Skocz do zawartości
IGNORED

czy poleprze brzmienie wzmacniacza?

tomash

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

jestem posiadaczem wzmacniacza Fisher CA7700, jest to dosc stary wzmacniach, wewnatrz tegoz wzmacniacza polaczenia miedzy plytkami wykonane sa z nieznanego mi materialy, ani nie wyglada mi to na miedz ani na aluminium, ma dzinwna srebrzysta barwe, pozatym te przewody sa bardzo cienkie. Pytanie moje brzmi: czy mial ktorys z panow do czynienia z tym wzmacniaczem, i czy wymiana przewodow na grubrze moze przyniesc poprawe dzwieku? chodzi glownie o ocieplenie basu bo jest raczej bardzo suchy i nie schodzi za nisko

https://www.audiostereo.pl/topic/12905-czy-poleprze-brzmienie-wzmacniacza/

Zastanowiłbym się w pierwszej kolejności nad wymianą kondensatorów - kto wie, czy stare nie są całkiem wyschnięte.

Proponuję zamieścić też ten post na zakładce DIY - na prawo od stereo.

mozliwe ze masz racje po tylu latach nie wiadomo co z tymi kondensatorami, ale dziwia mnie te przewody w srodku sa naprawde cienkie i z dziwnego materialu, a jak wiadomo wszem i wobec ze pradzik lubi wiekrze przekroje drutow, pozatym wzmacniacz oprocz tonow niskich gra ladnie, czysto, a reszta wiadomo zalezy od kolumn i ustawienia, przypomne ze chodzi mi narazie tylko o wzmacniacz,

pozdrawiam

Przewody mogą być stopem miedzi ze stalą (coś ala Technicsowskie). Mają taką srebrzystą,stalową barwę.

Na pewno ich wymiana razem z pojemnościami da Ci znaczną poprawę dźwięku.Kondensatory poprawią Ci bas oraz zapewnią większą ilość sopranu,a wymiana kabli może zniwelować efekt naskórkowości,który na pewno się teraz twoży oraz poprawi ogólną ciepłote i klarowność brzmienia.Wystarczy (w zależności od wzmacniacza i możliwości ingerencji) 1.5mm^2 w miedzi.Jeśli nie jest łatwy montaż takiego przewodu to i 0.75mm^2 powinien już dać znaczną poprawe w stosunku do starego okablowania.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Wymiana cienkich, tandetnych, pojedynczych przewodów sygnałowych (często w postaci taśm np w amplitunerach) napewno przyniesie poprawę brzmienia. Jeden z moich kolegów siedzi, właśnie teraz nad amplitunerem w którym sygnał poprowadzono ,o zgrozo, cienkimi taśmami. Wymiana tych przewodów na pojedyncze srebrzone z miedzi ofc wysokiej próby "otworzyło dzwięk". Problem w tym że musiał się dokopać do serwisuwek aby zidentyfikować połączenia. W stereo powinno być łatwiej. Druga sprawa to stan kondensatorów, napewno warto zmierzyć ich upływność, by się przekonać czy nie wyschły z upływem czasu. Ale ta zabawa będzie wymagała ich wylutowania.

w jaki sposob mierzy sie ta uplywnosc? no w ostatecznosci chodzi przeciez o duza poprawe wiec mozna je spokojnie wylutowac tylko ciekawe czy zeczywiscie powysychaly bo wygladaja naprawde solidnie, a co do pomiarow to mam dostep do miernika RLC.

Z tymi przewodami to bym nie przesadzał. O ile nie są to połączenia tranzystorów mocy z gnazdami głośnikowymi, to ich przekrój nie ma większego znaczenia. To są połączenia napięciowe, prąd płynie minimalny. Gruby przewód w zamian ma natomiast większy efekt naskórkowości.

Oczywiście jakość przewodów ma znaczenie: stan powierzchni, izolacja itp., więc wymiana może pomóc, ale nie musi. Szczególnie w dziedzinie poprawy basu.

