Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem pierwszym właścicielem i prawdopodobnie było coś grzebane.

Niestety, jak już chyba doszedłem do przyczyny defektu (prawdopodobnie brakujący element lub/i zużyty filc hamujący), to przy okazji musiałem zepsuć coś co do tej pory działało dobrze. Padło wybieranie funkcji. Przy play nie podnosi do końca głowic i nie załącza górnego silnika. Natomiast przewija jak szalony i nie rozłącza przewijania na końcu taśmy.... na jakiś czas chyba dam mu spokój.

To sprawdź czy jakiś wielowtyk nie wysunął się. A przede wszystkim sprawdź umasowienie całego mechanizmu. Może zapomniałeś z powrotem podłączyć kabelka masowego do mechanizmu.

Potrzebuję pomocy w ustawieniu głowicy na kąt 0,czy ma ktoś tak ustawiony magnetofon według kasety wzorcowej i nagrałby dla mnie teścik 18kHz na ustawionej głowicy i -20 dB ??<br />

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

To sprawdź czy jakiś wielowtyk nie wysunął się. A przede wszystkim sprawdź umasowienie całego mechanizmu. Może zapomniałeś z powrotem podłączyć kabelka masowego do mechanizmu.

Grzebałem bez odłączania i wyjmowania mechanizmu, więc raczej nic z tych rzeczy. Poddaję się. Chyba dam do serwisu... ;)

Czy Kolega nie dotykał przez przypadek PERE-K nr VR602 lub VR603 ?? od sterowania PLAY ??

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

PEREK nie ruszałem. Dotykałem tylko mechaniki, ale chyba w jakiś niewłaściwy sposób. Obracałem paluchami koła cierne w obie strony gdy układ był w pozycji stop. W pozycji play hamowałem - dzięki temu rozpoznałem przyczynę zanikania naciągu. Ileś razy po takim potraktowaniu wszystko działało, ale za którymś razem po wciśnięciu play nie zadziałało już prawidłowo.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie. oto dowód na świętokradztwo;-) Magnetofon przerobiony na dvd! Masakra.

image002ob.jpg

Jaki fajny monitor. Tfu!

image001gy.jpg

I jeszcze link do całości zdjęć:

http://audiofilek.pl/index.php/home?sobi2Task=sobi2Details&catid=0&sobi2Id=1792

I cała wieża:

http://audiofilek.pl/index.php/home?sobi2Task=sobi2Details&catid=0&sobi2Id=1798

Misię podoba :)

Wersja bez monitora (znalezione na elektrodzie).

Czyżby stuknęło jubileuszowe 1000 ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jmaciek
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

I kolorystyka nie bardzo pasuje. :)

Dokładnie. Universum jakieś takie bardziej szlachetne;-) No i ten monitor LCD. Kasprzak na poziomie Manty a Universum to full wypas;-)

Mi się podoba estetyka wykonania, że zostało to zrobione bardzo porządnie, jak w fabryce, ale reszta odczuć jak u Disco, nie mogę patrzeć :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Kasjel, wypada Ci pogratulować, nie przeglądam regularnie pozostałych tematów na AS, więc mogę się mylić, ale nie wydaje mi się, aby istniał podobnie produktywny temat, który doczekał się czterocyfrowej ilości stron. Kolejnego tysiąca w takim gronie. :)

O holender, to już 1000 stroniczek? Uuuu..... Powinni nam pokój na AS wykupić:D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ale zaczekajcie na trzydziesto tysięczny post, zanim wystrzelą korki szampanów ! :-) Wtedy pogratulujemy sami sobie, przede wszystkim wytrwałości w naszym hobby. Fajnie jest ! Szkoda tylko że już nie w komplecie........

