Skocz do zawartości
IGNORED

Kalibracja Projektora

HanibalJin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Myślę nad z kalibrowaniem swojego projektora, zastanawia mnie czy faktycznie polepszy obraz i będzie jeszcze lepsza jakość kolorów i nie tylko. Ale nie wiem czy jest warto, dlatego uznałem że napisze na forum, podzielę z moimi sugestiami, i z chęcią przeczytam wasze.

A więc mój sprzęt to Epson EH-TW6100, Amplituner Denon AVR-4000, Kolumny Dali Lektor 5.0, Sub Polk Audio PSW-110 oraz mój nowy nabytek jeszcze nie testowany Sub Velodyne SPL-800R.

I tu nasuwa się pytanie nad kalibracją, czy warto kalibrować mój Projektor Epsona ponieważ ekran mam robiony własnoręcznie DIY : Płyta PCV spieniona nie utwardzana, pomalowana farbą szarą matowa jakieś 5 razy, żeby dobrze się nałożyła. Do tego listwy drewniane, jako rama pomalowane na czarny mat, ekran jest podwieszony. Zrobię zdjęcia jak będę w Polsce i przedstawię mój własny projekt ekranu.

Obraz jest 100 razy lepszy niż na początku puszczałem na prześcieradle, zastanawiam się czy skalibrować go, i czy warto kupić oryginalny ekran ramowy czy pozostać przy moim. Jakiej firmy proponowali byś cie ekran do tego projektora i co myślicie o kalibracji ?

https://www.audiostereo.pl/topic/128785-kalibracja-projektora/

Jestem zdania , że warto. Skoro stać na krowę, to i stać na łańcuch :)

Kalibrowałem już 3 razy ☺ Chcę wycisnąć że sprzętu wszystkie ostatnie soki .

Teraz jestem po kalibracji i wpięciu w system eeColor Lut box , następna kalibracja po podnieciu lampy !

Kup porzadny ekran, potem kalibruj. Docelowo i tak go kupisz, a wtedy wydana kasa na wczesniejsza kalibracje to pieniadze wyrzucone w bloto. Ekran w porownaniu z malowana plyta wniesie o wiele wieksza zmiane in plus niz kalibracja

Na jakiej zasadzie jest kalibrowany projektor ?

Na ekranie wyświetlane są specjalne "plansze". Przed ekranem stawiany jest czujnik, który mierzy odbite światło od ekranu. Te dane są zczytywane do komputera. Zmieniasz ustawienia projektora do zdanych ustawień wzorcowych. Sporo zabawy i dużo czasu potrzeba żeby prawidłowo skalibrować projektor lub TV.

...Ekran w porownaniu z malowana plyta wniesie o wiele wieksza zmiane in plus niz kalibracja

Oj nie byłbym tego taki pewien. :)

Rozjechane kolory lub gamma będą tak samo źle wyglądać na szmacie jaki na płycie.

A malowana płyta wcale nie musi być słabsza w oddawaniu obrazu od specjalnej tkaniny.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

A malowana płyta wcale nie musi być słabsza w oddawaniu obrazu od specjalnej tkaniny.

Malowana płyta.....tak jakby ekrany dedykowane to były kosmiczne technologie. Owszem niektóre materiały na ekran to specjalnie opracowane pod tym katem materiały ale ileż to wniebowziętych fanów swoich ekranów nie zdaje sobie sprawy na czym tak naprawdę oglądają film :):):):):).

Ja tam wiem jedno - z głową zrobiony DIY z odpowiednią powierzchnią (dobra (odpowiednia) farba i kolor) spokojnie dorówna albo i przebije większość dedykowanych ekranów.(mowa to o budżetowych sprawach a nie o TOP ekranach z jednej strony i "prześcieradle" z drugiej). Ale każdy ma swoje oczy i rozum i idzie swoją drogą....

Witam ponownie

A jaki byście polecili Ekran projekcyjny ramowy w cenie tak do 2000 zł - 3000 zł ?

I jak możecie pochwalcie się jakie macie własne ekrany projekcyjne ?

A jakiej firmy ekrany projekcyjne są bardzo wysokiej półki ?

Oraz czym jest eeColor 3D Lut Box 65^3 Professional Color Correction Processor ?

Pozdrawiam .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.