Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Jednak z m95 za 200zl może być problem. Jakiś czas temu kompletnie poobijany m95 choc podobno sprawny, wyglądał jak kupa złomu, poszedł za 267zl. Inna spraw a, ze po dwóch latach posuchy w tej chwili sa do wyboru az dwa :-). Pozdro

Z tym Technicsem RS-M95 za dwie stówki to sobie oczywiście żartowałem. Ale czasem rzeczy niemożliwe okazują się być całkiem osiągalne. Bo kto by pomyślał, że za te dwie stówki można kupić Optonikę RT-9100 ? A ja kupiłem....

Albo Sony TC 765 za 150zł ? I żeby nie było, że znowu się chwalę. Po prostu czasem na Allegro pojawiają się przedmioty, których wartości sprzedający w ogóle nie znają. A kiedyś mogłem kupić Pioneera CT-F 1000 za 140zł w bdb stanie. Do dziś żałuję, że tego nie zrobiłem. Potem obserwowałem aukcję, w której cena tego modelu doszła do 1000zł !!!

Panowie, oświećcie mnie proszę bo się zastanawiam nad jedną kwestią. Czy ktoś z Was ma podłączony magnetofon do laptoka w celu zgrywania kaset? A jeśli tak, to jak? Czeka mnie przesiadka na laptoka, bo stacjonarny kończy swój żywot właśnie i zastanawiam się właśnie jak takie połączenie zrealizować, bo jakby nie było laptoki (przynajmniej te niewypasione) nie posiadają gniazda Line-In a jedynie mikrofonowe. Da się to tak?

oj bez zewn karty to sie chyba nie obedzie - w ogole laptok hmm.. wypuszczanie audio kablem Y z wyjscia sluchaweczkowego na input rca magnetofonu tez nie bardzo ma sens.

8 letnia karta creative czy bylejakie m-audio juz sie nada ale statystyczny laptoś to zabawka dla fejsbusiowych dzieci, zeby miał zjadliwe in/out line to raz ze trzeba bedzie szukac to potem za to zaplacic porzadnie..

osobiscie slabo sie czuje w erze komputerow w ktorych nie moge samodzielnie przymierzyc kilkunastu peryferiow, prztestowac roznych wersji sterownikow itp ot zrobic wszystko po swojemu - kompu-zeszyt na to nie pozwala dlatego uzywam tylko w wannie lub podrozy.

Tego się właśnie obawiałem niestety. Nie ma to jak stacjonarne wielkie pudło, w którym gniazd audio jest od groma w zależności od zastosowania. To chyba się jednak rozejrzę za czymś normalnych rozmiarów. :)

Potrzebuję nakładkę, która jest nad kieszenią w Grundigu CF 5500 lub CF 5000. Najlepiej w kolorze "antracyt".

Już od dawna szukam, ale po prostu nie mogę zdobyć. Ma ktoś może taką zbędną ?

Edytowane przez Kasjel

Tego się właśnie obawiałem niestety. Nie ma to jak stacjonarne wielkie pudło, w którym gniazd audio jest od groma w zależności od zastosowania. To chyba się jednak rozejrzę za czymś normalnych rozmiarów. :)

Dokup zewnętrzną kartę dźwiękową do lapka jeśli chcesz mieć w miarę przyzwoity dźwięk...

Witam.

W moim Denonie DRM-44HX podczas nagrywania nie kasują się nagrania wcześniej nagrane.

Głowice są czyste,rozmagnesowane.Reszta sprawna.

Za pomoc i podpowiedzi z góry dzięki.

Sprawdź czy po uruchomieniu nagrywania sygnał Wcz. z generatora prądu podkładu dociera do głowicy kasującej.

Jeśli nie to wypada sprawdzić czy pojawia się na wyjściu samego generatora i prześledzić gdzie po drodze zanika. Najłatwiej sprawdzić to przy użyciu oscyloskopu.

Możliwe też że masz przy połączeniu głowicy kasującej z układem jakieś zimne luty.

Nagrywanie na czystych kasetach działa poprawnie?

Sprawdź czy po uruchomieniu nagrywania sygnał Wcz. z generatora prądu podkładu dociera do głowicy kasującej.

Jeśli nie to wypada sprawdzić czy pojawia się na wyjściu samego generatora i prześledzić gdzie po drodze zanika. Najłatwiej sprawdzić to przy użyciu oscyloskopu.

Możliwe też że masz przy połączeniu głowicy kasującej z układem jakieś zimne luty.

Nagrywanie na czystych kasetach działa poprawnie?

Na czystych nagrywa poprawnie.

Jutro sprawdzę luty.

