Skocz do zawartości
IGNORED

phono Pioneer C-21 a wkładka - pomysły?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Hej hej. Kupiłem sobie z ciekawości preamp Pioneer C-21 z tzw złotej ery audio ;). W sumie ciekawa rzecz - z extra ustawianiem gainu preampa w stosunku do potka głosności oraz z dość rozbudowaną (jak sądzę) sekcją phono MM z nastawami:

Phono input resistance : 100 Ohm / 10k / 25k / 50k / 75k / 100kOhm

Phono input capacitance : 100 / 150 / 200 / 300 / 400 / 500pF

Trochę nie rozumiem sensu tylu nastawów resistance do wkładek MM - to jakas fanaberia lat 70tych?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podłaczyłem do tegoż C-21 dedykowaną końcówkę Pioneer M-22 (30wat, czysta klasa A), ustawiłem gain na 0 (czyli 1V na wyjściu), podłaczyłem źrodła i moje kolumny 101dB i hahaha zaraz skręcałem gain na -6dB (0.5v out) i tłumiłem źrodło żeby w ogóle jakoś potencjometrem głośności operować.

Zastanawiam się czy nie użyć 2M Black do tego wejścia phono ale teraz zastanawiam się czy skoro 2MBlack daje 5mV a czułość wejścia phono jest 2,5mV/100 Ohm to co to spowoduje - będzie analogicznie problem z poziomem sygnału na wejściu do preampa wymagający obniżania gain z tak wysokoskutecznymi kolumnami? to może lepiej szukać mm o niższym poziomie mV albo nawet ew wysokopoziomowe mc o ok 2.5mV (widzialem ciekawe nowe wkładki japonskie (homc) Hana o takim własnie 2.5mV) ?

ciekawi mnie jak zagrałby ten zestaw Pioneera z dobrą mm - jakiś pomysł jaka wkładka "z epoki" byłaby wskazana aby usłyszeć jak ten zestaw de facto grał w latach 70tych? ;)

Ukryta Zawartość

AT20SLA znam, klasyk, nie wiem czy okresliłbym ją "za nie duże pieniądze" bo 1500-2000 generalnie widuję na ebay w zależności od stanu i kompletności (opakowanie, czy oryg igła dedykowana do SLA). Świetna wkładka....

Nie wierzę w 30-40letnie wkładki NOS - cudów nie ma ;)

Miałem w zeszłym roku AT20SS ale bezmyślnie sprzedałem, z opakowaniem itd ledwo za 1300 poszła, pojechała do Japoni, w Polsce pies z kulawą nogą ....

Widziałem, że igły do 20SLA sa na lpgear.com, choć drogo, ale z drugiej strony jeśli rzeczywiście do 20SLa to może i warto te 1000zł wyłozyć na nową igłę....

jeszcze raz zerknałem - lpgear.com ma swój zamiennik do AT20SS i oryginalną igłę do AT20SL, ale to inna wkładka niż AT20SLa.. chociaż jak patrzę na dane na vinylengine.com to dochodzę do wniosku, że chyba żadna krzywda by sie nie stała...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hmmm jajca normalnie... ;))

własnie zgarnałem z allegro AT20SLa za 420zł i z rzekomo igłą w OK stanie... a tutaj znalazałem igłę rzekomo nówke ->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ryzyk fizyk jak to mówia ;)

ta z Holandii to sam nie wiem - na plastiku napis "20SLa" więc niby powinno być to co trzeba, ale czemu w opisie nie ma o Shibata to oczywiście "?"

skrycie licze na to, ale wiadomo że takie niedopatrzenia się rzadko zdarzają - no ale może chociaż będzie w stanie pozwalającym na jakiś czas posłuchac....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.