Skocz do zawartości
IGNORED

Zagadki muzyczne.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Z walczykami w jazzie to zbyt mocni nie jesteście, a są ich dziesiątki, tyle że nie zawsze słowo walc w tytule występuje. Z najbardziej znanych:

- Coltrane na wielu koncertach grał pewnego walczyka, co na płytach zostało uwiecznione, a na jednej z nich gra go prawie godzinę i jest to jedyny utwór na płycie? O jakim walczyku i jakiej płycie mowa?

- Armstrong nagrał znanego walca (angielskiego a nie wiedeńskiego), cóż to za walc?

- pewien Toots na koncertach gra zawsze walczyka, jaki to Toots i jaki to walczyk?

- pewien multisaksofonista wespół z nieżyjącym już trębaczem (w Chicago był najbardziej znany) też uroczego walczyka nagrali, co to za muzycy i jaki to walczyk?

- pewien polski jazzman i kompozytor napisał był walczyka dla filmu, którego to walczyka różnych wykonań są setki, jaki to muzyk i jaki to walczyk?

I tak można wymieniać długo. Posłuchajcie jak Małego Walczyka gra Erroll Garner:

Garner nagrał tego walczyka również w rytmie 4/4, znajdziecie go na Youtubie.

Tanga też jazzmani nagrywali, np. Armstrong nagrał m.in. Adios Muchachos i El Choclo, a więc przy okazji pytanie: jak nazywa się El Choclo w wersji Armstronga?

Coltrane na wielu koncertach grał pewnego walczyka, co na płytach zostało uwiecznione, a na jednej z nich gra go prawie godzinę i jest to jedyny utwór na płycie? O jakim walczyku i jakiej płycie mowa?

'My Favorite Things' - zapewne chodzi o Live in Japan. 'Afro Blue' na tym albumie to też chyba najdłuższa wersja jaką Coltrane zagrał.

Armstrong nagrał znanego walca (angielskiego a nie wiedeńskiego), cóż to za walc?

Chyba najbardziej znany, tak? What a Wonderful World?

pewien Toots na koncertach gra zawsze walczyka, jaki to Toots i jaki to walczyk?

Toots Thielemans - harmonijka nie jest moim ulubionym instrumentem w jazzie, ale kilka płyt Tootsa mam. Jakiego walczyka grał na koncertach? Nie wiem - może 'Waltz for Sonny'?

pewien multisaksofonista wespół z nieżyjącym już trębaczem (w Chicago był najbardziej znany) też uroczego walczyka nagrali, co to za muzycy i jaki to walczyk?

I dont know yet, but I'm working on it!

Już nie pracuję nad tym pytaniem - zbyt enigmatyczne. Nie wiem.

Parker's Mood

Gość papageno

(Konto usunięte)

Brindisi u Verdiego występuje jeszcze w Makbecie:

i w Otellu

https://www.youtube.com/watch?v=c2a02mdsp8c

Jest też w Cavalleria Rusticana

https://www.youtube.com/watch?v=Mxa4c_IbUGM

i w Lucrezii Borgii

https://www.youtube.com/watch?v=_sCZAQdnqGw

Już nie pracuję nad tym pytaniem - zbyt enigmatyczne. Nie wiem.

Akurat dla Ciebie to pytanie powinno być śmiesznie łatwe. Tak jak Ty jesteś symbolem swego miasta nawet dla forumowiczów, którzy nie czytują Twoich postów, tak zespół założony przez tego trębacza był i jest symbolem tegoż miasta nawet dla osób, które za nim nie przepadają.

A co do saksofonisty - kto od ponad 20-u lat jest najpopularniejszym (choć przez "znawców" niezbyt cenionym) muzykiem grającym na wszystkich saksofonach, flecie i klarnecie basowym? Przecież to chyba oczywiste, że jest nim ............., który w końcu ubiegłego roku nagrał płytę z kilkoma różnymi muzykami, a płytę tę zamyka walczyk nagrany z owym, dobrze Ci znanym trębaczem.

Dla ułatwienia dodam, że w tytule słowo walc występuje w innym języku niż angielski.

Jeżeli interesują Was również inne tańce jazzowe to słuchajcie w poniedziałki od 18 do 19 czasu polskiego (powtórzenia w niedziele 12-13) audycji "Jazz do tańca" w radiu internetowym radiojazz.fm. Dziś będzie i walczyk i mambo i nawet oberek.

