Skocz do zawartości
IGNORED

Coś nowego w projektorach do kd ???

slud

Rekomendowane odpowiedzi

Pytam bo ostatnio nikt nie odnawia wątku, czy ma ktoś jakieś nowe doświadczenia, wie coś o nowościach Na AS był dość ciekawy Nec 410, i 510- DLP}, może jeszcze ktoś podzieliłby się wrażeniami z panasa 700?, ponoć po 1 stycznia mają się zrównać ceny z Unią co daję małą nadzieję że zrobi się wreszczie normalnie.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/12908-co%C5%9B-nowego-w-projektorach-do-kd/

Chodzi mi o to czy pomieszcenie musi być całkiem zaciemnione, czy też przy średnim oświetleniu coś widać, sądząc po kontraście to powinno być nieźle, oraz jaki duży obraz można uzyskać z czterech metrów, no i ogólnie nasycenie kolorów, czerń, piksele...?

hej!

nie bedzie satysfakcjonujacej czerni bez dokladnego zaciemnienia (najlepiej roletka gumowana na okna). poza tym wazne czy pomieszczenie ma jasne sciany/sufit - jesli tak, czern znow traci na jakosci.

kolory sa super - masz kilka rodzajow ustawienia producenta, poza tym mozesz krecic sam suwakami ile wlezie. napewno cos dopasujesz do rodzaju filmu i swoich upodoban.

projek z 4 metrow daje mi obraz okolo 150cali - czyli ok 3.2 metra szerokosci. format 1280x720.

aha - jak zaprosisz gosci na film-na-cala-sciane to istnieje male prawdopod. ze ktos bedzie krytykowal czern hehe ;)

pozdro

a przy okazji pytanie do p.burz'a - jakie ampli + kolumny mozesz polecic ale ze swojego doswiadczenia?

mim zdradz prosze czy taki ekran nie jest za maly do tego projektora? w jakiej odleglosci siedzisz od ekranu? no i czy masz calkowite zaciemnienie w pokoju a jesli tak to czy biel nie jest zbyt agresywna na ekranie? no i koniecznie napisz co dal ten filtr - sam ogladalem oferte i jestem ciekaw :)

pozdro

mim zdradz prosze czy taki ekran nie jest za maly do tego projektora?

----zoom jest dokładnie w połowie

w jakiej odleglosci siedzisz od ekranu?

---- 4 metry - projektor od ekranu tez 4 metry na suficie

no i czy masz calkowite zaciemnienie w pokoju a jesli tak to czy biel nie jest zbyt agresywna na ekranie?

--- w razie potrzeby mogę w pokoju zrobić ciemność ale nie mam czasu za dnia ogladać

tu jest fotki - rolety sa pełne -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z tą biela to tam można sobie dowoli kombinować

no i koniecznie napisz co dal ten filtr - sam ogladalem oferte i jestem ciekaw :)

---sam nie wiem , tyle co kupiłem

Ukryta Zawartość

Poltora roku temu dalem sie przekonac do Mission: front m73, central m7c2, tyly m7ds, a sub to B&W 300. I nadal jestem zadowolony. Kolumny moge polecic z czystym sumieniem.

Napedzam to Technicsem SA-DA8, ale w przyszlym roku chcialbym zamienic na HK (lub Denona).

O, milo mi. Wysle w poniedzialek priorytetem, we wtorek nakrecisz na obiektyw. Jezeli zaakceptujesz mniejsza sile swiatla (konieczne jest calkowite zaciemnienie pomieszczenia, mam na mysli tryb ekonomiczny oczywiscie) to bedziesz mile zaskoczony.

Apropos projektorka. Jak ustawiles paramertry obrazu? Ja mam leciutko zmodyfikowany tryb kinowy2.

