Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

G.Mark dzięki za namiar. Serwisówkę mam ale nie mam takiego doświadczenia żeby ze schematu odczytać gdzie pojawia się napięcie i jakie w chwili załączenia "play" a potem odnaleźć to miejsce w decku. Czy capstan obraca się cały czas czy tylko podczas odtwarzania ?

W.

Silnik napędzający wałki przesuwu obraca się cały czas od momentu włączenia zasilania. Układ sterujący silnikiem, zasilający jego uzwojenia i kontrolujący obroty, jest zasilany tym samym napięciem, co dioda podświetlająca kieszeń kasety. Por. schemat na stronie 34 instrukcji obsługi: "Comparator board" i "Capstan board". Jeśli podświetlenie kieszeni działa to znaczy, że układ sterowania silnika otrzymuje napięcie zasilające.

GM

Witam wszystkich!

... Po włączeniu sprzętu z jego wnętrza wydobywa się odgłos głośno pracującego silnika, poza tym wskaźniki na wyświetlaczu nie przestają migać. Szukałem informacji w internecie dotyczących tego typu usterek, jednak bez powodzenia. Być może jest to błahostka - przyznaję, że nie znam się na tym.

Proszę więc o informację o możliwości wyeliminowania tego uszkodzenia.

...

Silnik wyczyścić, zakonserwować i ew. wymienić jeśli działania naprawcze nie dadzą poprawy. Które wskaźniki na wyświetlaczu "nie przestają migać"? Te od rodzaju taśmy? Jeśli tak, to przeczyścić styki wyboru rodzaju taśmy znajdujące się na mechanizmie magnetofonu. Są one widoczne od góry, po prawej stronie patrząc od przodu.

GM

Witam wszystkich!

Jestem początkującym miłośnikiem kaset. Nabyłem jakiś czas temu magnetofon PIONEER CT-737 Mark II. Okazało się jednak, że jest uszkodzony. Po włączeniu sprzętu z jego wnętrza wydobywa się odgłos głośno pracującego silnika, poza tym wskaźniki na wyświetlaczu nie przestają migać. Szukałem informacji w internecie dotyczących tego typu usterek, jednak bez powodzenia. Być może jest to błahostka - przyznaję, że nie znam się na tym.

Proszę więc o informację o możliwości wyeliminowania tego uszkodzenia.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam!

Po załączeniu "Power" na wyswietlaczu powinny swiecić cyfry licznika, napisy-hx pro, LP, tape, dolby nr, peak hold, cyfry od wskaznika dB. Migać powinny jedynie linijki (białe kropki) powyzej i poniżej napisu peak hold, w tym czasie sterownik "daje czas" na ustabilizowanie się napięc zasilających. Po 4-5 sekundach powinny swiecic normalnie, wtedy można załączyć funkcje.Jesli u ciebie jest coś inaczej to świadczy o braku styku, nieprawidłowych napięciach z zasilacza lub uszkodzeniu sterownika. Jesli jestes laikiem to daj do naprawy komuś obeznanemu w temacie.

Przepraszam, powyższy wpis to cytat i odpowiedż na post kolegi steleeup

Edytowane przez pandre341

.....

Silnik napędzający wałki przesuwu obraca się cały czas od momentu włączenia zasilania. Układ sterujący silnikiem, zasilający jego uzwojenia i kontrolujący obroty, jest zasilany tym samym napięciem, co dioda podświetlająca kieszeń kasety. Por. schemat na stronie 34 instrukcji obsługi: "Comparator board" i "Capstan board". Jeśli podświetlenie kieszeni działa to znaczy, że układ sterowania silnika otrzymuje napięcie zasilające.

G.Mark dzięki za wyjaśnienia; u mnie silnik się nie obraca po włączeniu zasilania, nie pamiętam natomiast czy działa podświetlenie kieszeni ale chyba nie. Sprawdzę wieczorem i jeżeli tak jest to jest szansa, że silnik jest OK, ale padło zasilanie. Która płytka odpowiada za zasilanie silnika "Comparator board" czy "Capstan board"? Na której szukać uszkodzenia ?

