Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

" ... Parę dyszek do przodu jest po to, żeby zachęcić do kupna ( ! ) dając nabywcy możliwość utargowania ( ! ) ... "

Mnie się podoba .

wszyscy aby zachęcić do kupna jadą w dół z ceną, Pan w górę ;) Dobre!

witam,wie ktos jak ustawic w decku tor przesuwu tasmy,ciagle musze regulowac ustawienie glowicy,szlag mnie trafia bo nawet na wczesniej nagranych kasetach tym deckiem musze ustawiac glowice

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Chciałem napisać kilka słów na temat Pioneer'a CT-S 710. Może komuś się przydadzą. Oceniam go na podstawie wcześniej posiadanych decków: CT 939mkII, CT 757, Akai GX 75, Akai GX 67, Aiwa AD-F 880, Onkyo Integra TA 2570, Kenwood KX 9010, KX 1100 HX, Technics RS-B 965, Yamaha KX 930, Sony TC-K 808 ES i Alpine AL 85. Jako źródła używam obecnie Pioneer'a PD-75. System jest dość przejrzysty lecz neutralny. Ostatnio coraz częściej zapisuję dźwięk z gramofonu. Szukam odpowiedniego napędu pod Denona DL-110.

Jakość wykonania

Jak Pioneer z tamtego czasu. Znakomita. Bardzo przejrzysty podwójny wskaźnik wysterowania, przyciski rozmieszczone intuicyjnie. Nie ma bałaganu. Mechanizm pracuje zdumiewająco cicho i bardzo stabilnie. Widocznym minusem jest brak ściąganej klapki kieszeni kasety co utrudnia czyszczenie toru. Magnetofon jest ciężki, w środku podzielony przegrodami na odpowiednie sekcje (pewnie dotyczy to zasilania, mechanizmu i elektroniki). Często korzystam z odliczania czasu do końca kasety ale irytuje mnie że nie ma długości C-100. Zbędna wydaje się funkcja HOLD z zatrzymywaniem na stałe wskazań wyświetlacza. W sumie mocna 5 w skali szkolnej.

Dźwięk

To chyba najważniejsza część mojej opinii. W zasadzie powinienem zacząć od tego co już ktoś kiedyś napisał: Pioneer z tej serii gra górą. Nie znaczy to że faworyzuje ten zakres ale od razu słychać że nie ma żadnego problemu z najwyższymi rejestrami. Brzmi dość neutralnie z ładnie podkreśloną średnicą (w Sony TC-K 808 ES to był duży problem) i dobrej jakości basem. Chyba największą wadą tego magnetofonu jest układ Dolby w znaczący sposób pogarszający dźwięk. Bez układu wyciszania gra zdecydowanie lepiej. Pełnię możliwości pokazuje na dobrej taśmie metalowej. Zapis na TDK MA-X to mistrzostwo świata. Świetnie poradził sobie z leciwą Sony Metal ES. Podobnie z wysokiej klasy taśmami żelazowymi: TDK AD, AD-X i Maxell XL I i XLI-S. Zastanawia mnie fakt iż w zasadzie układ magnetofonu akceptuje wysterowanie do końca skali czyli +8 dB. Ciekaw jestem jak zachowywałby się po wyłączeniu układu HX Pro. Teraz kilka słów o automatycznym układzie kalibracji SUPER AUTO BLE... Po przykrych doświadczeniach z układem Yamahy i Kenwooda (różnice w poziomie głośności sygnału żródło/kaseta) jestem pozytywnie zaskoczony. Układ Pioneer'a jest zdecydowanie dokładniejszy, czasem tylko korzystam z ręcznej korekcji prądu podkładu. Zdecydowanie preferuje jednak lepsze kasety - zwłaszcza te o których pisałem powyżej. Można także dokonywać nagrań korygując sam BIAS. Przy taśmach TDK SA w zasadzie nie jest potrzebna żadna korekcja.

Kolega yogi1 pisał o różnicach w dźwięku pomiędzy 710 a 910. Jeszcze lepsza czytelność górnych zakresów spowodowana jest zapewne lepszymi głowicami a może po prostu lepszym układem Dolby. 3dB w dynamice mogą być słyszalne na lepszych taśmach. No i zdaje się 910 ma wyłączane HX Pro. Wszystko to powoduje że 910 jest w kręgu moich zainteresowań. Jedno co mnie wstrzymuje to fakt iż moja 710-tka jest praktycznie nieużywana. W sumie za dźwięk także mocna 5.

