Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  174 członków

Haiku-Audio Klub
IGNORED

Klub Haiku-Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Że nie wszystkie wzmacniacze .

Yhy 

A /AB to to samo co AB ?

W jednym i drugim przypadku słychać w brzmieniu ten wpływ pierwszych watów w A 🤔 

Tak?

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

8 minut temu, dedal75 napisał:

Że nie wszystkie wzmacniacze .

Yhy 

A /AB to to samo co AB ?

W jednym i drugim przypadku słychać w brzmieniu ten wpływ pierwszych watów w A 🤔 

Tak?

Trzeba spytac elektronika,albo kogoś,kto wie.
W haiku (a była mowa o SOL II) tak jest:
Najpierw A,potem AB

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Czytasz co pisze ?

W Haiku tak , mam wiem itp

Ale chyba nie we wszystkich wzmacniaczach jest tak że czuć, że jednak pierwsze waty są w A i masz namiastkę tej prawdziwej klasy .

A w ogóle słuchałeś w domu Sola?

Edytowane przez dedal75

17 minut temu, dedal75 napisał:

Kolega wyżej napisał że wszystkie wzmacniacze 😏

Jeśli ta uwaga jest pod moim adresem, to mogę polecić tylko pogłębienie wiedzy.

A jeśli to nie pomoże, to proszę zwrócić uwagę Elekronice Praktycznej by poprawiła swój błąd:

"Klasa AB. W spoczynku w stopniu końcowym przez elementy czynne płynie niewielki prąd. Podczas normalnej pracy wzmacniacza przeciwsobnego klasy AB, każdy z dwóch elementów czynnych przewodzi prąd przez nieco więcej, niż 50% czasu pracy. Można powiedzieć, że przy małych sygnałach wzmacniacz pracuje w klasie A, przy dużych – podobnie jak w klasie B. Wzmacniacze klasy AB mają przy maksymalnej mocy sprawność energetyczną około 60...70%, zależnie od wielkości prądu spoczynkowego, czyli głębokości klasy AB. Praktycznie wszystkie klasyczne wzmacniacze mocy audio pracują w klasie AB."
str. 9 artykułu "Letni kurs audio"
https://ep.com.pl/files/3118.pdf

Ale ja nie napisałem że tak nie jest.

Tylko że  w nie wszystkich jest to na tyle mocny sygnał z pierwszych watów nie dziesiątych części, by użytkownik poczuł faktycznie granie w klasie A . 

(...)Praktycznie wszystkie klasyczne wzmacniacze mocy audio pracują w klasie AB." 

Ale nie w A/AB

• 1 miesiąc później...

Pre Ganymede, ma może ktoś z kolegów? Jak to gra? Wiem,że sporo zależy od końcówki, ale ogólnie to pre to granie  dodaje dynamiki czy raczej uspokaja przekaz. Może ma ktoś na sprzedaż jakby co?

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

Witam. Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Haiku audio selene 6l6. Rozglądam się za małymi monitorami które dobrze zagrają w pomieszczeniu 16m2. Słucham głównie rocka i jezzu... na kolumny przeznaczyłem ok 3tys zł. Możecie coś podpowiedzieć...

https://wieczorzanalogiem.pl/index.php/2025/01/21/haiku-sensei-211-wzmacniacz-lampowy-tylko-dla-konesera/

W dniu 15.01.2025 o 13:10, bosss napisał:

Witam. Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Haiku audio selene 6l6. Rozglądam się za małymi monitorami które dobrze zagrają w pomieszczeniu 16m2. Słucham głównie rocka i jezzu... na kolumny przeznaczyłem ok 3tys zł. Możecie coś podpowiedzieć...

Poszukaj coś na Kevlarowym średniaku - są do 3k chyba na Alle Bowersy monitory - będzie przesmacznie. 
Ewentualnie coś ze starszych Mission, lub Snell J3 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.