Wojtek

Wojtek

Silnik wyczyścić, zakonserwować i ew. wymienić jeśli działania naprawcze nie dadzą poprawy. Które wskaźniki na wyświetlaczu "nie przestają migać"? Te od rodzaju taśmy? Jeśli tak, to przeczyścić styki wyboru rodzaju taśmy znajdujące się na mechanizmie magnetofonu. Są one widoczne od góry, po prawej stronie patrząc od przodu.

Nie przestają migać kropki znajdujące się powyżej i poniżej napisu "PEAK HOLD". Wiem, że normalnie dzieje się tak zaraz po włączeniu tego magnetofonu, ale miganie powinno trwać tylko krótką chwilę.

Po załączeniu "Power" na wyswietlaczu powinny swiecić cyfry licznika, napisy-hx pro, LP, tape, dolby nr, peak hold, cyfry od wskaznika dB. Migać powinny jedynie linijki (białe kropki) powyzej i poniżej napisu peak hold, w tym czasie sterownik "daje czas" na ustabilizowanie się napięc zasilających. Po 4-5 sekundach powinny swiecic normalnie, wtedy można załączyć funkcje.Jesli u ciebie jest coś inaczej to świadczy o braku styku, nieprawidłowych napięciach z zasilacza lub uszkodzeniu sterownika. Jesli jestes laikiem to daj do naprawy komuś obeznanemu w temacie.

Dokładnie to świeci się i miga na wyświetlaczu po włączeniu magnetofonu, do wszystkiego dochodzi jeszcze dosyć głośna praca silnika, która jednak po chwili ustaje. Czy opisany przeze mnie stan może być wynikiem rozregulowania przekładni funkcyjnej? - taką diagnozę postawiła osoba, od której nabyłem decka. Podobno to typowa usterka Pioneerów i można ją samodzielnie w prosty sposób naprawić. Jak pisałem wcześniej, jestem laikiem, więc wolę zaczerpnąć wiedzy od kogoś zorientowanego w temacie.

Właśnie przyszły te AIWY AD-F810 z allegro. Cóż można powiedzieć - w stanie kolekcjonerskim to one nie są. Trop z pracą w jakiejś "nagrywalni" wydaje się właściwy, bo magnetofony mają dorobione z tyłu dodatkowe gniazdo cinch - pewnie do jakiegoś zdalnego sterowania, ponadto na kablach zamiast wtyczek są gniazda IEC.

Stan wizualny różny - z trzech które kupiłem jeden ma panel prawie bez zarzutu, drugi mocno porysowany w jednym miejscu, poza tym OK, a trzeci wygląda z lewej strony w okolicach wyłącznika jakby ktoś nim przerysował ścianę podczas przenoszenia. Są też dość brudne, jeden od góry był wysmarowany czymś co przypomina pastę termoprzewodzącą do radiatorów ;-). Postaram się później zapodać zdjęcia.

Co do stanu technicznego - na razie odpaliłem na próbę jeden. Głowice w tym egzemplarzu wyglądają na intensywnie używane, tzn. ślad po taśmie jest wyraźnie widoczny, tym niemniej nie słychać tego - odtwarzanie jest bez zarzutu, góry pod dostatkiem, nawet na oryginalnych kasetach z włączonym Dolby :-). Za to rolki dociskowe wyglądają jak nowe - być może były wymieniane. Do środka jeszcze nie zaglądałem.

Także ewentualną decyzję o zakupie każdy musi podjąć po rozważeniu wszystkich za i przeciw :-) Cena niska, ale jednak to do pewnego stopnia loteria, dlatego niewątpliwie odradzałbym zakup jednej sztuki ;-).

