Skocz do zawartości
IGNORED

Minimalne wzmocnienie basu MR 4

Aro-L

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim. Kupiłem niedawno pierwszy zestaw stereo. Słucham muzyki mocno rytmicznej przede wszystkim oldschoolowego funky, reggae, dance Hall, hip hop lat 90, soulu, mniej jazzu. Zakupilem że wzg. na budżet onkyo 8150 i kolumny Monitor MR 4. Odsluchy przeprowadzone na CD Marcusa Millera, The Roots, Jamiroquai. Yamaha 602 i HK 3370 zostały odrzucone, Pylony 25 minimalnie przegrały że wzg na bas właśnie z monitorami. Do czego zmierzam: soul, jazz gra dla mnie exstra, ale np w hip hopie z mocnym niskim groovem przydałoby się podbić minimalnie brzmienie basu, dużo mi nie brakuje. Pokój 17 m2 kolumny odsunięte 50 cm od ściany, między sobą odległość 170 cm, około 220 cm od miejsca z którego słucham ( tworzą trójkąt, ustawione pod kątem z lusterkiem na kolumnie tak abym się widział :-)Głośniki stoją na kółkach bez podkładek. Z uwagi na m in ochronę podłogi - panele pomyślałem o płytach granitowych. Przeszedłem mnóstwo wątków na forum. Co post to inne zdanie ale większość mówi że zależy to od muzyki. Otóż słucham takiej jak wyżej. Zastanawiałem się nad takim ustawieniem: podloga-podkladki pod kolce-kolce-granit-podkladki przyklejone do granitu- kolce-kolce-granit-podkladki kolumna. Czy dociazac granitem z góry. A może dosunac kolumny bliżej ściany bez wkładania gabki w tylni otwór bass refl ( nie wiem już). Zależy mi przede wszystkim na podbiciu najniższego pasma basu, aby coś z niego wydobyć. Generalnie i tak jestem zadowolony, każda porada w cenie.

https://www.audiostereo.pl/topic/127256-minimalne-wzmocnienie-basu-mr-4/

Ok, tyle w zasadzie wiedzialem. Czyli mam rozumieć że jak czegoś w tym przypadku nie ma to się tego nie urodzi? Jakieś czary mary, acustic voodoo? Jak to jest z tymi granitami od spodu bo ponoć niweluje drgania ale czy uwypukli ten niski ton?

W moim rozumieniu wszelkie kolce, granity, itp mają służyć usunięciu niepożądanych zjawisk, np. rezonansów, natomiast nie wiem jak mogły by dodać basu ma dole. Od tego jest dobry subwoofer.

Ok, też o tym myślałem. I tu też nie wiem czy sub teraz (jak tak to co ewentualnie)czy nacieszyc się z tymi monitorami odłożyć trochę grosza najlepsze standy? Obecnie słucham na blurayu Philips bdp 5600 czy kupno CD to dobry pomysł ;-)(rozgladam się za jakimś onkyo, proszę o pomoc który model że starszych roczników ewentualnie godny polecenia tak do 400 zł).

Tu pewnie nie trzeba żadnych "czarów - marów" ani "audio Voodoo", a wystarczy obejrzeć

pomiary z testu na AUDIO.com:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i od razu widać, jaka była preferowana charakterystyka tych kolumn.

Niemal szpila na 100 Hz i mniejsza prawa górka na charakterystyce impedancji.

Należało by zmienić strojenie BR na niższe i po kłopocie, ale...

Czy jesteś na to gotowy, bo średnica otworu powinna być nie mniejsza, niż 1/3 kosza woofera.

To po pierwsze, a po drugie inna długość tunelu BR, żeby przesunąć całe strojenie

przynajmniej o ok. 20 Hz w dół. Czyli pewnie z ok 60 Hz na 40 Hz.

Owszem, po takim zabiegu basu będzie mniej, ale będzie lepsze zrównoważenie barwy

całej kolumny i zejście w kierunku niższych częstotliwości.

Żeby się przekonać o możliwościach strojenia można na początek wydłużyć istniejący

tunel BR w jednej kolumnie o kilka centymetrów i zdecydować, czy to daje szansę poprawy zasięgu basu,

porównując na materiale mono lub na 2 x L kolumny stojące najlepiej tuż obok siebie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ciekawe to strojenie, dla mnie to nowość ponieważ jestem dość świeży w temacie. Spróbuję poszukać więcej na ten temat. Nie wiem czy nie łatwiej będzie osiągnąć to niższe zejście za pomocą jakiegoś używanego Rela do 1400 zł. Jest jakiś na olx q201 za 1200.

Rel jest dobrym wyjściem, ale trzeba pamiętać o mocno podbitej charakterystyce basu

w okolicach 100 Hz w MR4; dodając jeszcze suba możemy wylądować w lesie.

Tu potrzeba też dyscypliny, żeby go ciąć koniecznie nie wyżej, niż 70 Hz, ale zależy też,

co kto lubi...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Racja chodzi o sam spód, czyli myślę że do 60 hz, żeby mi nie dudnilo jak w wiejskiej dyskotece. Braki widać właśnie w takich CD jak dr.dre chronic 2001 bo już The Roots stare płyty na żywych garach grają super. Ale syntetycznych brzmieniach brakuuuje. Jakieś propozycje co do suba może?

A tak z ciekawości ( bo pewnie nie ten dział) jaki odtwarzacz CD onkyo że starszych roczników jest wart uwagi ( do 400-500zl) moj bdp strasznienie drażni nie widzę na wyświetlaczu nr kawałka ( nie ma szans nie da się tego zmienić) tylko czas wiadomo pomyśleli tylko o odtwarzaniu filmów. Opinie o CD onkyo są jak sinusoida raz wypuszcza coś dobrego raz lipa. Które modele są ok, byle basu nie pogarszały bo z tym też różnie w opiniach. (Może przeniose pytanie do innego działu bo już odbiegam lekko....)dzieki za wszystkie podpowiedzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.