Skocz do zawartości
IGNORED

Zagadki muzyczne.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Amerykański impresario,organizator cyklicznych koncertów jazzowych.Założył dwie znane wytwórnie płytowe.O kogo chodzi?

Wychodzi mi, że Norman Granz.

Charlie Parker klarnetu - o kim tak mówiono? Był jednym z nielicznych, albo i jedynym, który technicznie przewyższał Benny Goodmana.

Parker's Mood

Faktycznie ciężko będzie odpowiedzieć - same problemy z fletem. Mówią, że spadkobiercą lesterowskiej szkoły jest Frank Wess i jednocześnie, paradoksalnie, jako tenorzysta, należał on do szkoły Colemana Hawkinsa. Flet ma kilku przedstawicieli i odpowiedni profil: od przedęć i charakterysycznych dwugłosów do spokojnej, choć awangardowej gry. Podział można też rozszerzyć na brzmienie orientalne, etniczne i jazzowe, jazz-rockowe. Wielu saksofonistów, reedzistów jest wybitnych na flacie - odrębną szkołą będzie Dolphy, który z tego instrumentu uczynił niemalże to co osiągnął w klarnecie. Albo Don Cherry - chyba nie ma bardziej etnicznego jazzmana. W jazz-rocku to Herbie Man, ale i swoje zrobił Roland Kirk. Nie znam odpowiedzi na pytanie Wojciecha.

Parker's Mood

Roy Haynes

Chet baker w swojej karierze grał praktycznie przez jakiś czas tylko na flugelfornie - co było tego przyczyną?

Chet baker

Oczywiście Chet Baker. Shift nie zadziałał '-)

Parker's Mood

Jaką techniką gra na gitarze Terje Rypdal?

Legato - z tego słynie. Jego technika lewej ręki tworzy plamy i obrazy dżwiękowe - garbarkowski styl, a nawet powiedziałbym w przenośni, że jest on Garbarkiem gitary. Tak to słyszę, choć wcale Terje nie jest moim faworyzowanym gitarzystą. Zupełnie inna i przeciwstawna szkoła panuje w Chicago - tutaj trzeba rzeżbić, ale to jest domena bopowego grania na gitarze, a Terje nigdy nie był bopowym gitarzystą, co automatycznie wyklucza go też z, powiedzmy jazzowej standardowej ligi.

Jaka szkoła i tachnika gitarowa jest powszechnie uważana za szkołę i technikę chicagowską?

Parker's Mood

Vibrato z użyciem smyczka - podobnie. Specyficzna ekspresja, o której wyżej napisałem. Plamy, krajobrazy dżwiękowe jako zarys fiordów i w ogóle Norwegii. Nigdy nie mogłem się przekonać do takiej gry, ale niewątpliwie jest Terje genialnym gitarzystą - nie można go pomylić z nikim innym.

Parker's Mood

Szkoła chicagowska to Eddie Lang i Eddie Condon.To włoska kantylena i włoska melodyka.

To bardziej styl, tak mi się wydaje. Z punktu widzenia techniki, to większość rzeżbi - staccato. Choć są zwolennicy szkoły Metheny'owskiej - jest ich kilku. Zresztą gdzie nie słychać we współczesnym jazzie gitary Metheny'ego? To tak jak z Jarrettem, Coreą i Hancockiem w pianistyce jazzowej, tak?

Parker's Mood

W sumie to nie mam Rypdala osłuchanego - nigdy jakoś jego muzyka mi nie podchodziła, choć kilka płyt jak najbardziej posiadam - wcześniejszych ECMów.

Co ma wspólnego Paul Bley, Sam Rivers, Julian Priester, Bruce Ditmas, Alan Pasqua, Gary Peacock, Reggie Workman... z kartką pocztową?

Piszesz papageno o legato jako sposobie artykulacji, poczym piszesz, że vibrato jest techniką. Każdy sposób artkulacji jest chyba techniką gry, tak? Przynajmiej tak mnie uczono, ale być może uczono mnie żle. Profesorowie też się mylą. Muszę zgłębić temat.

Parker's Mood

Sorry.

Kto pisał o trzech wielkich H w muzyce niemieckiej i kto się pod nimi kryje?

A co to jest H w tekście? Ale i tak nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie - z ciekawości pytam?

Parker's Mood

W 1932 zaprzestano czasowo produkcji i dopiero Frank Sinatra "ocalił" Columbię.

Pewnie też. JEB napisał, że w połowie lat dwudziestych sprzedano około dziesięciu milionów płyt z Bessie Smith i to właśnie obrót jej płytami uratował Columbię.

Parker's Mood

Ja z kolei wyczytałem,że dzięki nagraniom Armstronga i Smith.Ale pytanie dotyczyło połowy lat 20.

Chicago

Czy masz to wydanie z 1979r?

'... i jego matka nazywała go Billem' - o jaką płytę wielkiego muzyka jazzu chodzi?

Czy masz to wydanie z 1979r?

Mam dwa - wydanie nowe z 1991, oraz to, o które pytasz z 1979.

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.