>burz< ja i tak oglądam w trybie eko , arametrami obrazu sie nie bawiłem za duzo

w pomieszczeniu co ogladam moge zrobić tak że w dzień jest jak w noc jak zaciagnę rolety :)

ale i tak na ogladanie nie mam czasu przed 19 godz. bo pracować też trzeba

no , ale jak co - pracuje w domu i zawsze mogę zapuścić film i spauzować

jak będzie jakiś klient w moim zakładzie pracy :)

jeszcze dzieci,żona/ nie pracuje bo po co :) / sie kreca a ja jak ogladam to lubię być sam

dzieci natomiast ogladają sobie / i grają w komputerze / na TV projekcyjnym 44''

o do tego to polecam :)

wytłumacz mi jeszcze jedno pojecie bo często się słyszy i tu na

forum również o jakimś 'efektu teczy' co to jest ? i czy można

to zaobserwować na PT700 a jeżeli tak to w jakich scenach ?

Efekt teczy dotyczy TYLKO projektorow DLP i jest dostrzegany przez NIEKTORYCH. To takie zludzenie optyczne, ktore powstaje w wyniku pracy kola barw (element mechaniczny) w projektorach DLP, dzieki ktoremu rzutowany na ekran obraz jest kolorowy (bo sama matryca DLP kolorowa nie jest). W lepszych DLP kolo barw jest podwojne i efekt teczy nie wystepuje. To tak lopatologicznie, po szczegoly: google :)

pozdr, buez

Panowie kilka pytan - mam tez panasa 700 ;) i jestem zaintersowany zastosowaniem owego filtra - bo faktycznie przydalaby sie jeszcze wieksza czern - filmy ogladam w idealnej ciemnosci i tryb ekonomiczny nawet jest ciut za jasny. Jak wrazenia odnosnie tych roznych rodzajow filtrow - ile one kosztuja i gdzie je mozna kupic...

Sam moge sie z wami podzielic refleksjami na temat podlaczenia DVI-HDMI bo wlasnie mi przyszedl kabelek OEHLBACH 7,5m z Niemiec. (podpiete to jest do DENONa 1910) - cena kabelka to 93 Euro + wysyłka.

Generalnie działają wszystkie tryby (bo czytalem ze przy wiekszych rozdzielczosciach nie chodza te wyzsze). Roznice pomiedzy 460p (ktore samo sie przlacza w 576p chyba) a 720p i 1080i jest widoczna golym okiem - jak dasz pause i przelaczasz tryby to faktycznie mniejsza jest "klockowatosc"=pikseloza ekranu czyli generalnie lepsza rodzielczosc. Co do kolorow to ciezko powiedziec, bo mam to wyswietlone tymczasowo na scianie szarej wiec na ten temat sie nie wypowiadam - generalnie widac ze jakosc jest lepsza.

Z kolei jest jedna denerwujaca sprawa, ktora psuje caly efekt, otoz w 720p i 1080i dookola ekranu powstaja czarne pasy (obraz wyswietlany jest ciut mniejszy od matrycy projektora) szerokosci ok. 5cm (przy przekatnej 150"). Jest to bardzo denerwujace i w zasadzie powoduje ze chyba bede ogladal w 480p. Nie sprawdzalem na wielu plytkach jeszcze tego... Ale sprawa jest dziwna - bo PANAS ma matryce o wysokosci 720, wiec w trybie 720p powinien idealnie dopasowac sie - problem moze jeszcze lezec w skalowaniu DVD, ktore sprawe zawala... Bede probowal i jak co to pisal.

• 2 tygodnie później...

znalazłem nowego soniaka VPL-HS50 (jeszcze chyba nie ma go w Polsce).

Cena... na allegro może będzie nawet 7000? Sugerowana to 13100zł.

A parametry... np. kontrast 6000:1 ; W-XGA, 1200 ANSI

więcej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> Jak wrazenia odnosnie tych roznych rodzajow filtrow -

Włącz Dynamic Iris - a efekt bedzie mniej wiecej taki, jakbys nałożył szary filtr.

>>>ile one kosztuja i gdzie je mozna kupic...

Niestety, z tym jest problem. Kupic szalenie trudno. Szukaj w sklepach fotograficznych i na gieldach foto: filtr szary 2 lub 4-krotny, srednica 77 mm. Trudno powiedziec, za ile kupisz... Mysle, ze powinienes byc przygotowany na 50-100 zl

>>>Sam moge sie z wami podzielic refleksjami na temat podlaczenia DVI-HDMI bo wlasnie mi przyszedl kabelek

Z kolei jest jedna denerwujaca sprawa, ktora psuje caly efekt, otoz w 720p i 1080i dookola ekranu powstaja czarne pasy (obraz wyswietlany jest ciut mniejszy od matrycy projektora) szerokosci ok. 5cm (przy przekatnej 150"). Jest to bardzo denerwujace i w zasadzie powoduje ze chyba bede ogladal w 480p. Nie sprawdzalem na wielu plytkach jeszcze tego... Ale sprawa jest dziwna - bo PANAS ma matryce o wysokosci 720, wiec w trybie 720p powinien idealnie dopasowac sie - problem moze jeszcze lezec w skalowaniu DVD, ktore sprawe zawala... Bede probowal i jak co to pisal

No to mnie smucisz, bo za jakis czas bede szukal zrodla z wyjsciem HDMI...

Testuj dalej i daj znac.

pozdr, burz

Dynamic Iris mam cały czas włączone ;) A jeszcze pytanie odnośnie tych krotności - bo chyba 2x rózni się od 4x nie? Który lepszy?

A co do podłączenia DVI-HDMI (z Denonem 1910) to zauważyłem, że jest to chyba wina DVD, ponieważ jak popatrzyłem w ustawieniach projektora to sygnał idzie zamiast 720p lub 1080i => 750p i 1150i co jest b. dziwne bo na DVD i w instrukcji podają normalnie - ale to jest chyba wina tych czarnych pasów - bo nie ma jednak idealnego "pixel matching". Swoją drogą po pooglądaniu wczoraj Matrixa 2 i 3 (który jest w idealnej jakości na DVD) powiem, że różnica między 480p a tymi wyższymi trybami jest bardzo znacząca - widać gołym okiem jak się przełącza. Nową rzeczą jest natomiast zaobserwowane Macro-Blocking, które jest wynikiem albo kiepskiego DVD, albo po prostu przy takiej jakości widać już kompresję płyty - na ekranie, czasem na tle które jest bardzo jednorodne widać takie "mrówki' czyli tak jakby tło pływa. I im wyzsza rozdzielczość, tym ten efekt jest mniej zauważalny. Ale generalnie polecam przesiadkę na sygnł cyfrowy bo naprawdę widać gołym okiem różnicę (oczywiście pozytywną).

>>>>Dynamic Iris mam cały czas włączone ;) A jeszcze pytanie odnośnie tych krotności - bo chyba 2x rózni się od 4x nie? Który lepszy?

Jasne, ale chodzilo mi o uswiadomienie Ci roznicy, jaki jest obraz bez, a jaki z filtrem.

Krotnosci oznaczaja gestosc filtra. x4 daje glebszy poziom czerni, wiec jest lepszy, ale dosc mocno przyciemnia obraz.

x2 jest slabszy. Ja wole x2, jako kompromis czern/jasnosc obrazu.

pozdr, burz

szukałem po necie, ale nigdzie nie znalazłem taniego filtra NDx2 58mm

tutaj

Ukryta Zawartość

jest tanio, ale mają tylko x4...

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Tyle się mówi, że plazma nie dogoni projektora, bo 60 cali to nie kino. I racja. Ale produkcja tego zacznie się za mniej niż pół roku:

[obrazekLUKASZ-226571_1.gif]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciekawy nowy projektorek Sony VPL-HS51. Jest to coprawda LCD ale przełomowy i kinie konkuruje z lepszymi DLP. Trzy matryce 1280x720, cichutki - 24dB, kontrast (uwaga!) 6000:1 dzięki technologii dynamic iris, wejścia HDMI/DVI, cena bardzo atrakcyjna - już od 2999 USD. Z żalem serca sprzedają swojego CRT-ka i myślę o czym takim, jeszcze nie ta sama jakość co z dobrego CRT ale wymiary przyjazne i o ponad 60kg lżejszy :) :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.