Wypełniają przestrzeń stanowiąc takie podprogowe tło. Jest to dobrze słyszalne szczególnie w muzyce "ambient". Absolutnie nie brzmią jak z beczki, czy coś w tym stylu...

I co Wy na to ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TC-FX7: Do silnika dochodzi zbyt niskie napięcie, po 5 woltów na kabel. Po odłączeniu silnika jest to samo. Napięcie to dochodzi podczas spoczynku, czyli w trybie STOP. Jeśli włączę PLAY lub REW/FF to napięcie to spada do zera, czyli taka sama sytuacja jak w TC-765 (brrr). Dodatkowo mostek nie podnosi się na odpowiednią wysokość.

Niżej trzy fotki, które pokazują jego stan, ta PR`ka rozumiem do wymiany? Na trzeciej fotce głowica, jeszcze jej nie czyściłem, ale czy jej powierzchnia może korodować?

>>Kasjel

No i znowu przegapiłem :D

Ukryta Zawartość

post-15740-030852500 1298490829_thumb.jpg

post-15740-025519600 1298490838_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Niskie tony brzmią podobnie jak w dobrym szpulaku. Wypełniają przestrzeń stanowiąc takie podprogowe tło. Jest to dobrze słyszalne szczególnie w muzyce "ambient". Absolutnie nie brzmią jak z beczki, czy coś w tym stylu...

I co Wy na to ???

Ukryta Zawartość

Jeżeli jest to faktycznie w 100% klon Tandberga to cena była bardzo przystępna.

Ukryta Zawartość

Witam.

Kupiłem taki oto magnetofonik:

Ukryta Zawartość

Udało mi się go całego pięknie wyczyścić, z wyjątkiem klawiszy sterowania. Próbowałem alkoholem i wodą z płynem. Efekt prawie zerowy. Czy ktoś ma pomysł czym to można wyczyścić?

I jeszcze mała zagadka :-) Co było przyczyną usterki opisanej przez sprzedającego?

Ukryta Zawartość

TC-FX7: Do silnika dochodzi zbyt niskie napięcie, po 5 woltów na kabel. Po odłączeniu silnika jest to samo. Napięcie to dochodzi podczas spoczynku, czyli w trybie STOP. Jeśli włączę PLAY lub REW/FF to napięcie to spada do zera, czyli taka sama sytuacja jak w TC-765 (brrr). Dodatkowo mostek nie podnosi się na odpowiednią wysokość.

Niżej trzy fotki, które pokazują jego stan, ta PR`ka rozumiem do wymiany? Na trzeciej fotce głowica, jeszcze jej nie czyściłem, ale czy jej powierzchnia może korodować?

Straszna korozja, musiał być trzymany w dużej wilgoci. Może kupiłeś go z rejonu gdzie była powódź ?

Jak można doprowadzić sprzęt do takiego stanu a potem wystawiać na Allegro jako Vintage.

Witam.

Kupiłem taki oto magnetofonik:

Ukryta Zawartość

Udało mi się go całego pięknie wyczyścić, z wyjątkiem klawiszy sterowania. Próbowałem alkoholem i wodą z płynem. Efekt prawie zerowy. Czy ktoś ma pomysł czym to można wyczyścić?

I jeszcze mała zagadka :-) Co było przyczyną usterki opisanej przez sprzedającego?

Miałem ten magnetofon. Jest naprawdę bardzo dobry. W zasadzie nie ma się do czego przyczepić. Sprzedałem, bo mi się nie podoba od strony wizualnej. Jeśli Tobie się podoba, to po jego naprawie powinieneś być bardzo zadowolony. Jak ustawiony jest przełącznik, którym włącza się sygnał kalibracyjny ? Bo może dlatego nie gra. A wszystkie aluminiowe panele najlepiej czyści się "Cyllitem Kamień i Rdza". Mam to na 100% sprawdzone. Nigdy nie uszkodziłem w ten sposób żadnych napisów na panelu.

