Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj się pojawił bardzo zadbany egzemplarz wiadomo gdzie ale cena zawrót głowy :-(. Choć w porównaniu do Extasy :-) to prawie darmo :-)

Mój był dużo dużo tańszy a jest także w stanie jak nówka. Kasjel , nie ma sprawy wypucuje go do zdjęć na pannę młodą i pocykam.

Pozdro

Cześć!

Wyjdę na samochwałę , ale wybaczcie nie mogłem sie powstrzymać. Dwa moje rodzynki. Srebrny jest teraz w stałym użyciu :-) Niesamowita brzmienie.

Kasjel gratuluje najciekawszego wątku na forum, dzięki któremu zaczęło się moje hobby i zbieractwo-maniactwo :-)

Pozdro

Łał gratulacje Robinson ale mam pytanie czy ta Twoja wyspa (półka ) nie zawiera więcej zaginionych skarbów;)

Pozdrawiam i dawaj zdjęcia nie kryj skarbów przed światem:)

audiomagia.blogspot.com

MAG, Ty lepiej się swoimi skarbami pochwal, a wiem coś o nich :-).

Moje półki i półeczki jeszcze wiele zawierają :-). Coś na pewno wkleję :-)

Pozdro

No jest mój w końcu po roku poszukiwań znalazłem kogoś kto nie bardzo wiedział co ma i cena była do zaakceptowania, a stan :-) nówka.[...]

No ładne cacko :-) ! A możesz zdradzić gdzie można znaleźć takie rarytasy - w kraju czy za granicą? Bo chyba nie na 'znanym portalu aukcyjnym'....

M.

MAG, Ty lepiej się swoimi skarbami pochwal, a wiem coś o nich :-).

Moje półki i półeczki jeszcze wiele zawierają :-). Coś na pewno wkleję :-)

Pozdro

Zrobię zdjęcia jak tylko będę się lepiej czuł a teraz dajmy się wpisać Kasjelowi bo to jego zasługa;)

audiomagia.blogspot.com

No to 30 002 :)

Ano dobrego wszystkim :)

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Dopiero teraz wróciłem z pracy, ale 30 003 też może być :-) Zaraz strzelę sobie jakieś piwko, bo szampana właściwie nie lubię. Ale w sumie piwo też gazowane, więc niewielka to różnica:-) Proponuję żebyście zrobili podobnie, bo wprawdzie istnieje na tym forum możliwość stawiania sobie "kolejek", ale co to za kolejki ? Trochę musi sponiewierać. Inaczej jaka była by to przyjemność ? :-))

Wszystkiego dobrego ! Mam nadzieję, że jeszcze kilka lat pociągniemy ten wątek. I że każdy znajdzie w nim chwilę relaksu i przyjemności. W sumie nie jest nas zbyt wielu. Dlatego trzeba się trzymać jakoś razem....

Cześć!

Wyjdę na samochwałę , ale wybaczcie nie mogłem sie powstrzymać. Dwa moje rodzynki. Srebrny jest teraz w stałym użyciu :-) Niesamowita brzmienie.

Kasjel gratuluje najciekawszego wątku na forum, dzięki któremu zaczęło się moje hobby i zbieractwo-maniactwo :-)

Pozdro

Witam

A ten Revoxik to 710 ?czy 215 .

Pozdrawiam XTR71

Dzisiaj się pojawił bardzo zadbany egzemplarz wiadomo gdzie ale cena zawrót głowy :-(. Choć w porównaniu do Extasy :-) to prawie darmo :-)

Mój był dużo dużo tańszy a jest także w stanie jak nówka. Kasjel , nie ma sprawy wypucuje go do zdjęć na pannę młodą i pocykam.

Pozdro

Witam

Ten technics jest sprzedawany jest przez handlarza a cena zaporowa 1999.

ODRADZAM Serdecznie.

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Witam

Pozdrawiam XTR71

Witam

Ten technics jest sprzedawany jest przez handlarza a cena zaporowa 1999.

ODRADZAM Serdecznie.

Pozdrawiam XTR71

Witam

Na moje oko to Revox B 215

audiomagia.blogspot.com

UPS

Zapomniałem ale troszke nie na temat :

mam pytanie czy kasety Fuji DR II sa dobre??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Tak to Revox B-215. Swojego źródełka nie zdradzę, ale powiem tylko, ze handlarze z alledrogo nie tacy straszni. Podstawa to odbior osobisty, wtedy można ponegocjowac. Powiem Wam tyle, ze przy okazji M95 kupiłem Onkyo 2070 po bardzo okazyjnej cenie. Nie działa w nim tylko głowica kasujaca, ale może uda się to zrobic, mysle ze to cos prostego tzn mam nadzieje. Generalnie warto dzwonić, rozmawiać i jechać.

