Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie i jest to chyba wersja na USA. Europejskie miały nieco inne opakowanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Podzielę się z Wami refleksją która mnie ostatnio naszła po odwiedzeniu starego przyjaciela z lat młodości.

Zaprosił mnie do dość obszernego salonu w którym stał stary zestaw JVC i co ciekawe całkiem nowe kolumny. Wzmacniacz to AX-900 - naprawdę ciekawa konstrukcja z lat 1983-1985. Odtwarzacz CD niestety Technicsa natomiast wszystkie pozostałe klocki to właśnie JVC. Moją uwagę od razu przyciągnęły magnetofony: KD-A 55 i DD-99. Ten pierwszy jako rezerwowy, ten drugi to mistrzostwo świata. Od razu przypomniała mi się młodość i dźwięk z budżetowego KD-A33 którego nigdy nie zapomnę. Zwłaszcza kiedy zobaczyłem Scotch Metafine - kasetę na której w tamtych czasach miałem nagrane np 28 stopni w cieniu - J.F. Maurice. Poprosiłem o uruchomienie KD-A 55. I... zakochałem się w dźwięku decków JVC. 55 to prosty model przy DD-99. 99 jest rzecz jasna jeszcze lepszy. Nie umiem określić dlaczego tak mocno przeżyłem dźwięk z kasety. Może ze względu na to iż na starość zrobiłem się sentymentalny? Naprawdę byłem oczarowany. TC-K 700 ES też ma cudowne ciepło analogu i dlatego wciąż jeszcze gości w systemie ale JVC to analog i coś jeszcze więcej. To coś. Podobno firma stosowała własne rozwiązania i nawet te proste decki według specjalistów brzmiały wybornie. Zgadzam się z nimi a każdemu z Was życzę żeby tego spróbował.

Podzielę się z Wami refleksją która mnie ostatnio naszła po odwiedzeniu starego przyjaciela z lat młodości.

Zaprosił mnie do dość obszernego salonu w którym stał stary zestaw JVC i co ciekawe całkiem nowe kolumny. Wzmacniacz to AX-900 - naprawdę ciekawa konstrukcja z lat 1983-1985. Odtwarzacz CD niestety Technicsa natomiast wszystkie pozostałe klocki to właśnie JVC. Moją uwagę od razu przyciągnęły magnetofony: KD-A 55 i DD-99. Ten pierwszy jako rezerwowy, ten drugi to mistrzostwo świata. Od razu przypomniała mi się młodość i dźwięk z budżetowego KD-A33 którego nigdy nie zapomnę. Zwłaszcza kiedy zobaczyłem Scotch Metafine - kasetę na której w tamtych czasach miałem nagrane np 28 stopni w cieniu - J.F. Maurice. Poprosiłem o uruchomienie KD-A 55. I... zakochałem się w dźwięku decków JVC. 55 to prosty model przy DD-99. 99 jest rzecz jasna jeszcze lepszy. Nie umiem określić dlaczego tak mocno przeżyłem dźwięk z kasety. Może ze względu na to iż na starość zrobiłem się sentymentalny? Naprawdę byłem oczarowany. TC-K 700 ES też ma cudowne ciepło analogu i dlatego wciąż jeszcze gości w systemie ale JVC to analog i coś jeszcze więcej. To coś. Podobno firma stosowała własne rozwiązania i nawet te proste decki według specjalistów brzmiały wybornie. Zgadzam się z nimi a każdemu z Was życzę żeby tego spróbował.

Też kiedyś myślałem o JVC, właśnie jest w wiadomym miejscu za 230 zł. JVC TDV66, chyba w dobrym stanie (jest tylko jedno zdjęcie) czy to jest zbliżona klasa ?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Też kiedyś myślałem o JVC, właśnie jest w wiadomym miejscu za 230 zł. JVC TDV66, chyba w dobrym stanie (jest tylko jedno zdjęcie) czy to jest zbliżona klasa ?

Któryś z kolegów go ma. Od siebie polecam: KD-A7, KD-A8, DD-99, DD-77, TD-V711, TD-V1010 i TD-V1050.

Któryś z kolegów go ma. Od siebie polecam: KD-A7, KD-A8, DD-99, DD-77, TD-V711, TD-V1010 i TD-V1050.

Dziękuję za sugestię, zdecyduję się jednak na jakiegoś JVC. Pozdrawiam.

Ja właśnie słucham na TD-V66. Bardzo fajny deck. Nie jest jakoś solidnie wykonany, ale wszystko jak należy. Jedyna wada to brak kalibracji.

To może tłumaczy jak mi się wydaje w marę atrakcyjną cenę jeśli chodzi o ofertę w wiadomym miejscu, o ile ten magnetofon jest w doskonałym stanie oczywiście. A co do kalibracji to jednak zawsze lepiej mieć wpływ na to co się nagrywa.

Pozdrawiam.

