Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Absolutnie się zgadzam, i też nie używam w ogóle systemu dolby, jedynie doświadczalnie, w końcu ten mikro szumik przy dobrze wysterowanym nagraniu to urok magnetofonu a nie wada - absolutna cisza - "głucho boli" :-)

Ja również nie używam żadnych układów redukcji szumu; po prostu ten bardzo delikatny szum w ogóle mi nie przeszkadza, praktycznie to już go nie słyszę tak się do niego przyzwyczaiłem :-)

Nadal z uporem maniaka polecam "Psychoakustykę w pigułce" 41 stron A4 [ + 31 + ~30 = ~10 = 1/5 ryzy papieru za pracę podstawową i suplementy do niej. Nie wiem czy któryś z Was był kiedyś w idealnie wytłumionej kabinie bezechowej, ja już to mam za sobą i nie chciałbym tego powtarzać.W pełni świadomie wybrałem zapis analogowy, jako najbardziej naturalny a przez to najbardziej przyswajalny i nie mam najmniejszej ochoty go "udobrzać" taki jaki jest nagi w pełni mi odpowiada.

Pozdrawiam

Zbyszek

Często aby się odciąć od otoczenia, korzystam z wyjątkowo szczelnych nauszników ochronnych Peltor zwykłych i zawsze na wcześniejszą prośbę z tak zwanych aktywnych mam także słuchawki aktywne Tomsona i czekam na lotnicze komunikacyjne [2 x 8 Ohm] z mikrofonem. Najgorszemu wrogowi nie życzyłbym wielogodzinnej pracy w takich słuchawkach a potem powrotu do realnej rzeczywistości

Trafił do mnie Pioneer CT-737. O zaletach i wadach przedmiotowego sprzętu nie będę pisał, bo napisano o nim już wiele. Jednak przeglądając od kilku dni forum, nie znalazłem odpowiedzi na moją bolączkę. Zaznaczę, że jeszcze go nie rozbebeszałem, na samej elektronice nie wiele się znam, więc wybaczcie jeśli moje pytania zakrawać będą o lamerstwo.

Jestem po kilku godzinnym teście. Magnetofon świetnie radzi sobie z taśmami żelazowymi jednak zupełnie nie akceptuje chromowych (użyłem TDK, SONY). Poziom zapisu jest bardzo ale to bardzo niski, Rec Level na maksa podnosi głośność nagrania ale dodatkowo daje efekt przesterowania. Co do Dolby słychać różnicę między C a B ale generalnie nie ma to wpływu na dynamikę ogólną zapisu dźwięku na chromie. Jestem właśnie na etapie zaopatrywania się w kasety i większość z nich to chrom. Co robić? Może sprzęt potrzebuje odkurzenia, jakiegoś mini przeglądu, oczyszczenia styków itd. Może jakiś czujnik słabo reaguje, na panelu świeci się informacja, że w środku siedzi chromowa kaseta, czyli magnetofon rozpoznaje rodzaj taśmy. Będę dalej testował sprzęcisko, proszę jednak o pomoc.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Jaka to wersja mkI czy mkII, tego nie podałeś.

przy regulacji BIAS wysterowanie się nie zmienia?

Prawdopodobnie masz rozkalibrowanego decka. To znaczy masz źle ustawiony bias w jakieś skrajne położenie dla taśm CrO2.

Ct737 miał ustawienia biasu dla każdego rodzaju taśmy oddzielnie. Oczywiście mówię o kalibracji serwisowej decka. Czyli pod pokrywą, że tak to ujmę.

To nie jest wersja mkl ani mkll.

Przy regulacji BIAS czuć zmianę tonów wysokich od syczenia na max + po ich wytłumienie na max -.

Na dynamikę powinno mieć to jakiś wpływ? Bo na skali tego nie widać i nie słychać. Jednak mogę coś pokręcić.

Dziś będę kontynuował testy.

