Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ten pierwszy to C839RC, w wersji srebrnej jakże piękna maszyna. Mam C830 i C839RC i muszę powiedzieć, że ten drugi robi nieco lepsze wrażenie. Ale lubię obydwa, są naprawdę ładne.

Dual C830 to bardzo solidny i ciężki magnetofon. Niestety jego rozwiązania mechaniczne zastosowane w napędzie nie są najlepsze. Ja swojego kupiłem kiedyś za 26zł + koszt wysyłki w super stanie wizualnym (srebrny). Jego budowa jest o wiele bardziej stabilna/mocna niż Duala C 839, na którego nie radził bym stawiać więcej niż jeden element o wadze max.8kg.

Największą zaletą Duala C 830 jest jego tolerancyjny "Dolby System", który może być właściwie zawsze włączony....gdy tylko odtwarzamy kasetę nagraną w tym systemie. Tak więc nie ma problemów z wysokimi tonami. Ale są za to problemy z niskimi. Z tego decka nie usłyszymy niestety grzmiących basów i takiego pełnego nasyconego brzmienia, jak z magnetofonów szpulowych.Ogólnie mogę powiedzieć

że jest to deck który powinien posiadać każdy fan magnetofonów. Ale rzeczywiście trochę przesadziłeś, jeśli chodzi o cenę.

Jeżeli ktoś ma taki egzemplarz Duala 830 lub jakiś inny zbliżony na zbyciu w idealnym stanie to prosze o kontakt. Jestem bardzo zainteresowany ponieważ bardzo podoba mi sie magnetofon z kasetą wkładaną bez kieszeni.

Z góry dzieki i sory za prywate :-)

Pozdrawiam

Paweł

Przedstawiam taki oto deck Hitachi D-X8.Chętnie dowiedziałbym się o nim czegokolwiek ale w sieci nic nie widzę na jego temat.

Sprzęt posiada ciekawą czarną obrotową głowicę, jeszcze się z taką (obrotową) nie spotkałem.Niezła mechanika obracania tej głowicy.Ciekawe dość duże dwa rezystory w zasilaniu spotykane raczej we wzmacniaczach.Deck gra plastycznym, ciepłym dźwiękiem, i mimo że nie buduje tej całej sceny słucha się go bardzo przyjemnie.

Nasunęła mi się nawet myśl że nadmiar wszystkich szczegółów, scen muzycznych, detali itd. w sprzęcie wysokiej klasy utrudnia wręcz słuchanie muzyki jako takiej...bo słucha się tych wszystkich dźwięków a nie ogółu utworu.Miło czasem posłuchać z czegoś prostego, grającego po prostu przyzwoicie, nie więcej.Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19017-0-99027200-1316355304_thumb.jpg

post-19017-0-62966800-1316355313_thumb.jpg

post-19017-0-63012100-1316355330_thumb.jpg

post-19017-0-25173600-1316355344_thumb.jpg

post-19017-0-34426600-1316355363_thumb.jpg

post-19017-0-66323300-1316355374_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez musiko

Witam!

Koledzy, dzisiaj po raz pierwszy odważyłem się sam coś zrobić w decku :-). Trafiło na Nakamichi BX-125E , który miał problemy z uciągnięciem taśmy o przewijaniu nie wspominając nawet. Kupiłem go niedawno , tylko ze względu na stan zewnętrzny bliski idealnemu, o problemach z napędem byłem uświadomiony.

Oglądnąwszy na Youtube filmik jak prosto można wyczyścić idler , bo to on był przyczyna problemów, zdjąłem kieszeń kasety , odkręciłem dwie śrubki przytrzymujące blaszkę zasłaniająca idler i oczom moim ukazał się ten zawodzący z racji wieku mechanizm. Oczywiście nie było problemu z czyszczeniem: izopropanol , wacik i już po 5 minutach Nakuś przewija aż miło i taśmę ciągnie jak ta lala.

Tutaj kilka zdjęć nowego nabytku:

IMG_0168.jpg

---

IMG_0169.jpg

---

IMG_0170.jpg

---

IMG_0172.jpg

Na koniec moge tylko powiedzieć, że ten deck , jeden z najprostszych Nakamichi bardzo pozytywnie zaskoczył mnie jakością nagranego dźwięku. Miły basik, soczysty sopran, tak jak lubie, na kasecie TDK Cue (przeźroczysta, czarne pudełko) poprostu super. Maxell MX oczywiście równie dobrze , a nawet lepiej, ale różnice nie są duże.

Pozdrawiam i podbudowany tą "naprawą" myślę o kolejnych :-)

Paweł

Wie ktoś z jakiego roku jest Technics RS-TR474?

