Skocz do zawartości
IGNORED

Zagadki muzyczne.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość papageno

(Konto usunięte)

Za namową pewnej księżniczki powstała zbiorowa kompozycja fortepianowa na kanwie pewnego utworu wielkiego kompozytora operowego.

Jak się nazywa ta kompozycja? Kto brał udział w jej powstawaniu?

Gość papageno

(Konto usunięte)

Otóż księżniczka Cristina Trivulzio Belgiojoso ok. 1837 wpadła na pomysł skomponowania przez rożnych pianistów 6 wariacji na temat marsza z opery Belliniego Purytanie. Namówiła do tego Franciszka Liszta, a ten zwrócił się do Chopina, Thalberga, Czernego, Pixisa i Herza z prośbą o napisanie swoich wariacji. Tak powstała zbiorowa kompozycja Hexameron. Przy okazji pierwszego wykonania doszło do pojedynku na klawiatury Liszt-Thalberg i wtedy padły słynne słowa: "Thalberg może jest największym pianistą, ale Liszt jest jedyny".

Ostatnio zachwyciłem się wersją Metheny'ego z płyty Rejoicing z ECM.

To jest świetna płyta - cała, kompletna, od początku do końca. Uległem Twojej sugestii i też wrzuciłem do odtwarzacza 'Rejoicing' - jazzowego Pata zawszę będę kochał. Odkryłem, że mam pierwsze rozdanie ECMu - cd z 1984 roku, w pancernym, twardym plastiku, made in West Germany. Waga płyty była kiedyś inna niż obecnie - szkoda, że świat odchodzi od pewnego, nazwijmy umownie - bibliotekowego stylu.

Zagadkas: którą płytą John Coltrane złożył hołd muzyce arabskiej?

... i którą płytą John Coltrane złożył hołd muzyce hinduskiej?

Parker's Mood

Tak,tylko rozmiar 9.Poza tym Selmer Balance Action model Mark VI.

Na płycie Giant Steps znajdujemy utwory Naima,Mr.PC,Syeeda Song Flute i Cousin Mary.Komu są dedykowane?

Naimę możemy sobie darować.

Z kimś bogatym.

Bo jak powiedziała MM diamenty są najlepszym przyjacielem kobiety.

Jak Tiffany to NY i 5 Aleja.Śniadanie u Tiffaniego jak muzyka to H.Mancini.Nie wiem czy właściwe skojarzenie.

Album inspirowany w dużej mierze muzyką Oliviera Messiaena, w którym zastosowano muzyczny kryptogram na zasadzie; e=A f=B f#=C g=d g#=e a=f bb=g b=h c=i c#=j d=k d#=L e=m itd itp..

tworzący temat główny /wątek, przewijający się przez cała płytę. Jaki jest tytuł płyty, jakie imię i nazwisko zakodowane jest w owym temacie ?

W ogóle to świetna pianistka.

O tak, Renee Rosnes jest wybitną pianistką - i znów Kanada? Ten kraj, jakby nie spojrzeć, wyprodukował samych wybitnych muzyków: Gil Evans, Paul Bley, Oscar Peterson, Meynard Ferguson, Joni Mitchell, Diana Krall...

A z jaką uznaną formacją jazzową, powiedzmy, że 'okolicznościową', można skojarzyć Renee Rosnes?

Parker's Mood

Yes Maestro!

Album inspirowany w dużej mierze muzyką Oliviera Messiaena, w którym zastosowano muzyczny kryptogram

Zupełnie nie kojarzę kryptogramu, ale przypomniało mi się, że jedna z ECMowskich płyt Marilyn Crispell 'One Dark Night I Left My Silent House' mogłaby uchodzić za album inspirowany muzyką Olivera Messiaena.

W 1950 roku Miles Davis poznał w Chicago pewną postać, dzięki której rozpoczął swoją poważną przygodę z boksem. O kogo chodzi?

Parker's Mood

Nie. To był Johnny Bratton, który przedstawił Davisa Bobby McQuillenowi i który poprosił McQuillena o trenowanie Milesa, jednak ten odmówił i przedstawił sprawę jasno - 'nie trenuję ludzi, którzy są uwikłani i uzależnieni od narkotyków'.

Komu Charlie Haden zadedykował album 'Golden Number'?

Parker's Mood

Gość papageno

(Konto usunięte)
<br />Komu Charlie Haden zadedykował album 'Golden Number'? <br />

Hamptonowi Hawesowi.

<br />Jaki jest związek tytułu płyty Rosnes z tymi firmami jubilerskimi? <br />

Nie ma. Posty się złączyły.

Yes Maestro!

Zupełnie nie kojarzę kryptogramu, ale przypomniało mi się, że jedna z ECMowskich płyt Marilyn Crispell 'One Dark Night I Left My Silent House' mogłaby uchodzić za album inspirowany muzyką Olivera Messiaena.

W 1950 roku Miles Davis poznał w Chicago pewną postać, dzięki której rozpoczął swoją poważną przygodę z boksem. O kogo chodzi?

Tytuł pyty to Aura" ów temat w kluczu c" "Miles Davis"

Muszę zerknąć na Marilyn Crispell 'One Dark Night I Left My Silent House

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.