Skocz do zawartości
IGNORED

jak określić bieguny?

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

musisz sprecyzowac. kable same w sobie nie maja biegunowosci (akumulator, kondenstaor elektrolityczny maja)przewaznie kabel podlaczony do bieguna + ma kolor czerwony, zas - czarny choc roznie bywa. mozna robic jak sie chce,tylko nalezy pamietac jak co sie laczy, jednak lepiej stosowac utarte zasady.

a w przypadku pzrewodow glosnikowych zyla "dodatnia" jest oznaczona czerwonym paskiem.

zalecam w twoim przypadku wziac poszukac serwisowke albo instrukcje obsługi i wszystko bedzie jasne. mozna tez pomierzyc sygnaly np. oscyloskopem. pozdrawiam!

Może tak:

podłącz oba głośniki, zobacz czy się wychylają w tę samą stronę, jeśli nie to w jednym zamień kabelki.

potem (zakładam, że to radyjko z CD) weź płytę włóż do domowego zestawu, zobacz, przy "puknięciach" basem, w którą strone się wychylają, idź do woza i sprawdź tam.

Nie wiem, czy zbyt nie namieszałem :)

A kolorow zadnych nie maja?

Rozumiem ze nie mozesz rozpoznac gdzie jest + a gdzie - w kablach wychodzacych Z RADIA samochodowego?

Jaks logika w tych kablach musi byc.

Jak chcesz sprawdzic instalacje glosnikowa wewnatrz pojazdu, to rzeczywiscie bateryjka sie przyda.

BeerfaN

Jezeli tylko o wyjscia glosnikow chodzi to wykombinuj omomierz.

Podłącz do masy jedną końcówkę omomierza a drugą badaj wyjścia w radyjku, przeważnie "minusy" głośników są podłączone do masy radia więc na omomierzu będziesz miał zero.

sa uklady w ktorych nie jest to takie oczywiste i nie obejdzie sie bez zagladania do srodka radia, wtedy podaj typ końcówek mocy i sprawdze na jakich nóżkach jest wyjście kanałów P+ P- L+ L- i ewentualnie RL+ RL- RP- RP+

z kolorami tych kabli to jest coś porypane - podłącz nie pod ten brązowy kabel i pożegnaj się z głośnikiem bo to był do wysuwania anteny :/

ten pomysł z membranami przetestuję, zobaczymy ile mam wyczucia :)

dankoh, membrany wychylaja sie tyle samo do przodu jak i do tylu - inaczej oznaczaloby to ze plynie przez nie dosc spora skladowa stala - uredniajac. metoda puszczania muzyki nie sprawdzimy czy dobrze kabelki polaczylismy od radia.. oczywiscie nawet majac oznaczone bieguny na glosniku jak nie to tylko bateryjka glosnik sprawdzimy...,

i co z tego ze wychylaja sie w ta sama strone - ale czy w dobra?

pozdrawiam!

A może byś podał jakie to radio?

Zamiast dziwnych pomysłów o sprawdzaniu w którą stronę się rusza membrana, łatwiej będzie znaleźć w sieci manuala do Twojego modelu?

Samo sprawdzenie jest dość łatwe, ale ważne jest to, czy radio pracuje w mostku, czy nie.

I tu _Igod_ma rację !, łatwo sprawić by przy niefachowych próbach szlak traił końcówki mocy a to kosztuje nerwa i kasy , a nawiasem mówiąc to radio należy przygotowac di podłączenia w domciu, sprawdzic , uruchomić , opisać wychodzące z niego kable , a dopiero gdy jesteśmy pewni że wszystko ok wmontowac do auta. do sprawdzania trza urzyć mocnego zasilacza bo na zasłabym nawed niemusi zadziałac Pozdrawiam.

> guzia

Wydawało mi się, że dzisiaj są już tylko takie, jeśli nie zwracam honor

> Brencik

Chodziło mi o to, że przy odgłosie np. bębna w pierwszy momencie głośnik "idzie" np. do przodu.

I tak samo doprowadzić w samochodzie.

A prośba było o domowy sposób :)

to radio to philips rc106, manuala nawet na stronie producenta nie znalazłem :(

mam plan zewrzeć przewody żeby poszło 2 x więcej mocy na głośnik. wydawało mi się to banalnie prostym posunięciem, później poczytałem o mostkowaniu...

Do większości moich radii oprócz faktury była dołączona instrukcja podłączenia a na górze dodatkowo naklejka :-)

Ok a tak na poważnie to chyba już wszystkie radia mają uniwersalną kostkę przyłączeniową i może wystarczy przeanalizować połączenia w kostce (do znalezienia bez problemu)

pzdr Wojtek

tak....gdyby to radio posiadało kostkę a nie po prostu liźne przewody to nie miałbym z tym najmniejszego problemu. będę musiał zajrzeć do obudowy, może wtedy coś się rozjaśni

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.