Edytowane przez Alex71

mk I to zwyczajowa nazwa pierwszej wersji - żaden producent nie oznacza pierwszej wersji symbolem mk I; dopiero gdy pojawia się nowsza wersja, jeśli nieznacznie różni się od pierwowzoru, producent może nadać jej ten sam symbol ale z dodatkowym opisem mk II (mark II). Wtedy o wcześniejszej wersji zaczyna się mówić jako o mk I, ale oczywiście nie jest to oficjalne oznaczenie.

Wnoszę więc z tego, że to wersja pierwsza, z symbolem po prostu 737.

Przy regulacji BIAS czuć zmianę tonów wysokich od syczenia na max + po ich wytłumienie na max -.

Na dynamikę powinno mieć to jakiś wpływ? Bo na skali tego nie widać i nie słychać. Jednak mogę coś pokręcić.

V Savage ma rację. Jeśli ten Pioneer ma osobne potencjometry montażowe do regulacji prądu podkładu, dla każdego z rodzaju taśm....to możliwe, że ktoś właśnie kręcił tymi od taśm "CrO2". Często są też osobne pr-ki do regulacji poziomu "Rec.level" dla taśm trzech rodzajów.

Tak więc może być uszkodzona lub zanieczyszczona pr-ka do regulacji "Rec.level" dla taśm CrO2. Trzeba też spryskać kontaktem przełącznik od czujnika taśm chromowych.

Ale sobie kupiłem slicznotkę:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kasjel, wiem że takiego miałeś, ale błagam Cię - nie przypominaj za ile go kupiłeś, bo wyjdzie na to, że ostro przepłaciłem :) Ale tak mi się spodobał, już od dwóch tyyugodni ostrzyłem sobie na niego ząbki. No i drugi plus - sprzątnąłem go sprzed nosa naszemu ulubieńcowi-spekulantowi :)

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

V Savage ma rację. Jeśli ten Pioneer ma osobne potencjometry montażowe do regulacji prądu podkładu, dla każdego z rodzaju taśm....to możliwe, że ktoś właśnie kręcił tymi od taśm "CrO2". Często są też osobne pr-ki do regulacji poziomu "Rec.level" dla taśm trzech rodzajów.

Tak więc może być uszkodzona lub zanieczyszczona pr-ka do regulacji "Rec.level" dla taśm CrO2. Trzeba też spryskać kontaktem przełącznik od czujnika taśm chromowych.

Jak mówi schemat ideowy magnetofonu CT-737:

- magnetofon nie ma osobnej regulacji poziomu wysterowania taśmy przy nagrywaniu dla danego rodzaju taśmy. Regulacja jest wspólna i odbywa się potencjometrami nastawnymi VR101, VR102.

- magnetofon ma osobne potencjometry do regulacji prądu podkładu dla taśm "Metal" i "CrO2" i "Normal". Są to odpowiednio: VR202, VR201 i VR203.

- przełączanie generatora prądu podkładu dla danego rodzaju taśmy odbywa się poprzez kluczowanie tranzystorów Q208, Q209 i Q210.

Zabrudzenie potencjometrów montażowych zastosowanych w tym modelu jest mocno dyskusyjne, ten rodzaj PR nie ulega tak szybko zabrudzeniu lub zaśniedzeniu.

Sprawdzić w pierwszej kolejności, czy na bazy tranzystorów Q208, 209 i 210 podawane są napięcia dodatnie w stosunku do masy w zależności od rodzaju taśmy znajdującej się w kieszeni.

Jeśli tak, dokonać kontrolnego pomiaru pomiaru napięcia stałego na nóżce 17 układu IC4.

- taśma "Normal" -8,3V

- taśma "CrO2" -8V

- taśma "Metal" -7,4V

Powyższe napięcia powinny się zmieniać przy regulacji położenia suwaków odpowiednich potencjometrów montażowych VR202, VR201 i VR203.

Jeśli nie, sprawdzić czy do styku 2 płytki przełącznika rodzaju taśmy dociera napięcie +5V i jest właściwie komutowane poprzez przełącznik. Por. schemat ideowy.

Podać wyniki pomiarów.

