Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po dłuższej przerwie - wczoraj przytargałem do domu całkiem nie złego Klasyka w postaci Magnetofonu DUAL C819. Jak go zabaczyłem od razu sie zakochałem. Porównywałem jakość nagrywania z posiadanym Pioneerem CT-620S i mimo ze pioner posiada Dolby B+C oraz regulowany BIAS, to dual z dolby system wypada lepiej - miła niespodzianka.

Podoba mi sie system ładowania kasety od dołu oraz piekne VU które najlepiej wygładają przy zgaszonym świetle.

Do testów użyłem kaset w postaci Maxell Vertex, Maxell MX oraz Sony Metal Master a narywałem z gramofonu - przy okazji kto pamietam Silent Cirlce - No 1 ?

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24346-0-90454900-1330862432_thumb.jpg

post-24346-0-58982200-1330862479_thumb.jpg

post-24346-0-47253800-1330862492_thumb.jpg

post-24346-0-94357100-1330862503_thumb.jpg

post-24346-0-80578100-1330862513_thumb.jpg

post-24346-0-84061600-1330862524_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pojawił się rs-b100. wiadomo gdzie.

I chyba jest to stan "gabinetowy", żadnej ryski nie widzę. Tylko zdjęcie głowic nie takie jakie powinno być. Może tam jest jakiś haczyk ?

Na moje oko coś ta "belka" pomiędzy głowicami coś krzywo zamocowana..Syfki po bokach wyglądają jak jakiś klej.

Trzeba się doedukować. Nie klej ale patent Sony ala PPL Nakamichi. "belka" he he, nie ma znaczenia czy krzywa. Jak yogi1 napisał, wygląda ok

Wybaczcie, że wyskoczę jak Filip z konopi, ale zadaję sobie ciągle jedno pytanie (nie wiem, czy ktoś na nie odpowiedział w wątku, ale 961 stron nie przeczytam do emerytury - nawet tej na nowych zasadach...). Jakie zastosowanie może mieć dzisiaj magnetofon kasetowy? Z góry uprzedzam - nie jest moim celem prowokowanie nikogo, ani toczenie jałowych sporów o wyższości tego czy tamtego. Nic z tych rzeczy! Po prostu zastanawiam się, jakie miejsce może zajmować magnetofon kasetowy w drugiej dekadzie XXI w.? Kiedyś - wiadomo. Przegrywało się kasety, nagrywało notowania Listy Przebojów Niedźwieckiego, kopiowało CD. A teraz? Mając do dyspozycji tyle różnych źródeł dźwięku (od gramofonu, przez CD i radio, a skończywszy na formatach bezstratnych - których sam osobiście nie trawię i nie akceptuję), co można zrobić z magnetofonem? Czy on wypełnia jakąś lukę? Czy tu chodzi tylko o nostalgię i zamiłowanie do vintage albo analogu (są przecież płyty winylowe, które cieszą się niesłabnącym, a wręcz rosnącym zainteresowaniem)? A może o jakieś imponujące kolekcje kaset, z którymi żal się rozstać? Staram się zrozumieć...

Edytowane przez Chattab

Myślę, że w przeciwieństwie do dawnych czasów, gdy kaseta była w zasadzie jedynym sposobem nagrania/skopiowania dla siebie muzyki, i zastosowanie jej było oczywiste i takie samo dla wszystkich użytkowników, obecnie jest to bardzo indywidualne. Dlatego dla każdego z nas motywy mogą być zupełnie inne. Być może jedni faktycznie wolą brzmienie kasety, uważając CD czy mp3 i inne formaty cyfrowe za gorsze, ceniąc sobie tzw, analogowe brzmienie. Ja akurat wolę kasetę od gramofonu ze względu na wygodę użycia - prawdę mówiąc nawet za gramofonem nie przepadam właśnie z tego powodu, i wyżej cenię zalety eksploatacyjne innych nośników nad potencjalnymi dźwiękowymi płyty. Poza tym nie lubię tego, że płyta i igła zużywają się, że trzeba je czyścić, itd.

Na pewno znaczenie ma też duża ilość nagrań na kasetach - nie mam czasu na ich konwersję na format cyfrowy, chyba żeby dało się to całkowicie zautomatyzować i zrobić masowo za naciśnięciem jednego guzika.

Dla wielu osób (w tym także dla mnie) jest to nostalgia, a także magia kręcących się szpulek kasety, itp.

