Skocz do zawartości
IGNORED

strzał podczas włączenia / wył. subwoofer'a

maxoff

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od pewnego czasu podczas włączenia / wyłączenia suba słyszę taki dziwny strzał w głośniku (jak by ktoś strzelał z kapiszona tylko głośniej).

Pytanko jak sobie z tym poradzić bo jest to dosyć uciążliwe.

Oczywiście strzał jest tylko jeden jak sub przechodzi ze stanu AUTO na ON lub się wyłącza, po tym jednym strzale wszystko działa później OK.

Obstawiam jakieś wyschnięte kondensatory jednak jeszcze nie rozkręcałem suba także prosił bym o pomoc kogoś kto miał z tym styczność.

Pozdrawiam

Witam.

Nie napisałeś jaki to SUB......... ale jeśli posiada układ opóźnionego załączenia głośnika to właśnie on nie pracuje poprawnie. Elementy odpowiedzialne do sprawdzenia.

Nie spotkales się z przypadkiem że przekaźnik szczególnie tani po iluś tam razach przestaje działać i zazwyczaj sklejaja mu się styki i po mimo że cyka podaje cały czas sygnał na wyjście. Bez sprawdzenia miernikiem wyjścia to można gdybac w nieskończoność

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Na razie nie mogę dostać się do elektroniki suba bo tylna płyta jak i głośnik jest dodatkowo przyklejony do obudowy, a nie chcę tego jakoś mocno zmasakrować okleiny przy wyjmowaniu.

Jednak liczę na kondensatory, bo przy pierwszym właczeniu ten "strzał" jest mocniejszy jak po ewentualnym drugim, czy trzecim załączeniu suba.

Tym bardziej przy pierwszym uruchomieniu suba (np. po nocy) przez pierwsze ok. 5-7 sek. jest bardzo mało basu, dopiero po tych kilku sekundach sub się rozkręca, także na moje oko i "po wróżeniu z fusów" wygląda na wyschnięte elektrolity.

Przy pierwszym wlaczeniu strzal jest mocniejszy wlasnie dlatego, ze w tym czasie kondensatory sie ladują. Jak koledzy wspomnieli, problem lezy najprawdopodobniej w opoznionym zalaczaniu.

Dalej nie ma co gdybac tyljo trzeba sprzet rozwbrac. Samemu lub w serwisie ;)

• 2 tygodnie później...

Panowie wróciłem właśnie z urlopu i zamierzam zająć się naprawą tego suba.

Jednak że nie będę się za to zabierał więc postanowiłem poszukać jakiegoś serwisu z łodzi.

Może orientujecie się gdzie wykonam to w łodzi, i mniej więcej jaki może być tego koszt bo to też dla mnie istotne ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.