Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Yogi, widzę , że masz takiego samego jobla na punkcie SONY jak ja na punkcie Technicsa :-).

A jak sprawuje sie Twój Revox w dłuższym okresie czasu , miałeś z nim jakieś problemy? Jest cos na co warto zwrócić uwagę?

Pozdro

>> neomammut

Kaseta DDS (60m) to to samo co kaseta DAT. Grubość taśmy jest taka sama - różnica jest w ilości nawiniętej taśmy. Z tymi kasetami każdy deck powinien sobie dać radę. Różnica w grubości pojawia się od DDS (90m). Moim zdaniem problemem nie jest grubość taśmy a jej długość - z tego co się orientowałem każdy DAT Sony przy przewijaniu kaset DDS zwalnia po przekroczeniu granicy 2h i nadwyżkę ponad standard DAT (1 lub 2h) przewija na 'zwolnionych' obrotach - ciekawe jak to jest u innych producentów niż Sony? Posiadam DTC 790 i akceptuje on kasety DDS, DDS2, DDS3 ale używam tylko DDS(60) i DDS(90) skrócone do 2h aby nie obciążać mechanizmu który wydaje się być delikatny (w sieci można znaleźć opisy zsuwania się 'zatyczek' mechanizmu ramion przy napinaniu taśmy). A jakość zapisu powinna być chyba taka sama bez względu na użyty nośnik - w końcu to zapis cyfrowy.

Dzięki neomammut za opinie i informacje.

Pozdrawiam,

Maciek

No właśnie nie do końca, słuchałem opinii ludzi, którzy mówią, że jakość zapisu może być różna, owszem zapisuje się sygnały cyfrowe, ale nadal w stary sposób, czyli magnetycznie. Przy kasetach dłuższych niż 60m grubość taśmy niestety ulega zmianie i takich taśm nie należy stosować ich przeznaczenie jest inne i do innych celów. Mechanizm to nie łupinka, ale przeznaczony do innego rodzaju kaset. Więc nie powinno się stosować czegoś, co nie było robione pod daną technologię i pod dany mechanizm oraz głowicę.

Nie powinniśmy być sprytniejsi od producentów, oni bardzo często mieli wtedy rację...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Czy ktoś z Was zna tego szpulaka ???;)

Nie wiem czy jest tu akurat miejsce na jego prezentacje Kasjel można szpulaczka tutaj zapodać?

Myślę że jak się otrząsnę.... to zrobię zdjęcia ale do tego muszę pogadać z synem bo ja nie dam rady tego unieść Cięższy od wszystkiego co mam ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Sony TC-755?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

TC-766, 2-Track?!?!?!?! :D

Mam takie pytanie - w deckach ZRK układ Dolby jest opracowany z układem NE646

są przynajmniej dwie odmiany tego układu - z literą B lub N na końcu (NE646B/NE646N) - są jakieś różnice między nimi?

Edytowane przez geelo07

Sony TC-880

Ukryta Zawartość

GM

Gratuluje GM tak to ten model;)

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Kurza stopa, nie ten numer podałem :( Gratuluje zakupu!

Tak udało mi się zdobyć ten model Sony TC 880-2 długo szukałem aż w końcu udało się.

Jest w idealnym stanie wizualnym , na razie udało mi się posłuchać poprzez gniazdo słuchawkowe działa wszystko , przewija ,odtwarza,pauzuje itd.

Człowiek który był jego pierwszym właścicielem nagrał na nim kilka szpul 26,5cm

Oryginalnych Sony chromowych które także mam oryginalne manuale,kable,naby ,pokrywa itd.

Jest wielka bestia waga bez szpul to 36,5 kg!!!

Nagrywa 19/38cm/s half track także odtwarza 4 ścieżkowe nagrania.

Usuwam teraz 37 letni kurz a potem po-testujemy i zrobimy zdjęcia

Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

Mam taką jedną i nie narzekam. Całkiem ładnie wykonana, a taśma bardzo przyzwoita. Jak chcesz, to nagram Ci próbkę dźwięku.

Witam

Kolega ma głowicę ustawioną taśmą wzorcową czy tylko ustawioną fabrycznie ?

Pozdrawiam

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Dałem się skusić na tego Telefunkena. Jest brzydki, ale parametry imponujące.

Ukryta Zawartość

Jak wygląda norma DIN 45500 w stosunku do innych ? Bo w te 30-20000 Hz na Fe2O3 przecież nie można wierzyć. Proszę zerknijcie na dane tech.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - no to gość se zaszalał ;)

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Zdecydowanie szaleństwo. Taki zestaw jest warty góra stówkę.

GM

Zdecydowanie szaleństwo. Taki zestaw jest warty góra stówkę.

GM

a taki?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

a mnie podoba się "Alpaga":

Ukryta Zawartość

w ogóle gość "wali z górnej półki"; ale jak firma z Berlina, to nic dziwnego; ma w ofercie kilka fajnych "klocków", w zasadzie tylko dla grubszych portfeli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez geelo07
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

To zależy kto wystawia. Jak wyżej to za drogo o 80%. Jak użytkownik tego forum, to o 20% za mało.