Moja ocena ogólna: 5/6pktów. Z dotychczas posiadanych decków jedynie Alpine AL 85 miał u mnie 6/6pktów.

Edytowane przez discomaniac71

O dźwięku się nie wypowiadam, bo uważam że mam drewniane ucho. Jednak gdy porównywałem dźwięk nagrywany przez CT-S830S z CD, nie słyszałem wielkiej różnicy pomiędzy oryginałem a kopią.

Nie zauważyłem też, by Dolby B-C-S znacząco psuły dźwięk. Dolby S natomiast przesuwał szumy taśmy do granicy niemal niesłyszalności.

Działanie mechanizmu Pioneera rzeczywiście budzi podziw swoją bezdźwięcznością, ale w tych mechanizmach lubią buczeć główne silniki napędowe, które nie są bardzo trwałe, a napęd szpulek ze sprzęgłem ciernym niestety lubi się ślizgać w bardziej zużytych egzemplarzach - nie jest to bardzo trwałe. Przy demontażu i montażu mechanizmu krytyczne znaczenie ma prawidłowe ustawienie koła sterującego z krzywkami.

Nigdy nie byłem w stanie zrozumieć dlaczego Pioneer nie zdołał opracować prawdziwego czasowego licznika taśmy, działającego także przy przewijaniu, choć inni producenci (Sony, Onkyo, Kenwood) mieli to rozwiązanie od początku lat 80-tych. A u Pioneera nawet pod koniec lat 90-tych licznik czasowy działa tylko przy odtwarzaniu bądź zapisie, bo działa po prostu na zasadzie stopera. Takie rozwiązanie stosował np. Technics w latach 80-tych i było to tak niepraktyczne, że dość szybko to zarzucił, i przez jakiś czas nie stosował w ogóle licznika czasowego. Można powiedzieć, że to użytkowy drobiazg, ale potrafi irytować.

U układzie Auto BLE kilkakrotnie czytałem, że zdarza się, że zupełnie błędnie kalibruje taśmę. Nie wiem, mnie się to nie zdarzyło, niemniej jednak kilkakrotnie czytałem w recenzjach, że taśma brzmiała lepiej bez kalibracji niż po niej.

disco to trzeba bylo zostawic tego alpine al 85 jak taki dobry,ja mam dwa decki i obydwa mi padly,w jednym ciagle trzeba regulowac glowice a drugi szwankuje przy nagrywaniu chyba glowica do wymiany

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

disco to trzeba bylo zostawic tego alpine al 85 jak taki dobry,ja mam dwa decki i obydwa mi padly,w jednym ciagle trzeba regulowac glowice a drugi szwankuje przy nagrywaniu chyba glowica do wymiany

Słuszna uwaga. Jednak deck ma prawie 30 lat. To dla mnie zdecydowanie za dużo.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

witam,wie ktos jak ustawic w decku tor przesuwu tasmy,ciagle musze regulowac ustawienie glowicy,szlag mnie trafia bo nawet na wczesniej nagranych kasetach tym deckiem musze ustawiac glowice

Tak, ktoś wie na pewno.

GM

Gość V-savage

(Konto usunięte)

A jaki to deck? Sam kręciłeś tym deckiem czy już był rozkalibrowany?

Kasety masz nagrane na 1 decku czy na różnych. Niestety jak na różnych to

raczej będzie ciężko żeby na każdej grało nieźle. Wtedy trzeba coś kupić z regulowanym skosem.

A ja myślę, że jeśli bez przerwy dochodzi do rozregulowania się skosu głowicy...to pewnie sprężynka pod uchwytem głowicy jest zbyt miękka. Lub kolega nie zalakował śrubki po ustawieniu skosu.

Dotarł dzisiaj do mnie Technics RS-B705, świetna maszyna :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19067-013397800 1300909900_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sony tc ke 300,mam go od nowosci jakies 12 lat, lubie go bo niezle nagrywa,przez przypadek nacisnalem otwieranie kasety kiedy odtwarzal i szlag go trafil,rozregulowal sie calkowicie tor prowadzenia tasmy,teraz ciagle musze ustawiac glowice,mam tez drugi pioneer 939 w ktorym chyba glowica poleciala przerywa przy nagrywaniu

Jakim cudem otworzył się w trakcie odtwarzania? Przecież każdy magnetofon ze sterowaniem elektronicznym w trakcie odtwarzania/nagrywania ma zablokowane otwieranie kieszeni, lub automatycznie zatrzymuje się, po czym ją otwiera.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Skoro otworzył się przy odtwarzaniu czy jakoś i tor się rozkalibrował to musiało dojść do jakiejś usterki mechanicznej.