RS-TR474 był produkowany w latach 1994-1999 w 2000 roku został zastąpiony modelem RS-TR474M2

Dokładniejszą datę produkcji możesz odczytać z naklejki z numerem seryjnym umieszczonym na tylnej ściance magnetofonu.

Data produkcji jest zakodowana w numerze fabrycznym. Numer jest zapisany w rodzaju:

* * 9 C * * * * * *

gdzie:

3 znak numeru oznacza rok produkcji (8 -1998r, 9 - 1999r, 0 - 2000r)

4 znak - miesiac produkcji (A - styczen, B - luty, ... L - grudzien)

Miesiące tak zapisywane sa w modelach wyprodukowanych od końca lat 80 do ostatnich co opuściły fabrykę. W starszych miesiąc jest zapisany nieco inaczej, jednak rok zgadza się. Aby korzystając z jednej cyfry określić rok produkcji należy sprawdzić z jakiej linii pochodzi urządzenie i wtedy rok jest określony jednoznacznie.

Oznaczenie wersji kolorystycznej podane jest na naklejce z numerem seryjnym po oznaczeniu modelu:

A - złoty

S - srebrny

K - antracyt (czyli typowy ciemny kolor dla Technicsa)

Wersja o złotej kolorystyce była stosowana niezwykle rzadko. Był okres, że także wersji srebrnej praktycznie się nie robiło.

Oznaczenie rynku przeznaczenia podane jest na naklejce z numerem seryjnym po oznaczeniu modelu:

P - USA

PC - Kanada

E - Europa

EP - Polska

EB - Wielka Brytania

EG - Niemcy i Włochy, w nielicznych przypadkach także Francja

EO - Austria (niezwykle rzadko jest osobno oznaczane)

GC - Azja, Ameryka Łacińska, Bliski Wschód, Afryka

GN - Oceania

G - Japonia

Pozdrawiam Mati73

Wie ktoś z jakiego roku jest Technics RS-TR474?

Brak edycji postów :(

Ciągnąc dalej temat dokładniejsze oznaczenia daty produkcji Technics stosował w 2-ej połowie lat 80.

Numer seryjny zawierał nawet dzień produkcji.

Oznakowanie miesięcy różniło się miesiące styczeń do wrzesień oznakowane były cyframi 1-9, a miesiące (dwucyfrowe) literami kolejnymi alfabetu Październik.-J, Listopad - K, Grudzień - L.

Po roku 1990 wszystkie miesiące oznakowano literami alfabetu od A do L

Zamieszczam przykładowy obrazek jak należy czytać datę produkcji z nr-u seryjnego dla sprzętu Technics produkowanego w latach 1986-1989

a jednak jest edycja :) nie zauważyłem!

Tak więc z tego obrazka wynika, że sprzęt powstał 11 lipca 1987

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mati73

Co do Optonici to niestety mi się nie udało :-(.

Pozdrawiam

Paweł

PS

Nakamichi znowu zaniemógł z przewijaniem wprzód. Muszę to rozebrać i wyczyścić jeszcze raz. Może pomoże. W tył przewija super, taśmy już nie wciąga przy odtwarzaniu, ale w przód przewijać nie bardzo chce.

Edytowane przez Robinson

Co do Optonici to niestety mi się nie udało :-(.

Pozdrawiam

Paweł

PS

Nakamichi znowu zaniemógł z przewijaniem wprzód. Muszę to rozebrać i wyczyścić jeszcze raz. Może pomoże. W tył przewija super, taśmy już nie wciąga przy odtwarzaniu, ale w przód przewijać nie bardzo chce.

Samo czyszczenie lub zmatowienie oponek na kółkach ciernych może nie pomóc, jeśli guma jest już stwardniała i nie ma już dobrej przyczepności. Może spróbuj dobrać coś w tym sklepie i założyć nowe....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel , dzięki , jak powtórne mycie nic nie da to czeka mnie wieksza rozbiórka, której sie obawiam. Nie wiem jak zdjąć te gumkę z kółka, żeby ne rozwalić tego wahadełka, wszystko to bardzo delikatne. Da się zdjąć tą gumkę bez rozbierania mechanizmu i ściągnięcia wahadełka?

Z góry dzięki za info i pozdrawiam

Paweł

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kasjel , dzięki , jak powtórne mycie nic nie da to czeka mnie wieksza rozbiórka, której sie obawiam. Nie wiem jak zdjąć te gumkę z kółka, żeby ne rozwalić tego wahadełka, wszystko to bardzo delikatne. Da się zdjąć tą gumkę bez rozbierania mechanizmu i ściągnięcia wahadełka?

