Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe 5.1, 5.0 max 3500zł. Może być sprzęt używany

Tomasz_63515

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam kino domowe THOMSON DPL-950

Chciałbym je czymś lepszym zastąpić. Wiem że tematów jest dużo na forum ale nie chce nikomu wcinać się w jego post. Pokój ma 6m x 3,5m. Interesuje mnie zestaw 5.1 z amplitunerem, ostatecznie 5.0. Potrzebuje zestaw tylko do oglądania filmów. Żadne stereo nie wchodzie w grę. Mogę wydać maks 3500 zł. Sprzęt preferuje nowy ale używkami w dobrym stanie nie pogardzę. Amplituner musi mieć hdmi i fajnie jakby było wifi lub lan. Swoich typów nie mam.

Wszystkie propozycje mile widziane.

Witaj,

Do 21 m2 możesz zastosować kino na głośnikach podlogowych. Jeśli oczywiście masz na to miejsce. Moimi typami jest Yamaha 481 z siecią lub Denon x520 wraz z kolumnami quadral quintas 6500. To optymalny mały zestaw który zapewni dobry dźwięk w kinie i do tego pomieszczenia nie będzie ingerował wizualnie. Pamiętaj jednak że podstawą kina jest subwoofer. A to już cenowo ciężko. Do wyżej wspomnianego systemu polecam bym magnat sub 302a.

Jeśli jednak chcesz iść w sprzęt używany to polecam onkyo serię 6 no model 608 lub 609 z kolumnami tannoy f4, indiana linę nota czy magnat quantum seria 5 lub 6. Tu musiał byś szukać czegoś w bardzo dobrym stanie. Ale do znalezienia ;) w razie pytań lub wycen zapraszam

Zacznę od tego co najważniejsze w kinie a o czym napisał Kolega S4Home - subwoofer tym bardziej, że jak się określiłeś zestaw służyć będzie tylko do kina. Zapodam Ci zestaw, który wg mnie na tym metrażu spełni się dobrze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mam te Tagi na 25 metrach i spokojnie dają radę a w połączeniu z tym subem ( ja mam ciut mocniejszy (350W) w kinie będzie ok (200W w RMS-ie, 30 cm-owa membrana) da niezłe zejście i dobry impuls co jest ważne, żeby nie było pierdnięcia a porządne jebni.ę.c.i.e.

Z amplitunerów w cenie jaka zostałaby po zakupie zestawu kolumn (ok 1200zł) miałbyś mizerny klocek więc proponuję wziąć coś z używek w tej cenie a wyjdzie o niebo lepiej np

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to dość wysoki model (2313 jest po prostu nowszym modelem w stosunku do 2311 i są to modele sprzed wejścia serii X) i w porównaniu z nowymi w tej cenie będzie o dwie, trzy klasy lepszy. Jest rozwojowy gdyż ma wyjścia PRE-OUT więc gdybyś np zmienił pomieszczenie na większe i zachciało by Ci się np zmienić amplituner na mocniejszy to wtedy dokupujesz tylko wzmacniacz, podłaczasz do wspomnianych wyjść PRE do frontów L i R , do tegoo wzmaka podłączasz kolumny frontowe (jeśli te będa wg Ciebie za słabe to zmieniasz i wzmak napędzi Ci je bez problemu) i masz spoko sprzęt bez zmiany amplitunera i przy okazji dobre stereo. Choć to o czym napisałem wcale nie musi się wiązać ze zmianą pomieszczenia a po prostu z chęcią lepszego stereo to tu masz połączenie stereo z kinem.

