Skocz do zawartości
IGNORED

Zagadki muzyczne.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

I remember Clifford i Killer Joe.

I zespół Jazztet.

Co do polskich korzeni Szostakowicza i Strawińskiego to były dalsze konotacje niż dziadkowie.W przypadku Strawińskich to były dwie linie w Petersburgu.Rosyjska wywodząca się od śpiewaka nie przyznająca się do polskości i polska od lekarza.Igor pochodził z tej pierwszej.

Skoro mowa o Cannonball'u.Kto zastąpił Zawinula przy klawiszach?

Chicago

Nie neguję polskich korzeni ale to,że dziadek był Polakiem.Tak więc zgoda.

Nie, Mieczysław Wajnberg .

papageno

Napisałem gdy wyświetlała się pierwsza odpowiedź.

Magnepan

Przypominam,że zadajemy kolejną zagadkę gdy padnie odpowiedź na poprzednią.

Rudy Van Gelder legendarny inżynier dźwięku,który w latach 50-60 nagrywał właściwie wszystko dla Blue Note.A dla jakich jeszcze innych wytwórni pracował?

Lepiej chyba zapytać dla kogo nie pracował RVG - byłoby o wiele szybciej i łatwiej. A tak na poważnie, to najwięcej nagrań zrobił dla Blue Note, Prestige, Savoy, Metronome. Nie ma sensu wymieniać mniejszych labeli, ale z tych mainstreamowych i to w dużych ilościach dołożyłbym jeszcze robotę dla Impulse, Verve, CTI. Ma też na koncie współpracę z Atlantic, A&M Records, Pacific, Mercury, Milestone, Enja, Bethlehem, Debut. Jakby nie spojrzeć, to realizacji RVG jest naprawdę dużo, praktycznie dla wszystkich liczących się wytwórni. Giant steps techniki nagraniowej.

Parker's Mood

V Piano.

Oczywiście Roland.

Niestety NIE.

George Duke ukochał fortepiany firmy Bosendorfer oczywiście dla własnego użytku - nie do gry na scenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

G.Ammons,C.Jordan,J.Griffin.

Pewien wybitny amerykański saksofonista nagrał jedno z preludiów Chopina.Jaki to muzyk i jakie preludium?

The Boo Radleys - alternatywna kapela z kręgu indie rock. Nie wiedziałem, skorzystałem z google.

Który utwór z Giant Steps Johna Coltrane'a jest bluesem molowym?

Parker's Mood

Oczywiście, Flanagan - jak mogłem zapomnieć o tym albumie? Coś mi chodziło po głowie, ale zupełnie nie zatrybiłem.

Indie, to skrót od independent music.

A komu został poświęcony Mr. PC?

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.