Ukryta Zawartość

Kasjel

Dzięki, chyba mam nawet ten Cilit, spróbuję.

Deck jest już sprawny, nie trafiłeś z diagnozą :-)

Domyślam się, że chodzi o jakąś śmieszną rzecz.....więc pewnie przełącznik "monitor" był ustawiony w pozycji "source" :-)

Brawo. Wygrywasz lekko używaną linkę gazu od Stara :-)

Magnetofon jest w zasadzie w pełni sprawny. Jedyny mankament to niechęć do przewijania do przodu.

Brawo. Wygrywasz lekko używaną linkę gazu od Stara :-)

Magnetofon jest w zasadzie w pełni sprawny. Jedyny mankament to niechęć do przewijania do przodu.

Kiedyś kupiłem od tego "Kamadu" Sony TC 377 za 99zł. Nikt nie licytował, bo w opisie było że w ogóle nie kręci szpulkami. A w tym modelu trzeba najpierw założyć taśmę, by silnik ruszył. Tak więc wystarczyło by, gdyby założył byle jaką szpulę z taśmą.....

Zrobię może małą rewolucję, ale:

Stawiam decka Aiwa AD-F770 na równi z Pioneer`em CT-9R!

Ślicznie nagrywa i ślicznie odtwarza, układ Dolny jest geenialny, nie ma żadnych skutków ubocznych, dobrze radzi sobie z kasetami nagranymi na innych deckach, szczególnie na CT-9R, system DATA (Digital Automatic Tape Adaptation) działa wyśmienicie, poradził sobie z kasetą That`s (miałem z nią nie lada kłopotów), podejrzewam też dobrze zrobiony system ADMS (Automatic Demagnetizing System) działa wyśmienicie, no i na plus cicho działający mechanizm (są elektromagnesy, ale ja to akurat bardzo lubię ten dźwięk). Jeśli ktoś kiedyś znajdzie, to niech kupuje w ciemno.

Do AD-F990 pewnie niewiele brakuje, świetny deck!

Tu macie prospekty:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu specyfikację (dość krótka, ale zawsze):

Ukryta Zawartość

A ja wracam do słuchania Rodrigo y Gabriela (2006) :) Ciao!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

neomammut - to nie koniecznie rewolucja. ;-) Moja 660-tka potwierdza Twoje spostrzeżenia. I choć jest niższym modelem, to ma te same cechy, o których wspomniałeś przy 770-tce. A ten elektroniczny wyświetlacz poziomu wysterowania, przy porównaniu z led-owym w 660-tce, robi fantastyczne wrażenie.

neomammut - to nie koniecznie rewolucja. ;-) Moja 660-tka potwierdza Twoje spostrzeżenia. I choć jest niższym modelem, to ma te same cechy, o których wspomniałeś przy 770-tce. A ten elektroniczny wyświetlacz poziomu wysterowania, przy porównaniu z led-owym w 660-tce, robi fantastyczne wrażenie.

Ja też zbyt wiele złego powiedzieć nie mogę o 660-tce, którą posiadam, gdyż wygląda i gra dobrze. Zarzuciłbym może mechanizmowi nieco delikatną budowę, silnik w moim egzemplarzu (wyglądającym na nowy) wymagał wymiany, podobnie wszystkie paski, a stuki przy przełączaniu nie brzmią zbyt fajnie - pod tym względem mechanizmy Sankyo są o niebo lepsze. Nie spotkałem jeszcze magnetofonu z mechanizmem sankyo, który wymagałby wymiany pasków - zastanawia mnie skąd oni mieli taką dobrą gumę :) Wskaźniki w mojej 660-tce (ledy) działają nieco zbyt szybko, a także nie mają peak-holdu ale to kwestia gustu. Pod względem brzmienia trochę zakłócona była równowaga tonalna - wycofana średnica, nieco zbyt ostre wysokie. Przyciski, np monitor, mogły by być większe. Ale ogólnie magnetofon ten jest bardzo interesujący. W środku też wygląda po prostu ładnie.

