Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór projektora i ekranu

mirfak

Rekomendowane odpowiedzi

A jaki jest główny zarzut do tego Epson?Jeśli DLP, to co? Niestety nie mam jak pooglądać i potestować. W znanym salonie AV w Katowicach zarzyczyli sobie 50 pln za podłączenie projektora dlatego opuściłem, bo wolę tę kasę dołożyć do czegoś innego (dodam, że projektor chciałem kupić u nich).

Wysłano z Commodore 64

LCD , słaba czerń ( właściwie jej brak ) , głośna przesłona ( w tym modelu ) , wrażliwy na kurz ( każdy ) , delikatne , wrażliwe lusterka .

Już nie raz wspominałem o używanym DLP Optoma HD 83 . Widziałem go u siebie w akcji , bardzo dobry projektor w tym budżecie .

Wszystko się zgadza. Miałem Epsona - kurz było widać już po kilkudziesięciu godzinach... Z przesłony nie korzystałem, była za głośna :)

Ale czerń już taka tragiczna nie była. Przesiadłem się z Optomy 131x - jednak obraz w Epsonie był lepszy.

A ja ostatnio o malo nie kupilem Panasa AT6000 napewno bylby lepszy od mojej optomy hd25e :) jednak ostatecznie zdecydowalem sie na zmiane centralki i jest coool.

Jak lece na blu-ray to jakos daje rade. Poczekam moze cos sie pozmienia, ceny pojda w dol, albo trafie cos fajnego z drugiej reki.

Props na alle uzywka bardzo drogi jvc i zobaczcie w jakich warunkach wisi :/ az szkoda....

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Na forum hdtv.com.pl koleś ma problem ze zbieżnością lusterek (?)

Ale wybór należy do Ciebie .

Ja za prezentację zapłaciłem 100 pln ( Sony 55 i JVC x500 ) wiedziałem , że u nich nie kupię , bo dużo większy upust dostałem w Krakowie jak warte te 100 pln .

Także kalkuluj z głową .

• 3 tygodnie później...

Temat mi juz wrocil ....i mam zagwozdke kupic proja panasa lub epsona ( wiem to sa lcd) czy brac suba, bo teraz nie mam a z projkiem jeszcze sie wstrzymac ?

Temat mi juz wrocil ....i mam zagwozdke kupic proja panasa lub epsona ( wiem to sa lcd) czy brac suba, bo teraz nie mam a z projkiem jeszcze sie wstrzymac ?

Robisz błąd...myśląc o lcd, szukasz półśrodków... zresztą wiesz jakie mam zdanie co do technologii w projkach... :)

Czyli sugerujesz zacisnac zwieracze i spinac sie na lepszy proj ;)

ok to bede zamawiac suba zdaje sie jeden na poczatek, jak przyjdzie i odpale to zobaczym jak bedzie malo to zamowie drugiego.

Czyli sugerujesz zacisnac zwieracze i spinac sie na lepszy proj ;)

ok to bede zamawiac suba zdaje sie jeden na poczatek, jak przyjdzie i odpale to zobaczym jak bedzie malo to zamowie drugiego.

hifibloke.... masz zacny sprzęt audio więc jesteś "skazany" na zacny sprzęt video...trenuj zwieracze , tylko nie zrozum(cie) tego dwuznacznie hehe...:) ;)

Witam

MS Future i Benq W1070+ to dobry wybór? Pokój dość jasny. Co do ekranu to raczej innej opcji nie ma do moich warunków. Ale czy projektor w podobnej kwocie jakiś inny, czy ten da radę?

W tej cenie to jeden z najlepszych projektorow jakie mozesz kupic. Benek zdaje sie ma juz model 1080 czym sie rozni to musisz sprawdzic.

W tej cenie to jeden z najlepszych projektorow jakie mozesz kupic. Benek zdaje sie ma juz model 1080 czym sie rozni to musisz sprawdzic.

W1080 ma cenę ponad 1k większą, więc trochę sporo, tym bardziej że ekran swoje kosztuje, a do kupna pozostanie jeszcze zestaw 5.1.

Mam pytanie jeszcze o wielkość ekranu. 100" a odległość oglądania wynosząca 3 metry, to nie jest trochę za mało?

hifibloke....

a co sadzisz o uzywce Optomie HD83 ?w orginalnej cenie opinie nie byly jakos wybitne, ale za 4k moze warto ... nowa lampa kosztuje chyba 1k

W1080 ma cenę ponad 1k większą, więc trochę sporo, tym bardziej że ekran swoje kosztuje, a do kupna pozostanie jeszcze zestaw 5.1.

