Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam speca od fornirowania kolumn.

Robert_56545

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli stary fornir nie ma ubytków, można go ostrożnie przeszlifować dla pozbycia się lakieru, zabejcować (lub nie) i położyć nowy lakier.

Ale to nie chodzi o to, chodzi o wymianę całego forniru na inny.

Podałem sposób na odświeżenie, ew. zmianę barwy forniru. Jeśli chcesz inne drewno, to rzeczywiście wymiana. Fachowcy są na forum, popytaj tych, którzy pokazują swoje dzieła w DIY.

Jeśli ten front z głośnikami i te boczki lajtowo się zdejmuje, oraz na kantach obudowy nie ma frezu/wgłębienia (bo na niektórych zdjęciach coś tam dostrzegam), to każdy stolarz i dobry hobbista to zrobi.

Ja jednak takich rzeczy się nie podejmuje.

Nie radzę się w to bawić. Jeśli już to tylko polakierować kryjącym lakierem. Wymiana forniru, nawet tylko przyklejenie na stary nowego wymaga nie tylko mnóstwa pracy ale i specjalistycznego oprzyrządowania, klejów i warunków. Owszem jakiś fornir można przylepić (nie przykleić), ale jeśli oczekujesz i jakości i trwałości oryginału to zapomnij. C2 to nie prosta mała skrzynka, nie wiem nawet czy technicznie jest możliwe przefornirowanie bez uprzedniego rozklejenia części elementów.

• 3 miesiące później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znalazłem fachowca!

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem fachowca!

Pozdrawiam

Niewiarygodne ...człowiek opoka spokoju

Ukryta Zawartość

Takie "forniry", japońskie i wykonane ręcznie są wyceniane na cale kwadratowe. Od 10 $ za cal kw. w górę. Metr kw. to koszt minimum 15 tyś. $ czyli na nasze tak z 60 tyś zł. Bardzo wysokiej jakości fornir, nazwijmy to klasyczny, to nawet przy gatunkach bardzo egzotycznych i rzadkich to góra 500 zł za metr kw. W wyjątkowych przypadkach, przy wyjątkowych rysunkach (np. szczególnie piękna czeczota orzecha kaukaskiego) do 1500 -2000 zł za metr kwadratowy. Podobne jak te japońskie, ale robione częściowo maszynowo, w dowolnym kształcie, rysunku i kombinacji i co istotne grubości płatów - bo te oryginalne są niezwykle cienkie i delikatne, czy z katalogu czy na zamówienie, w Indonezji i na Filipinach kosztują od 200 do 500$ za metr kw.

Stać was choć na te z Indonezji? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.