Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

To sprawdzę je szczególnie, zastanawia fakt tej obudowy tego kondensatora - nie spotkałem się, żeby kiedykolwiek

przy dotknięciu kondensatora od góry - tam nie ma obwoluty - burczał.Robi to się tylko przy dotknięciu tego

jednego kondzia, po wymianie tak samo przy innych to nie występuje

..Dojrzałem natomiast ingerencję poprzednika niestety - miejsca gdzie powinny być krótkie

druciki zwierające tj.łączące ścieżki od strony elementów są jakieś takie długie i do tego skręcone - może powinny być rozwarte a zwiera się

je tylko podczas np. regulacji itp ?

Jest fajny Denon DR-M33 do wzięcia....wiadomo gdzie. Za grosze.

Kurcze, szukam właśnie takiego od jakiegoś czasu w dobrej cenie, ale chyba się spóźniłem bo nie widzę już go... za ile był do wzięcia?

Technics RS-B55

Nic szczególnego, patrząc do środka ma się wrażenie, że to mini wieża. To co jest w RS-M88 (kablarski rajd oczopląsowy), tak tutaj mamy ład i porządek. Innymi słowy miniaturyzacja pełną gębą. Przypomina mi to nowocześniejsze, plastikowe konstrukcje tego producenta, na szczęście, dźwiękowo, jest nawet w miarę, choć bez rewelacji. Może po prostu nie bardzo radzi sobie z nieswoimi taśmami. Deck malutki, lekki, prosty konstrukcyjnie. płytki już nie są firmowane dumną nazwą Technics, ale ELNA. Czyli producent już w tych latach zaczynał już malutkie cięcia :) Wychodzi na to, że to jedna z pierwszych firm japońskich, która cieła koszty, ale jeszcze nie kosztem dźwięku (RS-B100 produkowany był jeszcze w tych latach). Oczywiście to tylko moje domysły. Na ostatniej fotce dumna nazwa reduktora szumów DBX, czerwony kolor dumnie oznajmia, że tylko ten tryb jest co najmniej słuszny :) Mechanizm jedno-silnikowy, jedno-wałkowy, z amorficzną głowicą. Rolka będzie chyba wymagać wymiany. Są już widoczne poziome micro-pęknięcia gumy. Cichy i dość szybki jak na jeden silnik.

Niestety, Technics już nie tak solidny jak jeszcze 5 lat temu, owszem odtwarzanie działa idealnie, ale nagrywanie już nie, pewnie PR`ki :)

Era Technicsa zaczyna już się przekształcać w marketingowy nieład, by w końcu osiąść tylko w umysłach kolekcjonerów i pasjonatów malutkich szpulek. Mimo swoich negatywnych uczuć, polubiłem go.

Przypomnę: RS-M88: jedyne co trzeba było zrobić, to wyregulować (i to minimalnie!) azymut, reszta nadal chodzi, żadne potencjometry nie trzeszczą, wszystkie diody i żarówki się palą, kieszeń chodzi jak nowa, mechanizm cichutki prócz elektromagnesów. Same szumy urządzeni minimalne. Jest to jedyny magnetofon, w którym nie użyłem żadnego płynu/środka, nic w tym magnetofonie nie wymieniałem. Słowem, stary dobry Technics!

Ma ktoś może RS-B100? Ciekaw jestem jak te egzemplarze się sprawują po latach...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15740-049560500 1298930244_thumb.jpg

post-15740-001866700 1298930256_thumb.jpg

post-15740-021384700 1298930276_thumb.jpg

post-15740-038790600 1298930288_thumb.jpg

post-15740-094241900 1298930297_thumb.jpg

post-15740-068140100 1298930307_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Jeśli ktoś szuka instrukcji serwisowej, niech skorzysta z tego serwisu:

Ukryta Zawartość

Parę dni temu szukałem takowej do TC-FX7 i wchodzę na tą stronkę. Patrzę, jest, ale nie można nic ściągnąć. Było napisane, by wysłać prośbę na maila i przyślą informację. Zrobiłem tak, ale raczej nie spodziewałem się odpowiedzi. Przed 10 minutami dostałem odpowiedź, nie dość, że mam serwisówkę, to jeszcze zeskanowaną w kolorze i to wszystko za darmo! POLECAM!!!