Mam pytanie jeszcze o wielkość ekranu. 100" a odległość oglądania wynosząca 3 metry, to nie jest trochę za mało?

Ale co za mało? :) za mała odległość....czy za mały ekran? ;) dobra...chodzi o odległość. ...

Wg.mnie 3m i 100" .....ok...

a co sadzisz o uzywce Optomie HD83 ?w orginalnej cenie opinie nie byly jakos wybitne, ale za 4k moze warto ... nowa lampa kosztuje chyba 1k

Przykro mi ale nie widziałem w akcji tej optomy...więc nie doradzę...

Ależ Ty w gorącej wodzie kąpany jesteś...

Uzbieraj kaske i wchodź w LCoS.... ;)

Ale co za mało? :) za mała odległość....czy za mały ekran? ;) dobra...chodzi o odległość. ...

Wg.mnie 3m i 100" .....ok...

Tak chodzi o odległość oglądania.

Jak z 3 metrów jest ok, to super :)

Przykro mi ale nie widziałem w akcji tej optomy...więc nie doradzę...

Ależ Ty w gorącej wodzie kąpany jesteś...

Uzbieraj kaske i wchodź w LCoS.... ;)

to raczej chodzi o to, ze jestem bardziej audio jak video i nie zalezy mi, az tak bardzo na mega jakosci obrazu.

Chcialbym po prostu troche lepszy projek taki co nie rozmazuje obrazu na rogach i ma lens shift i troche mniej db podczas pracy a czern nawet w tej budzetowej optomie jakos mnie nie nie zraza.

Wejscie w nowy proj LCoS to bedzie wydatek rzedu cos 12k ... Sony lub x500 mozna jeszcze nowy trafic.

Z taka kilku letnia uzywka to, tylko boje sie, ze jak wysiadzie to zostane z palcem w d... i potem po koszcie naprawy wyjdzie mnie jak nowy projek.

Dlatego dokladajac jakies 2,5k moglbym kupic nowke panasa, ale nie mam pojecia jak to sie ma do takiej optomy hd83 a sprawdzic to raczej nie jest mozliwe.

Technologi LCD nigdy na zywe oczy nie widzialem, ale chyba moja budzetowka dlp nie bedzie lepsza od wysokiego modelu lcd ?

Widziałem u siebie 83 na MS , porównywaliśmy do mojego x500 .

Byłem pod wrażeniem bardzo dobrego obrazu z 83 . Każdemu polecam ten projektor w budżecie 5-7k . Masz za 4k ? To nie ma co się zastanawiać , tylko brać . Za 3-5 lat wymienisz na 4K .

Panas jest też leciwym modelem . LCD jest wrażliwe na kurz , wstrząsy ( przy montażu ) , zdążą się głośna przesłona , czerń gorsza od DLP . Na okres przejściowy 83 :)

Masz za 4k ? To nie ma co się zastanawiać , tylko brać .

Tak, tylko ma juz nalatane 1200 cos godzin. przynajmniej tak informuje sprzedajacy, a watpie, ze lampa bedzie super swiecic do samych 3tys godzin. Koszt nowej 1k-1,5k to chyba czy z modulem czy bez zalezy nie wiem.

Tak chodzi o odległość oglądania.

Jak z 3 metrów jest ok, to super :)

U mnie z 3,5m lecę na 110" i jeszcze nigdy nie uslyszalem od osób które mnie odwiedzają : "za duży ten ekran"...

...słyszę inne stwierdzenie: "aleee to wielkie"...

Tak, tylko ma juz nalatane 1200 cos godzin. przynajmniej tak informuje sprzedajacy, a watpie, ze lampa bedzie super swiecic do samych 3tys godzin. Koszt nowej 1k-1,5k to chyba czy z modulem czy bez zalezy nie wiem.

Cena lampy zależy od wielu czynników...zazwyczaj są takie oferty: oryginalna cała lampa-najdrożej....oryginalna żarówka+nieoryginalny moduł-taniej...nieoryginalna całość-odradzam...oryginalna żarówka-najlepsza opcja-zazwyczaj połowa ceny całego oryginalnego zestawu, w to celuj, robisz przekładke w swój stary oryginalny moduł...

