Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana sprzętu - klasycznie, czy nowocześnie

Dziski

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim. Chciałbym zasięgnąć Waszej, szanownych forumowiczów, opinii w następującej kwestii:

Po wieloletnich perturbacjach związanych z budową "kącika" audio, chciałbym w końcu rzetelnie i do końca doprowadzić tą sprawę do końca. Co mam w swoich zasobach audio:

- amplituner Yamaha RX-V 533

- DVD (CD) Yamaha RD-S530

- korektor Technics SH-GE 70

- słuchawki KOSS UR-40

- kolumny KEF IQ70

- laptop

- zewn. karta muzyczna SB X-Fi 5.1

Pomieszczenie:

Ze względu na specyfikę pokoju (poddasze w starym domu), nie mam możliwości siedzieć prostopadle do ustawionych kolumn, a będąc fanem symetrii, już to jest dla mnie pewnym problemem. Odległość od kolumn do fotela to 3 m - nie mam możliwości ustawienia kolumn w innym miejscu mieszkania. W nowej odsłonie miałbym zestaw audio posadowiony w cichym kąciku, w odległości od fotela ok. 1 m, więc nie musiałbym stosować nawet przedłużacza słuchawkowego, tak jak ma to miejsce teraz.

Inne czynniki:

Małe dzieci w domu - kiedy w końcu mógłbym usiąść do posłuchania jakiejś płyty, nie mogę zbyt mocno podkręcać poziomu decybeli - stąd raczej decyzja o sprzedaży kolumn.

Plany (sprzęt): nie pytam Was o konkretne marki/modele, ale o wybór ścieżki, którą powinienem podążać.

Zastanawiam się nad następującymi rozwiązaniami (najbardziej podoba mi się pierwsze :-) :

1. wzmacniacz stereo+cd+słuchawki

2. komputer+DAC (czy mojak karta to DAC???)+słuchawki

3. mały zestaw audio (coś a`la Yamaha PianoCraft - ale to tylko przykład, żeby przybliżyć o czym myślę)+słuchawki

Obecnie, praktycznie 100% muzyki odtwarzam z plików FLAC (ampli/DVD) nagrywanych na płyty CD - i ten element procesu słuchania .

W pierwszej opcji, jak rozumiem, musiałbym nabyć wzmak/CD (sam wzmak) z wejściem USB? Jakimi parametrami musi charakteryzować się sprzęt (192 kb??) aby poprawnie odtwarzać pliki FLAC. No i taki zestaw ma tę zaletę, że wygląda "klasycznie", co też ma swój urok.

W drugiej opcji, jest nowocześnie, praktycznie, ale jakby trochę bez duszy - no ale jeśli uznamy, że moja karta SB X-Fi jest DAC-iem, to nie musiałbym czynić żadnych zakupów (no, może ewentualnie nowe słuchawki), a miałbym wpływ kasy za kolumny, które de facto użyłem od przeprowadzki (2 lata) może z 5 razy.

Trzecia opcja, to powiedzmy, wypadkowa dwóch poprzednich.

Proszę o Wasze sugestie, mając na uwadze, że nie mam super wykształconego ucha, a przypuszczam, że biorąc pod uwagę mój dotychczasowy zestaw, to i tak pójdę w górę z jakością dźwięku.

Pozdrawiam i dzięki z góry za sugestie/uwagi.

Pianocraft jako sprzęt do słuchania muzyki na kolumnach w tle np. I zestaw słuchawkowy. AKG 612 lub 701+ O2 + jakieś źródło. Może coś z tego co już masz. Co do Piano - co prawda starsy model - ale AKG 612 świetnie z tego grają więc może trzecia opcja.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Jakimi słuchawkami jesteś zainteresowany? Może Audiotechnika ATH-M40x?

Zapraszam do mojej recenzji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przejrzyj sobie co testowałem, może coś Cię zainteresuje.

W razie pytań pisz, chętnie pomogę :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.