Nic więcej nie potrafię.Oscyloskopu nie posiadam.Mam za to dobrego fachowca w serwisie.Ale trzeba sięgnąć do portfela niestety.

Dzięki.

Brak kasowania w magnetofonach dwuwałkowych często nie jest spowodowany awarią elektryczną, tylko mechaniczną: brakiem docisku taśmy do głowicy kasującej. Jeśli układ dwuwałkowy z jakiegoś powodu nie napręża taśmy prawidłowo, taśma nie dotyka do głowicy i nie jest kasowana. Sprawdź, czy magnetofon faktycznie nie kasuje taśmy jeśli przyhamujesz (np. palcem) szpulkę podającą,

Brawo kol.Macieju!!!

Sugestia trafiona w dziesiątkę.

Lewy wałek podaje szybciej taśmę niż prawy zdąży ją odebrać.

Jednym słowem,niewłaściwy naciąg taśmy powoduje takie zjawisko.

Czy powodem może być stary pasek którego nie wymieniłem bo uznałem że jest o.k.?

Wielkie dzięki za podpowiedź!

Powinno być odwrotnie - naciąg taśmy powinien być uzyskiwany poprzez nieco mniejszą prędkość obrotową wałka podającego, powinien on podawać nieco mniej taśmy niż odbiera wałek odbierający.

Winny może być poślizg luźnego paska, albo też poślizg zużytej, twardej rolki dociskowej, lub jej za słaby docisk. Warto też sprawdzić hamowanie lewej szpulki.

Witam

Mam problem z magnetofonem Technics RS-B965. Po wciśnięciu kalibracji regulujac gałkami nic się nie dzieje na

wyświetlaczu, tak jakby generator sygnału się uszkodził. Proszę o rade jak to naprawić.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam

Mam problem z magnetofonem Technics RS-B965. Po wciśnięciu kalibracji regulujac gałkami nic się nie dzieje na

wyświetlaczu, tak jakby generator sygnału się uszkodził. Proszę o rade jak to naprawić.

Udać się do fachowca, ale najpierw sprawdzić czy tact switch pod klawiszem jest sprawny.

GM

Witam

A czy w czasie kalibracji na taśmie nagrywa się cokolwiek, jakieś piski?

Głowica nagrywająca jest sprawna, magnetofon jest w serwisie firmowym razem z

instrukcją serwisową ale nie wiedzą co może być przyczyną... :(

Nie nagrywa się nic w czasie kalibracji bo wciśnięciu rec.cal nie można wyrównać poziomu biasu i levelu

dla L i P ma nie ma żadnego sygnału na wskaźniku - tak jakby generator przestał działać...

Edytowane przez pio01
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Jeśli kiedyś stwierdzicie, że Wasze Pioneery CT-737 MarkII po długim okresie bezczynności, przestały nagrywać na jeden lub dwa kanały to, zanim rozmontujecie urządzenie na czynniki pierwsze, dokładnie wyczyśćcie potencjometr "Level" w sekcji Rec Calibration.

Dzisiaj w ten sposób przywróciłem do życia dwa egzemplarze tego modelu. Jeden nie nagrywał na lewy kanał, drugi nie nagrywał w ogóle.

GM

Edytowane przez G.Mark

Witam.

Od dwóch dni zamęczam mojego Denona DRM 44HX testem na kasowanie nagrań.

Przedtem głowica kasująca nie kasowała tych nagrań.

Dzięki podpowiedziom kol.MaciejaLK zwróciłem uwagę na rolki gumowe które podają taśmę na głowice.

Lewa rolka choć w b.dobrym stanie(guma elastyczna nie sparciała)jednak po prawie trzydziestu latach tak jakby skurczyła się nieco i zmieniła swoją średnicę.

Skutek był taki że nieco szybciej się obracała podając taśmę na drugą rolkę i taśma nie przylegała do głowicy kasującej.

Najlepszym wyjściem w tej sytuacji to wymiana rolki.Ale skąd ją wziąć?

Wymiana starego paska który ledwo ciągnął na nowy nic nie dała.

Wpadłem na pomysł aby nasączyć ją jakąś substancją tak żeby guma zwiększyła swoją objętość a tym samym średnicę.Większa średnica spowoduje wolniejszy przesuw taśmy.

Spróbowałem najpierw czystym spirytusem.Bez efektu.

Druga próba to nasączenie jej benzyną apteczną.Skutek był prawie natychmiastowy.Głowica zaczęła normalnie kasować nagrania.

Nie wiem czy będzie to efekt trwały.Decka poddaje próbie już drugi dzień i nadal kasuje.Guma na rolce nie zmieniła swoich właściwości.Jest elastyczna i nie kruszy się.Zresztą firma zamontowała w tym modelu znakomitej jakości rolki.

