Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz dla kolumn DIY STX?

MrKojiro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie bardzo wiem jak dobrać moc wzmacniacza i do końca też nie wiem czym się sugerować. Planuję stworzyć na własny użytek kolumny 2-drożne złożone z głośników STX'a: STX W.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PC (odpowiednio 200 W / 100 W AES, 8 Ohm, 88 dB oraz 40 W / 20 W AES, 8 Ohm, 92 dB). Kolumny bass-reflex strojone na 43 Hz. Chcę wydobyć z tych kolumn maksimum ich możliwości ale bez ryzyka ich zniszczenia. Muzyki słucham przeróżnej i zależy mi na dobrym odwzorowaniu dźwięku instrumentów (fortepian, gitara, bas) jak i soczystym, nisko schodzącym ale też dynamicznym basie w przeróżnych stylach muzyki. Innymi słowy: nie chcę by wzmacniacz był wąskim gardłem dla kolumn.

Proszę o propozycje wzmacniaczy do, powiedzmy, 800zł. Jeśli jednak wzmacniacz za 300-400zł sobie poradzi bardzo dobrze, no to jeszcze lepiej. Słyszałem, że z tych tańszych Yamaha AX-500 jest dobra, ze średnich sprawdzi się NAD 3020, natomiast nieco wyżej warto szukać Onkyo A-8850. Jednak wszystkie te wzmacniacze różnią się mocą wyjściową, szczególnie NAD nie zachwyca. Jaką więc moc dobrać do tych kolumn i jaki wzmacniacz jest godny polecenia?

Z góry przepraszam jeśli umieściłem temat w złym dziale.

https://www.audiostereo.pl/topic/128565-jaki-wzmacniacz-dla-kolumn-diy-stx/

Moc nie jest najistotnejszym parametrem. Ważniejsza dla wzmacniacza jest możliwość pracy z niskoomowym obciążeniem. Moc jest często źle zalecana przez "znawców", by dla bezpieczeństwa wzmacniacz powinien mieć moc połowy mocy kolumn. BZDURA NA KÓŁKACH!

Wzmacniacz powinien dobrze sobie radzić z kolumnami w każdych warunkach, więc jego moc znamionowa powinna być CO NAJMNIEJ równa mocy kolumn, by nie był podczas pracy przesterpwywany.

Zakładam, że Twoje kolumny będą prawidłowo zaprojektowane, jeśli tego wcześniej nie robiłeś, skorzystaj z gotowego projektu.

Mozesz podlaczyc wzmacniacz o mocy nawet 500w na kanal, jedyna uwaga to taka, ze jesli w czasie muzyki przekroczysz bezpiecznie wychylenie membrany midwoofera i slyszysz znieksztalcony dzwiek, to znaczy ze przekroczyles mozliwosci swoich kolumn. Jesli beda poprawnie zaprojektowane ( zwrotnica ) to nic nie spalisz. Trzeba po prostu unikac przesterowanego dzwieku i tyle.

Bierzesz się za trudną rzecz czyli budowe kolumn i pytasz o moc wzmacniacza? To raczej źle wróży.

Najpierw może zbuduj kolumny, potem podłącz pod pożyczone jakieś dwa wzmacniacze i dopiero oceń jak grają Twoje kolumny. Potem dopiero kup odpowiedni wzmacniacz, słuchaj brzmienia, a nie czy ma 45,lub 70w.

Jest gotowy projekt Pawła S.

Ale to nie żaden highend. Rzeczywiście jeśli będziesz miał więcej mocy ze wzmacniacza, to mniejsza szansa spalenia wysokotonówek.

Przesterowany wzmacniacz bardzo obciąża wysokotonówkę i część osób może ją w ten sposób upalić.

IHMO każdy z tych wzmacniaczy które wymieniłeś będzie OK.

Ten onkyo wygląda najsolidniej i ma zdalne sterowanie, ale jak się to ma do grania to odpowie tylko ten kto słuchał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.