Dzięki Neomammut za link :)

Ja też napisałem maila i po dwóch dniach dostałem odpowiedź. Administrator freeservicemanuals Wil Manshande poprosił mnie o przesłanie zdjęcia mojego decka Sony CT-FX25 (do którego szukałem serwisówki) celem wstawienia go na swoją stronę .

Zdjęcie wysłałem i oczekując na odpowiedź przejrzałem jeszcze raz na tej stronie decki Sony, serwisówka do TC-FX25 była jako jedyna udostępniona do ściągnięcia.

Kasjel jest też na tej stronie serwisówka do Sony TC-229SD. Chyba tej szukałeś?

Jak chcesz to mam do niego Operating Instructions.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SirJack7

Dzięki Neomammut za link :)

Ja też napisałem maila i po dwóch dniach dostałem odpowiedź. Administrator freeservicemanuals Wil Manshande poprosił mnie o przesłanie zdjęcia mojego decka Sony CT-FX25 (do którego szukałem serwisówki) celem wstawienia go na swoją stronę .

Zdjęcie wysłałem i oczekując na odpowiedź przejrzałem jeszcze raz na tej stronie decki Sony, serwisówka do TC-FX25 była jako jedyna udostępniona do ściągnięcia.

Kasjel jest też na tej stronie serwisówka do Sony TC-229SD. Chyba tej szukałeś?

Jak chcesz to mam do niego Operating Instructions.

Ja szukam serwisówki do Sony TC 209SD. Do Sony TC 229SD serwisówka jest łatwo dostępna w necie.

Tego Denona DR-M33 chciałem nawet kupić dla któregoś z Was. Ale bałem się, że potem nikt by go nie chciał. A był za 60zł sprawny i w bdb. stanie wizualnym.

Ukryta Zawartość

Technics RS-B55

Nic szczególnego, patrząc do środka ma się wrażenie, że to mini wieża. To co jest w RS-M88 (kablarski rajd oczopląsowy), tak tutaj mamy ład i porządek. Innymi słowy miniaturyzacja pełną gębą. Przypomina mi to nowocześniejsze, plastikowe konstrukcje tego producenta, na szczęście, dźwiękowo, jest nawet w miarę, choć bez rewelacji. Może po prostu nie bardzo radzi sobie z nieswoimi taśmami. Deck malutki, lekki, prosty konstrukcyjnie. płytki już nie są firmowane dumną nazwą Technics, ale ELNA. Czyli producent już w tych latach zaczynał już malutkie cięcia :) Wychodzi na to, że to jedna z pierwszych firm japońskich, która cieła koszty, ale jeszcze nie kosztem dźwięku (RS-B100 produkowany był jeszcze w tych latach). Oczywiście to tylko moje domysły. Na ostatniej fotce dumna nazwa reduktora szumów DBX, czerwony kolor dumnie oznajmia, że tylko ten tryb jest co najmniej słuszny :) Mechanizm jedno-silnikowy, jedno-wałkowy, z amorficzną głowicą. Rolka będzie chyba wymagać wymiany. Są już widoczne poziome micro-pęknięcia gumy. Cichy i dość szybki jak na jeden silnik.

Niestety, Technics już nie tak solidny jak jeszcze 5 lat temu, owszem odtwarzanie działa idealnie, ale nagrywanie już nie, pewnie PR`ki :)

Era Technicsa zaczyna już się przekształcać w marketingowy nieład, by w końcu osiąść tylko w umysłach kolekcjonerów i pasjonatów malutkich szpulek. Mimo swoich negatywnych uczuć, polubiłem go.