Nie wiem o kim mówisz - z reedzistów to Ken Vandermark i Braxton są znani, ale to wielkie nazwiska. Z wielkich trębaczy zmarł Clark Terry w poprzednim roku - w dalszym ciągu nie kojarzę tej sesji - czy muszę?

Parker's Mood

Tak kiedyś napisałem o tej płycie, ale dawno już tego nie słuchałem:

'Bardzo oryginalny i świeży powiew z nowojorskiej sceny jazzowej. Kontrabasista Michael Bates zainspirowany życiem

i twórczością D. Szostakowicza, składa hołd rosyjskiemu kompozytorowi w swoim najnowszym projekcie - "Acrobat".

Znakomita muzyka przedstawiająca wiele wątków i nastrojów w bardzo ciekawej, własnej interpretacji. Na płycie można

się doszukać elementów bałkańskich, klezmerskich; słychać echa fusion i Miles'a; nastrój groteski i czarnego humoru.

Powiedziałbym, że jest to labirynt muzyczny gdzie mieszają się gatunki klasyki, avant/free, fusion, swingu i folku.

Bardzo dobra realizacja, znakomite brzmienie zespołu i kapitalny 'napompowany sound' kontrabasu lidera. W kompozycji

trzeciej - "Strong Arm" - bardzo ciekawe solo gitarowe wykonane na ... elektrycznym pianie. Cała płyta znakomita,

od początku do końca'

Chris Speed - saxophone, clarinet

Russ Johnson - trumpet

Russ Lossing - piano, Rhodes

Tom Rainey - drums

Michael Bates - double bass

Michael Bates - 'Acrobat: Music for, and by, Dmitri Shostakovich'

Parker's Mood

Gość papageno

(Konto usunięte)

I've grown accustomed to your face. Przepiękny utwór z głośnego musicalu, wielokrotnie wykonywany przez największych artystów.

Ja się odurzam nagraniem pewnego nowojorskiego saksofonisty z płyty wydanej przez Criss Cross w 1997. Jaki to musical, jaki to saksofonista i jaka to płyta?

I've grown accustomed to your face. Przepiękny utwór z głośnego musicalu, wielokrotnie wykonywany przez największych artystów.

Ja się odurzam nagraniem pewnego nowojorskiego saksofonisty z płyty wydanej przez Criss Cross w 1997. Jaki to musical, jaki to saksofonista i jaka to płyta?

Pytanie jest bardzo trudne, z dwóch powodów:

- utwór "I've grown accustomed to your face" jest bardzo rzadko grywany w przeciwieństwie do utworu "I've grown accustomed to her face", ale oczywiście oba te utwory różnią się tylko osobą, o której mowa w tytule,

- Ty odurzasz się Timem Warfieldem, mnie bardziej "podchodzą" w tym utworze Benny Wallace czy Sonny Rollins, który nagrał to 40 lat przed Warfieldem, a jednemu z naszych forumowiczów prawdopodobnie najbardziej będzie podobała się wersja Getza, gdyż gra on z Tjalderem - tak więc środki odurzające nie dla wszystkich są jednakowe.

Utwór pochodzi z My Fair Lady i polecam posłuchanie jego wersji wokalnej, w której absolutnie bezkonkurencyjna - dla mnie - jest Dorothy Dendridge z Oscarem Petersonem.

Gość papageno

(Konto usunięte)

W musicalu Higgins śpiewa her face. Wokalistki wykonujące ten utwór śpiewają his face. Dlaczego u Warfielda jest your face? Nie wiem. Błędnie zatytułował?

Ale to prawda, że każdy odurza się czym chce.

Kto napisał Cocaine?

Z jakim dziełem często kojarzone są poniższe fantazje?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość papageno

(Konto usunięte)

To nie wiem.

Ale jak nie w tył to może do przodu. Handel się co nieco wzorował na twórczości Purcella. Chandos Antems?

Bach? Bach nie. Choć Fantasia chromatyczna i fuga pachnie nieco purcellowskimi fantazjami.

Poddaję się.

Tak,dokładniej cool jazzu i samby.

Witek B

Myślę cały czas na Twoim pytaniem.Czy chodzi o muzyków z kręgu Art. Ensemble of Chicago?

Chodzi o saksofonistę i trębacza?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.