Poza tym, choć to już wąskie zastosowanie, ciągle używam kaset w pracy. Jestem nauczycielem języka obcego, i zdecydowanie wolę używać kaset przy odtwarzaniu nagrań niż korzystać z płyt CD albo formatów cyfrowych (mp3). Kaseta w magnetofonie z funkcjami cue i review i licznikiem taśmy jest znacznie wygodniejsza w użyciu niż CD - np. można cofnąć taśmę o maleńki odcinek i posłuchać ponownie drobnego fragmentu. Z tego samego powodu kaseta jest wygodna przy robieniu tzw. tapescriptów, czyli spisywaniu nagrań na papier. W przypadku korzystania z przenośnych radioodtwarzaczy CD, w których nie ma oddzielnych przycisków do przeszukiwania i do przeskoku do następnej ścieżki, niemożliwe jest "przewinięcie" nagrania o niewielki kawałek. Poza tym płyty do nauki języka przeważnie mają ogromną liczbę krótkich ścieżek - np. 50, 60, 70... Przejście do ścieżki np. 35 za pomocą przycisków Skip potrafi doprowadzić do szału. A mało który odtwarzacz przenośny ma klawiaturę numeryczną. Poza tym co jakiś czas słyszę od kolegów pytanie: "Czy masz płytę do (tu pada nazwa podręcznika) bo moja się porysowała i nic jej nie czyta?". A ja, anachronicznie, płyty przegrywam sobie na kasety, i nie mam tego problemu.

Wybaczcie, że wyskoczę jak Filip z konopi, ale zadaję sobie ciągle jedno pytanie (nie wiem, czy ktoś na nie odpowiedział w wątku, ale 961 stron nie przeczytam do emerytury - nawet tej na nowych zasadach...). Jakie zastosowanie może mieć dzisiaj magnetofon kasetowy? Z góry uprzedzam - nie jest moim celem prowokowanie nikogo, ani toczenie jałowych sporów o wyższości tego czy tamtego. Nic z tych rzeczy! Po prostu zastanawiam się, jakie miejsce może zajmować magnetofon kasetowy w drugiej dekadzie XXI w.? Kiedyś - wiadomo. Przegrywało się kasety, nagrywało notowania Listy Przebojów Niedźwieckiego, kopiowało CD. A teraz? Mając do dyspozycji tyle różnych źródeł dźwięku (od gramofonu, przez CD i radio, a skończywszy na formatach bezstratnych - których sam osobiście nie trawię i nie akceptuję), co można zrobić z magnetofonem? Czy on wypełnia jakąś lukę? Czy tu chodzi tylko o nostalgię i zamiłowanie do vintage albo analogu (są przecież płyty winylowe, które cieszą się niesłabnącym, a wręcz rosnącym zainteresowaniem)? A może o jakieś imponujące kolekcje kaset, z którymi żal się rozstać? Staram się zrozumieć...

Osobiście mam kilku znajomych którzy kolekcjonują wiele różności jeden karty do gry w pokera inny znaczki jeszcze inny magnetofony ten mnie zaraził , wiem ze nigdy nie przekroczę pewnej granicy maximum 3 sztuki magnetofonów mi wystarczy , jeden do grania jeden kolekcjonerski(ciągle szukam ale nie łatwo znaleźć ) i jeden do przewijania kaset .

W dzisiejszych czasach nic się nie zmieniło tylko przybyło dziedzin z których tworzymy kolekcje:)

Witam - dla mnie mgnetofon to kolejne żródło dźwięku w domu, po prostu lubie analog. [ mam tylko 2 magnetofony na razie - jeszcze rok temu miałem ich 6 ] Mam sporo koleckje płyt winylowych oraz kaset, najmniej jest CD. Ostatnio przegrywam swoje winyle na kasety - troszke z lenistwa bo nie chce mi sie co 5 minut zmieniac płyty - ale co najważniejsze żadn CD nie da taich frajdy jak cała otoczka związana z kaseta lub winylem - pozdrawiam

pojawił się rs-b100. wiadomo gdzie.

Ukryta Zawartość

ile byście byli skłonni maxymalnie za niego dać?

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Ukryta Zawartość

Ja do 1300 zł. Jakiś czas temu, ale w wizualnie gorszym stanie był sprzedany na alledrogo za 1350 zł.

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Wybaczcie, że wyskoczę jak Filip z konopi, ale zadaję sobie ciągle jedno pytanie (nie wiem, czy ktoś na nie odpowiedział w wątku, ale 961 stron nie przeczytam do emerytury - nawet tej na nowych zasadach...). Jakie zastosowanie może mieć dzisiaj magnetofon kasetowy? ...

