Skocz do zawartości
IGNORED

Budżetowa adaptacja akustyczna salonu

Lagravis

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o poradę w wykonaniu prostej, budżetowej i estetycznej adaptacji akustycznej salonu.

1. Adaptacja powinna być budżetowa, ponieważ sprzęt audio też jest budżetowy.

2. Adaptacja powinna być prosta i estetyczna, ponieważ jest to pokój dzienny, dla wszystkich domowników.

Dlaczego chcę wykonać adaptację akustyczną:

a) żona narzeka, że jest dość głośno,

b) środek sceny mam przesunięty lekko w lewo (przypuszczalnie jest to efekt niesymetrycznego ustawienia kolumn),

c) zazwyczaj słucham dość cicho, ale wraz ze wzrostem głośności zaczyna się robić lekki chaos (przeważnie talerze perkusji zaczynają się gubić, selektywność jest gorsza).

Rozwiązania, o których myślałem:

ad. a) montaż paneli absorpcyjnych nad kanapą (tam gdzie teraz są poduszki - patrz zdjęcie) oraz za kolumnami, przykładowe panele:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ad. b) nie mam pomysłu.

ad. c) jak w punkcie a.

Czy moja koncepcja jest dobra?

Ponadto brakuje mi miejsca na płyty DVD/Bluray. Chciałbym wstawić jeszcze jeden regał Billy o szerokości 40cm. Wstępnie myślałem, żeby postawić go na ścianie z oknem, pomiędzy zasłoną a kanapą. Boję się jednak, że pogłębi to tylko problem opisany w punkcie b. Mam rację?

Poniżej załączam pliki, schemat i zdjęcie panoramiczne salonu. Na zdjęciu widać szafy 2,3,4 i 5 (po lewej stronie).

Akustyka_1.jpg

Akustyka_panorama.jpg

Ukryta Zawartość

Na pierwszy strzal polozylbym gruby fajny dywanik, niech bedzie ze w kolorze bialym a wlasciwie wykladzinke z dluzszym wlosiem co poprawiloby pokoj sonicznie i wizualnie, dodalo klimatu i ciepla ect.

Nad rogowka masz miejsce na powieszenie trzyczesciowego obrazu, czyli spokojnie absorbera ladnego wizualnie.

Wogole gdzie jest jakis kwiat w tym pokoju, brak zycia bez zieleni, a dodatkowy aspekt rozpraszajacy fale..

Co jest za zaslona, okno , balkon czy grzejnik?

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Dzięki za odpowiedź.

Na pierwszy strzal polozylbym gruby fajny dywanik, niech bedzie ze w kolorze bialym a wlasciwie wykladzinke z dluzszym wlosiem co poprawiloby pokoj sonicznie i wizualnie, dodalo klimatu i ciepla ect.

Rozważę opcję dywanu. Na początek zrobię testy z kilkoma kocami ułożonymi w grubą warstwę - zobaczę czy i jaka będzie poprawa.

Nad rogowka masz miejsce na powieszenie trzyczesciowego obrazu, czyli spokojnie absorbera ladnego wizualnie.

Czy możesz zaproponować jakiś absorber? Oprócz paneli, które linkowałem w pierwszym poście, myślę również o takich szafkach:

Ukryta Zawartość

W nich poustawiałbym jakieś bibeloty. Z drugiej strony efektywność takiego rozwiązania pewnie będzie znikoma.

Wogole gdzie jest jakis kwiat w tym pokoju, brak zycia bez zieleni, a dodatkowy aspekt rozpraszajacy fale..

Kwiatów nie ma i nie będzie.

Co jest za zaslona, okno , balkon czy grzejnik?

Zgodnie ze schematem: za zasłoną jest wnęka na okno (pod oknem grzejnik - widać jego fragment pod zasłoną)

Ukryta Zawartość

spróbuj proszę dwóch rzeczy:

1. skręć mocno kolumny do środka - tak żeby patrzyły na Ciebie (jak będzie za ostro, za dużo wysokich, to skręć jeszcze bardziej)

2. troszkę bliżej kolumn usiądź

nie musi to pomóc, ale spróbować warto zanim wydasz pieniądze

p.s. dywanik nie powinien zaszkodzić, wręcz przeciwnie :)

bolą mnie nogi, izba pusta

w piecu Lewiatan tak się pluska

spróbuj proszę dwóch rzeczy:

1. skręć mocno kolumny do środka - tak żeby patrzyły na Ciebie (jak będzie za ostro, za dużo wysokich, to skręć jeszcze bardziej)

Ok. Sprawdzę, chociaż Infinity w instrukcji zaleca ustawianie kolumny prawie prostopadle do ściany.

2. troszkę bliżej kolumn usiądź

nie musi to pomóc, ale spróbować warto zanim wydasz pieniądze

Na schemacie może to nie wyglądać, ale aktualnie siedzę już bardzo blisko kolumn - no chyba, że słucham z kanapy.

Selektywność zaburzają płaskie powierzchnie pomiędzy kolumnami, nie żeby kazał Ci wyrzucić telewizor :-)

Kocem też go nie będę przykrywał :) Ponieważ jest to pokój dzienny to kompromisy muszą być.

Dlatego ja powiedziałem z góry żonie jakie mam plany na "wspólny" salon, mine miałem poważną i myśli o cmentarzu :-) w odpowiedzi zostałem wygoniony na własne bezinteresowne poddasze "tam rób se co chcesz" Ave Maria !

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Dzisiaj zrobiłem testy z kocami. Koce miałem o długości około 2 metrów, położyłem pomiędzy kolumnami i kanapą warstwę 3 sztuk. Efektu żadnego za bardzo nie usłyszałem. Nie wiem czy to kwestia tego, że były za krótkie (kończyły się w połowie szerokości kolumn) czy też brak włosia.

