Skocz do zawartości
IGNORED

Czy PianocraftE600 pociągnie B&W DM602S3

areg

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek się przywitam bo jestem Tu nowy :)

A teraz pytanie mam od niedawna Yamahe Pianocraft e 600 (amplituner jak e400) i mam mozliwośc wymiany kolumn. Wybrałem B&W DM 602 S3 ale nie wim czy sobie yamaszka poradzi. A może znacie lepsze kolumny podstawkowe w podobnej cenie.

Dzieki za wszelkie podpowiedzi

Nie wszystko high-end co się świeci......

Mialem prawie jedno (E400) i drugie (S2). Nigdy jakos nie wpadlem, zeby je zlaczyc. Pamietajac jednak problemy z roznymi wzmacniaczami i 602 odpowiedzialbym: raczej nie - tzn. grac bedzie, ale nie tak jak by moglo.

Dopasowanie impedancyjne jest oczywiscie wazne, ale nie tylko ono determinuje dopasowanie wzmak-kolumny, dopasowanie lube dla ucha. Moje doswiadczenie z B&W 602 bylo takie, ze najlepiej pracuja z duzymi, wydajnymi pradowo, elegancko, niekonturowo brzmiacymi wzmacniaczami. Wydaje mi sie, ze do Pianocrafta poszukalbym raczej innych kolumn (mniej wymagajacych), jezeli juz rzeczywiscie zmieniac oryginalne, ktore IMHO swietnie pasuja do reszty, stanowiac o sile calego zestawu Yamahy.

Alez nie chodzi tu o poprawe basu typu "dodaj suba"... chodzi o jego kontrole, zeby lupal a sie nie lal po scianach... 602 to naprawde dobre kolumny, ale trzeba po pierwsze dac im duzo miejsca wokol (u mnie staly prawie 1.5m od tylnej sciany) a po drugie zamordystyczny w dolnych i nieeksponujacy w gornych wzmacniacz.

Nigdy nie udalo sie mi zgrac z 602 zadnego z tanich subow (co prawda raptem dwoch). 602 schodza bardzo nisko jak na monitory i nieuzyskanie halasu w subpasmie wymaga (chyba) o wiele drozszego suba niz kinowki Yamahy...

602S3 mają minimalną impedancję 3ohm. Przy słabszych wzmacniaczach objawia się to dość szybkim wzrostem słyszalnych zniekształceń przy większych głośnościach. Poza tym jak większość B&W są dość szczegółowe i wiernie przekażą wszelkie niedoskonałości brzmienia taniej wieży, co spowoduje, że dłuższe słuchanie będzie męczące. Trzeba dobierać sprzęt tak jak radzi MariuszJ.

czyli jak rozumiem, moja propozycja nie jest zbyt udana. A czy znacie może jakies podstawkowce do 2000 zl które powinny znacznie polepszyć brzmienie Pioanocrafta i z którymi sobie poradzi.

A ja powtorze na tym forum juz chyba 3 raz: nie demontowac Pianocrafta! To jest bardzo ladnie dobrany komplecik, w kontekscie ceny bez slabych punktow. Chyba ze zalezy Ci na rozwiazaniu tymczasowym - ale IMHO za duzo stracisz. Znudziles sie PC - sprzedaj go w calosci, kup dobre kolumny i tymczasowy lub od razu docelowy (np. na kredyt) zrodlonaped.

W tej chwili z malych tanich monitorow o niezbyt duzych wymaganiach moglbys wybrac sposrod (w kolejnosci alfabetycznej): KEF Q1, Phonar Compact 2, Whaferdale 9.1. Milosnicy mocniejszych wrazen moga dorzucic Paradigmy Monitor. Z monitorow wielkolitrazowych (a'la B&W 602) ostatnio nic nie sluchalem, moze ktos inny cos dorzuci. A teraz clou: zaden z wymienionych przeze mnie nie da Ci IMHO orgazmogennej zmiany w stosunku do kolumn PC.

Tak a propos: co zmienili w E600 wzgledem E400?

Jedno jest pewne: elektronika w Piano jest na tyle dobra, że ciągnie kolumny, z którymi nie radzą sobie np. duże klocki Technicsa - czapki z głów Panowie :)

Z Paradigmami jest tak jak lubię : dynamicznie, przejrzyście, szybko, analitycznie, ale nie krzykliwie :)

Z DA pewnie byłoby jedwabiściej, spokojniej i jeszcze przyjemniej, ale nie słuchałem :(

pisałem o typie KoRnika - wielkiego nieobecnego tego forum....

Grałem na Pianocrafcie pół roku. Swietnie brzmiący system i nieżle wygladajacy ( bardzo podoba się kobietom). Podłączyłem do niego kolumny Yamaha NS-150, są to dobrze brzmiące kolumny (gram na nich w połączeniu z Primarem i jest nieżle) i muszę stwierdzić, że na oryginalnych kolumienkach z Pianocrafta było lepiej. Dlatego najlepiej sam posłuchaj i porównaj. Pozrawiam

chyba jednak pomysl podlaczenia pianocrafta z B&W DM 602S2 nie byl trafiony a co myslicie o PARADIGM MONITOR 3 v.3???

P.S. ile warte moga bzc kolumnz od pianocrafta NX E400 ? bo chcialbzm je sprzedac.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.