Tutaj masz nowszą konstrukcję ale z niższej półki w porównaniu do 2311 i 13

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z innych firm to np

Ukryta Zawartość

porządny amplituner do kina z certyfikatem THX co wg mnie daje bardzo dużo, amplituner ma duży zapas mocy więc spokojnie napędzi kolumny bez obawy o jakąkolwiek "zadyszkę" i współpracuje z kolumnami o niskiej impedancji (4 ohmy) więc nic mu nie straszne :)

Ukryta Zawartość

wybór zależy od upodobania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chwilowo mogę zrezygnować z subwoofera przy głośnikach Jamo s626 lub s628. Tak mi się wydaje że ten boczny głośnik jest namiastką subwoofera. Z polecanych amplitunerów widzę spory nacisk użytkowników na ONKYO. Podobno lepiej nadają się do kina domowego ale do stereo już nie. Niestety nie mam możliwości odsłuchu danego sprzętu więc zbieram informacje gdzie się da. Co do PRE-OUT na pewno nie będę stosował. Pomieszczenia także nie będę zmieniał bo jestem kilka lat po budowie domu. Nie jestem także audiofilem to co kupie ma starczyć i na tym koniec.

Ukryta Zawartość

Do tego jakiś amplituner - może być coś z zaproponowanych powyżej .

Subwoofer kupisz później. Lepiej stawiać na jakość niż na ilość.

Ukryta Zawartość

Ludzie piszą że lepiej zabrać nowy amplituner zwłaszcza coś z Onkyo 646 albo 545. Co do kolumn to chyba używane. Szukam JBL abo Jamo nie koniecznie z subwooferem.

Fajne kolumny, fakt i propozycja o wiele lepsza od Taga H. ale za suba kupowanego osobno musi dać (za tego TSW 200od Tagi) prawie 1100. Fakt, żadna to rewelacja bo ja wolałbym dać 2000-2500 i kupić coś z Klipscha i np R-112SW. Jeśli Kolega założyciel tematu nazbiera tyle i co najważniejsze poczeka na jego zakup to ta opcja bardziej wskazana.

A ja dorzucę jeszcze coś takiego

Ukryta Zawartość

oraz taki secik, troszkę słabawy sub ale zawsze coś (osobiście patrzyłbym na taki o mocy minimum 250-300W z 12" przetwornikiem)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W końcu udało mi się zrobić porządek z kontem. Nie mogłem pisać i nie wyświetlały mi się posty.

Więc tak amplituner na bank będzie Onkyo TX-NR646 lub TX-NR656 tu jest kwestia tylko ceny za jaką uda mi się kupić któregoś z nich.

Głośniki to już wielka nie wiadoma każdy sprzedawca osoba poleca co innego.

JAMO S628 HCS - 5.0

Quadral Quintas 6500

Zestaw na Heco Victa 502

TAGA HARMONY TAV-806 F/C/S

Teraz bądź tu mądry i pisz wiersze :(

Zapomnij o Jamo z bocznym głosnikiem, jesteś nie pierwszy, który nabrał się na to, masz nie za duży pokój więc nie będą miały miejsca gdzie się rozhulać te kolumny. Uwierz, będzie kicha z basem a one nie zastąpią Ci subwofera, w kinie on musi być i koniec. Reszta kolumn do rozpatrzenia- przesłuchania choć jeśli nie będziesz używał zestawu do słuchania muzyki jak się zarzekasz (nie wierzę w to) to bierz pierwsze lepsze z tej listy tak, żeby zmieściły się w budżecie.

A na subwofer nie żul, to jeden z elementów , ktory jeśli nie kupisz dobrej jakości nie zagra satysfakcjonująco i będziesz totalnie zawiedziony z wydanej kasy. 2 tys minimum.

Zapomnij o Jamo z bocznym głosnikiem, jesteś nie pierwszy, który nabrał się na to, masz nie za duży pokój więc nie będą miały miejsca gdzie się rozhulać te kolumny. Uwierz, będzie kicha z basem a one nie zastąpią Ci subwofera, w kinie on musi być i koniec. Reszta kolumn do rozpatrzenia- przesłuchania choć jeśli nie będziesz używał zestawu do słuchania muzyki jak się zarzekasz (nie wierzę w to) to bierz pierwsze lepsze z tej listy tak, żeby zmieściły się w budżecie.