Przypomnę: RS-M88: jedyne co trzeba było zrobić, to wyregulować (i to minimalnie!) azymut, reszta nadal chodzi, żadne potencjometry nie trzeszczą, wszystkie diody i żarówki się palą, kieszeń chodzi jak nowa, mechanizm cichutki prócz elektromagnesów. Same szumy urządzeni minimalne. Jest to jedyny magnetofon, w którym nie użyłem żadnego płynu/środka, nic w tym magnetofonie nie wymieniałem. Słowem, stary dobry Technics!

Ma ktoś może RS-B100? Ciekaw jestem jak te egzemplarze się sprawują po latach...

Technicsa RS-B100 ma Radmar....

Ukryta Zawartość

Ja szukam serwisówki do Sony TC 209SD. Do Sony TC 229SD serwisówka jest łatwo dostępna w necie.

Tego Denona DR-M33 chciałem nawet kupić dla któregoś z Was. Ale bałem się, że potem nikt by go nie chciał. A był za 60zł sprawny i w bdb. stanie wizualnym.

To się trochę pomyliłem ;)

To tylko świadczy o tym, kolo nie ma mózgu! A skoro nie posiada, to nie ma co zdzierać czasu na takie rzeczy... Powinien zginąć tak samo - dośtać bejsbolem parę razy, może by wiedział, choć takich nie da rady wyleczyć... :(

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ech nie mogę na to patrzeć..:-(Po co nam tu taki filmik ?

Gościa powinien po takim traktowaniu porządnie pieprznąć prąd to by mu się odechciało,

Taki to już ma widać zrytą psychikę i głupiznę w głowie.

Myślę, że to psychol z kompleksami! Powinny być dla takich obozy koncentracyjne... Wiem o 2 takich w Polsce, nie aż tak okrutnych, ale tego samego kalibru...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie zobaczcie w takim razie jak należy szanować to co my robimy. Ile decków dzięki nam żyje!!! Patrzę na tego mojego CT-S 710 i myślę sobie że miałem kupę szczęścia. Kosztował mnie w idealnym stanie całe 50 PLN plus wysyłka. Uczciwy sprzedający pokrył koszt kupna, wymiany pasków i smarowania. Bardzo polecam tego człowieka!!! Dzisiaj robiłem składaka z kompletnej dyskografii Yello: 1980-2010 na Sony Metal ES. Jak jej słuchaliśmy z przyjaciółką to aż mi się micha cieszyła:D Mam umówiony jego kompletny upgrade i prawdopodobnie zostanie na stałe. Jest nowy.

Edytowane przez discomaniac71
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie zobaczcie w takim razie jak należy szanować to co my robimy. Ile decków dzięki nam żyje!!! Patrzę na tego mojego CT-S 710 i myślę sobie że miałem kupę szczęścia. Kosztował mnie w idealnym stanie całe 50 PLN plus wysyłka. Uczciwy sprzedający pokrył koszt kupna, wymiany pasków i smarowania. Bardzo polecam tego człowieka!!! Dzisiaj robiłem składaka z kompletnej dyskografii Yello: 1980-2010 na Sony Metal ES. Jak jej słuchaliśmy z przyjaciółką to aż mi się micha cieszyła:D Mam umówiony jego kompletny upgrade i prawdopodobnie zostanie na stałe. Jest nowy.

Małe sprostowanie, byłem bardzo zmęczony wczoraj. Deck kosztował mnie dokładnie tyle ile dałem czyli 200 PLN. Wszelkie dodatkowe koszta zwrócił sprzedawca.

Do Discomaniaka71 jesteś z Krakowa umów się ze mną przez PW na sobotę 05.03.2011 mam na danie kilka kasetowych decków i części to sobie zabierzesz nieodpłatnie.[mieszkam w centrum na Kazimierzu]

Pozdrawiam

Zbyszek

Moje 5 (działających) decków żyje jak należy ,dziś je uszanuję i zrobię im imprezę : jestem ja, 0.7 Bolsa, 2l Coli, 5 magnetofonów i ponad 500 kaset a na nich nagrania z mojej swobodnej i burzliwej młodości ;)

Sąsiedzi nie pośpią ;)

Panowie na pohybel takim porypańcom co niszczą piękne magnetofony jak ten żłób co sam uwiecznił swój debilizm na You Tube.