GM

Ale sobie kupiłem slicznotkę:)

Ukryta Zawartość

Kasjel, wiem że takiego miałeś, ale błagam Cię - nie przypominaj za ile go kupiłeś, bo wyjdzie na to, że ostro przepłaciłem :) Ale tak mi się spodobał, już od dwóch tyyugodni ostrzyłem sobie na niego ząbki. No i drugi plus - sprzątnąłem go sprzed nosa naszemu ulubieńcowi-spekulantowi :)

Mój był rzeczywiście tani, ale uszkodzony. Nie nagrywał na jeden kanał. Naprawił mi go JaroMi, ale wciąż ten kanał nagrywał trochę gorzej.

Bardzo lubiłem jego brzmienie. Był bardzo tolerancyjny i świetnie odtwarzał wszystkie taśmy. Musiałem wymienić w nim wszystkie paski napędowe. I uwaga ! Wymiana pasków w tym decku to prawdziwa masakra !!!! Ja sobie poradziłem, ale sposobem...bez rozbierania całego mechanizmu. Niestety ten deck nie posiada funkcji "monitor", mimo że jest trójgłowicowy. Poza tym cała konstrukcja/szkielet jest plastikowy.

I to dziwne, bo przedni panel jest z bardzo grubej płyty aluminiowej. W sumie deck jest śliczny, ale za bardzo kolorowy jak dla mnie.

I powtórzę....jego wielką zaletą jest bardzo dobra jakość odtwarzania kaset nagranych na innych magnetofonach. A co do ceny, to jest ona w miarę przyzwoita. Jednak za te same pieniążki można kupić Optonikę RT 7100. Bo facet mi powiedział, że jak "poza" to może sprzedać za 149zł razem z wysyłką. Ten deck waży 11,5kg. I jest to super solidna machina, mimo że ma tylko dwie głowice i jedną rolkę przesuwu taśmy.

Teraz zauważyłem, że przecież ten Twój Kenwood jest też uszkodzony. Masz na 100% wszystkie paski do wymiany. Wewnątrz znajdziesz tylko czarną maź...

Ukryta Zawartość

Mój był rzeczywiście tani, ale uszkodzony. Nie nagrywał na jeden kanał. Naprawił mi go JaroMi, ale wciąż ten kanał nagrywał trochę gorzej.

Bardzo lubiłem jego brzmienie. Był bardzo tolerancyjny i świetnie odtwarzał wszystkie taśmy. Musiałem wymienić w nim wszystkie paski napędowe. I uwaga ! Wymiana pasków w tym decku to prawdziwa masakra !!!! Ja sobie poradziłem, ale sposobem...bez rozbierania całego mechanizmu. Niestety ten deck nie posiada funkcji "monitor", mimo że jest trójgłowicowy. Poza tym cała konstrukcja/szkielet jest plastikowy.

I to dziwne, bo przedni panel jest z bardzo grubej płyty aluminiowej. W sumie deck jest śliczny, ale za bardzo kolorowy jak dla mnie.

I powtórzę....jego wielką zaletą jest bardzo dobra jakość odtwarzania kaset nagranych na innych magnetofonach. A co do ceny, to jest ona w miarę przyzwoita. Jednak za te same pieniążki można kupić Optonikę RT 7100. Bo facet mi powiedział, że jak "poza" to może sprzedać za 149zł razem z wysyłką. Ten deck waży 11,5kg. I jest to super solidna machina, mimo że ma tylko dwie głowice i jedną rolkę przesuwu taśmy.

Teraz zauważyłem, że przecież ten Twój Kenwood jest też uszkodzony. Masz na 100% wszystkie paski do wymiany. Wewnątrz znajdziesz tylko czarną maź...

