Skocz do zawartości
IGNORED

Thorens TD 166 Spezial

SebeQ

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowne Panie i Panowie,

od dłuższego już czasu uszy moje cieszy muzyka z Thorensa TD 166 Spezial. Nadeszła mnie ochota aby sprzęt ten nacieszył także moje oczy. Chciałbym dla niego wykonać nową plintę. Niby mógłbym wybebeszyć sprzęt z obecnej, oryginalnej, ale w tedy sprzęt uziemiony byłby na dłużej niż tylko produkcja nowej plinty. Szukałem planów w necie konkretnie dla tego modelu, ale niestety nic nie znalazłem. Może wy macie schemat oryginalnej plinty do Thorensa TD 166 albo wiecie i podpowiecie gdzie taki znaleźć (ja znalazłem np. do TD150)? Nadmienię, że widziałem w necie nakładki na oryginalną plintę, ale te rozwiązanie mi nie odpowiada, nowa plinta musi mieć miejsce na pre.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

SebeQ

https://www.audiostereo.pl/topic/127016-thorens-td-166-spezial/

Może w tym że nie chcę sprzętu rozkładać i składać, rozkładać i składać, rozkładać i ..... Sprzęty tego nie lubią. Dodatkowo plinta wykonana wg. oryginalnego schematu będzie bardziej dokładna niż wykonana wg. pomiarów. Istnieje też szansa, że ktoś znający się na temacie sklonował plintę z jakimiś ulepszeniami. Jeżeli schematu nie uda mi się pozyskać to oczywiście nie będzie innej opcji jak sprzęt rozebrać (i o kratę piwa się założę, że nie zajmie mi to 23minut a znacznie dłużej)

Więcej wiary w siebie :-) , Thorens robił solidne sprzęty włącznie z dokładnością więc nie ma potrzeby robić tego dokładniej bo i po co ? W wersji Super była trochę grubsza plinta jak i podstawa dolna - wystarczało aż nad to . Zdejmij podstawę dolną , wykręć śrubki mocujące kable a następnie z górnego chassis w rogach zdejmij zaślepki ze śrub ,wykręć je i gotowe . Plinte zrób taką jaka ci się podoba i by schowała pre .

Wiara w siebie jest. Niestety jako konstruktor mechanik spaczony jestem mikrometrami i tolerancjami więc dla mnie wszystko jest niedokładne (w sumie nawet schemat gdyż poprawnie wykonany powinien mieć otwarty łańcuch wymiarowy :P ). Poczekam do kolejnego weekendu i jeżeli żadna dobra dusza nie poratuje to trzeba będzie samemu zdjąć wymiary i rozrysować. Jak tylko się z tym uporam to wrzucę dla potomności.

A skąd jesteś?

Ja zamawiałem takie coś za 200zł. Dąb.

Ogólnie sama wymiana plinty to jakieś 10 minut. Do tego polacam od razu wytłumić matą bitumiczną.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-34919-0-72724000-1461575961_thumb.jpg

post-34919-0-57311700-1461575972_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-34919-0-72724000-1461575961_thumb.jpg

post-34919-0-57311700-1461575972_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ładnie wygląda. Moja w zamierzeniu będzie wyższa gdyż musi zmieścić preamp.

Też bym poprosił o namiary na stolarza :) Myślałem aby wykonać budę samemu np. ze sklejki i pokryć fornirem ale za 200pln lite drewno też brzmi ciekawie.

Mieszkam w Dusseldorfie ale jestem kilka razy do roku u rodziny w Warszawie.

Nie wiem czy znajdę ten namiar, to było już parę ładnych lat temu. Stolarz z Rudy Śląskiej, zamawiałem wtedy 3 obudowy.

Szukam, ale nie jestem w stanie znaleźć.

SebeQ - jakie pre chcesz tam wrzucać? Moim zdaniem zły krok, po pierwsze ograniczasz się do jednego pre, a druga sprawa to zakłócenia od silnika itp.

Ta u mnie była wyższa i szersza niż oryginał (grubość 2,5cm, wysokość chyba koło 8+podstawa też koło 2cm)

Ogólnie nie jest to wielka filozofia dla stolarza.

Miałem też Thorensa 150 w fornirze, moim zdaniem to nie wygląda zbyt dobrze. Ale taką miałem w zestawie, więc się nie cackałem:)

Mam!:)

Ukryta Zawartość

post-34919-0-02845500-1461614106_thumb.jpg

post-34919-0-97814700-1461614110_thumb.jpg

post-34919-0-84080600-1461614115_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobrze zaekranuje pre to nie powinno być problemu najmniejszego , bardzo ładnie wygląda ta 150 w fornirze - gdyby plinta była szersza i głębsza efekt byłby jeszcze lepszy .

Nie wiem czy znajdę ten namiar, to było już parę ładnych lat temu. Stolarz z Rudy Śląskiej, zamawiałem wtedy 3 obudowy.

Szukam, ale nie jestem w stanie znaleźć.

SebeQ - jakie pre chcesz tam wrzucać? Moim zdaniem zły krok, po pierwsze ograniczasz się do jednego pre, a druga sprawa to zakłócenia od silnika itp.

Ta u mnie była wyższa i szersza niż oryginał (grubość 2,5cm, wysokość chyba koło 8+podstawa też koło 2cm)

Ogólnie nie jest to wielka filozofia dla stolarza.

Miałem też Thorensa 150 w fornirze, moim zdaniem to nie wygląda zbyt dobrze. Ale taką miałem w zestawie, więc się nie cackałem:)

Mam!:)

Ukryta Zawartość

A co to za rodzaj forniru?

Pozdrawiam,

Tad

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.