Przechylam puchar za wasze zdrowie. Najlepszego oby wam nadmiar decków zakręcił w głowie jak alkohol, aby wam kasetki grały jak marzenie i usterki łatwo się naprawiały.

Jacek.

Edytowane przez SirJack7

U mnie do łask wróciła Optonica RT 3838. W której udało mi się naprawić przewijanie w tył, oraz całkiem dobrze wyregulować prąd podkładu oraz poziomy "VU.meter", "Pb.level" i "Rec.level".

Na Allegro jest w tej chwili taka Optonika w kolorze srebrnym. Miałem wielką ochotę zaopiekować się sierotką, ponieważ jest w kiepskim stanie. Ale sprzedający odmówił sprzedarzy przed końcem licytacji.

Za to gdy się tylko zorientował, że jest jakieś zainteresowanie tym deckiem....to zaraz podniósł cenę wywoławczą na 80zł ! Jak by co, to nie polecam tego handlarza !

To widzę, że dość blisko mieszkamy, ja jestem z Wojnicza (10 km od Tarnowa na trasie Tarnów-Kraków).

W Wojniczu mam krewnych i groby najstarszy to Pendrackiego <kapitana wojsk napoleońskich > kilkakrotnie mój prapra Dziadek groby dziadków stryjów i stryjenki oraz Kuzynki. W Tarnowie grób Rufina Powstańca Listopadowego ,który był ulubionym pisarzem politycznym Marszałka chociaż tylko jedną ksiązkę napisał Trzydzieści lat Katorgi a w Pilznie skąd pochodzimy po dotarciu tam z Kresów RP Korwin-Piotrowskich jest jak psów nierejestrowanych nawet mamy tam ulice swojego nazwiska

Pozdrawiam

Zbyszek

Ostatnio byłem tam bardzo dawno na chrzcinach w starym domu, który stał na rogu Jagiellońskiej i Loretańskiej

Poczytaj

Ukryta Zawartość

W Wojniczu mam krewnych i groby najstarszy to Pendrackiego <kapitana wojsk napoleońskich > kilkakrotnie mój prapra Dziadek groby dziadków stryjów i stryjenki oraz Kuzynki. W Tarnowie grób Rufina Powstańca Listopadowego ,który był ulubionym pisarzem politycznym Marszałka chociaż tylko jedną książkę napisał {ale za to w trzech tomach] Trzydzieści lat Katorgi a w Pilznie skąd pochodzimy po dotarciu tam z Kresów RP Korwin-Piotrowskich jest jak psów nierejestrowanych nawet mamy tam ulice swojego nazwiska

Pozdrawiam

Zbyszek

Ostatnio byłem tam bardzo dawno na chrzcinach w starym domu, który stał na rogu Jagiellońskiej i Loretańskiej

Poczytaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie do łask wróciła Optonica RT 3838. W której udało mi się naprawić przewijanie w tył, oraz całkiem dobrze wyregulować prąd podkładu oraz poziomy "VU.meter", "Pb.level" i "Rec.level".

Na Allegro jest w tej chwili taka Optonika w kolorze srebrnym. Miałem wielką ochotę zaopiekować się sierotką, ponieważ jest w kiepskim stanie. Ale sprzedający odmówił sprzedarzy przed końcem licytacji.

Za to gdy się tylko zorientował, że jest jakieś zainteresowanie tym deckiem....to zaraz podniósł cenę wywoławczą na 80zł ! Jak by co, to nie polecam tego handlarza !

Po tym Jak opisałeś tego decka byłbym chętny go zakupić, lecz do wypłaty daleko... szkoda :( Srebrny musi pięknie wyglądać.