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Która płytka odpowiada za zasilanie silnika "Comparator board" czy "Capstan board"? Na której szukać uszkodzenia ?

...

Obawiam się, że jak sama nazwa wskazuje, uzwojenia silnika są zasilane z płytki o nazwie "Capstan board".

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Niestety, podświetlenie kieszeni działa a to chyba oznacza, że silnik padł. Jak to sprawdzić ?

W.

Żeby silinik "padł" to musiały by ulec uszkodzeniu uzwojenia silnika na płytce drukowanej. Jeśli do układu na płytce "Capstan board" dochodzi napięcie, to uległ raczej uszkodzeniu układ scalony IC902B na niej się znajdujący lub brak jest sterowania tego układu z układu scalonego IC952 "Capstan servo", który znajduje się na płytce "Comparator board" .

Sprawdzić ciągłość uzwojeń silnika. Woltomierzem, najlepiej wychyłowym, stwierdzić obecność napięcia na wyprowadzeniach 14 i 17 układu IC902B.

Silnik capstan nie ruszy również wtedy, gdy nie działa generator w układzie IC952 sterowany kwarcem X951.

Sprawdzić obecność napięcia 8,3V na nóżce 7 układu IC902B i wartość napięcia na nóżce 4 układu IC902B. Porównać zmierzone napięcia z wartościami podanymi na schemacie.

Ogólnie należy sprawdzić wszystkie napięcia ma wyprowadzeniach układów scalonych podanych na schemacie. Zaczynając od napięcia zasilania układów na nóżkach 4 IC952 i 9,13 IC902B.

GM

Edytowane przez G.Mark

Magnetofon ma być w stanie "play" ? Jeżeli tak to po kilku sekundach się wyłącza i niewiele zmierzę...

W.

Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Magnetofon ma być w stanie "play" ? Jeżeli tak to po kilku sekundach się wyłącza i niewiele zmierzę...

W.

Jak napisałem wcześniej, silnik capstan powinien pracować od razu po włączeniu magnetofonu do sieci zasilającej. Naciskanie przycisku "Play" nie ma nic wspólnego z działaniem układu zasilającego ten silnik, bo silnik powinien pracować cały czas. Magnetofon po naciśnięciu "Play" wyłącza tę funkcję bo nie ma przesuwu taśmy więc magnetofon traktuje to jak zatrzymanie taśmy przy odtwarzaniu i uruchamia układ auto stopu.

Dokonaj pomiarów napięć przy włączonym magnetofonie i niewłączonej żadnej funkcji związanej z przesuwem taśmy.

GM

... Czy opisany przeze mnie stan może być wynikiem rozregulowania przekładni funkcyjnej? - taką diagnozę postawiła osoba, od której nabyłem decka. Podobno to typowa usterka Pioneerów i można ją samodzielnie w prosty sposób naprawić. Jak pisałem wcześniej, jestem laikiem, więc wolę zaczerpnąć wiedzy od kogoś zorientowanego w temacie.

Jeśli "przekładnią funkcyjną" nazwano encoder połączony z kołem napędzającym sanki głowic, to zakładając, że magnetofon nie miał rozmontowywanego mechanizmu, zmiana jego położenia w stosunku do położenia spoczynkowego przy wyłączonym magnetofonie, jest wielce wątpliwa.

Obawiam się, że opisane przez Ciebie zachowanie magnetofonu, nie jest objawem usterki mechanicznej, ale elektrycznej co nie wyklucza braku np. połączeń elektrycznych pomiędzy podzespołami magnetofonu.

Polecam kontakt z fachowcem.

GM

Napięcie na nóżce 7 układu IC902B wynosi około 0,7 V a na nóżce 4 0,03 V. Na 14 jest 0,03 V a na 17 wynosi 0,01 V.Uzwojenia silnika są ciągłe. Ogólnie na wszystkich nóżkach napięcia są b. małe, niezgodne ze schematem.

W.

Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Właśnie przyszły te AIWY AD-F810 z allegro. Cóż można powiedzieć - w stanie kolekcjonerskim to one nie są. Trop z pracą w jakiejś "nagrywalni" wydaje się właściwy, bo magnetofony mają dorobione z tyłu dodatkowe gniazdo cinch - pewnie do jakiegoś zdalnego sterowania, ponadto na kablach zamiast wtyczek są gniazda IEC.

Stan wizualny różny - z trzech które kupiłem jeden ma panel prawie bez zarzutu, drugi mocno porysowany w jednym miejscu, poza tym OK, a trzeci wygląda z lewej strony w okolicach wyłącznika jakby ktoś nim przerysował ścianę podczas przenoszenia. Są też dość brudne, jeden od góry był wysmarowany czymś co przypomina pastę termoprzewodzącą do radiatorów ;-). Postaram się później zapodać zdjęcia.

Co do stanu technicznego - na razie odpaliłem na próbę jeden. Głowice w tym egzemplarzu wyglądają na intensywnie używane, tzn. ślad po taśmie jest wyraźnie widoczny, tym niemniej nie słychać tego - odtwarzanie jest bez zarzutu, góry pod dostatkiem, nawet na oryginalnych kasetach z włączonym Dolby :-). Za to rolki dociskowe wyglądają jak nowe - być może były wymieniane. Do środka jeszcze nie zaglądałem.

Także ewentualną decyzję o zakupie każdy musi podjąć po rozważeniu wszystkich za i przeciw :-) Cena niska, ale jednak to do pewnego stopnia loteria, dlatego niewątpliwie odradzałbym zakup jednej sztuki ;-).

Z tego co pamiętam, to sprzedający napisał, by nie sugerować się zdjęciami, bo magnetofony są w lepszym stanie niż widać. Więc czemu jeden (z tego co piszesz) ma front panel w takim stanie, że magnetofon nadaje się chyba tylko na części?

A co do głowic, to zauważyłem, że na wytartych głowicach niektóre kasety odtwarzane są całkiem dobrze, a do innych trzeba przestawić głowicę, żeby prowadzenie taśmy po rdzeniach było właściwe.

Po dłuższej przerwie w zabawie z "kasetowcami" dostałem od znajomego z pracy za 0.5L Ballantines`a akaja GX75. Cieszę się niezmiernie, magnetofon zewnętrznie w stanie idealnym. Ostatnie 10 lat spędził w piwnicy, którą cuchnie... a jedynym mankamentem był sparciały pasek napędu capstanu.

To już moja trzecia sztuka GX75 i pierwsza z nienaruszonymi plombami serwisowymi, trzeba Japończykom przyznać, że ten magnetofon wyszedł im wspaniale. Po latach spędzonych w bezczynności po podstawowym czyszczeniu styków cyfrówka nie płata żadnych figli. Konserwacja tego magnetofonu uświadomiła mi, że przy każdym jednym magnetofonie nie można zapominać o ustawianiu biastrapów. 20 lat nie wydaje się być strasznie długim okresem dla wytworów człowieka jednak rdzenie w tym czasie potrafią już zmienić swoje właściwości i rozstroić pułapki rezonansowe.

Ps. Czy Sony wprowadził nowy wzór opakowań swoich kaset?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - mam zamiar kupić trochę tych taśm na zapas ale nie spotkałem się z takim opakowaniem w pobliskich marketach i obawiam się odrobinę o oryginalność kaset.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - w mojej okolicy sprzedają tylko takie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z tego co pamiętam, to sprzedający napisał, by nie sugerować się zdjęciami, bo magnetofony są w lepszym stanie niż widać. Więc czemu jeden (z tego co piszesz) ma front panel w takim stanie, że magnetofon nadaje się chyba tylko na części?