To dziwne. Mam tyle magnetofonów, a nigdy nie miałem żadnego decka JVC. Posiadam tylko eqalizer JVC SEA 70.

Kiedyś o mały włos miał bym JVC KD-A66, ale sprzedający się namyślił i zrezygnował z sprzedaży. A sam początkowo pisał, że sprzeda za 120zł.

JVC to fajne urządzenia. Miałem przejściowo kilka wzmacniaczy , były naprawdę solidnie wykonane i przemyślane.

Jedyny problem to, że JVC pakowało jakieś equalizery do wzmacniaczy i inne świecidełka, masa niepotrzebnych udziwnień w torze i co najgorsze żadnego guzika

Direct który by to pominął. Dlatego ich produkty do audiofilskich raczej nie należą.

Nawet taki TD-V66 na kieszeni ma takie 3 prostokąciki które się przesuwają jak jest włączona funkcja play , trochę jak w miniwieżach ;).

Witam! Czy ktoś z Forumowiczów miał do czynienia z Pioneerem CT-91a lub CT-93? Z sentymentu do starych dziejów rozważam powrót do kaseciaka. Pzdr.

Edytowane przez piotr16091

Miałem JVC KD66 i grał całkiem znośnie.Teraz mam Aiwę 3800 , która gra wprost wspaniale ,ale to magnetofon o kilka klas wyższy.Co do wzmacniaczy JVC ,to są bardzo dobre.Jednak należy wybierać ,tylko modele najwyzsze z serii.Wtedy mają możliwość wyłączenia wszelkich korekcji.Układów korekcji trzeba umieć używać i wtedy mają pozytywny wpływ na odsłuch.Np.Nie wzmacniamy tych pasm,które chcemy uwydatnić , a osłabiamy pozostałe.Zwiększamy w ten sposób odstęp od szumów i zmniejszamy zniekształcenia.Zresztą te "audiofilskie "urządzenia też mają korekcję ,tylko ukrytą w torze i bez możliwości regulacji.Kto nie wierzy to niech sprawdzi to w ten sposób.Proszę podłączyć tuner i spróbować posłuchać stacji w zakresie AM szczególnie LW i MW.Bas wam będzie chciał wyrwać membrany.I nic się z tym nie da zrobić.Te wzmacniacze są tak ustawione , aby jak najlepiej odtwarzały sygnał wysokiej jakośći z analogu ,lub CD.I nic innego.Ja słucham czasami archiwalnych nagrań mowy i bez rozbudowanej korekcji bym miał kłopot.Obecnie mam najwyższy w historii firmy amplituner JVC JS-R600 i nie zamienię go na nic .Ze wzmacniaczy polecam model A-X 50.Ma rewelacyjne parametry i co najwazniejsze to słychać.

Edytowane przez Marek-41
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

JVC ma w swojej historii wzmacniacze które nie są gorsze od tzw. audiofilskiej konkurencji. Nie mam tutaj wcale na myśli Pioneera czy Sony ale raczej wyższa półkę. Modele z rozbudowaną korekcją to raczej przełom lat 70-tych i 80-tych a potem było już tylko lepiej. Wspomniany AX-900 - top model z lat 1983/85. Potem AX-1100 grający na poziomie całkiem niezłego Sansui, czy późniejsze AX-Z 911 i AX-Z1010. Moim skromnym zdaniem nie należy tej firmy pomijać wybierając magnetofon. Tyle że na Allegro naprawdę dobre modele kosztują krocie. TD-V 1050 poszedł niedawno za 690 PLN. Kiedyś mogłem mieć TD-V 711 za 200 PLN ale bałem się jego stanu technicznego io braku kalibracji poziomu zapisu. Dziś pewnie podszedłbym zupełnie inaczej.

Co nie zmienia faktu, że cenionych modeli JVC było nie wiele. Do tego firma nie jest jakoś specjalnie popularna.

Ja tam sobie kiedyś nabędę tdv711. Żeby nie było to nie jestem jakimś wrogiem JVC.

A cena za tego tdv1050 jest trochę podejrzana.

Odtwarzacz CD niestety Technicsa natomiast wszystkie pozostałe klocki to właśnie JVC.

Nie pytałeś może czemu kolega trzyma wszystkie klocki JVC a niestety jeden klocek Technics?

M.

Pomoc potrzebna!

Pioneer CT-777 potrzebuje nowych pasków. Może któryś z Forumowiczów ma na zbyciu, albo zna miejsce gdzie można takowe, lub zamienniki nabyć. Serwis Pioneera zażyczył sobie za kpl. (3 szt) 100 zł. Trochę dużo biorąc pod uwagę wartość magnetofonu.

Najbardziej potrzebny jest pasek łączący ze sobą oba koła zamachowe, 2 pozostałe trzymają się jeszcze jako tako.

Pozdrawiam.

Pomoc potrzebna!

