Skocz do zawartości
IGNORED

Zagadki muzyczne.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisałem: "... zespół założony przez tego trębacza był i jest symbolem tegoż miasta nawet dla osób, które za nim nie przepadają." Zespół może być symbolem miasta nawet dla osób nie słuchających go wtedy, gdy ma w swej nazwie nazwę tego miasta, a że w tym przypadku chodzi o Chicago, więc rozumowanie Wojciecha było słuszne, przy czym mnie chodziło tylko o trębacza tego zespołu. A saksofonistę, nazwę płyty (którą prawdopodobnie macie) i walczyka zobaczycie słuchając:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Prawda, że walczyk jest niezwykle uroczy?

A przy okazji - oryginał walca angielskiego śpiewanego i granego przez Armstronga

Toots Thielemans na każdym koncercie gra swoją kompozycję, którą zagrał również na płycie Billa Evansa

Wśród bardzo licznych walczyków granych przez jazzmanów warto jeszcze wspomnieć o utworze Rodgersa i Harta "Lover", który znajdziecie np. na płycie "The Last Train" czy na wydanej przez Polskie Radio płycie Dona Ellisa z triem W.Karolaka, przy czym obydwa te wykonania walczyka zupełnie nie przypominają, ale uwierzcie mi na słowo, że oryginał walczykiem jest.

Ukryta Zawartość

A co do saksofonisty - kto od ponad 20-u lat jest najpopularniejszym (choć przez "znawców" niezbyt cenionym) muzykiem grającym na wszystkich saksofonach, flecie i klarnecie basowym? Przecież to chyba oczywiste, że jest nim ............., który w końcu ubiegłego roku nagrał płytę z kilkoma różnymi muzykami, a płytę tę zamyka walczyk nagrany z owym, dobrze Ci znanym trębaczem.

Zmyliłeś mnie tym zdaniem i skutecznie zatarłeś ślady - zagadkowa płyta "Conversin' with the Elders" pochodzi z 1996 (pierwsza sesja z 1995), a nie z końca ubiegłego roku jak to napiałeś powyżej. Myślałem o Carterze i o Bowie'm, ale daty nagrań mi zupełnie nie pasowały. Zapewne chodziło Ci o koniec ubiegłego wieku - wtedy wszystko by się zgadzało.

Parker's Mood

Gość papageno

(Konto usunięte)

Lubił szczególnie Pullman Cars.

https://www.youtube.com/watch?v=cb2w2m1JmCY

Kwartet pullmanowski

https://www.youtube.com/watch?v=H5XpDJNlS-E

Znalazłem odpowiednią płytę na nielubienie ellingtonowskie

Czy Duke Jordan poświęcił jakiś utwór kolei?

Tak jest papageno - Duke bał się panicznie podróży lotniczych i morskich, natmiast pociągi uwielbiał - w latach trzydziestych i czterdziestych spędził w nich tysiące godzin.

Imitacje pociągów w muzycznym świecie Duke'a przed 'Take the A Train', to mocno pierwsza kompozycja 'Choo Choo' i póżniejsza, słynna 'Daybreak Express'

Parker's Mood

Nie wiem? Chodzi o klasyków czy jazzmanów? Arthur Honegger pasjonował się lokomotywami - kochał je i uważał za żyjące stworzenia. Oprócz lokomotyw, kochał jeszcze kobiety i konie. Podobnie jak ja - obok jazzu i kobiet, kocham jeszcze winogrona i wino - tematy nie do ogarnięcia!

Parker's Mood

Zmyliłeś mnie tym zdaniem i skutecznie zatarłeś ślady - zagadkowa płyta "Conversin' with the Elders" pochodzi z 1996 (pierwsza sesja z 1995), a nie z końca ubiegłego roku jak to napiałeś powyżej. Myślałem o Carterze i o Bowie'm, ale daty nagrań mi zupełnie nie pasowały. Zapewne chodziło Ci o koniec ubiegłego wieku - wtedy wszystko by się zgadzało.

Oczywiście, że chodziło mi o koniec ubiegłego wieku i zupełnie nie wiem dlaczego spod palców wyszło mi "koniec ubiegłego roku".