Nie wiem czy benzyna nadaje się do innych rolek o różnym stopniu zużycia gumy ale w moim przypadku pomogła.Nasączanie trwało kilka minut przy podniesionym mostku z głowicami i obracającej się rolce.

Zresztą benzynę apteczną stosuję od lat także do czyszczenia gumowych idlerków i zawsze jest poprawa w ich działaniu.

Może ktoś z kolegów ma podobny problem,spróbuje tej metody i potwierdzi efekty.

W zasilaczu są tranzystory mające oznaczenia Q601 do Q609 oraz Q902 i Q909. Zasilacz jest na wspólnym pcb z reszta układu więc nie ma gniazda na którym można sprawdzić napięcia wyjsciowe zasilania, trzeba sprawdzić to na nózkach poszczególnych tranzystorów.

Wygospodarowałem trochę czasu aby pomierzyć napięcia tranzystorów - ponizej wyniki w postaci pliku (tak chyba będzie łatwiej je ogarnąć). Generalnie napięcia są, w paru przypadkach róznią się troche od podanych w instrukcji (być może z mojej winy ponieważ były mierzone na włączonym decku w trybie play - jeśli trzeba je zmierzyć w innym trybie to zrobię to). Czy coś z tych amatorskich pomiarów można wywnioskować na temat usterki? Czy trzeba szukać\mierzyć dalej? Jeśli tak to poproszę o dalsze wskazówki...

Jest to tran npn 2sd2037. Sprawdz napięcia na nim.

Chciałem pójść na skróty i profilaktycznie wymieniłem ten tranzystor - niestety to fałszywy trop - wymiana nie pomogła, nowy też się grzeje - czy tak ma być? Czy tranzystor może się nagrzewać do takiej temperatury aby odbarwiał się laminat? Przypomnę, że ten tranzystor grzeje się nawet wtedy kiedy wyłącznik zasilania na płycie czołowej decka jest wyłączony...

Końcowke "minusowa" miernika podlącz do styku nr.2 w gnieżdzie miedzy trafem a pcb, wygląda na to że jest to masa zasilania. Końcówke "plusową" miernika do koncówki tranzystora, tak zeby nie zrobić zwarcia z drugą. Nie wiem czy moge tak pisać "kawe na ławe", bo zaraz moga się posypać w moją strone "noże i siekiery":) Tranzystor 2sd2037, patrząc od przodu od strony napisu ma wyprowadzenia:(od lewej do prawej) baza-kolektor-emiter.

pandre341 - dlaczego miałyby się posypać w Twoją stronę "noże i siekiery"?

Co jest złego w pisaniu "kawa na ławę", w dawaniu wskazówek ludziom dla których miernik i lutownica nie są głównymi narzędziami pracy ;)

Mam nadzieje że na początku sprawdzileś czy działa po włozeniu kasety, czujnik rodzaju taśmy. Na wyświetlaczu powinien być napis - type1,2,3, bez tego deck nie ruszy.

Tak, detekcja rodzaju taśmy działa poprawnie. Jak pisałem mechanika, nagrywanie jest sprawne - problem jest tylko z odtwarzaniem.

Z góry dziękuję za dalsze podpowiedzi i pozdrawiam,

Maciek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uszyk - średnica lewej rolki nie ma żadnego wpływu na prędkość podawania taśmy przez lewy capstan. Tu ważna jest prędkość obrotowa samego capstanu Ale naciąg taśmy w deckach "dual capstan" realizowany jest również poprzez hamulec bądź sprzęgło lewej szpulki. Dlatego jeśli taśma zbyt słabo przylega do głowicy kasującej, to przyczyny tego nie szukaj w zbyt małej średnicy lewej rolki dociskowej. Sprawdź lepiej sprzęgło lub hamulec lewej szpulki. Bo nie wiem, jak to wygląda w tym decku. Czasem jest to hamulec który działa tylko podczas odtwarzania i nagrywania. A czasem jest to sprzęgło.

To samo chciałem napisać - średnica rolki dociskowej nie ma znaczenia dla prędkości przesuwu taśmy - istotna jest prędkość obrotowa i średnica wałków, które powinny być tak dobrane, by lewy wałek podawał minimalnie mniej taśmy niż prawy odbiera. Siła docisku lewej rolki powinna być ok. 2,5x mniejsza niż prawej, dzięki temu taśma nie jest "rozrywana".

jmaciek Czy po naciśnięciu Play jest to sygnalizowane na wyświetlaczu, mimo że silnik nie "kręci"?. Sprawdz napiecia na tranzystorach od przełączania rec/play- Q907,910,911,921 oraz Q908,904, zasilanie (dodatnie i ujemne) względem masy, scalaków IC1, 904, 905. Jeśli deck był sprawny potem stał na półce, a po ponownym załączeniu nie odtwarza, trzeba by też sprawdzić go pod kątem ewentualnych zimnych lutów.