Ogólnie mówiąc: rozebranie, oczyszczenie, przelutowanie na nowo na pewno ni zaszkodzi. Szczególnie warto sprawdzić/poprawić wyprowadzenie sygnału z końcówki mocy oraz (!!) doprowadzenie zasilania do końcówki mocy (połączenie od prostownika do tranzystorów, poprzez bank kondensatorów). Tam płyną największe prądy i tam można się obawiać wpływu złych połączeń na jakość sygnału na wyjściu.

Kondensatory to inna rozmowa. Oczywiście wymienić, nawet bez mierzenia starych.

wlasnie tak myslalem nad poprawa lutow, a te kondensatory to musze policzyc i parametry spisac i sie zobaczy jaki bedzie tego koszt, bo tak wlasciwie ostatnio zastanawialem sie nad wymiana wzmacniacza ale nie szalejac z pieniedzmi i moze sie okazac po wymianie ze nic dobrego z tego nie wyszlo, moze jeszcze jedno pytanie mi sie nasunelo, jaki wplyw na dzwiek maja kondensatory we wzmacniaczu? w zwrotnicach oczywiscie wiadomo ze kondensatory dobrej jakosci poprawiaja czystosc i detalicznosc srednich i wysokich tonow

z gory dzieki za wypowiedzi, pozdrawiam

napiszę tak:

zmień kondensatory w torze audio i przewody końcówka mocy-wyjście głośnikowe. u mnie w 24-letnim wzmaku po tym zabiegu włączyła się opcja masażu wątroby niskimi tonami :)

po wymianie w zależności od tego, jakie kondy zastosujesz (proponuję os-con chemicon - jest wątek dot. kondensatorów na DIY) mui sprzęt pograć z tydzień aż się "wygrzeje"

owocnej zabawy

hehehe dobre to bylo z tym masarzem watroby, a jaki masz wogule wzmacniacz to tak na boku z ciekawosci? wczesniej pytalem ale nikt nie wypowiedzial sie jakie przewody zastosowac od koncowek mocy do gniazd glosnikowych, czy zastosowac z miedzi beztlenowej plecionke czy jednolity drut np. nawojowy emaliowany?

O la boga...

Tomaszku, jak się na tym w ogóle nie znasz, to sobie daruj. Wpędzisz się w niepotrzebne koszty i frustracje.

Bo gdybyś się znał, to byś sie tak nie pytał...

Nawet nie będziesz w stanie ocenić, czy podawane tu 'porady' mają sens czy nie. Weź pod uwagę fakt, że duża część osób, która zacznie Ci doradzać niewiele wie więcej od Ciebie;-)

Chyba, że właśnie zaczynasz odkrywać w sobie nowe hobby i chcesz się w to bawić na poważnie, to witamy w klubie.

Ale jedno jest pewne, też wzmacniacz w tym przypadku i tak idzie na 'zatracenie'....

widzisz i trafiles w sedno, zaczelem sie tym bawic na powaznie, juz sporo zeczy przeczytalem z tym zwiazane i zdazaja sie madre wypowiedzi za co bardzo dziekuje, a mysle ze wyksztalcenie elektryczne ani nieodparta chec majsterkowania mi w tym nie przeszkodzi, a wracajac do pytania o przewody nikt nie udzielil odpowiedzi jakie zastosowac od koncowek mocy do gniazd glosnikowych, bede wdzieczny za podpowiedz

do jar1

nawiazujac do twojej wypowiedzi pewnie pomyslales o bezcelowym zadawaniu takiego pytania :) ale to nic od czegos trzeba zaczac jakas tam wiedze posiadam ale nie jestem elektronikiem niestety tylko elektrykiem hehe ;) a w sprzecie audio mialem niestety dluzsza przerwe wiec nalezy sie mojemu staremu sprzetowi troche uwagi :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.