fotek - w mojej 660-tce peak-hold działa i to bardzo dobrze. Mechanizm o charakterystycznych odgłosach, ale cichy, dźwięk bez zarzutu. Fakt, ze tylko musiałem wymienić paski, a poza tym nic w niej nie robiłem. Co do mechanizmów SANKYO - tam tez się paski rozciągają, tyle tylko, że nie robi się z nich lepka maź, tak jak w AIWA'ch. ;-)

Zauważyliście, że te trzy modele: 990, 770 i 660 są baardzo podobne, różnią się tylko głowicą w 990`tce jest AH i wyglądem zewnętrznym. Co do rozpuszczonych pasków, to potwierdzam, mój właśnie miał pozostałości po takiej gumie. Peak-Hold działa bardzo dobrze, wskaźniki ruszają się dość szybko, ale ja to akurat lubię :)

fotek - w mojej 660-tce peak-hold działa i to bardzo dobrze. Mechanizm o charakterystycznych odgłosach, ale cichy, dźwięk bez zarzutu. Fakt, ze tylko musiałem wymienić paski, a poza tym nic w niej nie robiłem. Co do mechanizmów SANKYO - tam tez się paski rozciągają, tyle tylko, że nie robi się z nich lepka maź, tak jak w AIWA'ch. ;-)

Skleroza mnie już dopada - faktycznie, peak-hold działa, sprawdziłem teraz :)

Zauważyliście, że te trzy modele: 990, 770 i 660 są baardzo podobne, różnią się tylko głowicą w 990`tce jest AH i wyglądem zewnętrznym. Co do rozpuszczonych pasków, to potwierdzam, mój właśnie miał pozostałości po takiej gumie. Peak-Hold działa bardzo dobrze, wskaźniki ruszają się dość szybko, ale ja to akurat lubię :)

770 i 660 są bardzo zbliżone, chyba tylko wyświetlacz z ważniejszych układów inny. No i ten DATA system - o którym pisałeś, czy to jakiś rodzaj aktywnej kompensacji wysokich tonów, jak play-trim Yamahy? A mechanizmy we wszystkich są chyba te same. Z tą płynnością pasków, to ja miałem to samo.

DATA to nic innego jak automatyczna kalibracja :)

DATA to nic innego jak automatyczna kalibracja :)

:) a ja myślałem, że to przy odczycie działa. Jeśli tak, to jest to druga spora różnica między 770 a 660. U mnie jest jedynie manualny trymer BIASu. Przydałaby się jeszcze regulacja czułości, ale jak się DOLBY nie używa, to niekoniecznie.

A tak przy okazji chciałbym poruszyć taki niuans regulacji manualnej: czy nie macie często wrażenia, regulując BIAS "na słuch", że ciągle jest źle, że jeszcze lekko za dużo wysokich, albo lekko za mało? Ja ciągle to mam, niezależnie od decka:) Kręcę nieraz dobrych kilka minut - i w końcu zostawiam na jakimś tam położeniu, ale wcale nie jestem pewien, że to jest właściwe :) Pod tym względem automaty dla mnie to większa wygoda - nie "męczę" się tak, podporządkowuję się automatowi i już :) Gorzej jak deck z regulacją automatyczną dopuszcza możliwość korekt manualnych: koszmar powraca... dobrze już czy jeszcze źle...

Ciekawe czy ktoś z Was ma takie problemy - może tylko ja taki niezdecydowany jestem :)

paski do TC-V7 sa na Ebay. Jesli nie beda chcieli wyslac do PL to daj znac, chetnie ci wysle.

Ps. Fajnie ze ktos jeszcze ma V7-mke. Jak ja zdobyles I czy masz inne elementy zestawu?

Ja też mam V7, ale jest niestety uszkodzony, zapewne trzeba wymienić pasek - ma problemy z ciągnięciem taśm i działaniem autorewersu. Ale nigdy nie zadałem sobie trudu grzebania w nim. Może faktycznie wystarczyłoby wymienić pasek?

• Pokaż nowe odpowiedzi