Takie regulowanie nic nie da.

Głowica w Pioneerze raczej nie "poleciała" pewnie jakiś zimny lut.

Fakt, przerywanie raczej nie jest tak od samej głowicy, a co do tego toru prowadzenia taśmy, to rzeczywiście mogło się coś lekko powyginać, wyjmij mechanizm i przyglądnij się temu.

Swoją drogą, mechaniczne otwieranie też nie powinno działać podczas pracy.

W każdym magnetofonie, który mam nie ma możliwości otworzenia choćby na milimetr kieszeni podczas odtwarzania. Najprawdopodobniej jest to usterka mechaniczna blokady kieszeni. Chyba, że akurat w tym modelu tego nie ma, choć to dziwne. Ale skoro wszystko szlag trafił to trzeba się zastanowić co się mogło takiego stać, że teraz tor jest rozkalibrowany. Nawet jeśli kieszeń by się otworzyła to kieszeń jest chyba zbyt "lekka" by coś tam zrobić.... CHYBA....

RS-B55: Wszelkie próby poprawienia poziomu nagrywania w prawym kanale skończyły się fiaskiem. Nadal nagrywa ciszej. Głowica jest fabrycznie ustawiona,regulacja poziomu nagrywania z PR`ki nie działa, muszę jeszcze zobaczyć, czy to przypadkiem nie są zimne luty. Magnetofon odtwarza równo kasety nagrane na innych deckach. Czeka mnie spotkanie z lutownicą i jazda :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

RS-B55: Jednak zimne luty, przelutowałem RCA IN/OUT oraz potencjometry od balansu i poziomu nagrania :) Teraz działa :) Dzięki mimo wszystko za pomoc!

Co do PR`ki, miałem taką samą sytuację w TC-FX7 - po odlutowaniu dosłownie się rozleciała :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Trochę z innej beczki : Ciekawy JVC LD-777 oraz nieco poniżej system ELCASET Sony,to dopiero były KASETY :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"zimne luty" to przenośnia/określenie lutu który już nie przewodzi , nie styka, lub jego przewodzenie robi się zależne od temperatury - czasem przewodzi, czasem nie itp.Prawdopodobnie dochodzi do utleniania, tak sądzę.

Zimny lut, to po najprościej mówiąc przerwa pomiędzy przewodem a spoiwem, może to być przerwa w postaci izolacji, lub po prostu odstęp. Czasami zdarza się, że kalafonia potrafi zrobić taką przerwę. Zimne luty najczęściej zdarzają się w urządzeniach typu Made in China...

przelutowalem rca wszystkie cztery wejsciowe i wyjsciowe i dalej to samo,wez i znajdz tam zimny lut,musialbym chyba wszystko przelutowac,to sie dziej tylko wtedy kiedy pracuje glowica,jak magnetofon nagrywa przy monitorowaniu nagrania,na obudwu kanalach jednoczesnie,przy odtwarzaniu zreszta tez czasmi tlumi dzwiek

Witam,

Nie wiem czy to dobre miejsce na to pytanie, ale mam taki problem. Ostatnio znalazłem mój stary magnetofon Grundig MK 235 razem z całym pudłem kaset sprzed nastu lat i chciałem sobie ich trochę posłuchać. Niestety okazało się że magnetofon wciąga kasety. W związku z tym pytanie czy jest w Warszawie miejsce które zajmuje się naprawą takich sprzętów?

Pozdrawiam

Skoro dzieje się to wtedy, gdy magnetofon nagrywa, to należałoby sprawdzić połączenia głowicy, nie koniecznie wszystko. Głowice są tam podpięte taśmą, czy zwykłymi przewodami?

A ja poraz kolejny przypominam o możliwości rozkalibrowania się poszczególnych złączek w wielowtykach ! Tam może któryś kabelek nie kontaktować w wielowtyku !

• Pokaż nowe odpowiedzi