Hi Hi Alledrogo padło, piszą że przerwa techniczna 24h ;)

W Wojniczu mam krewnych i groby najstarszy to Pendrackiego <kapitana wojsk napoleońskich > kilkakrotnie mój prapra Dziadek groby dziadków stryjów i stryjenki oraz Kuzynki. W Tarnowie grób Rufina Powstańca Listopadowego ,który był ulubionym pisarzem politycznym Marszałka chociaż tylko jedną ksiązkę napisał Trzydzieści lat Katorgi a w Pilznie skąd pochodzimy po dotarciu tam z Kresów RP Korwin-Piotrowskich jest jak psów nierejestrowanych nawet mamy tam ulice swojego nazwiska

Pozdrawiam

Zbyszek

Poczytaj

Ukryta Zawartość

Panie Zbyszku historia nas dopada na każdym kroku, ostatnio 25 lutego w pracy usłyszałem huk dział i palbę z pistoletów.

Była to 180 rocznica bitwy pod Olszynką Grochowską, odbywała się właśnie rekonstrukcja bitwy w pobliskim parku.

Jestem Warszawiakiem w n,tym pokoleniu, znam losy i ogrom tej potyczki oraz siłę naszego oręża któremu uległy Carskie wojska choć bitwa jest uznawana za nie roztrzygnietą, więc nie zdziwi się pan że za serce coś mnie chwyciło i ścisnęło.

Pracuję dokładnie na terenie gdzie odbyła się 180 lat temu bitwa, parę set metrów od pomnika pamięci uczestników.

Może niektórym wyda się to śmieszne, Nigdy tak nie czułem się Polakiem jak tego dnia.

Pozdrawiam Jacek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SirJack7

Teraz gra Ian Anderson i Jethro Tull a za chwilę Bono i U2 a wszystko to dzięki uprzejmości Denona DR-M20 za całe 89pln+troche pracy.

Czyż to nie wspaniałe?

Lubisz Jethro Tull? U mnie kiedyś leciało niemal na okrągło! Pierwszą płytą którą usłyszałem, był wydany w Polsce Stormwatch, podobno uznawany za słabą płytę, a ja mam do niej wielki sentyment. Słuchałem jej przegranej u kolegi z płyty na Ferrum Forte na Finezji. Dopiero po latach odkryłem, że to oni śpiewają Living in the Past, który to utwór znałem dużo wcześniej, a nie dosłuchałem się podobieństwa! Zawsze mi mówili, że mam drewniane ucho! ;-)

Lubisz Jethro Tull? U mnie kiedyś leciało niemal na okrągło! Pierwszą płytą którą usłyszałem, był wydany w Polsce Stormwatch, podobno uznawany za słabą płytę, a ja mam do niej wielki sentyment. Słuchałem jej przegranej u kolegi z płyty na Ferrum Forte na Finezji. Dopiero po latach odkryłem, że to oni śpiewają Living in the Past, który to utwór znałem dużo wcześniej, a nie dosłuchałem się podobieństwa! Zawsze mi mówili, że mam drewniane ucho! ;-)

Od kiedy poznałem Jerhro Tull zawsze twierdziłem że się urodziłem 20 lat za późno ;)

Aqualung , Thick as a Brick, This Was , a szczególnie Heavy Horses i utwór : Moths.

Czujesz to? Jeżeli jest jak piszesz to mam bratnią duszę :)

A teraz leci Thick As A Brick Super.....:)

Zobacz na You Tube Jak zaiwania Ian Anderson w czasie konceretów i jeszcze w przerwach popija winko :)

Edytowane przez SirJack7

Korwin, ta strona nie chce się otworzyć, najwyżej spróbuję później, dzięki za link.

Widzisz, jaki ten świat jest mały! Ja mieszka centralnie pomiędzy Jagiellońską i Loretańską! ;-)

Gdy w roku wprowadzenia stanu wojennego pracowałem na zmywaku w Anglii jedną z kilku płyt zakupionych przeze mnie była płyta "Thick Like A Brick". Do dzisiaj uważam, że to chyba ich najlepsza płyta. Mam ogromny sentyment do tego zespołu i prawie całą kolekcję ich kaset wydanych w Polsce przed uszanowaniem praw autorskich. To były piękne czasy...