No cóż - widać trochę sprzedawcę poniosła fantazja ;-) Powiedziałbym, że zdjęcie z aukcji dość dobrze oddaje wygląd tych magnetofonów - na żywo wyglądają nieco lepiej, bo lampa wyciąga różne brudy, ale m/w się zgadza.

Właśnie rzuciłem okiem jeszcze raz na zdjęcie - ten ze sponiewieranym panelem załapał się na nie, to trzeci od góry po lewej na pierwszym. Ten stojący nad nim też mam (poznaję po ukośnych zabrudzeniach na wyświetlaczu ;-) ), więc pewnie ten trzeci - który odpaliłem - to ten ucięty na górze zdjęcia :-)

Z samych zdjęć widać, że rozrzut stanu wizualnego poszczególnych egzemplarzy jest spory.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adamstan

A co do głowic, to zauważyłem, że na wytartych głowicach niektóre kasety odtwarzane są całkiem dobrze, a do innych trzeba przestawić głowicę, żeby prowadzenie taśmy po rdzeniach było właściwe.

Na słuch wytarcie głowic można wyczuć dopiero kiedy są już w tragicznym stanie. Bardzo ładnie wpływ wytarcia czoła głowicy na charakterystykę częstotliwości widać po przepuszczeniu przez magnetofon sygnału z wobulowanego generatora mcz. Widać wtedy że zakrzywia się ona w punkcie dużo wcześniejszym niż ma to miejsce w magnetofonie z nową głowicą.

W wolnej chwili postaram się zmierzyć pasmo zapis-odczyt tego magnetofonu - też jestem ciekawy co wyjdzie :-)

Edytowane przez adamstan
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Ch...a, niby jest edycja a nie mam prawa edytować swoje posta !

Natomiast na IC952 napięcia prawidłowe z małymi różnicami.

W.

Brak napięć na nóżkach 4 i 7 układu IC902B może, moim zdaniem, świadczyć o jego uszkodzeniu. Wewnątrz struktury występują zwarcia, które sprowadzają napięcie podawane z IC952 na nóżkę 7 i z zasilacza poprzez rezystor R907B na nóżkę 4 do masy. Zmierz napięcie na wyprowadzeniach rezystora R907B i potwierdź obecność napięcia ok. 9,6V na nóżce 13 IC902B.

GM

Brak napięć na nóżkach 4 i 7 układu IC902B może, moim zdaniem, świadczyć o jego uszkodzeniu. Wewnątrz struktury występują zwarcia, które sprowadzają napięcie podawane z IC952 na nóżkę 7 i z zasilacza poprzez rezystor R907B na nóżkę 4 do masy. Zmierz napięcie na wyprowadzeniach rezystora R907B i potwierdź obecność napięcia ok. 9,6V na nóżce 13 IC902B.

GM

Na nóżce 13 IC902B nie ma tego napięcia; dodatkowo CN952 ma inaczej kolory przewodów i napięcia. Albo ja nie umiem czytać schematów i tak chyba jest. Jutro pomierzę jeszcze raz, dzisiaj wymiękam już.

W.

Edytowane przez Filwoj

Wojtek

No cóż - widać trochę sprzedawcę poniosła fantazja ;-) Powiedziałbym, że zdjęcie z aukcji dość dobrze oddaje wygląd tych magnetofonów - na żywo wyglądają nieco lepiej, bo lampa wyciąga różne brudy, ale m/w się zgadza.

Właśnie rzuciłem okiem jeszcze raz na zdjęcie - ten ze sponiewieranym panelem załapał się na nie, to trzeci od góry po lewej na pierwszym. Ten stojący nad nim też mam (poznaję po ukośnych zabrudzeniach na wyświetlaczu ;-) ), więc pewnie ten trzeci - który odpaliłem - to ten ucięty na górze zdjęcia :-)

Z samych zdjęć widać, że rozrzut stanu wizualnego poszczególnych egzemplarzy jest spory.

Fajne magnetofony, sam bym się skusił, gdyby nie ten stan, bo jeszcze kilka czeka u mnie na naprawę.

