Skocz do zawartości
IGNORED

podłączenie Yamo Sub 210 + amplituner vsx-820

dominikzw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam amplituner vsx-820 oraz 5 głośników yamo. Kupiłem yamo sub 210 i mam problem z podłączeniem, posiadam oryginalny kabel rca-rca.

1. w amplitunerze mam jedno wejście na sub więc tutaj wiadomo jak, ale w sub mam podane: line in left oraz right. Pod które wejście podłączyć???? Bo w instrukcji słowem o tym nie wspominają.

2. Jak radzicie ustawić pokrętła level, phase oraz cut off ?

dziękuje za pomoc

1) wystarczy wpisać w google frazę : kabel do suba. Są typy pojedyńcze i typu Y . To że sub ma wejścia L i R to trochę pic przecież ampli wysyła wspólny sygnał L+P, a sub jest i tak mono głośnikiem . Różnice między kablem pojedyńczym i Y są, chociaż subtelne, tak jak w jakości samego kabla. Zwykłego RCA nie polecam.

2) Poczytaj i słuchaj sam. Nie ma gotowej recepty, że takie cyfry na pokrętle i koniec.

To zależy od odcięcia kolumn i ich możliwości przetwarzania i tak dalej, sygnał nie powinien się dublować . Słuch jest doradcą.

Zawsze jest to left, tak "zwyczajowo". Zastosowanie końcówki Y w tym subie ma sens, spowoduje wzmocnienie basu, oraz szybsze wybudzanie :) z trybu auto. Jest jedno ale, trzeba będzie go "zazwyczaj" ściszyć czyli reasumując trzeba sprawdzić czy ci odpowiada takie podejście do tematu. Gniazdo R ma też dodatkową funkcję możne służyć jako wyjście "umownie" sygnału niskich tonów do podłączenia drugiego aktywnego suba. Taka tzw. "przelotka".

PHASE na 0, CUT OFF na 200, LEVEL to jest głośność czyli według Twojego uznania. Raczej nie radzę przekraczać godziny 12. W ampli crosing na suba ustawiamy 120 tyle obecnie jest zalecane przez realizatorów dźwięku i producentów sprzętu. Wzmocnienie kanału niskich częstotliwości, też zależy od Twoich upodobań, zaleca się 0 lub ujmowanie z sygnału nawet do -5. Reasumując przygotuj dobre piguły od bólu głowy i baw się :)

Jeśli producent suba zaleca kabel Y to nie kombinujemy i kupujemy Y.

Owszem czasami jest tak iż pojedynczy kabel producent poleca np. podłączyć pod L - zazwyczaj w nawiasie jest jeszcze napis (mono)

Są amplitunery które umożliwiają podłączenie 2 subów.....

Myślę że masz sprzęt jamo tak na wiase mówiąc.

Duża część subwooferów ma w środku i tak połączone gnizda L i R jeśli tak jest często przy lewym kanale opisane jest Mono lub LFE. Jeśli tego nie ma zrób jak kolega wyżej radzi nie kombinuj kup kabel typu Y. Także polecam nie stosować zwykłego rca tylko kable do subwooferów.

Pozdrawiam

Było już parę tematów co do jamo 210 połączeń i do tego suba kabel Y lepiej się nadaje jak pisali użytkownicy sub gra głosniej.Kup jakiegoś prolinka Y do tego suba starczy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.