A na subwofer nie żul, to jeden z elementów , ktory jeśli nie kupisz dobrej jakości nie zagra satysfakcjonująco i będziesz totalnie zawiedziony z wydanej kasy. 2 tys minimum.

Spokojnie suba zakupie tylko nie teraz. Obecnie potrzebuje tylko 5.0. Co do budżetu to i tak już będzie przekroczony bo w 3500 to faktycznie zabawki można kupić.

Więc, który zestaw wybrać. Niestety na głośniki na pewno nie wydam więcej niż 3000.

Jeszcze takie doszły.

Wharfedale OBSIDIAN 600 HCP

Zastanów się nad takimi trzema zestawami:

Denon AVR-X520BT + Wilson CINEMATIC

8fd34ca8-d01b-4008-9570-27abd1243b5c,660,620.JPG

Denon AVR-X520BT + Boston Acoustics A250/225/23

edc27c0b-df5e-457a-8466-2a755b57f093,660,620.JPG

lub najlepszy z tych trzech Denon AVR-X1300W + Wilson Cinematic

2c56ee03-001d-48b0-b0b2-7692c4e64640,660,620.JPG

Suba znajdziesz na outlecie do zestawu bostona

http://allegro.pl/sdho-subwoofer-boston-asw-250-10-outlet-i6326537702.html

Przejrzyj też inne rzeczy z outletu, może wpadnie Ci coś w oko

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=sdho&bmatch=base-relevance-uni-1-3-0613

Czym więcej czytam tym większy problem. Zakładany budżet już szlak trafił.

Teraz interesują mnie tylko głośniki. Szukam już zestawu 5.1. Może jak najbardziej być 5.0 z dobranym subwooferem. Wszystko ma być kupione za jednym razem najlepiej w jednym sklepie.

Na amplituner zdecydowałem się na TX-NR656 (tu trzeba dogadać się co do ceny to zróżnicowanie ofert straszne).

Teraz chce się zamknąć ostatecznie maks 5000 zł ni złotówki więcej.

Na głośniki mogę wydać maks 3200 w cenach sklepowych bo negocjacje pokazują ze te ceny ni jak do rzeczywistości.

swego czasu jak szukalem glosnikow do siebie tak do 3000-3500 wybralem klipsch kf28, 5,0 mozna kupic za ok 3000 a do kina sie nadaja jak najbardziej, a do tego ich wysoka skutecznosc idealnie sie nadaje do sredniej klasy ampli, na bank nie bierz zadnych bostonow bo bardziej bezplciowych glosnikow nie slyszalem :P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trochę słabsza skuteczność ale fajnie grają te Yamahy i niby Yamaha (fajnie , hm to fajnie zależy od gustu :) ) a jak się prezentują

Ukryta Zawartość

ale to wszystko ciut więcej niż zakładany i już i tak naciągnięty budżet :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok przykłady, które mi wpadły/zaproponowano

Na pewno amplituner TX-NR656

Głośniki

Indiana linę nota 5551 pełny zestaw

Quadral quintas 6500 z subwooferem klipsch r12

Jbl arena 170 set 5.1

Heco Victa prime 702/102/202 + Magnat Sub302A

Magnat Supreme II 2002 102 252 Sub 302A Zestaw 5.1

Przypominam.

Pokój 21 m tylko filmy i możne radio. Muzyka typowa co w radio pop, rock.

za wszystko maks 5500 pewnie z utargowaniem zmieszczę się w 5000.

Quadral gra dość żywiołowo, jest jasny. Indiana linę gra bardziej średnica i basem. Jbl arena to raczej słabsza propozycja. Magnat supreme będzie grał najbardziej basowo ale zabraknie ku góry.

Indiana, quadral lub heco to optymalne wybory.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.