Skocz do zawartości
IGNORED

KOPIA POLARIS 300

SZYBA

Rekomendowane odpowiedzi

szyba jak chcesz to mam schemat z polarisów 300 ale bez wartośći cewek, niemam miernika indukcyjności -schemat skopiowałem z zwrotnicy co do dudnioncego basu to czy on dudni czy masuje flaki to wyłacznie sprawa wzmacniacza , ale nie polecam ci ładować tyle głosników średniotonowych co w orginałach ,szczególnie średniotonówki kopułkowej bo piszczy jak głupia

Słusznie. Jak już musisz, to zrób trójdrożne, ale z lepszą kopułką niż Tonsil, na przykład czeski ARV104, na Allegro 38zł. Zamów sobie katalog konstrukcji z Visatona, są tam trójdrożne paki na głośnikach podobnych do Tesli, i pełne schematy zwrotnic, czegoś się nauczysz, choćby niemieckiego :)

Dobra to co wyczytałem mam nie dawać dwóch głośników średniotonowych chcę zastosować dwa ARP-150 zamiast kopułki Tonsila , jest droga jeden głośnik kosztuje chyba 110/120 zł sztuka jeszcze mi aż tak nie bije . Powiadacie mam zrobić trójdrożne bez jednego średniego i na ARP 104 . Chyba tak zrobię .

Pytanie , jak mam zwrotnicę 8 ohm mogę zastosować głośniki 4 ohm i przykładowo jak będę miał zwrotnicę 8 ohm to zastosować głośniki 2 basy po 4 ohm czy po 8 ohm i połączyć je szeregowo tak jak były połączone w Polarisach 300 .

zwrotnica jest liczona na określoną impedancję - ile głośników nie podłączysz, patrz czy ich wspólna (sekcji)impedancja odpowiada tej na zwrotnicy. Inaczej będzie Ci dzieliła sygnał przy zupełnie innej częstotliwości

Szyba, nie musisz dawać dwóch średniotonowych. A jak już koniecznie chcesz to daj tweeter pomiędzy nimi. Zwrotnicę możesz zerżnąś z Visatona, są dobrze opracowane, sprawdzi się.

Polarisów 180 nie chcę . Ciekawy pomysł z tym sopranem pomiędzy średnimi . Jak tak mówisz że będzie lepiej to tak zrobię a z basami jak je mam rozmieścić tak jak w Polaisach 300 dwa obok siebie czy jeden na dole a jeden na górze , potem dwa średnie i po między nimi sopran .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zrobić zwrotnicy nie zrobię bo nie mam takiego doświadczenia jak wy , może ta będzie najlepsza z wszystkich z Allegro . Wiem też że macie mnie dosyć i myślicie że mi wali . Nie mam żadnego kumpla co by mi mógł pomóc przy tych kolumnach zazwyczaj to oni siedzą przed kompem i grają w C.S. albo siedzą w knajpach i dają w baniak albo się tym nie interesują co zrobić . Wiem że robota ze skrzyniami pójdzie sprawnie gorzej będzie z wygłuszeniem kolumn i z otworami do bas reflex , mogę pójść do kumpla i zmierzyć jaka jest średnica basów reflex i długość i w jakim miejscu są . Co zastosować do wygłuszenia kolumn , gąbkę mogę mieć różne grubości od 1mm do 40mm czy coś innego zastosować . Z lutowaniem pójdzie gładko i połączeniem głośników też . Do Polarisów 300 wsadziłem kiedyś gąbkę 30mm zamiast tego co tam było poprawił się bas .

Ukryta Zawartość

Mi tam nie trzeba czegoś super . To co ja widzę wy się staracie te głośniki i skrzynie dopasować co do milimetra nie mówiąc o zwrotnicy . Ja nie mam takich zdolności w dziedzinie elektroniki to co potrafię to zrobię . Robienie zwrotnicy to nie moja klasa .

SZYBA no to dobra rób te skrzynie byłem na giełdzie gadałem z gosciem postara mi sie dac schemat orginalnych 300setek moze z moja pomoca wcale tego tak strasznie nie schrzanisz....zawsze mowiłem ze małe dziewczynki nadaja sie na serio tylko do jednego.... aby somsiad z góry im dawał popalic MEGA BASEM!!:):)

Spokojnie gosciu pomoge ci..wiem ze z ta diora to troche nie wyszło..sorry

Na razie się wstrzymam z kupnem zwrotnic poczekam na twój schemacik . A z Unitrą nie uważam że nie wyszło , szło całkiem dobrze jak na pierwszy raz , zazwyczaj to sprzęt tylko czyściłem z kurzu . Za bardzo nie chce mi się wierzyć ze te kolumny będą aż tak źle grały poczekamy zobaczymy . Za deski , śruby , kołki wyjdzie mi 160 złoty . Skrzynie będą miały wymiary (Wysokość 1200 mm. Szerokość 251,8 mm. Głębokość 250 mm.).Duże ale ja takie lubię .

(kazik)Oryginalne Polarisy maja 1100/270/250 mm. a te będą węższe , dlatego 1200 mm. wysokie , może mi zrobisz ładne zwrotnice do Polarisów albo masz do sprzedania oryginalne oczywiście sprawne .

może ktoś z szanownego grona słyszał kiedyś kolumny polaris classic 250 ja takie mam ale nigdzie nie mogę onich znależc informacji nawet na stronach diory sż wszystkie modele polarisów prócz modelu 250 dodam że data produkcji to 2001r a może ktoś wie kiedy przestano produkować polarisy

Pierwszy raz słyszę Polaris Classic 250 może jak dasz fotkę będzie łatwiej albo opisz je jakie mają głośniki te twoje Polarisy . Wiem że w sklepach są nowe Polarisy 300 w Katowicach i w Bytomiu spotkałem takie , kosztują 1300 złotych za komplet .

SZYBA a moze takie Polarisy??? za 500zł w Opolu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Daję głowę że moje ala kopie będą grały lepiej niż oryginały i te D&K ja już się postaram . Słyszałem jak grają te D&K 200 mi się nie podobało , nie wpadły mi w ucho dzięki ale nie skorzystam .

Jak na razie chce się zabrać za skrzynie nie mam teraz czasu i sił na takie rzeczy praca w nocy po 12 godzin i spanie w dzień to wszystko co jak na razie robię ale jak dziennie po siedzę przy tych kolumnach godzinę to może za 3 miesiące się wyrobię MOŻE .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.