Natomiast u kolegów widzę wszystkie aparaty się popsuły :-), nawet te w komórkach :-)

Pozdro

Ten Revox B-215 chyba nie posiada żadnej kalibracji....co ? To dziwne bo mój B 710 również nie ma nawet zewnętrznej regulacji prądu podkładu.. Magnetofony studyjne pozbawione takich funkcji ? A może właśnie dlatego, że studyjne ? Pewnie były kalibrowane pod konkretne rodzaje taśm. I takie należało dla nich kupować.

Revox B-215 ma funkcja Align , to taki auto kalibrator taśm jak ATC w późnym Technicsie, można sobie zapamiętać chyba 6 ustawień pod różne kasety i potem przed nagraniem tylko wybrać np. A1 A2 itd.. Niestety nie ma żadnej regulacji biasu , ani poziomu wysterowania. Oczywiście Rec level ma, ten główny :-), wiecie o co chodzi. Nagrywa jednak tak, że wydawanie kasy na bardzo drogie taśmy nie ma sensu, on na zwykłych dostępnych aktualnie żelazówkach gra po prostu niesamowicie.

Pozdro

Kasjel.Gratuluję .Mam co prawda tylko jednego kaseciaka ,ale to Ty mi go poleciłeś i jest to pierwszy kaseciak,z którego jestem zadowolony.

No to to mój faworyt [...]

neomammut - czy używasz czasem DATa widocznego na zdjęciu? Jeśli tak to możesz coś więcej o nim napisać? Wątek DAT umarł dawno i trudno znaleźć opinie użytkowników. Czy coś przy nim robiłeś? Jak się sprawuje napęd, czy są problemy z mechanizmem? Jak reaguje na kasety DDS?

M.

Ale jaja ! Kobitka która lubi i zbiera magnetofony, a chłop każe jej się pozbyć "tych pudeł" :-))

Pierwszy raz w życiu coś takiego widzę !

Sorry za linka do aukcji, ale naprawdę musiałem :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do M95 to powiem bez rewelacji, gra praktycznie bez różnicy względem M85, choć ja lubię ten dźwięk, zresztą jak juz pisałem Yulowi, słucham tez oczami i autosugestia jest spora. Jak sprzęt mi sie podoba to i gra dla mnie ładnie.Zresztą M85 z ustawioną głowicą pod mojego Pioneera S710 gra rewelacyjnie. Właśnie te Technicsy super odtwarzaja kasety nagrane na dobrych deckach, a nagrywają słabiej, Takie mam odczucia , a Technicsów mam dużo, rzekłbym bardzo dużo :-)

Revox jednak bije Techniolki na głowę , to inna klasa sprzętu, dużo nowszy i tak jak pisałem nawet tanie kasety nagrywa tak , że czapki z głów. Dla mnie super ;-). W tej chwili to mój Reference :-)

Pozdro

>>xtr71

Mam dwie te kasetki, są całkiem całkiem, warto wypróbować. Są wybredne, trzeba kupić jedną sztukę i wypróbować na paru deckach, bo nie z każdym zagrają jak należy - różnice są spore. U mnie, najlepiej współpracują z K990ES.

>>jmaciek

DAT`a używam do przegrywania płyt CD, jeśli pożyczę :) Dobrej klasy deck, nie ma co porównywać do DTC-2000ES, 1500ES, czy Pioneer`a, ale w moim systemie się wpasował. Warto też pobawić się w próbkowanie 48kHz i poprzegrywać winyle, choć tutaj akurat wolę wziąć szpulę, czy kasetę i nagrać w oryginale :) Warto jednak sobie taki deck kupić, bo przegrywając po cyfrze płytę CD nie tworzymy kopii tylko drugi oryginał. Porównywałem nagrania płyt CD-R z kasetą DAT i DAT bezsprzecznie wygrywa!

>>Kasjel

Niesamowite!

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam

Ostatnio licytowałem Studera 721 na Ebayu i wymiekłem przy 400 funtach a poszedł za 450 ale miałem nerwa :(

do dzis mam doła :(

UPS

Zapomniałem ale troszke nie na temat :

mam pytanie czy kasety Fuji DR II sa dobre??