PS,- Zobaczcie sobie wątek "Polityka" na bocznicy, To dopiero jest kolos ! :-)

Edytowane przez Kasjel
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Panowie. oto dowód na świętokradztwo;-) Magnetofon przerobiony na dvd! Masakra.

image002ob.jpg

Jaki fajny monitor. Tfu!

image001gy.jpg

I jeszcze link do całości zdjęć:

http://audiofilek.pl/index.php/home?sobi2Task=sobi2Details&catid=0&sobi2Id=1792

I cała wieża:

http://audiofilek.pl/index.php/home?sobi2Task=sobi2Details&catid=0&sobi2Id=1798

Bardzo porządne wykorzystanie tandetnego magnetofonu, który przy innej okazji zostałby zjechany na funty. Ktoś miał bardzo dobry pomysł. Mnie było stać jedynie na wykorzystanie we wzmacniaczu lampowym wskaźników wysterowania z Technicsa 615, którego bez większego żalu rozmontowałem do ostatniej śrubki.

GM

>>Kasjel

Masz rację, opuściłem się i nie tylko ja, ale brak czasu i kupa roboty nie pozwala mi się cieszyć moim hobby z takim zapałem jak dawniej. Niemniej jednak czytam wątek i ten i drugi regularnie. Mało tego, regularnie edukuję młodzież zabierając to CC to RTR, więc czuję się zrehabilitowany. szkoda, że Tascam gra tak dobrze, K730ES przy nim trochę jak zabawka, ale staram się przekonywać ludzi to analogu i nawet często mi to nieźle wychodzi.

Mam nadzieje, że już od następnego tygodnia będzie więcej czasu..., bo TC-765 już stoi i stoi :(

>>G.Mark

dokładnie mam takie samo zdanie, ale dla mnie to jednak profanacja :D

Edytowane przez neomammut

Już 30000 wpisów !!! to znaczy że jesteśmy sporą grupą , ja myślę z perspektywy czasu że my z naszym zamiłowaniem do starych gratów , przyczyniamy się znacząco do ochrony środowiska.

Jak by nie patrzeć mamy sprawne magnetofony,wzmacniacze,tunery,głośniki niekiedy mające ponad 50 lat a i starsze się zdarzają.

W dobie zalewu chińszczyzną jesteśmy jak odtrutka która działa jak dla nowoczesnego człowieka SPA:)

Miewam gości i za każdym razem brakuje czasu na nudę jak zaczynam opowiadać o tych wszystkich wspaniałych maszynach , nie żebym nachalnie to robił ale trudno gościom jest zachować milczenie widząc tak wspaniałe rzeczy.

Tak wiem zostanę posądzony o samozachwyt hehe tak trochę w każdym z nas jest tego.

Mam pytanie co zaprezentowalibyście na tą 30 stkę , czy jest coś jeszcze czego to forum nie widziało???

Pozdrawiam wszystkich bez wyjątku Kasjel dobrze że założyłeś ten temat.

audiomagia.blogspot.com

G.Mark ale ten Technics 615 taki ładny , jak mogłeś ;-) ???

Tak wiem zostanę posądzony o samozachwyt hehe tak trochę w każdym z nas jest tego.

Mam pytanie co zaprezentowalibyście na tą 30 stkę , czy jest coś jeszcze czego to forum nie widziało???

Pozdrawiam wszystkich bez wyjątku Kasjel dobrze że założyłeś ten temat.

Może każdy wklei zdjęcie swojego ulubionego decka?

Pozdrówki

Gość G.Mark

(Konto usunięte)
G.Mark ale ten Technics 615 taki ładny , jak mogłeś ;-) ???

615-tka to był trup w stanie krańcowego rozkładu, a ponieważ trupów nie lubię, więc z wielką przyjemnością potraktowałem go obcęgami. :-)

GM

Edytowane przez G.Mark

No to to mój faworyt, SONY TC-K730ES

Ukryta Zawartość

Ale najbardziej jestem dumny z tego, że naprawiłem mojego pierwszego walkman`a, SONY WM-11 - cieszyłem się jak dziecko, niesamowite uczucie!

post-15740-0-64753100-1350493173_thumb.jpg

A u Was jak? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, cały czas jestem z Wami i obserwuję temat. Zajmuję się moimi deckami, gdyż przybywa ich coraz wiecej, a sprzedawać żal. Narzeczona już denerwuje się .... cóż.