Z góry dzięki za info i pozdrawiam

Paweł

Nie polecam zdejmowania bieżni z idlera bez jego demontażu. Obejrzyj dokładnie zespół idelra, a na pewno dojdziesz do tego, jak zdjąć kompletne kółko z jego osi. Do przeszlifowania obecnej bieżni lub jej wymiany, konieczne jest zdjęcie samego kółka lub kołka z elementem, do którego jest zamocowana. Zależnie od tego, to będzie łatwiejsze do zrobienia.

GM

Zrób jak radzi GM. po lekkim przeszlifowaniu oponki nie czyśc jej spirytusem przemyj czystą naftą może byc oświetleniowa, w myśl zasady "guma i nafta tę sama matkę miały":-) Zaczekaj aż sama wyschnie i wymyj w wodzie z mydłem, wysusz i zmontuj. Jeśli to nie ożywi gumy idlerka szukaj zamiennika. Jednak w 80% to wystarcza.

POWODZENIA Włodek.

Edytowane przez vlado

Właśnie siedzę powtórnie nad czyszczeniem. Zauważam taki fakt, po wyczyszczeniu izopropanolem, gumka idlera jest "łapliwa" - nie ślizga się do kółka metalowego malutkiego (oś silnika napędzająca idler) i do plastikowych kółek napędzających rolki ciągnące taśmę. Czy to normalne, że na drugi dzień to gumowe kółko traci swoje właściwości? Może je potraktować jakimś drobnym papierem ściernym, żeby je uszorstnić i zedrzeć tę zwietrzałą warstewkę gumy ? Jest sens? Guma wygląda na ok, na oko oczywiście. Teraz jak wyczyściłem to tak mocno ciągnie kółko przy przewijaniu, że trudno je utrzymać w ręcę (przesadzam oczywiście ale trzeba sporej siły, żeby zatrzymać). Podczas odtwarzania siła do zatrzymania potrzebna jest dużo mniejsza, ale ciągnie tasmę bez problemu (najdłuższa 100minut jaką próbowałem).

Poradzicie co robić. Z tego co patrzę to aby zdemontować to wahadełko idlera trzeba rozmontować cały mechanizm, zakończone jest blaszką na ośce od przodu, więc pewnie trzeba jakoś wykręcić ośkę i zdjąć w drugą stronę wahadełko. Wygląda to skomplikowanie.

Generalnie muszę kupić jakiś zepsuty magnetofon i na nim poćwiczyć to rozbieranie i składanie :-)

Dzieki za dalsze porady

Pozdrawiam

Paweł

To oczywiste, że w celu wymiany oponki na dowolnym kółku ciernym należy je uprzednio zdemontować. Te oponki zazwyczaj głęboko są wpuszczone w kółko z tworzywa, dlatego istnieje też ryzyko wyszczerbienia ścianki na obwodzie kółka podczas zdejmowania. Jeśli się da uratować starą oponkę, to dlaczego nie ? Ale sytuacja może być podobna, jak przy próbie ratowania rolek przesuwu taśmy. Gdy po zmatowieniu i czyszczeniu wydaje się, że wszystko jest OK. Ale tylko przez chwilę, aż do czasu gdy na rolce pojawi się lekki osad z taśmy. Wówczas ponownie występuje efekt "przepuszczania" taśmy pomiędzy rolką a capstanem. Albo efekt "pływania" taśmy po głowicy. Bądź magnetofon ponownie zaczyna niszczyć taśmy. Mam wiele magnetofonów, w których stare rolki i oponki sprawują się bardzo dobrze. Ale mam też takie decki, które znowu pokazują swoje stare wady. I teraz żałuję, że nie zrobiłem od razu tak jak trzeba....gdy już wszystko miałem rozebrane.

Gratuluję nabytków i napraw!!!

Ten Hitachi D-X8 na prawdę świetny, bardzo mi się podoba płyta czołowa (Pioneer CT-9R: chyba taki sam mechanizm autoreversu, chyba:) )! Co do Nakamichi, to muszę w końcu jakiegoś sobie nabyć, ale czekam na Dragona, cel mam nadzieje, jeszcze do osiągnięcia :)

Słucham właśnie kasetki nagranej na Grundigu CT-903. Notabene jedna z najlepszych płyt jakie w życiu słyszałem: "Frankie Goes to Hollywood". Nie dość, że wyprzedzili epokę, to jeszcze tak energetycznego i przy okazji czystego brzmienia próżno szukać wśród dzisiejszych "gwiazd". Całość przegrana z winyla i ludzie mi trują, że Hi-Res rządzi! Czasy reklamy, czasy upadku dobrego brzmienia..., smutne to... Cały czas się zastanawiam, czego w tym dźwięku brakuje i nadal stwierdzam, że... niczego!

Ja męczę się nadal ze szpulakiem Sony TC-765 (brak części zamiennych) i z końcówką Sony TA-N86B, miejmy nadzieje, że już za jakiś czas mi się uda...

