Skocz do zawartości
IGNORED

Zagadki muzyczne.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Early Reflections

Często przyjeżdża i gra w Zakopanem.

Tak jest. W marcu 2006 otwierał w Zakopanem klub jazzowy A Love Supreme; we wrześniu 2007 prezentował kompozycje zainspirowane muzyką Karola Szymanowskiego i folklorem Podhala w ramach koncertu 'W stronę Tatr'. No i płyta oczywiście wskazana przez jezz'a, nota bene bardzo dobra! Jest jeszcze kilka chwil góralskich, w których Bennie Maupin uczestniczył, ale to już jest i tak wyczerpująca odpowiedż.

Kiedy Bennie Maupin zagrał pierwszy raz z Johnem Coltrane'm?

Parker's Mood

Wszystkich to chyba przebija rodzina Marleyów ale trzeba by policzyć.

Ha ha ha - są niepoliczalni. Bob sam nie wiedział ile ma dzieci - naprodukował tego towaru, że chata mała.

Pytanie pozostaje otwarte.

1958.

Czy w pytaniu jest jakaś pułapka? Chodzi o pierwszą płytę Waldrona, Mal-1? Mam dużo płyt Waldrona - pierwsze osiem z jego dyskografii jak i całkiem pokażną ilość póżniejszych nagrań w różnych konfiguracjach, ale zabij mnie, nie wiem czy chodzi tylko o skład, czy jest w pytaniu jeszcze jakiś podstęp. Właśnie sprawdziłem płyty i Mal-1 została nagrana 9 listopada 1956 w składzie: Mal - piano, Gigi Gryce - alt, Idrees Sulieman - trąbka, Julian Euell - bas, Arthur Edgehill - perkusja. Prestige OJCCD - 611 - 2 (P-7090)

Nic mi nie wiadomo aby z Tranem grał!

Bennie Maupin pierwszy raz zagrał z Coltrane'm w 1958 roku w domu Joe Brazila podczas organizowanych tam jam session. Przez tę domową scenę przewinęło się wtedy wielu muzyków, a o trzeciej nad ranem wystąpił Trane. Wystąpił wtedy i Bennie Maupin (miał osiemnaście lat) będąc razem na scenie z Coltrane'm. Był też tam w tym czasie Joe Henderson i pianista Hugh Lawson - grali do siódmej rano. Zimą 1962 roku spotkał się Bennie Maupin z Coltrane'm jeszcze raz - było to w Nowym Jorku w słynnym Half Note. Grał tam wtedy Coltrane i zaprosił Benniego na scenę. Po Half Note nigdy razem już nie zagrali, ale ponoć wielokrotnie rozmawiali.

Parker's Mood

Tak jest.

P.S. Całego katalogu ECM nie lubisz? Oj, chyba nie znasz wielu fantastycznych płyt. Szczególnie tych z lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych, choć i dziewięćdziesiąte mają wiele do zaoferowania. Jakby nie spojrzeć, to byli tam wszyscy: Abercrombie, Lloyd, Jack DeJohnette, Scofield, Lester Bowie, AEOC, Holland, Corea, Metheny, Enrico Rava, Don Cherry, Charlie Haden, Carla Bley, Paul Bley... i cała Europa? Jakże to tak papageno? Chyba ominęło Cię wiele dobrych nagrań, ale oczywiście to rzecz gustu.

Parker's Mood

Gość papageno

(Konto usunięte)

Nic mnie nie ominęło albowiem:

"Jazz is my religion and it alone do I dig the jazz

Clubs are my houses of worship and sometimes the

Concert halls but some holy places are too commercial

like churches) so I don’t dig the sermons there"

Roots and Footprints.

https://www.youtube.com/watch?v=_c4OgOb7S80

Kim jest perkusista dla basisty?

Blues Brothers 2000. Pierwszej wersji i tak nic nie przebije!

Tych rzeczy nikt nie pokona!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To już jest zupełnie inna bajka...

Ukryta Zawartość

Jazzowy pianista, wielbiciel i propagator reagge - najlepszy pod tym względem! O kogo chodzi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Gość papageno

(Konto usunięte)

Druga żona Alexandra też próbuje

Ale rasowy jazz to jest to.

Ray Brown, Russell Malone i Alexander

Nie wiem o co Was pytać Panowie. Może w weekend coś wymyślę.

Albo już zapytam. Blues for Junior. Czyja to kompozycja? Komu poświęcona?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.