GM

<p>

<br />

Dałem się skusić na tego Telefunkena. Jest brzydki, ale parametry imponujące.<br />

<a class="bbc_url" href="

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) rel="nofollow external" title="Zewnętrzny odnośnik">

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) />

Jak wygląda norma DIN 45500 w stosunku do innych ? Bo w te 30-20000 Hz na Fe2O3 przecież nie można wierzyć. Proszę zerknijcie na dane tech. <a class="bbc_url" href="

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) rel="nofollow external" title="Zewnętrzny odnośnik">Telefunken RC 200</a><br />

</p>

<br />

Witam<br />

Szanowny Kolego chciałbym dawno znaną prawę napisać ,mianowicie :<br />

wysokiej jakości głowica to jest podstawa do takich parametrów.<br />

Dwa tygodnie temu wstawiłem do Nakamichi Bx-150E nową głowicę ALPS, niestety po kalibracji i ustawieniu głowicy zacząłem testy ile nowa głowica ma zakresu "góry".<br />

Nie wyglada to różowo przy 18 000 Hz juz sie zaczyna spadek osiagów .Ta głowica ALPS pod powiększeniem 30 X nie wygląda juz tak dobrze  najprawdopodobniej kupiłem na Allegro odpad produkcyjny.Pod powiekszeniem 30 X głowica oryginalna Nakamichi juz mocno zjechana jest jak Majbach do zwykłego  Volkswagena Golfa ( ALPS ) .Niestety stara za mocno rysuje taśmy i  musze sie pogodzć z ta ułomnością .<br />

Na Ebayu ok 2 lat temu widziałem oryginalne nowe głowice do Dragona po 225 $ sztuka  czli sporo :(<br />

Pozdrawiam XTR71<br />

<br />

C.D.

Ostatnio w sieci wyszukałem stronkę prosze specjalistów o ocene produktów (taśm kaligracyjnych) pod wzgledem częstotliwosci i innych parametrów.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam XTR71

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

zapis wysokich Hz zalezy w duzej mierze od odleglosci tasmy od szczeliny - zerżnij troche tego alpsa a przybedzie ci gory.

to samo tasmy - niektore tasmy byly polerowane tylko do pewnego stopnia, proces ten postepuje podczas odtwarzania, dobra tasma odtworzona 200 krotnie (w zdrowym magnetofonie) i nagrana ponownie "złapie" wiecej gory niz za pierwszym razem, ale tu podkreslam - stan toru musi byc idealny by nie naruszył powierzchni z nosnkiem.

a po co ci cokolwiek powyzej 18kHz? co ty chcesz nagrywac?

Edytowane przez v12

zapis wysokich Hz zalezy w duzej mierze od odleglosci tasmy od szczeliny - zerżnij troche tego alpsa a przybedzie ci gory.

to samo tasmy - niektore tasmy byly polerowane tylko do pewnego stopnia, proces ten postepuje podczas odtwarzania, dobra tasma odtworzona 200 krotnie (w zdrowym magnetofonie) i nagrana ponownie "złapie" wiecej gory niz za pierwszym razem, ale tu podkreslam - stan toru musi byc idealny by nie naruszył powierzchni z nosnkiem.

a po co ci cokolwiek powyzej 18kHz? co ty chcesz nagrywac?

Wezwany do odpowiedzi :

odpowiadam

-to jest odniesienie się do 20 kHz oryginalnej głowicy,a sprawdzałem parametry z ciekawości .Magnetofon ten stoi na patio i obsługuje tylko imprezki i grille :)

model ten nie jest górnych lotów i służy jako muzyczne tło do imrezek .

Pozdrawiam xtr71

Edytowane przez xtr71

co do tasm gennlabu i ogolnie kalibracji nak'ów to zerknij tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co do tasm gennlabu i ogolnie kalibracji nak'ów to zerknij tu:

Ukryta Zawartość

Po lektórce TapeNet jest firma ABEX chyba kupie jedną taką

Wielkie dzięki .

PozdrawiamXTR71

post-27174-0-65495900-1350998764_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ale co z danymi technicznymi tego Telefunkena RC 200 ? Jest tam podane pasmo przenoszenia dla wszystkich rodzajów taśm od 30 do 20000 Hz według normy DIN 45500. I to mnie zastanawia. Bo na taśmie METAL to rozumiem, ale nie na żelazowej Basf LH, do której ten deck został skalibrowany. Czyżby to jakaś ściema w rodzaju "moc PMPO" ? :-)

Uważam cenę 1500 zł za GX-95 w idealnym stanie z opakowaniem, pilotem itp. za normalną. Ktoś będzie miał z niego wielka radochę.

Swojego czasu ze dwa , trzy lata temu można było wyrwać nowiutkie nierozpakowane Dragony po 1000 EUR. Znakomita cena.

Ja wiem, że Wy byście chcieli wszystko kupować za przysłowiową złotówkę. Ale to tylko na Kole.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi