Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Unison Research S6

piko

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

szukam kolumn do Unison Research S6 które stworzą idealne połączenie z tym wzmacniaczem do słuchania głównie jazzu i muzyki akustycznej w pokoju około 27m2. Powoli tworzę listę i na ten moment na liście jest Harbeth SHL5+, PMC Twenty24, Vandersteen 2ce,. Jeżeli macie jakieś doświadczenia z S6 i możecie się wypowiedzieć na temat tych 3 propozycji lub innych (najlepiej tańszych) które uważacie za godne polecenia będę zobowiązany.

Pozdrawiam

Piotr

https://www.audiostereo.pl/topic/127605-kolumny-do-unison-research-s6/

Dzień dobry,

Harbeth będzie na pewno bardzo dobrym rozwiazaniem, model Super HL5 Plus (http://q21.pl/harbeth-super-hl5-plus.html) idealnie sprawdzi się w Twoim salonie, natomiast na pewno sugerowałbym także odsłuch zestawu Apertura Armonia (http://q21.pl/apertura-armonia.html). To kolumny, które bardzo dobrze współpracują z lampą.

Zapraszam serdecznie do naszego salon na odsłuchy, jest także możliwość zorganizowania odsłuchu w Twoim domu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli mogą być używane, to jest kilka do rozważenia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo również nawet dobre DIY:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzień dobry,

Harbeth będzie na pewno bardzo dobrym rozwiazaniem, model Super HL5 Plus (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) idealnie sprawdzi się w Twoim salonie, natomiast na pewno sugerowałbym także odsłuch zestawu Apertura Armonia (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To kolumny, które bardzo dobrze współpracują z lampą.

Zapraszam serdecznie do naszego salon na odsłuchy, jest także możliwość zorganizowania odsłuchu w Twoim domu.

Dziękuje za zaproszęnie do Łodzi, pewnie podczas wakacji znajde czas żeby do Was przyjechać i posłuchac tych francuskich kolumn, Shl5 słuchałem tyle że nie z S6 ale jakieś wyobrażenie mam natomiast Apertura dla mnie brzmi całkiem nowo.

Pozdrawiam

Piotr

Xavian Orfeo

To dla mnie za drogo, 25tys to tak połowę więcej niż chce wydać. Inna sprawa to kwestia czy w 27m zagrają z odpowiednim wypełnieniem no i co z basem? Lubie ten zakres :)

Audio ,

dzięki za linki, obecnie gram na Vandersteen 1Ci i chciałbym coś co na prawdę spasuje do S6 i zagra znacząco lepiej. Z listy jaką zamieściłeś wydaje mi się że najbardziej ciekawa jest ostatnia pozycja ale ponieważ do kawał drogi z Krakowa to raczej nie pojadę posłuchać. Zresztą z DIY jest jednak problem przy odsprzedaży a musze to brać pod uwagę. 16Hz - słuchałem Minasów i uczciwie nie byłem zachwycony a one teoretycznie powinny byc lepsze od Mimo. Być moze to kwestia pokoju w którym grały bo niestety był fatalny ale tak jakoś pierwsze wrażenie nie powaliło. No i ProAci , chyba tez powinienem rozważyć ale raczej szukałbym wyższego modelu, no i ta Bydgoszcz :( Tak czy inaczej dziekuję bo dopisze ProAc do listy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj , wtrące swoje 3 grosze.... Vany 2 sobie odpuść , miałem 1 ,potem krótką przygode z 2Ce Sig. i wg mnie mała równica na plus w stosunku do 1 , na pewno 2 maja lepszą podstawe basową ale i lubia bardzo mocne piece ok 200W , 1 sa bardziej uniwersalne i łatwe do napędzenia.Stosunek jakość/cena w jedynkach super. Gościłem również u siebie ProAc Response D2 , i wypadły bardzo przeciętnie , przede wszystkim bardzo słabe wysokotonówki.... średnica i bas też nie urzekają.Ogólnie moje malutkie Totemy Model 1Sig pozamiatały towarzystwo. Pozdrawiam

