Skocz do zawartości
IGNORED

temat bumerang - interkonekt

Gość OLES strapiony

Rekomendowane odpowiedzi

Ychy..:), otóż jak sie pewnie już domyślacie eksperymenty z sprzetem (opami) nic nie dały!:(, ale oczywiście na końcu zrobiłem to co powinienem był zrobić na początku - wziąłem płytke tstową z trackami poszczęgólnych częstości (nagrane przy -20dB - 200Hz, 160; 125,100;80;63;50;40;31,5;25;20 Hz) zapuściłem i .... a no własnie bumienia straszne przy 160; 80; 40 i też mniejsze dla 31,5; maksimum bumień było przy 40 potem 80 Hz !!!- i na dodatek charakter tego co usłyszałem odpowiadał temu co słychać np. w basie MM, czy kontrabasie na płytkach Diana Krall; no to chyba wszysko jasne. Dziś sobie zrobię krążek z mniejszymi skokami cząstotliwości i jeszcze raz sprawdze ( co by na ucho wyłapać częstotliwości dla maksimum bumień), zorganizuję tez sobie małe amatorskie pomiary i obaczę.. No cóż kiedy to dopiero będzie początek trudnej drogi, bo oczywiście pozostaje problem wykonania (kupienia ?) pułapek na te częstości rezonansowe; Ktoś może ma doświadczenia z skutecznością takich ustrojstw (bo najważniejsze czy to zdaje egzamin)?; jakieś wskazówki ?, gotowe projekty ?, etc.

40Hz, 80, wszystko się zgadza. jesli pokój ma 5 x5 m przy standart wyskokosci 2,5m to częstotliwość rezonansowa - w odniesieniu do najdluzszej przekątnej pokoju - wypadnie właśnie na 44 Hz (o ile na szybko nie pomylilem sie w obliczeniach, jesli tak - prosze kolegów o korekte). 88 to 1sza harmoniczna. kwadratowy wymiar tylko poteguje to zjawisko. Zatem teraz sprawa jasna - tylko ustawienie diagonalne, plus odpowiednia adaptacja i ustroje tak jak wyzej koledzy wskazują

czeka Cie trochę zabawy, ale z czasów jak walczylem z moim pokojem, zapamietalem to jako niesamowicie pasjonujace i ciekawe doswiadczenie.

zreszta prawdziwy audiofil :-) eksperymentów się nie boi, malo tego, caly czas mysli, co by tu jeszcze wykombinowac i poprawic. napisz koniecznie co zrobiłeś jak już będzie po wszystkim

Wymyśliłem sobie jako podstawowy ustrój akustyczny zastosować: przeciwległe ściany - te góśniki -> słuchacz, zrobić w panelach korkowych ( to i może żona będzie za !!:) ?? Jakieś doświadczenia, uwagi mile widziane. [email protected]

Gość TeQuila --> OLES

(Konto usunięte)

Czesc,

chyba jestem w stanie Ci zagwarantowac, ze korek nic nie da. Bo niby czemu i w jaki sposob mialby likwidowac rezonanse w okolicach 40 i 80Hz. Tutaj sa potrzebne pulapki basowe. Nie chodzi o rozpraszanie dzwieku (bo chyba tyle jest w stanie zrobic korek), ale o likwidacje odbic dla pewnych czestotliwosci. Z calym szacunkiem...

pozdrawiam

Korek oczywiście jako pochłaniacz - a nie rozpraszacz raczej, a pułapki ofc też są w planach i jeszcze pewnie wiele innych, zobaczymy jak to wyjdzie, pewnie dużo pradu przez moje głośniki przepłynie nim osiągne zadowalające efekty;

pinio-> na wysokości uszu, wysokość kolumn raczej już to narzuca :))

Gość pinio - > OLES

(Konto usunięte)

Pytam dlatego, iż w Internecie oglądałem Twoje kolumny i rzuciło mi się w oczy to, że otwór basrefleksowy jest nisko nad ziemią a do tego głośniki niskotonowe są tuż nad nim. Mam DALI 5005 (to już chyba wiesz od Tomhe) i jeżeli chodzi o otwór basrefleksowy to jest podobnie, może trochę wyżej umieszczony. Po ustawieniu ich w pokoju bas był zdudniony i za rozwlekły. Wysokotonowe są niżej niż u Ciebie dlatego też musiałem użyć podstawek o wysokości 30 cm. Bas nagle się zmienił przestał dudnić choć był nadal wyczuwalny. Było to jeszcze z WS304. Teraz gdy jest NAD to dopiero zrobiło się o wiele ciekawiej i lepiej. Jest krótki, zdecydowany i gdy trzeba mocny.

W sprawie pułapek basowych proponuję skontaktować się z Club HiFi w W-wie. Widziałem u nich takie urządzenia i wiem, że prowadzili adaptację pomieszczeń odsłuchowych u klientów.

czestotliwosc rezonansowa=344m/s podzielone przez 2xodleglosc, czestotliwosc ta liczymy po dlugosci, szerokosci i wysokosci. dla 5m fr=34,4Hz.

Pulapki basowe mozemy wykonac we wlasnym zakresie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

Korek troche daje. Oslabia do pewnego stopnia odbicia. Warto go zastosowac jako uzupelnienie, zwlaszcza jesli da sie wpasowac w wystroj pokoju (zeby uniknac wojny domowej).

• Pokaż nowe odpowiedzi