Pioneer CT-777 potrzebuje nowych pasków. Może któryś z Forumowiczów ma na zbyciu, albo zna miejsce gdzie można takowe, lub zamienniki nabyć. Serwis Pioneera zażyczył sobie za kpl. (3 szt) 100 zł. Trochę dużo biorąc pod uwagę wartość magnetofonu.

Najbardziej potrzebny jest pasek łączący ze sobą oba koła zamachowe, 2 pozostałe trzymają się jeszcze jako tako.

Pozdrawiam.

Proszę bardzo. Na pewno coś dobierzesz...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie pytałeś może czemu kolega trzyma wszystkie klocki JVC a niestety jeden klocek Technics?

M.

Dobre pytanie ale to podobno przypadek. Prosił o pomoc w wyborze odtwarzacza. Niektóre JVC grają całkiem fajnie.

Co nie zmienia faktu, że cenionych modeli JVC było nie wiele. Do tego firma nie jest jakoś specjalnie popularna.

Ja tam sobie kiedyś nabędę tdv711. Żeby nie było to nie jestem jakimś wrogiem JVC.

A cena za tego tdv1050 jest trochę podejrzana.

Ja otrzymałem ofertę za TD-V 1010 - 1100 PLN.

:D Dzięki, Pionek uratowany.

Moja radość była przedwczesna, nie ma tam takiego paska, co by podpasował, szukam dalej.

To szukaj dalej...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To szukaj dalej...

Ukryta Zawartość

Niestety w Bajanie byłem nawet osobiście, maja sklep na Wolumenie, nie mieli. Przeglądam internet i coraz bardziej upewniam się że czeka mnie (a raczej właściciela magnetofonu) zakup oryginalnych pasków za 100zł. Poszukam jeszcze,a póki co Pionek leży rozbabrany i zawala mi miejsce :)

Ukryta Zawartość

Niestety w Bajanie byłem nawet osobiście, maja sklep na Wolumenie, nie mieli. Przeglądam internet i coraz bardziej upewniam się że czeka mnie (a raczej właściciela magnetofonu) zakup oryginalnych pasków za 100zł. Poszukam jeszcze,a póki co Pionek leży rozbabrany i zawala mi miejsce :)

To podaj wymiary. Może będę miał odpowiednie paski. Mam spory zapas.

To zależy od konkretnego decka a dokładnie od mocowania mostka głowic. W serwisówce powinna być oznaczona śruba azymuth.

Najczęściej i typowo jest to śruba z lewej strony.

Jestem zmuszony wyregulować skos głowicy w 3 głowicowym magnetofonie Aiwy. Zwykle staram się nic nie ruszać w torze prowadzenia taśmy, ale tym razem ewidentnie słychać że kasety nagrane na innych magnetofonach są stłumione, natomiast własne nagrania odtwarza dobrze. Mam w związku z tym pytanie- kręcić lewą czy prawą śrubą? (patrząc od frontu) ?

Jestem zmuszony wyregulować skos głowicy w 3 głowicowym magnetofonie Aiwy. Zwykle staram się nic nie ruszać w torze prowadzenia taśmy, ale tym razem ewidentnie słychać że kasety nagrane na innych magnetofonach są stłumione, natomiast własne nagrania odtwarza dobrze. Mam w związku z tym pytanie- kręcić lewą czy prawą śrubą? (patrząc od frontu) ?

A to musiał byś jeszcze napisać jaki to model Aiwy....

witam

Panowie mam pytanie, w moim ka 6es dzieje się coś takiego że nie zawsze zadziała rolka nawijająca przy play, lub przewijaniu do przodu, po kilkukrotnym ponownym wciśnięciu play zadziała, czy to może być przybrudzony jakiś switch. Proszę o odpowiedź

z góry dzi,.eki

witam

Panowie mam pytanie, w moim ka 6es dzieje się coś takiego że nie zawsze zadziała rolka nawijająca przy play, lub przewijaniu do przodu, po kilkukrotnym ponownym wciśnięciu play zadziała, czy to może być przybrudzony jakiś switch. Proszę o odpowiedź

z góry dzi,.eki

Może być wina switcha, żeby to sprawdzić wyciąg płytke z przyciskami i zewrzyj od strony druku na chwile śrudokrętem styki od switcha "Play",jeśli od razu złapie- masz przyczyne,

.....

witam

z góry dzi,.eki

witam

z góry dzi,.eki

Jeżeli po włączeniu odtwarzania podnosi się mostek z głowicami i tylko nie kręci się prawa szpulka, to trzeba wyczyścić kółka cierne napędzające prawą szpulkę. Nie wiem jak tam wygląda układ mechaniczny w tym decku. Czy jest idler ?

Ale wszystko jedno, bo jeśli napęd następuje poprzez kółka cierne to wyczyść je i zmatuj papierem ściernym gradacji 600.

A jeśli w ogóle nic się nie dzieje, to rzeczywiście może być zabrudzony mikro styk.

• Pokaż nowe odpowiedzi