Chciałbym wrócić jeszcze do kwestii absorbentów. Czy możecie coś polecić? Chciałbym coś zamontować nad kanapą. Żona się skarży, że jest głośno. No i nie mam poddasza, ani piwnicy.

Zastanawiam się też nad absorbentem lub regałem Billy (szerokość 40cm, głębokość 28cm) pomiędzy zasłoną a kanapą. Boję się jednak, że przez to prawa kolumna będzie jeszcze bardziej zabudowana.

Czy możesz zaproponować jakiś absorber?

Przede wszystkim to tylko gotowa propozycja. Mozna wykonac podobna samemu, ale zerknac warto. Cos w ten desen mialem na mysli. Wielkosc, ksztalt, kolory i grafika dowolna jesli zrobisz sam:

psview2a.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przede wszystkim to tylko gotowa propozycja. Mozna wykonac podobna samemu, ale zerknac warto. Cos w ten desen mialem na mysli. Wielkosc, ksztalt, kolory i grafika dowolna jesli zrobisz sam:

psview2a.jpg

Ukryta Zawartość

Szkoda, że producent nie podaje żadnych parametrów tych paneli. Szczerze mówiąc wątpię, że efekt będzie proporcjonalny do wydanych pieniędzy.

Już bardziej do mnie przemawiają panele z wełny Isover, które linkowałem w pierwszym poście. Może warto je wstawić również za kolumny?

Czy sprawdzałeś z wysokotonowymi skierowanymi lekko za głowę?

Słuchałem siedząc w fotelu - mniej więcej w wierzchołku trójkąta równobocznego, kolumny są lekko skręcone, więc wysokotonowe celują mocno za głowę. Siedząc na fotelu głowę mam na wysokości średiotonowców. Potem przeniosłem się na kanapę, głośniki celują już bardziej w głowę, która jest na wysokości wysokotonowców.

Ukryta Zawartość

Ten panel z pianki szarej działa tylko na wysokie tony podobnie dywan/zasłona itp. Aby zaabsorbować całe pasmo potrzebujesz skutecznego materiału, wełna PT-80 lub pianka PUR wtórnie spieniana, grubość też ma znaczenie optymalne jest 10cm.

Szkoda, że producent nie podaje żadnych parametrów tych paneli. Szczerze mówiąc wątpię, że efekt będzie proporcjonalny do wydanych pieniędzy.

Zaznaczylem. ze mozna je zrobic samemu. To byl przyklad o ktory pytales. Gdzies w tym dziale jest omowienie i sposob ich wykonania w sposob samodzielny. Poza tym mozesz, jesli Ci na tym zalezy zapytac producenta o parametry.

Moze warto zrobic najpierw pomiary w pokoju, ale moje propozycje dotycza basu, a Ty zdaje sie masz inny problem?

Jimmy co ty pierdzielisz, jaka jest gęstość tej pianki, że pochłania bas? Na bas to sie helmholtze robi, lub pur 200 kg/m3. Jak autor ma problem z basem to pierwsze co robi to niweluje mody pomieszczenia, szczególnie pionowy.

Niweluje dudnienia i odbicia dźwięku-w tym kontekscie pierdziele piszac o propozycjach a wczesniej o dywanie.

Nic nie wspominalem o piankach, jedyny material jaki bym uzyl to plutno i welne.

Ukryta Zawartość

Lagravis:

Ukryta Zawartość

kolory , ksztalty, opis techniczny.

Wracajac do panela:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za filmy.

Niestety z braku czasu, a głównie miejsca nie będę robił paneli sam. Szukam gotowego produktu.

Te, które linkowałem w pierwszym poście (dla wygody wrzucam jeszcze raz linka)

Ukryta Zawartość

mają przystępną cenę i są wykonane z dobrego materiału - absorbenta.

Mógłbym dać powiedzmy 3 na ścianę nad kanapą i po jednym za kolumnami.

Teoretycznie powinno to częściowo zniwelować odbicia i zmniejszyć hałas - wydaje się to logiczne.

Co zrobić ze ścianą po prawej stronie od słuchacza - tam gdzie okno?

- zostawić jak jest,

- wstawić regał Billy,

- najlepszym rozwiązaniem będzie chyba kupić 5 paneli, zamontować 3 na tylnej ścianie a z dwoma pozostały zrobić eksperymenty - np. ustawić je na prawej ścianie w różnych miejscach i słuchać efektu.

Lagravis:

Ukryta Zawartość

kolory , ksztalty, opis techniczny.

Wygląda to fajnie, ale podane parametry są bezlitosne. Najlepszy jeszcze jest ten zabieg marketingowy z wytłuszczeniem średniego pochłaniania. Gdyby ta średnia była reprezentatywna dla całego zakresu Hz to byłoby super.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mocowanie maja besposrednio do sciany to mnie dziwi, ze pomiedzy sciana i absorberem nie ma dyletacji a poza tym ok.

- zrobić eksperymenty - np. ustawić je na prawej ścianie w różnych miejscach i słuchać efektu.

Tego nie ominiesz.

Niestety z braku czasu, a głównie miejsca nie będę robił paneli sam. Szukam gotowego produktu.

Te, które linkowałem w pierwszym poście (dla wygody wrzucam jeszcze raz linka)

Ukryta Zawartość

Samodzielna robaota u jednego z formuowiczow w efekcie koncowym jak widac moze wygladac dobrze i zawierac ISOVER PT-80.

post-8913-0-80985500-1411715778_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.