Lolo, dzięki za uwagi, z tymi Vandersteen 2Se to dziwna sprawa, wiekszość zreszta jak ty twierdzi że trzeba mocnego pieca, inni znowu że grali z lampa i było super. Basu wiecej niz w V1ci mi nie trzeba, powiedziałbym że zdecydowanie nie chce wiecej basu wiec jezłei 2se maja mocniejszy niz 1ci no to nie dla mnie. Jezłei chodzi o ProAc to myslalem o D20R to jest ta seria ze wstęga, oczywiście najpierw muszę posłuchać z S6. Wyglada na to że na razie SHL5 nei wbusza kontrowersji ale będzie trudno w najbliższym czasie kupić używane a do nowych trzeba doliczyć jeszcze podstawki wiec koszty rosną. Pozdrawiam, Piotr

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Lolo, dzięki za uwagi, z tymi Vandersteen 2Se to dziwna sprawa, wiekszość zreszta jak ty twierdzi że trzeba mocnego pieca, inni znowu że grali z lampa i było super. Basu wiecej niz w V1ci mi nie trzeba, powiedziałbym że zdecydowanie nie chce wiecej basu wiec jezłei 2se maja mocniejszy niz 1ci no to nie dla mnie. Jezłei chodzi o ProAc to myslalem o D20R to jest ta seria ze wstęga, oczywiście najpierw muszę posłuchać z S6. Wyglada na to że na razie SHL5 nei wbusza kontrowersji ale będzie trudno w najbliższym czasie kupić używane a do nowych trzeba doliczyć jeszcze podstawki wiec koszty rosną. Pozdrawiam, Piotr

Mam nadzieję że dokładnie posłuchasz każde połączenie ale pozwolę sobie zwrócić uwagę na połączenie Unison Research S6 + SHL5 ....podczas odsłuchu zwróć szczególną uwagę na prowadzenie rytmu na szybszych kawałkach oraz czy ogólny obraz muzyczny nie jest dla ciebie zbyt kleisty ....

Pomoże to zaoszczędzić czasu i ewentualnej straty przy sprzedaży...

Moim zdaniem będzie to zestawienie bardzo stronnicze w stosunku do nagrań.

Ale mogę się mylić.

Mam nadzieję że dokładnie posłuchasz każde połączenie ale pozwolę sobie zwrócić uwagę na połączenie Unison Research S6 + SHL5 ....podczas odsłuchu zwróć szczególną uwagę na prowadzenie rytmu na szybszych kawałkach oraz czy ogólny obraz muzyczny nie jest dla ciebie zbyt kleisty ....

Pomoże to zaoszczędzić czasu i ewentualnej straty przy sprzedaży...

Moim zdaniem będzie to zestawienie bardzo stronnicze w stosunku do nagrań.

Ale mogę się mylić.

Ok, dzięki. Słuchałem z lampą tej nowej wersji Harbeth SHL plus , moze warunk nie było najlepsze ale nie zauważyłem tego o czym piszesz z tym ze to była inna lampa na Kt88 wiec inna sytuacj, na pewno posłucham przed zakupem bo masz racje , nie chce zaraz odsprzedawać. Widze ze masz spendory, zastanawiałem się nad D7 moze mi sie uda posłuchać. Pozdrawiam

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Słuchałem z lampą tej nowej wersji Harbeth SHL plus , moze warunk nie było najlepsze ale nie zauważyłem tego o czym piszesz z tym ze to była inna lampa na Kt88 wiec inna sytuac

Dlatego moja uwaga...... EL34 a KT88..... to dwa różne światy pod względem motoryczno / dynamicznym.

....a różnice barwowe zostawmy na boku ....poza tym że KT 88 jest mniej smolista niż EL34 co przy plastikowym wooferze też ma ogromne znaczenie.

ps.

jest jeszcze głębsza kwestia .....polegająca na tym że w swoim wzmacniaczu masz lampy w układzie równoległym ultralinear single-ended triode / daje to efekt pewnej ogłady oraz uplastyczniania / wzmacniacz nie jest tak drapieżny i dosadny jak w przypadku układu push pull .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.