Z okazji 1000-nej strony Najlepszego dla WSZYSTKICH piszących jak i obserwyjacych. pozdrawiam

J jak się ma parę ulubionych decków???

Takim moim ulubionym i najczęściej używanym magnetofonem jest chyba Sony TC 229SD. Mam też takie, które są świetne ale nie wiem dlaczego rzadko je włączam. Pewnie to z powodu ustawienia tych klocków. Ten Soniak jest po prostu najbardziej "pod ręką". W tej chwili nie mam praktycznie ochoty sprzedawać ani jednego magnetofonu, poza Yamahą KX 670. Z drugiej strony już nie trafiają mi się takie okazje jak kiedyś. A te które chciał bym mieć, są bardzo drogie. Tak czy inaczej roboty mi nie brakuje. W zasadzie regularnie co jakiś czas któryś niedomaga i trzeba naprawiać. Dziś dla odmiany wymieniłem sobie głośniki wysoko tonowe w Uherach. Naprawiając w ten sposób skutki mojego "genialnego" pomysłu z odtwarzaniem sygnałów 16kHz.

Cześć!

Wyjdę na samochwałę , ale wybaczcie nie mogłem sie powstrzymać. Dwa moje rodzynki. Srebrny jest teraz w stałym użyciu :-) Niesamowita brzmienie.

Kasjel gratuluje najciekawszego wątku na forum, dzięki któremu zaczęło się moje hobby i zbieractwo-maniactwo :-)

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takim moim ulubionym i najczęściej używanym magnetofonem jest chyba Sony TC 229SD. Mam też takie, które są świetne ale nie wiem dlaczego rzadko je włączam. Pewnie to z powodu ustawienia tych klocków. Ten Soniak jest po prostu najbardziej "pod ręką". W tej chwili nie mam praktycznie ochoty sprzedawać ani jednego magnetofonu, poza Yamahą KX 670. Z drugiej strony już nie trafiają mi się takie okazje jak kiedyś. A te które chciał bym mieć, są bardzo drogie. Tak czy inaczej roboty mi nie brakuje. W zasadzie regularnie co jakiś czas któryś niedomaga i trzeba naprawiać. Dziś dla odmiany wymieniłem sobie głośniki wysoko tonowe w Uherach. Naprawiając w ten sposób skutki mojego "genialnego" pomysłu z odtwarzaniem sygnałów 16kHz.

Cześć!

Wyjdę na samochwałę , ale wybaczcie nie mogłem sie powstrzymać. Dwa moje rodzynki. Srebrny jest teraz w stałym użyciu :-) Niesamowita brzmienie.

Kasjel gratuluje najciekawszego wątku na forum, dzięki któremu zaczęło się moje hobby i zbieractwo-maniactwo :-)

Pozdro

Ej ! No nie powiesz chyba, że Technics RS-M95 jest Twój ??? Dlaczego nic o tym nie wiem ?

No jest mój w końcu po roku poszukiwań znalazłem kogoś kto nie bardzo wiedział co ma i cena była do zaakceptowania, a stan :-) nówka.

Nie dawałem znać, bo jakoś mi tak głupio , ale z okazji 1000 strony ulubionego wątku się nie powstrzymałem :-)

No jest mój w końcu po roku poszukiwań znalazłem kogoś kto nie bardzo wiedział co ma i cena była do zaakceptowania, a stan :-) nówka.

Nie dawałem znać, bo jakoś mi tak głupio , ale z okazji 1000 strony ulubionego wątku się nie powstrzymałem :-)

Jak możesz to zrób kiedyś kilka zdjęć w jak najlepszej jakości i wklej w tym wątku.

Sobie wydrukuję, to przynajmniej tyle będę miał :-))

• Pokaż nowe odpowiedzi