Pozdrawiam Was i pozwolicie, że posłucham sobie życia, a nie pustych cyferek..., czego Wam również życzę!

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Pawle ,Pawle, nieco wyżej opisałem jak uzdrawiałem rolke dociskowa w SONNYm. To mniej więcej to samo. I nie drobnym papierem, a grubszym. Nastepnie jak muwiłem nafta, mydło, wysuszyc i jazda. Pisałeś, że po alkoholu staje się lepka. Bo właśnie ja niszczysz, powierzchnia sie wulkanizuje (twardnieje) po wyschnięciu jest gorzej niż było.

Proszę rób jak ci stare dziadygi radzą:-)

Korzystałem z tej metody, zresztą Vlado sam ją kiedyś podał, za co dziękuję raz jeszcze i uratowałem tak parę rolek :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Mam pytanie z trochę innej beczki :-) Ma ktoś może niepotrzebną podpórkę na ramię gramofonu. Mniej więcej takiego typu jak ta za "Allegro". I tak będę musiał ją dopasować do mojego gramofonu "Siemens RW 555". Ale o coś takiego by mi chodziło....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK, z izopropanolem koniec :-). Powierzchnia nie staje się lepka tylko sucha i szorstka (nie wiem jak to napisac) po prostu nie ślizgająca się. Ale spróbuje nafty narazie bez rozkręcania i papieru ściernego póżniej , mydło na waciku i do sucha. Z wacikiem jest tam dobry dostęp. Rozbierania się nie podejmuje, choć już chyba załapałem jak. Na mosiężnym kółku (zdjęcia poniżej) jest wkręcona prostopadle śrubka zabezpieczająca przed obróceniem się go na osi i pewnie przed wypadnięciem do przodu , widac także jakiś zielony lakier. Po wyjęciu mechanizmu można ja odkręcić, zdjąć mosiężne kółko a za nim plastikowe wahadełko z kołkiem idlera. Tak mi sie wydaje, nie wiem tylko do czego jest podłączone to plastikowe wahadełko bo przecież się jakoś wygina w lewo lub prawo, napędzając rolki. Inna sprawa, że ładne te rolki, są karbowane podobnie jak i mosiężne kółko napędzające , mimo to się ślizga.

Zdjęcie pacjenta :

2011-09-19202649.jpg

---

2011-09-19192715.jpg

---

2011-09-19192816.jpg

Postaram sie teraz więcej robić a mniej pisać , ale podjarany jestem, bo świetnie gra ten Nakuś a tak mi niedomaga :-)

Pozdrawiam i dzieki za porady.

Paweł

PS

Na Dragona też poluje , ale chyba tylko dla samego polowania bo kosztuje krocie :-)

To wahadełko samo się waha, zależnie od kierunku obrotów silnika. I rada: nie naprawiaj podjarany, wyluzuj i zacznij skoncentrowany i spokojny.

Jak kardiolog lub snajper. Dasz radę. Dostęp do pacjenta fantastyczny.

NO dzisiaj skończyłem. Wyjeżdżam na dwa dni odsapnę, kupię nafte i w czwartek spróbuje to zrobić od zewnątrz. Oczywiście wg zapodanej powyżej kolejności : nafta , papier ścierny, mydło, woda i tyle. Mam nadziej, że to pomorze bo kółka są szorstkie i wyglądają OK.

Pozdrawiam raz jeszcze serdecznie i dziękuję za pomoc i cierpliwość dla magnetofonowego neofity.

Paweł

Skoro przy nakamichi temat - w moim 580 po jakimś czasie odtwarzania następuje powolne zwalnianie obrotów aż do wyłączenia odtwarzania przez czujnik obrotu szpulek.Sprawa bardziej mechaniczna czy elektronika?

Skoro przy nakamichi temat - w moim 580 po jakimś czasie odtwarzania następuje powolne zwalnianie obrotów aż do wyłączenia odtwarzania przez czujnik obrotu szpulek.Sprawa bardziej mechaniczna czy elektronika?

Winny będzie stabilizator obrotów (tak przypuszczam).

Czyli rozbieranie silnika i wymiana elementów na płytce wewnątrz ?Przebadam dokładnie sprawę w tym kierunku, dzięki !

Musisz posłuchać, czy w momencie zwalniania....zwalnia również silnik. Nie mam pojęcia jaki tam jest silnik. Ale jeśli standardowy, to należało by go wymienić na nowy. A jeśli jakiś nietypowy, to może być problem.

A na naszym znanym portalu aukcyjnym pojawił się taki okaz decka, że w nocy chyba nie zmrużę oka :-)

Poza tym jest jeszcze jeden przepiękny gramofon w umiarkowanej cenie. Muszę się leczyć. Nie ma wyjścia :-))

• Pokaż nowe odpowiedzi