Atoś mnie zasmucił - miałem nadzieję, że uszkodzenie to jakaś błahostka... No trudno, pomęczę Cię jak "sposobem" wymienić te paski :) A co do Optoniki... no cóż - nie jest w moim typie, nic na to nie poradzę. No i ta łatwo wycieralna głowica i "zabawkowa" rolka dociskowa jakoś mnie nie przekonują...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jak ma kalibrację to jest mkII a jak tylko bias to wersja pierwsza.

a ja wczoraj stałem się właścicielem kolejnego 'akajca'

Ukryta Zawartość

jak do mnie dotrze to go 'obcykam' i się pochwalę....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez merkava

Taka była moda ok. 82-84 roku, na rzeczy płaskie i ściśle prostokątne. Akai w niektórych modelach nawet zrezygnowało w ogóle z pokręteł i suwaków - były przyciski elektryczne + i -, a nawet panele dotykowe. A jeśli już nie tak, to stosowano przynajmniej potencjometry suwakowe zamiast obrotowych.

napisalem juz to w watku klub kenwooda ale wkleje tu bo tu co chwila ktos zaglada ,a zalezy mi na odpowiedzi.

kupilem kx1100 hx tanio ale ma jeden mankament ,to znaczy kieszen z kazdej strony trzyma sie na dwuch bolcach (plastikowych) i z jednej strony jest jeden zlamany (kieszen otwiera sie troche dziwacznie) i moje pytanie czy ktos moze posiada taki model na czesci albo wie z jakiego innego modelu kieszen moze pasowac

pozdrowienia

Kieszeń to słaby punkt tych Kenwoodów - ten bolec łatwo się wyłamuje, a ponieważ działają tam duże siły, to klejenie nie daje skutku. Sam ten problem przerabiałem i nową kieszeń wziąłem z uszkodzonego KX880D - w modelach 880G, 880D, 880HX oraz 1100G i 1100HX kieszeń jest taka sama i zamienna. Ale uwaga - kieszeń w starszych modelach (np. 880SR) jest inna i nie pasuje. Może uda Ci się tanio kupić jakiś uszkodzony, ale z dobrą kieszenią?

Ciekawy ten AKAI, taki jakby spłaszczony, nawet potencjometr nie wychodzi poza panel :-)

Mój nowy nabytek też jest spłaszczony. ;)

Kupiłem go dzisiaj na znanym portalu za całe 12 zł. :)))

Zdjęcie zapożyczone z sieci.

Ano ja :-)

Nie mam żadnego Denona, a ten ma ponoć bardzo cichy mechanizm. I tak z ciekawości go łyknąłem. A poza tym cena śmieszna...

Mechanizm cię zadziwi jest bardzo cichy, przy przewijaniu słychać tylko szum kasety.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kieszeń to słaby punkt tych Kenwoodów - ten bolec łatwo się wyłamuje, a ponieważ działają tam duże siły, to klejenie nie daje skutku. Sam ten problem przerabiałem i nową kieszeń wziąłem z uszkodzonego KX880D - w modelach 880G, 880D, 880HX oraz 1100G i 1100HX kieszeń jest taka sama i zamienna. Ale uwaga - kieszeń w starszych modelach (np. 880SR) jest inna i nie pasuje. Może uda Ci się tanio kupić jakiś uszkodzony, ale z dobrą kieszenią?

a od kx 880d albo sd pasuje

dzieki

Edytowane przez adamskladak

Ostatnio na znanym portalu pokazał się i został przez kogoś zakupiony za śmieszne pieniądze jak na ten model : Nakamichi 480.

Niestety nie mogłem go nabyć, ciekaw jestem czy może zakupił go ktoś z użytkowników tego forum?

Jeżeli tak to może da znać i napisze coś o nim.

Napisałem przecież wyraźnie z jakich modeli pasuje! Z innych, starszych modeli (np. 880, 880B, 880SR, 880SR2) nie pasuje NA PEWNO!!! O 880SD nigdy nie słyszałem. Na pewno nie pasuje też kieszeń od 990SR. Nowsze Kenwoody mają przycisk Eject na górze, a Power na dole. Starsze mają odwrotnie, Eject na dole. Po tym można je od razu rozpoznać jako na pewno nie pasujące.

Do nowszych modeli zaliczają się też KX-550HX i 660HX, i sądząc po zdjęciach wydaje się, że mają nowszy typ kieszeni, podobnie jak 780 i 790R - ale ponieważ nie miałem ich w ręku, nie mogę tego zagwarantować.

Kieszenie od 880G, D i HX oraz 1100G i HX są na pewno takie same i zamienne.

• Pokaż nowe odpowiedzi