Po przeczytaniu Twojego postu natychmiast udałem się do mojego lekarza rodzinnego z prośbą o poradę. Stwierdził on, że mój przypadek nie wymaga zabiegu operacyjnego, a przyczyną są dwie pierwsze cyfry mojego pesela i zalecił mi kurację miłorzębem japońskim (ginkgo bilobae). Wkrótce na WSJD spotkam się z Wojciechem i skonsultuję jeszcze z nim ten przypadek.

W ramach przeprosin mam dla Was nową zagadkę: w 1960 r. Manny Albam ze swoją orkiestrą nagrał płytę "Double Exposures", na której znalazło się 10 utworów, z których każdy jest połączeniem jednocześnie granych dwóch standardów o tej samej strukturze harmonicznej.

W tym samym roku ukazała się płyta zespołu innego - bardziej znanego - muzyka, rozpoczynająca się od granej również równolegle pary dwóch standardów, przy czym jest to taka sama para jak jedna z par Albama, ale inaczej zaaranżowana.

Pytanie: kto nagrał tę drugą płytę i z jakich standardów składała się owa para?

Gość papageno

(Konto usunięte)

Tam nie ma pary standardów granych jednocześnie, tytuły u Boba są inne niż u Manny'ego.

Takie cudo jest na Mingus Revisited.

Zapomniałem dodać tytuły pary: Take the A Train/Exactly like you.

'Mingus Revisited' ukazała się dopiero w 1965. Oryginalnie wyszła pod nazwą 'Pre-Bird' w 1961 - daty się nie zgadzają, choć faktycznie nagrań dokonano w 1960 (mam obydwie wersje). Witkowi B. chodzi o płytkę, która się ukazała w 1960 - przeszukałem dużo wydań z 1960 i nic nie znalazłem - prawdopodobnie za słabo szukałem. Poddaję się.

Parker's Mood

Niepotrzebnie poddałeś się, bo masz rację. Para utworów zgadza się, a wg mojej wiedzy płyta "Pre-Bird" ukazała się w 1960 r., np. tu:

Ukryta Zawartość

When “Pre-Bird” was issued in 1960, it was considered as cutting-edge progressive jazz. Even today his music continues to stretch boundaries, fascinating musicians and listeners. "Pre-Bird" should be in the recording collection of every serious Mingus fan.

Nagrodę w postaci uznania przyznaję: papageno - 70% za prawidłowe tytuły utworów i nazwisko muzyka, Chicago - 30% - za prawidłowy tytuł płyty.

Ukryta Zawartość

Sprawdziłem dokładniej i faktycznie 'Pre-Bird' mogła ujrzeć światło dzienne w 1960 (różne żródła różnie podają te daty). Nagrań dokonano w maju, więc pewnie i ukazała się w 1960. Moja ulubiona - jedna z dwóch płyt Mingusa, na której pojawił się Paul Bley.

Po wygaśnięciu kontraktu w 1939 Duke Ellington pożegnał się z Columbią i odszedł do Victorii. Co było przyczyną odejścia i nie podpisania nowego kontraktu z Columbią?

Parker's Mood

Gość papageno

(Konto usunięte)

Chicago, nie wiem. Miles do końca nie wybaczył Armstrongowi murzyńskich uśmiechów i szczerzenia zębów. Ja też nie, choć rozumiem ówczesne didaskalia. W 1939 roku do stałej współpracy z Duke'm przystąpił Strayhorn, ten co mu się mosty myliły. Ellington mówił, że Billy jest jego prawą i lewą ręką, obojgiem oczu gdzieś z tyłu głowy i że jego fale mózgowe, są falami Billy'ego i odwrotnie. Columbia chciała by Ellington nadal grał po murzyńsku, a nierozłączni od tego czasu Panowie nie mieli na to ochoty.

Chicago, trzyma się to kupy? Bo jak nie, to nie.

Jest w tym jakiś point co napisałeś powyżej.