Mam taką jedną i nie narzekam. Całkiem ładnie wykonana, a taśma bardzo przyzwoita. Jak chcesz, to nagram Ci próbkę dźwięku.

czy to człowiek się starzeje czy dziecinnieje - najpierw "dłubie się" całymi prawie dniami w tych "gratach", spędzając niezliczone już godziny na jakiś przeróbkach czy też innej regulacji i przesłuchując przy okazji niemalże kilometry taśmy, jednocześnie szuka się czarnych krążków z lat minionych i póżniej przegrywa się je na taśmy (jak kaseta, to najlepiej oczywiście Maxell z "tamtych lat" - też trzeba zdobyć) i później "micha się cieszy", bo efekt nawet przyzwoity; przecież jakby ktoś z boku popatrzył, to by powiedział - "coś z nim nie tak chyba"

Edytowane przez geelo07

>>geelo07

Czy to nie cudowne? :) Miłego dnia Panowie!

Swoją drogą nagrałem wczoraj dwie taśmy i znowu poczułem klimat tamtych lat - w końcu zaczynam mieć więcej czasu na moje hobby, może w końcu znowu zacznę regularnie pisać!

Warto jednak sobie taki deck kupić,

A jak oceniasz sam mechanizm? Czy są z nim problemy? Jak sobie radzi z kasetami DDS (4h) - przewija bez problemu czy zwalnia po 2h - a może zatrzymuje się twierdząc, że to koniec taśmy? Na AudioKarma.org SaSi opisuje naprawy mechanizmu Sony i wydaje się, że jest on bardzo delikatny, że są z nim problemy - stąd jeśli DAT to może jakieś inne marki - inne niż Sony?

Swoją drogą nagrałem wczoraj dwie taśmy i znowu poczułem klimat tamtych lat

Wczoraj nagrałem 40 min materiału i celebrowanie całego procesu zajęło mi 1.5h :).

M.

>>jmaciek

Jest tak, 60ES nie przyjmuje taśm DDS (dokładniej nie rozpoznaje nośnika), zresztą nie powinno się tych taśm używać, ponieważ nie nadają się do głowic stosowanych w deckach przeznaczonych do zapisu dźwięku. Taśmy DDS miały pomieścić ileś tam danych, są dłuższe niż normalne kasety DAT, ale przez to taśma jest cieniutka, więc jest to gorszej jakości nośnik i przekłada się to na jakość zapisu. Dodatkowo powodują powstawanie maluteńkich rys na głowicach decków domowych. Spowodowane jest to twardszą powierzchnią nośnika. Głowice stosowane w napędach DDS, DAT72 itd. mają także twardszą powierzchnię i mają dodatkowo warstwę nieścieralną jakiejś substancji, która umożliwia niwelowanie oporów obracającej się głowicy po taśmie. Wiem, że to zawiłe, sam niekiedy nie kapuje po co takie zagrywki, ale widocznie ma swój jakiś cel. Powiem Ci jeszcze, żebyś w życiu nie kupował studyjnych DAT`ów. Kiepsko brzmią, choć mechanika jest na wysokim poziomie. Co do mechaniki 60ES to się nie zgodzę, używam go od dwóch lat i nie mogę złego słowa powiedzieć. Oczywiście to nie 1000ES czy 2000ES, ale nadal twierdze, że to dobrej jakości maszynka. Mam nadzieje, że trochę rozjaśniłem :)

Yogi, dzieki, dopiero rozgryzam tego decka, mam instrukcję do wydruku i będe próbował się go nauczyć obsługiwać. Jedno nie ulega dyskusji, praca mechanizmu, jakość nagrań to najwyższa półka. Jest to chyba jedyny deck, oprócz Dragona , który ma dwa silniki Direct Drive na każdym walku capstana osobno, dodatkowo ma dwa silniki każdy na osi rolki zwijającej taśmę podczas przewijania i odtwarzania (nie ma autoreversu). Jedna oś capstana ta ciągnąca (po prawej) jest matowa, ta druga (po lewej) jest błyszcząca wypolerowana. Generalnie chodzi to miodzio. Ma nawet czujnik rozbiegówki i po przewinięciu ustawia taśmę od razu w pozycji na początku właściwej taśmy magnetycznej. Myslałem ,ze w moim jest to uszkodzone, ale po wyczyszczeniu czujnik działa bezproblemowo. Do wymiany mam jedna żarówkę, ale sa dostępne an ebayu.

Pozdrowki

• Pokaż nowe odpowiedzi