Dziś wziąłem się za M 9108, który czekał już od dobrych kilku miesięcy na nową głowicę i silnik. Wykorzystałem części z wraku konsoli Telefunken (głowica w magnetofonie była prawie jak nowa, o dziwo). Puszczając sygnały testowe było słychać takie falowanie dźwięku, typowe dla uszkodzonej rolki dociskowej. Wymieniłem na inną, ale nie pomogło, więc pomyślałem, że może oś koła zamachowego jest krzywa. Wymieniłem całe koło zamachowe, bo miałem jedno w zapasie i nadal to samo... Czyżby to była wina samej tulejki?? Magnetofon był mało co uzywany. Pamiętam, że wcześniej nie było tego problemu, zaczęło się to już jakiś rok temu, ale że padł silnik, to odstawiłem go na jakiś czas i nie chciało mi się w tym dłubać. Do słuchania się nadaje, bo przy większości utworów nie wdaje się to w słuch, ale usterkę i tak należy wyeliminować, tym bardziej, że przy nagrywaniu to falowanie zostaje, więc przy odtworzeniu na tym samym magnetofonie będzie ono już podwójne. Jeśli ktoś ma jakiś inny pomysł co może być tego przyczyną, to proszę o odpowiedź.

@RS-TR373

Chodzi Ci o falowanie w sensie zmian wysokości dźwięku (W&F) czy taśma idzie krzywo po głowicy? W każdym razie, pamiętam ze swojego Kasprzaka (M7010) podobne problemy - nierównomierność nieustępująca mimo wymian silnika, paska, rolki czy koła zamachowego. Winne były w tym wypadku naciągi - konkretnie za duży moment odwijania. Z kolei jeżeli by taśma spadała z rolki, to albo za mały moment odwijania albo za duży moment dowijania. Także chyba czeka Cię regulacja sprzęgieł.

Spróbuj dać też po kropli oleju maszynowego na osie talerzyków (ups... akurat w tym mechanizmie niezbyt one talerzyki przypominają, chodzi mi o elementy napędzające szpule).

Edytowane przez adamstan

No cóż - widać trochę sprzedawcę poniosła fantazja ;-)

Fantazję można zrozumieć ale jak należy rozumieć "aukcja BCM" gdzie kwota startowa jest już ustawiona na jakąś wartość, np. 100 zł ?

Pozdrawiam,

Maciek

Fantazję można zrozumieć ale jak należy rozumieć "aukcja BCM" gdzie kwota startowa jest już ustawiona na jakąś wartość, np. 100 zł ?

Pozdrawiam,

Maciek

Tu akurat nic złego nie ma. BCM czyli że nie ma dodatkowej ceny minimalnej wyższej od wywoławczej - przedmiot może być sprzedany nawet za cenę wywoławczą - ale cena wywoławcza nie musi być od złotówki, to są rozdzielne sprawy. Zdarzają się też aukcje od złotówki, ale z ceną minimalną np. 50,100 etc.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Pozdrawiam,

Maciek

Należy rozumieć właściwie.

GM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - mam zamiar kupić trochę tych taśm na zapas ale nie spotkałem się z takim opakowaniem w pobliskich marketach i obawiam się odrobinę o oryginalność kaset.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - w mojej okolicy sprzedają tylko takie.

Witam!

W Krakowie w MM tez pojawiły sie takie jak te:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale są dwa razy droższe niz na tej aukcji więc chyba warto , kupiłem jedna na próbę i GX-95 bardzo ładnie się do niej skalibrował. Nagranie pozytywne, nie mam co prawda słuchu absolutnego, ale nic złego nie słyszałem w nagraniu :-), myśle, że w tej cenie jak ktoś lubi żelazówki to trza brać :-). To, że są w MM chyba potwierdza oryginalność źródła i to, że gość z aukcji ma je od dealera na Polskę. No chyba, że w MM podróbkami handlują i się nie przejmują ;-).