Posunięcie Duke'a o rezygnacji z Columbii tłumaczono na różne sposoby. Najbardziej prawdopodobna wersja mówi o konflikcie Ellingtona z Johnem Hammondem - wpływowym krytykiem, producentem potężnej ilości nagrań i w ówczesnym czasie wpływową figurą w Columbii. Rządził Hammond całym jazzowym światem i kiedy jakiś muzyk wywarł na nim wrażenie, wykorzystywał wszystkie swoje wpływy i szmal na jego promocję. Tak samo działalo to u Hammonda w odwrotną stronę - był idealistą tropiącym jak pies wszelkie odstępstwa od czystej sztuki (podobnie jak dziś Wynton). Niemało wypatrzył tych odstępstw w muzyce Ellingtona, szczególnie w rozbudowanych długich formach - już w 1936 pisał o fomacji Duke'a w ten sposób: 'Onegdaj jedna z najlepszych orkiestr w całym kraju, dziś okaleczona przez Bożka Blichtru i Wielkiej Sztuki'. Ponadto Hammond zaangażowany był mocno w walkę czarnych o równe prawa i udało mu się namówić swojego zamożnego, choć konserwatywnego ojca do wsparcia funduszu Scottsboro, który działał na rzecz wsparcia i obrony prawnej Murzynów. Uważał Hammond, że Ellington powinien zabrać publicznie głos na temat problemów rasowych. Swoje wywody i sądy głosił z uporem i odwagą, o czym wielokrotnie przekonał się Ellington, pod którego adresem Hammond wytaczał w prasie drobiazgowe zarzuty. Prawdopodobnie, według znawców i biografów główną przyczyną odejścia Duke'a z Columbii był właśnie brak porozumienia z Hammondem.

Ellington nie pozostawał Hammondowi dłużny - w 1939 roku w artykule Down Beatu na temat krytyków jazzowych napisał: 'Niewykluczone, że w ogniu walki sądy Hammonda mogły ulec pewnemu skrzywieniu i trochę może go ponosić w wyrażaniu entuzjazmu i uprzedzeń. Stało się oczywiste, że Hammond tak mocno zaangażował się po jednej stronie, że stracił status bezstronności, dający mu prawo do roli krytyka'.

W początkach 1940 roku przeszedł Ellington do Victor Records.

Parker's Mood

Na płycie pewnego wybitnego jazzmana zamieszczony jest komentarz jego osobistego psychiatry.Jaka to płyta i przez kogo nagrana?

Genialnych świrów w jazzie trochę było - zapewne chodzi o Monka, Sun Ra lub Mingusa, tak? Nie wiem dokładnie, ale na węch coś mi podpowiada, że to jeden z nic. Nie kojarzę komentarza psychiatry ani płyty - za dużo mam płyt tych kolesi, żeby sprawdzać każdą z nich. Nie wiem.

Parker's Mood

Gość papageno

(Konto usunięte)

Kryzys tożsamości.

"Pół-czarny, żółty, pół-żółty, lekko, nawet nie bardzo żółty, nie wystarczająco biały, żeby nie być czarny. Uważam się za Murzyna".

"Po pierwsze, jako człowiek urodzony w Czechach był obcy dla Austrii; po wtóre, jako Austriak był obcy dla reszty Niemców; wreszcie jako Żyd był obcy dla świata"

Miles Davis poświęcił jeden ze swoich utworów Betty Marby i Jimi Hendrixowi jednocześnie - jak się nazywa ten utwór i na której płycie możemy go znależć?

Parker's Mood

Tak, to jest Mademoiselle Mabry. Zagrali ten utwór jeszcze na In A Silent Way - otwierając nim kompletną sesję tej płytki z 24 września 1968 (3CD)

Gdzie u Monka można posłuchać saksofonu sopranowego, altowego, tenorowego i barytonowego? Kto na nich grał?

Chodzi o wszystkie na raz na jednej płycie? Big Band and Quartet? Nie mam tej płytki, ale być może dziś będę ją miał - widziałem kilka dni temu w Reckless Records

Steve Lacy - sopran, Phill Woods - alt, Charlie Rouse - tenor, Gene Allen - baryton

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.