Skocz do zawartości
IGNORED

pomoc w "upgrade" zestawu

markamm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przejrzałem forum, testy audio i lista sprzętu do odsłuchu rozrosła się do kilkunastu pozycji ;)

Proszę o radę w sprawie doboru nowych kolumn (na początek).

Chodzi mi o przeskoczenie "półkę wyżej" i znaczną poprawę dźwięku, który obecnie jest dość przyjemny ale niezbyt "wysokich lotów"

Mam wzmacniacz nad c320bee, głośniki celestion F30 oraz cdx 596 yamahy kupione wiele lat temu.

Słucham różnych gatunków od muzyki instrumentalnej, elektroniki przez rock do jazzu

W Celestionach brakuje mi szczegółowości, większej mikrodynamiki, kontroli basu i szczegółowości w wysokich tonach

Stereofonia i duża scena jest dla mnie bardzo ważna.

Pomieszczenie ma 19m2, kolumny będą 30-50 cm od ściany

Ponieważ za kilka miesięcy będę wymieniał wzmacniacz to szukam czegoś "na wyrost" do nad 320bee

Budżet to 3-4k pln ale jestem otwarty na propozycje

Acha, ważny jest wygląd bo nie dostanę zgody na wstawienie do pokoju ;) najlepiej coś jak Polk Audio RTi A5 itp

Szukam sprawdzonego zestawu przez forumowiczów, który ma "to coś"

maks 3-4 najlepszych Waszym zdaniem propozycji do odsłuchu i podjęcia decyzji zakupu.

Moja "przydługawa" lista faworytów to:

Polk Audio RTi A5

Dali Zensor 7

Monitor Audio Bronze 6

Pylon Audio Saphire 25

Yamaha ns-f700

Avance K3

JBL Studio

Jamo

... i jeszcze coś tam jak Ushery itd

https://www.audiostereo.pl/topic/127499-pomoc-w-upgrade-zestawu/

Mam wzmacniacz nad c320bee

Polecam zacząć od tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Później

cdx 596 yamahy

zmienić na NAD C542

I wtedy sprzęt pod pachę i na odsłuchy .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość numik

(Konto usunięte)

Witam,

Przejrzałem forum, testy audio i lista sprzętu do odsłuchu rozrosła się do kilkunastu pozycji ;)

Proszę o radę w sprawie doboru nowych kolumn (na początek).

Chodzi mi o przeskoczenie "półkę wyżej" i znaczną poprawę dźwięku, który obecnie jest dość przyjemny ale niezbyt "wysokich lotów"

Mam wzmacniacz nad c320bee, głośniki celestion F30 oraz cdx 596 yamahy kupione wiele lat temu.

Słucham różnych gatunków od muzyki instrumentalnej, elektroniki przez rock do jazzu

W Celestionach brakuje mi szczegółowości, większej mikrodynamiki, kontroli basu i szczegółowości w wysokich tonach

Stereofonia i duża scena jest dla mnie bardzo ważna.

Pomieszczenie ma 19m2, kolumny będą 30-50 cm od ściany

Ponieważ za kilka miesięcy będę wymieniał wzmacniacz to szukam czegoś "na wyrost" do nad 320bee

Budżet to 3-4k pln ale jestem otwarty na propozycje

Acha, ważny jest wygląd bo nie dostanę zgody na wstawienie do pokoju ;) najlepiej coś jak Polk Audio RTi A5 itp

Szukam sprawdzonego zestawu przez forumowiczów, który ma "to coś"

maks 3-4 najlepszych Waszym zdaniem propozycji do odsłuchu i podjęcia decyzji zakupu.

Moja "przydługawa" lista faworytów to:

Polk Audio RTi A5

Dali Zensor 7

Monitor Audio Bronze 6

Pylon Audio Saphire 25

Yamaha ns-f700

Avance K3

JBL Studio

Jamo

... i jeszcze coś tam jak Ushery itd

Atoll in 100 se z AA Phoebe III

Roksan Kandy z Paradigm 7 v.7

Magnat MA-600 lub inna hybryda z Epos K2 lub starszymi seriami podobnej klasy

W świetnej cenie masz teraz Dali Ikon 5 na allegro i to np. też z Atollem lub Audiolabem, coś z Musical Fidelity. Oczywiście mam na myśli ceny używek.

Z nowych to tylko NAD 356/Atoll in 80 se po ostrych negocjacjach / Audiolab 8200A / Magnat MA-600 / Dayens Menuetto z tańszymi Pylonami lub STX Electrino 250

A ja polecam spróbować podpowiedź, kolegi Muda44, sam korzystałem i jestem bardzo zadowolony. A odnośnie głośników polecam do listy odsłuchu dodać Tannoy DC6T lub 6T SE. Dla mnie z Nad-em tylko 356 te zagrały najlepiej (słuchałem Pylon Sapphire 25, Jamo C95, Castle Knight 4, Tannoy Mercure 7.4), na drugim miejscu dopiero wziąłbym Pylon. Polecam jednak odsłuch, bo każdy ma swoje preferencje.

A ja polecam spróbować podpowiedź, kolegi Muda44, sam korzystałem i jestem bardzo zadowolony. A odnośnie głośników polecam do listy odsłuchu dodać Tannoy DC6T lub 6T SE. Dla mnie z Nad-em tylko 356 te zagrały najlepiej (słuchałem Pylon Sapphire 25, Jamo C95, Castle Knight 4, Tannoy Mercure 7.4), na drugim miejscu dopiero wziąłbym Pylon. Polecam jednak odsłuch, bo każdy ma swoje preferencje.

Nie interesowałem się wcześniej modyfikacjami - dziękuję za sugestię.

Z Nad-a jestem bardzo zadowolony więc prawdopodobnie zaryzykuję modyfikację zamiast szukać coś nowego.

Co szczególnie zmieniła modyfikacja w Nad 356? Zmiana jest zasadnicza czy subtelna?

Co do kolumn to mam już niezły mętlik ;) Myślałem, że uda się ograniczyć listę o modele, które słabiej współgrają a tu chyba muszę umówić się na 2-3 sesje odsłuchowe i po prostu przesłuchać samemu ...

RTi A5 to dobry wybór, razem z (wspomnianym wyżej przez kolegę Numika) Musical Fidelity zagrają obszernie, kulturalnie.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Mod Nad-356 poprawił zdecydowanie szczegółowość, więcej dźwięków jest rozpoznawalnych, bas jest szybszy i bardziej zróżnicowany. Lepsza separacji instrumentów i przestrzenność Najlepiej jest mieć wzmacniacz ten sam bez modyfikacji i zmodyfikowany i posłuchać tych samych utworów. Ja tak testowałem najpierw Nad c350, i kupiłem c356 który po 2 tygodniach osłuchu przesłałem do modyfikacji (po doświadczeniach z c350). C320BEE mam też w domu, bo składam tani zestaw koledze, ale kolega na razie nie chce modyfikacji (nie ma kasy - różne priorytety ludzie mają i to też rozumiem), więc nie mam doświadczenia z C320 po modyfikacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.