Dokładnie takie samo, jakie miał 15, 20 i 25 lat temu czyli takie, do jakiego zostało to urządzenie zaprojektowane i wyprodukowane.

http://allegro.pl/te...2184738975.html

300 złotych.

GM

Edytowane przez G.Mark

Ja poza oczywiście ogromnym sentymentem do magnetofonu i kaset, używam go jako pełnoprawnego składnika systemu. Nie nagrywam na kasety tych płyt cd i winylowych, które mam, ale nagrywam te, które mi się podobają, a których nie mam. I tak np. jutro kolega z pracy pożyczy mi w celu nagrania L.P. "Bad" M. Jacksona oraz "Private dancer" T. Turner (tłoczenia ze złotego okresu analogu), a miesiąc wcześniej przegrałem na kasety od innego znajomego 3 płyty cd Electric Light Orchestra. Tak to u mnie z nagrywaniem wygląda. Nie dubluję na kasetach tych płyt, które mam, bo w moim przypadku nie ma to uzasadnienia przede wszystkim ekonomicznego. Nagrywam tylko na nowych kasetach z lat 1979-1986, a one są drogie. ( ten okres z pewnymi wyjątkami dla lat późniejszych: 1988-Metal Master, 1990-1992-Vertex i Suono - uważam dla jakości kaset i zawartych w nich nośników magnetycznych za najlepszy), Bez sensu byłoby "marnować" nową, drogą i bardzo dobrą kasetę na nagrywanie tego, co już mam na winylu lub cd. Jedyne, czego bym sobie życzył, to powstanie wypożyczalni płyt cd (z winylami coś takiego nie powstanie raczej na pewno).

Pozdrawiam serdecznie wszystkich lubiących słuchać muzyki z magnetofonów i gramofonów.

Ciekawe że ktoś akceptuje istnienie i używanie obecnie gramofonu lub radia analogowego, a nie może pojąć po co komu magnetofon......

Gramofon lub radio to wynalazki starsze od magnetofonu. I również posiadają swoje wady. A jednak nie przemijają mimo wejścia do użytku technologi cyfrowej. Ja osobiście jak mam słuchać muzyki, to muszę też widzieć pokaźną maszynerię która ją odtwarza :-) Z resztą czy ktoś wyrzucił fortepian na śmietnik, tylko dlatego że wymyślono syntezator ?

Dla mnie magnetofon to wspanialy przyklad czego jest w stanie dokonac (zdolny) zespol inzynierow i projektantow z roznych dziedzin, pewnego rodzaju dokument z dziejow rozwoju czlowieka. Wiemy przeciez doskonale jakie funkcje podstawowe musi spelniac kazdy magnetofon, a jakze ciekawe jest porownywanie roznic miedzy nimi, a takze ich ewolucji w roznych okresach ich powstawania. Nie staram sie ukladac rankingow, ktory magnetofon jest lepszy i dlaczego - to sie i tak nikomu nigdy nie udalo zrobic obiektywnie - najczesciej w rankingach wygrywaja drogie modele, a przeciez nie o to chodzi. Zdaje sobie doskonale sprawe z tego, ze magnetofon (szczegolnie kasetowy) nie jest idealem jesli chodzi o wiernosc - przeciwnie, niestety wnosi duzo znieksztalcen od siebie, wiec jako taki nie moze byc traktowany jak wzorzec brzmienia, ale mi to nie przeszkadza w niczym. Bardziej zwracam uwage na wyglad i budowe, niz na brzmienie.

Tak, magnetofon to wspaniała myśl konstruktorska, dobre materiały (starsze roczniki), fakt, że przy małym wkładzie magnetofon gra i nagrywa po wielu wielu latach, magnetofon też czuje się ręką, okiem i nosem ;-) że jest solidnie wykonany, do tego przepiękna stylistyka cieszy oko, jak dla mnie brzmi dla ucha bardzo naturalnie, jest to produkt także ekologiczny :-) - raz wyprodukowany - służy latami.Dla mnie jest to i źródło dobrego brzmienia i hobby i relaks i coś solidnie wykonanego w czasach "jednorazowości".Uwielbiam magnetofony :-)

Witam, mnie na niego na razie nie stać, ale może kogoś z forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Deck jest nowy..... mniam... Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

W życiu człowiek tak naprawdę niewiele robi "z sensem". A właściwie to praktycznie nic. Bo w końcu jaki jest sens życia? Kto wie? Nie widzę... Ot po prostu - coś trzeba robić. Misico ładnie napisał "magnetofon też czuje się ręką, okiem i nosem ;-)" - nie wspomniałem o tym ostatnim aspekcie. Nic tak cudnie nie pachnie jak sprzęt z lat 70. i 80. :) A najciekawsze, że nie wiadomo jakim cudem ten zapach się przez te lata nie ulotnił - to dopiero jest zagwozdka dla producentów perfum :)