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale są dwa razy droższe niz na tej aukcji więc chyba warto , kupiłem jedna na próbę i GX-95 bardzo ładnie się do niej skalibrował. Nagranie pozytywne, nie mam co prawda słuchu absolutnego, ale nic złego nie słyszałem w nagraniu :-), myśle, że w tej cenie jak ktoś lubi żelazówki to trza brać :-). To, że są w MM chyba potwierdza oryginalność źródła i to, że gość z aukcji ma je od dealera na Polskę. No chyba, że w MM podróbkami handlują i się nie przejmują ;-).

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Ukryta Zawartość

Pozdro

Sory za trzy posty, ale nie wiem co sie stało. Admina w miarę możliwości proszę o usunięcie dwóch zbędnych, bo nie widzę opcji usuń post.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu akurat nic złego nie ma. BCM czyli że nie ma dodatkowej ceny minimalnej wyższej od wywoławczej - przedmiot może być sprzedany nawet za cenę wywoławczą - ale cena wywoławcza nie musi być od złotówki, to są rozdzielne sprawy. Zdarzają się też aukcje od złotówki, ale z ceną minimalną np. 50,100 etc.

Bardzo pięknie dziękuję za naświetlenie tematu - teraz mam pełną jasność.

Pozdrawiam,

Maciek

Witam!

Ukryta Zawartość

Pozdro

A zmienił się design samej kasety, czy tylko opakowania? Ciekawe, że w ogóle chciało im się jeszcze cokolwiek robić kiedy prawie nikt nie pamięta już o kasetach... :-( Choć z tego co widzę, to coraz więcej osób "przypomina" sobie o nich i powoli powracają do łask - kilku moich kolegów postanowiło, cytuję "zrezygnować z cyfrowego g*wna w formacie mp3" i zaczęli nagrywać na kasety.

@RS-TR373

Chodzi Ci o falowanie w sensie zmian wysokości dźwięku (W&F) czy taśma idzie krzywo po głowicy? W każdym razie, pamiętam ze swojego Kasprzaka (M7010) podobne problemy - nierównomierność nieustępująca mimo wymian silnika, paska, rolki czy koła zamachowego. Winne były w tym wypadku naciągi - konkretnie za duży moment odwijania. Z kolei jeżeli by taśma spadała z rolki, to albo za mały moment odwijania albo za duży moment dowijania. Także chyba czeka Cię regulacja sprzęgieł.

Spróbuj dać też po kropli oleju maszynowego na osie talerzyków (ups... akurat w tym mechanizmie niezbyt one talerzyki przypominają, chodzi mi o elementy napędzające szpule).

Mam na myśli takie typowe zawodzenie, tzw. "przeciąganie" dźwięku. Zapomniałem wspomnieć, że dowijanie też sprawdziłem i jest prawidłowe... Więc chyba pozostaje tulejka...

Ukryta Zawartość

Mam na myśli takie typowe zawodzenie, tzw. "przeciąganie" dźwięku. Zapomniałem wspomnieć, że dowijanie też sprawdziłem i jest prawidłowe... Więc chyba pozostaje tulejka...

Czy ono jest cały czas podobne, czy też nasila się pod koniec taśmy? Jeżeli dowijanie masz OK, to sprawdź jednak odwijanie, u mnie powodowało koszmarne przeciąganie zwłaszcza pod koniec. Gdybyś miał skrzywioną rolkę dociskową lub capstan (jednak trzeba by się mocno postarać żeby to zrobić) to te wahania byłyby bardziej szybkozmienne, i prawdopodobnie dodatkowo pojawiłyby się problemy z prowadzeniem taśmy. Przeciąganie "zawodzące" oznacza zwykle nadmierne opory w którymś punkcie mechanizmu. Możesz zapodać próbkę (np. na tonie 1kHz)?

• Pokaż nowe odpowiedzi