Byłem pod wrażeniem bardzo dobrego obrazu z 83

To znaczy, ze zauwaze wyrazna roznice w porownianiu do swojej budzetowej hd25e ?

U mnie z 3,5m lecę na 110" i jeszcze nigdy nie uslyszalem od osób które mnie odwiedzają : "za duży ten ekran"...

...słyszę inne stwierdzenie: "aleee to wielkie"...

Wielkie to jest i dlatego chciałem się dowiedzieć czy nie za wielkie. Dzięki za pomoc.

To znaczy, ze zauwaze wyrazna roznice w porownianiu do swojej budzetowej hd25e ?

Bez 2 zdań :) Na All... jest z przebiegiem 140h , gwarancją . Ale i cena ciut wyższa , napewno do negocjacji .

Bawilem sie teraz ampli i wow aleeee ze mnie matol, ze na to wczesnej nie wpadlem....wlaczylem processing podkrecilem detail i edge enhancement reszte zostawilem i bingo obraz duzo lepszy. Posadzilem kogos z rodzinki na testa bez problemu wskazali na lepszy obraz jak jest przepuszczony przez processing w ampli.

Co nie zmienia faktu, ze lepszy projek mi sie przyda ;)

Bez 2 zdań :) Na All... jest z przebiegiem 140h , gwarancją . Ale i cena ciut wyższa , napewno do negocjacji .

Ok wybralem dzis a raczej zaklepalem projek.

Nie ta tansza optome,bo ta z trzeciej reki bez gwarancji i lampe pewnie musialbym wkrotce kupic wyszloby i tak za drogo. Ta drozsza spoko na gwarancji maly przebieg z ceny mozna troszke skubnac a mimio to chyba trafilo mi sie lepiej....

Mialem w to nie isc jednak dam szanse.....sony

Nowy model HW45 w specjalnej cenie dla mnie ;) bede testowac przed zakupem jak wszystko bedzie oki to biore. Przy moim ogladaniu to jedna lampa powinna starczyc mi do nastepnego projka. Na mojej ponad rocznej optomie wyswiecilem dopiero jakies 500godz to kinoman ze mnie marny.

Biorac pod uwage fakt, ze obraz chce troche poprawic, dodac lens shift i cichsza prace to wybor mam nadzieje dobry.

Ok wybralem dzis a raczej zaklepalem projek.

Nie ta tansza optome,bo ta z trzeciej reki bez gwarancji i lampe pewnie musialbym wkrotce kupic wyszloby i tak za drogo. Ta drozsza spoko na gwarancji maly przebieg z ceny mozna troszke skubnac a mimio to chyba trafilo mi sie lepiej....

Mialem w to nie isc jednak dam szanse.....sony

Nowy model HW45 w specjalnej cenie dla mnie ;) bede testowac przed zakupem jak wszystko bedzie oki to biore. Przy moim ogladaniu to jedna lampa powinna starczyc mi do nastepnego projka. Na mojej ponad rocznej optomie wyswiecilem dopiero jakies 500godz to kinoman ze mnie marny.

Biorac pod uwage fakt, ze obraz chce troche poprawic, dodac lens shift i cichsza prace to wybor mam nadzieje dobry.

Dlaczego miałeś nie iść w sony hw? Czyżbyś wystraszył się wpisów na avs o degradacji paneli lcos....?

wydygalem tych przypadkow babana, na zagranicznym forum wyczytalem, ze to podobno tylko jak jest podwiedlszony pod sufit i uzywa sie bardzo duzo lens shift.

wydygalem tych przypadkow babana, na zagranicznym forum wyczytalem, ze to podobno tylko jak jest podwiedlszony pod sufit i uzywa sie bardzo duzo lens shift.

Jako posiadacz HW65 potwierdzam że przy maksymalnym lens shift banan występuje. Gdy ustawię tak lens shift że wiązka światłą/rzucanego obrazu jest bliżej środka soczewki to nie mam żadnych krzywizn na dolnej krawędzi. Jestem ciekaw jak bardzo,w innych projekorach, przy maksymalnym lens shifcie wiązka światła zbliża się do krawędzi soczewki?

U mnie uzycie lens shifu bedzie absolutnie minimalne, wiec mam nadzieje na dobry obraz bez krzywizn.

Szkam uchwytu do tego soniaka tak zeby projek byl maksymalnie pod sufitem, ktos moze wie gdzie taki kupic ??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.