Edytowane przez fotek

Podsumowując:

- ze względu na wygodę użycia

- znaczenie ma też duża ilość nagrań na kasetach

- także magia kręcących się szpulek kasety

- nic się nie zmieniło tylko przybyło dziedzin z których tworzymy kolekcje

- mgnetofon to kolejne żródło dźwięku w domu, po prostu lubie analog

- zastosowanie dokładnie takie samo, jakie miał 15, 20 i 25 lat temu czyli takie, do jakiego zostało to urządzenie zaprojektowane i wyprodukowane

- jako pełnoprawny składnik systemu

- jak mam słuchać muzyki, to muszę też widzieć pokaźną maszynerię która ją odtwarza

- dla mnie magnetofon to wspanialy przyklad czego jest w stanie dokonac (zdolny) zespol inzynierow i projektantow z roznych dziedzin

- jakze ciekawe jest porownywanie roznic miedzy nimi

- Bardziej zwracam uwage na wyglad i budowe, niz na brzmienie

- magnetofon gra i nagrywa po wielu wielu latach, magnetofon też czuje się ręką, okiem i nosem

- dla mnie jest to i źródło dobrego brzmienia i hobby i relaks

Nic dodać nic ująć. Wszystko powiedziane!!! Nie jestem sam, który ma te same odczucia związane z magnetofonem.

A ode mnie: lubię moje piątkowe muzyczne wieczory, siedząc przy moich deckach, widząc wirujące zakręcone podświetlone szpulki, wychylające się wskaźniki lub słupki fluorescencyjne, uwielbiam głębie dźwięku nieporównywalną z klinicznie czystym CD i oczywiście detale dźwiękowe, które na każdym magnetofonie są inne. Tą samą muzykę, ten sam utwór odkrywam wiele razy na nowo na każdym innym magnetofonie. CC for ever dzięki nam.

Coś namieszałem wcześniej kopiując z worlda, ma być tak

Podsumowując:

1 ze względu na wygodę użycia

2 znaczenie ma też duża ilość nagrań na kasetach

3 także magia kręcących się szpulek kasety

4 nic się nie zmieniło tylko przybyło dziedzin z których tworzymy kolekcje

5 mgnetofon to kolejne żródło dźwięku w domu, po prostu lubie analog

6 zastosowanie dokładnie takie samo, jakie miał 15, 20 i 25 lat temu czyli takie, do jakiego zostało to urządzenie zaprojektowane i wyprodukowane

7 jako pełnoprawny składnik systemu

8 jak mam słuchać muzyki, to muszę też widzieć pokaźną maszynerię która ją odtwarza

9 dla mnie magnetofon to wspanialy przyklad czego jest w stanie dokonac (zdolny) zespol inzynierow i projektantow z roznych dziedzin

10 jakze ciekawe jest porownywanie roznic miedzy nimi

11 bardziej zwracam uwage na wyglad i budowe, niz na brzmienie

12 magnetofon gra i nagrywa po wielu wielu latach, magnetofon też czuje się ręką, okiem i nosem

13 dla mnie jest to i źródło dobrego brzmienia i hobby i relaks

Dzięki koledzy, więc nie jestem sam na planecie CC. Do wypowiedzi nic dodać nic ująć. Wszystko powiedziane!!! Mam te same odczucia związane z magnetofonem.

A ode mnie: lubię moje piątkowe muzyczne wieczory przy piwku, siedząc przy moich deckach, widząc wirujące zakręcone podświetlone szpulki, wychylające się wskaźniki lub słupki fluorescencyjne, uwielbiam głębie dźwięku nieporównywalną z klinicznie czystym CD i oczywiście detale dźwiękowe, które na każdym magnetofonie są inne. Tą samą muzykę, ten sam utwór odkrywam wiele razy na nowo na każdym innym magnetofonie. CC for ever

Ja do 1300 zł. Jakiś czas temu, ale w wizualnie gorszym stanie był sprzedany na alledrogo za 1350 zł.

Ukryta Zawartość

Nie warto kupować starych magnetofonów bo się strasznie psują.

M.

Ukryta Zawartość

Nie warto kupować starych magnetofonów bo się strasznie psują.

M.

Nie ma problemu jeśli ktoś się zna na naprawie, zresztą "kolorystyką" tego hobby jest też konserwacja i naprawa magnetofonu.

.....

• Pokaż nowe odpowiedzi