Skocz do zawartości
IGNORED

Zagadki muzyczne.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość papageno

(Konto usunięte)

Który z wielkich kompozytorów posiadał liczną rzeszę partnerów homoseksualnych, nigdy jednak nie porzucając żony?

Bernstein Leonard.

Lesbijką była pewna klawesynistka, ale męża też miała.

Bernstein Leonard.

Killerów jest dwóch, papageno. Tobie też należy się miejsce na najwyższym podium.

Trudno jednak nazwać go wielkim kompozytorem.

To prawda, ale świat opłakiwał go jak mało którego kompozytora w historii muzyki.

A Copland miał żonę?

Miał pewnie męża, ale żył na kocią łapę i zapewne zapomniał, że go miał. Zapadł na Alzheimera w 1983.

Parker's Mood

Jest jeszcze Killer Mark.

No to pociągnijmy ten wątek.Który z tych wielkich kompozytorów został (jak się uważa ) zmuszony do popełnienia samobójstwa w związku z homoseksualizmem?

Behind the scenes of zagadkas... !

Dzisiaj był piękny sparing - podoba mi się ten wątek najbardziej ze wszystkich na forum. Super! Stawia wyzwania, mobilizuje i kształci - i wszystko to dzieje się we właściwej i spokojnej atmosferze, choć emocji czasami nie brakuje!? Dzięki moi drodzy.

W nagrodę klip YT i mój mały komentarz.To jedna z nielicznych płyt Mingusa, których nie miałem i która kilka dni temu do mnie dotarła - 'Mingus At Monterey'! Czyżby fenomen? Jeden z najbardziej zmysłowych i kreatywnych koncertów jakie ostatnio słyszałem! Coś pięknego! Wysłucham jeszcze kilka razy i coś skrobnę w fascynacjach, bo zbrodnią byłoby pominąć ten wspaniały, doskonały album! Długie kompozycje, i zmysłowe, jakże odmienne historie, plany, które się na siebie w pewnym momencie nakładają tworząc monolit - domena Mingusa. Ten człowiek był Parkerem, Monkiem, Coltranem i Milesem w jednym organiżmie!

Płytkę otwiera medley ellingtonowskie z sześcioma standardowymi przebojami, ale to jest tylko trzęsienie ziemi - póżniej jest już tylko lepiej. Muzyka Ellingtona w oczywisty sposób musiała być obecna na takim koncercie, bo Duke, to przecież duchowy i mentalny ojciec Mingusa, którego Charles przedstawiał w swojej twórczości ile tylko się dało. Po ellingtonowskim medley, czyli po około dwudziestu kilku minutach, mówi nam zespół, że nigdy za dużo bluesa, ale do bluesa wkrada się też ballada z cudownym i jakże zmysłowym solo McPhersona! Po prostu fantastyka! Po tym bluesowym klimacie wchodzimy do klimatów kameralnych, orkiestrowych, wspólczesnych... 'Meditations on Intergration' - pomimo intelektualnej rozprawy, wewnątrz, gdzieś w środku, w brzmieniu... słychać i czuć swing oraz brzdęk bluesowych kajdanów... i jak najbardziej przypomina nam Charles zarówno o Ellingtonie jak i o drodze 'de Aranjuez'. Wspaniały album - nie ma zmiłuj, trzeba to mieć! Zapłaciłem $34.00 za japońskie wydanie, używane w stanie mint! Płytka w sensie artystycznym posiada własną historię i w sensie audiofilskim własne wady - cenne jak najbardziej obydwa przypadki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Tak,Mingus był wielki.Nie sądzisz,że obecnie tę rolę odgrywa ( czy może stara się odgrywać) William Parker?

Tak, to prawda, ale to jednak nie ten kaliber - chyba ciężko w naszych czasach 'współzawodniczyć' z takim rozrzutem i potęgą jakim był Mingus - praktycznie pod każdym względem. Jest on dla mnie jednym z najważnieszych jazzmanów ever! Paradoksalnie, odkrywałem go dwa razy - pierwszy raz był Mingus ograniczeniem do, powiedzmy trzydziestu płyt. Ten ostatni raz, całkiem nieodległy i w sumie jeszcze niezakończony (do pełni brakuje mi dosłownie dwóch albumów, ale to jest moja pełnia, bo pełnię dyskograficzną osiągnąłem już dość dawno... ponad siedemdziesiąt płyt w płytotece), cały czas trwa. Genialny muzyk, kompozytor, technik, pracuś, nie za bardzo normalny człowiek - czyli wszystkie cechy, które posiadają wybitni geniusze. William Parker, pomimo swojego geniuszu, jakże innego niż ten mingusowski, to też zupełnie inna osobowość - choć faktycznie, śledząc jego poczynania, ilość różnorodnych projektów jak i warsztatowe wyzwania, mogą jak najbardziej przywołać echo wielkiego Mingusa - tak bym to ujął - jak najbardziej podobna ekspresja do Twojej.

Parker's Mood

Chyba warto sprecyzować gdzie , w UK czy USA bo jest spora różnica czasu pomiędzy nimi a przede wszystkim samej jakości .

Pierwszy zespół muzyki pop to "Bluecap", pięcioosobowa grupa z Nashville.

Źródło Patrick Robertson "Co, gdzie, kiedy po raz pierwszy", Świat Książki, Warszawa 1998, str. 239.

W tej książce podany jest też zespół, który uważany jest za piewszy jazzowy.

Edytor przypisał tekst, który zaczerpnąłem z materiału źródłowego Magnepanowi.

Jeżeli tak się dzieje, to nie można podpierać się cytatami innych kolegów w jakiejkolwiek rozmowie.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

O diabłach i aniołach pisał Wiesław Dymny.

Chodzi o inne diabły i inne anioły - chodzi o diabły i anioły, które Ciebie drogi papageno, szczególnie interesują.

Parker's Mood

Gość papageno

(Konto usunięte)

Enigma. Mogą być Diabły i Anioły Waldorfa, mogą być Diabły z Loudun Huxleya albo Pendereckiego. Biesy też mogą być. Może być Anioł zagłady Bunuela i Abbadon. Anioł zagłady Ernesto Sabato, Może być Mefistofele Arrigo Boito. Może być.... od diabła może być diabłów i aniołów.

Gość papageno

(Konto usunięte)

Horacy dopiero na starość zaczął skłaniać się ku stoicyzmowi, wcześniej był epikurejczykiem, i stąd Carpe Diem.

Miałem na myśli wytwórnię Pneuma założoną i kierowaną przez Eduardo Paniaguę.

Dizzy Gillespie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.