Sprawdz mikroprzełącznik od play.

.....

mam pytanie do posiadaczy trójgłowicowców - jakimi przewodami sygnał jest doprowadzany do gł. zapisującej i odprowadzany z głowicy odtwarzającej - czy są to pojedyncze ekranowane (czyli 4 oddzielne) czy też może dwużyłowe ekranowane (czyli 2 x 2); wstawiłem do swojego M9109 Kasprzaka głowicę dual Technicsa i po zamontowaniu dodatkowych płytek Dolby dla toru odczytu wstępnie uruchomiłem odtwarzanie; dla zapisu pozostaną moduły Dolby wlutowane fabrycznie w płytę główną; tor zapisu dopracuję "na dniach", nie wiem tylko, jakimi przewodami łączyć głowice z elektroniką

i jeszcze jedno pytanie - która kaseta ma charakterystyki najbardziej zbliżone do wzorcowej (chodzi mi o poprawne ustawienie parametrów - w przypadku szpulowców jest to nasza taśma Stilon A35, tutaj najlepsza byłaby jakaś zagraniczna - przynajmniej tak mi się wydaje)

Najlepiej pojedyncze 4przewody ekranowane. Mogą być też 2przewody po 2 "żyły" w ekranie, przesyłające sygnał tego samego kanału do lub z głowicy aby zminimalizować przesłuchy między kanałami.

.....

mam pytanie do posiadaczy trójgłowicowców - jakimi przewodami sygnał jest doprowadzany do gł. zapisującej i odprowadzany z głowicy odtwarzającej - czy są to pojedyncze ekranowane (czyli 4 oddzielne) czy też może dwużyłowe ekranowane (czyli 2 x 2); wstawiłem do swojego M9109 Kasprzaka głowicę dual Technicsa i po zamontowaniu dodatkowych płytek Dolby dla toru odczytu wstępnie uruchomiłem odtwarzanie; dla zapisu pozostaną moduły Dolby wlutowane fabrycznie w płytę główną; tor zapisu dopracuję "na dniach", nie wiem tylko, jakimi przewodami łączyć głowice z elektroniką

i jeszcze jedno pytanie - która kaseta ma charakterystyki najbardziej zbliżone do wzorcowej (chodzi mi o poprawne ustawienie parametrów - w przypadku szpulowców jest to nasza taśma Stilon A35, tutaj najlepsza byłaby jakaś zagraniczna - przynajmniej tak mi się wydaje)

Basf LH-EI najlepiej ta stara żółta

Uszyk - średnica lewej rolki nie ma żadnego wpływu na prędkość podawania taśmy przez lewy capstan. Tu ważna jest prędkość obrotowa samego capstanu Ale naciąg taśmy w deckach "dual capstan" realizowany jest również poprzez hamulec bądź sprzęgło lewej szpulki. Dlatego jeśli taśma zbyt słabo przylega do głowicy kasującej, to przyczyny tego nie szukaj w zbyt małej średnicy lewej rolki dociskowej. Sprawdź lepiej sprzęgło lub hamulec lewej szpulki. Bo nie wiem, jak to wygląda w tym decku. Czasem jest to hamulec który działa tylko podczas odtwarzania i nagrywania. A czasem jest to sprzęgło.

Macie koledzy rację.

Byłem jednak w błędzie pisząc o zbawiennym działaniu benzyny na rolkę napędową.Usterka wróciła.

Odszukałem to sprzęgło hamulcowe i okazało się że był tam przyklejony kawałek filcu w takim stanie że nie spełniał już funkcji hamowania.

Wymieniłem na nowy ale głowica w dalszym ciągu nie kasowała nagrań.Dopiero przetarcie szpulki drobnym papierem ściernym w miejscu gdzie działa hamulec pomogło.

Na razie testuje go i jest dobrze.

Dzięki za pomoc.

A tą lewą rolkę zmatuj papierem ściernym gradacji 180, 220. Robienie tego papierem ściernym gradacji 600 i drobniejszej powoduje tylko, że z rolki robi się jeszcze większa ślizgawica i taśma ucieka z pomiędzy rolki a capstanu . Co objawia się dużymi zniekształceniami dźwięku.

• Pokaż nowe odpowiedzi