Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór satelit ,centrala oraz suba

Allidan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , zakupiłem avr 370 z frontami quadtal shogun X ,podpiołem pod niego mój stary sub magnata , który bedzie w przyszłości wymieniony , szukam dobrego centralnego do tego zestawu oraz satelit , myślałem nad deili zenor 3 lub nad monitor audio bx2,(lecz deili mają impedancję 6 ohm a mój avr 8ohm , nie wiem czy jest to jakiś problem?)

Central dali zensor vocal , lub bx. Lecz znajomy odradza mi dali ze względu na cene i twierdzi ze nie musze mieć tak dobrych satelit bo praktycznie całą robotę robia fronty, doradził mi kupić gorsze satelity i dołożyc wiecej do lepszego centrala.

Mój pokój to praktycznie kwadrat 5m na 4,5m ,głośniki frontowe znajdują się na 4,5m sćianie , na srodku salonu kanapa i stolik .

Jeśli chodzi o sub to chodzi mi po głowie rel t9 lub velodyne eq-max 12 dodam że praktycznie przez dzień słucham muzyki a w nocy filmy ,czyli 50/50

https://www.audiostereo.pl/topic/127999-dob%C3%B3r-satelit-centrala-oraz-suba/

na pewno centralny powinien być jak najlepszy i z tej samej serii co fronty. Przy filmach prawie cała ścieżka dialogowa leci z centralnego, część efektów i muzyki także. W kd to bardzo ważna (może nawet najważniejsza) kolumna.

Nie zgodzę się z tym, że centralny powinien być tej samej firmy czy serii co fronty. U wielu znajomych słysazłem i widziałem jak i u siebie mam fronty z wyżej półki i innej firmy i gra to bardzo dobrze, a zaznaczę, że miałem cały komplet 5.1 focal i fronty sprzedałem, kupiłem ushery i w filmie jak i muzyce jest znaczna poprawa.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Tak to już jest, że kupując kolumny frontowe tego samego producenta i tej samej serii mamy pewność, ze tonalnie wszystko się ładnie zgra.

Jest oczywiste, że zastosowanie różnych kolumn może dać efekt satysfakcjonujący, z tym, że nie będzie to regułą. Kolumny muszą być dobrane pod kątem barwy dźwięku, a to w niektórych przypadkach może być trudne do uzyskania.

Pierwszy wariant jest po prostu pewniakiem :)

Jestem po odsłuchu dali zenor 1 z vocalem , jestem po dużym pozytywnym wrażeniem , vocal sprawdził się wyśmienicie , stoję jeszcze przed dylematem ,czy jest sens dokładać do zenor 3 ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.