Wojtek

Wojtek

Gdy w roku wprowadzenia stanu wojennego pracowałem na zmywaku w Anglii jedną z kilku płyt zakupionych przeze mnie była płyta "Thick Like A Brick". Do dzisiaj uważam, że to chyba ich najlepsza płyta. Mam ogromny sentyment do tego zespołu i prawie całą kolekcję ich kaset wydanych w Polsce przed uszanowaniem praw autorskich. To były piękne czasy...

Wojtek

Dla tego twierdzę że w przypadku tego zespołu urodziłem się 20 lat za późno, zazdroszczę wam możliwości przeżywania tego na bieżąco.

W ogóle mój gust muzyczny jest opóźniony o 20 lat. Chciałbym na bieżąco śledzić poczynania takich osobowości i zespołów, jak Janis Joplin, Jan Anderson, Pink Floyd, Jimi Hedrix i wielu innych.

Niech ktoś mi wskaże porównywalną twórczość lat ostatnich.

Edytowane przez SirJack7

Skoro weszli Panowie na temat muzyki, 1 lipca w Tarnowie grają Scorpionsi ;-) Wybiera się ktoś? Mi aż nie chce się wierzyć, że świetny zespół na skalę światową zagra w tak stosunkowo mało znanej i małej okolicy, wszyscy mówią, że to największe wydarzenie muzyczne Tarnowa i zgadzam się z tym!

Korwin, wiem czemu link nie działał, był błąd.

Ukryta Zawartość

Teraz jest O.K. :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez RS-TR373

Skoro weszli Panowie na temat muzyki, 1 lipca w Tarnowie grają Scorpionsi ;-) Wybiera się ktoś? Mi aż nie chce się wierzyć, że świetny zespół na skalę światową zagra w tak stosunkowo mało znanej i małej okolicy, wszyscy mówią, że to największe wydarzenie muzyczne Tarnowa i zgadzam się z tym!

Niewątpliwie jest to kolejny dowód na to że przestaliśmy być zaściankiem europy.

Też mi się tak wydaje ;-) Ale nie dla tego, w końcu ileś lat temu też odbywały się w Polsce koncerty znanych zespołów tj. Iron Maiden, AC/DC, Metallica itd. W zeszłym roku nawet Testament grał w Krakowie, mimo tego, że to bardzo mało znany zespół, choć stary i miażdży taką Metallice.

"Ciężkie konie" to była druga płyta JT (tym razem już oryginał wydany przez Chysalis) którą usłyszałem i oczywiście też przegrałem u kolegi na Finezji na z trudem zdobytą Ferrum Forte. A "Ćmy" są po prostu przepiękne... "And the first moths of summer suicidal came..." Eh!

Trzecią ich płytą jaką poznałem była "Songs from the Wood", a czwartą - "Too Old to Rock'n'Roll, too Young to Die" - i może dlatego, że były to te płyty które poznałem jako pierwsze (zresztą w porządku odwrotnie chronologicznym), to do nich mam największy sentyment.

A moją pierwszą kupioną płytą CD (jeszcze nie miałem wtedy odtwarzacza CD!) było oczywiście jednopłytowe wydanie "20 Years of Jethro Tull". Była też pełna wersja trzypłytowa, ale poza moim zasięgiem finansowym (ok. $60). Mam ją co prawda przegraną na kasety, ale i tak żałuję, że nie mam płyt. Teraz chyba nie do zdobycia.

Ale chyba musimy z tym tematem zejść do podziemia, bo zaraz nas ochrzanią za off-topic. Choć może ta Finezja i Ferrum Forte nas wybroni... ;-)

Edytowane przez MaciejLK
  • Pokaż nowe odpowiedzi