Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana wewnętrznego akablowania w kolumnach.

Yankes

Rekomendowane odpowiedzi

Zestawienie Marantza Pm 66 SE KIS z kolumnami Vienna Acoustics Mozart starsza wersja u mnie też okazał się porażką. Brak wysokich i bardzo mułowato. Lepiej poradził sobie Cyrus 8 vs ale to też nie to zestawienie do rozrywki i rocka. Zaryzykowałem kupno

Rotela RA 840 BX3 i to gra na razie najbardziej uniwersalnie. A rozglądam się za kolumnami pasującymi do Cyrusa 8vs . Podobno Dynaudio ,Epos ,Spendor. Trafiły się te stare

Missiony 782 ale bez maskownic mógłby być problem z odsprzedażą gdyby mi nie spasowały.

A w szafie leży sobie zapas kabla głośnikowego którego obecnie używam do zasilania Vienn jakby mnie naszło na wymianę w kolumnach.

Zestawienie Marantza Pm 66 SE KIS z kolumnami Vienna Acoustics Mozart starsza wersja u mnie też okazał się porażką. Brak wysokich i bardzo mułowato. Lepiej poradził sobie Cyrus 8 vs ale to też nie to zestawienie do rozrywki i rocka. Zaryzykowałem kupno

Rotela RA 840 BX3 i to gra na razie najbardziej uniwersalnie. A rozglądam się za kolumnami pasującymi do Cyrusa 8vs . Podobno Dynaudio ,Epos ,Spendor. Trafiły się te stare

Missiony 782 ale bez maskownic mógłby być problem z odsprzedażą gdyby mi nie spasowały.

A w szafie leży sobie zapas kabla głośnikowego którego obecnie używam do zasilania Vienn jakby mnie naszło na wymianę w kolumnach.

Jaka jest cena tych kolumn?W moim przypadku basu jest wystarczająco dużo byłem wręcz zdziwiony,że te skrzynki potrafią tak dmuchnąć.Missiony 782 mają dwa przetworniki niskotonowe...może być basu za dużo?Myślę jednak,że jest to kwestia do opanowania.Wymagają stabilnych podstawek.Jak to się mówi"próba frajer"

De gustibus non est disputandum

Gdyby je "otworzyć" okablowaniem to efekt "za dużo basu" mógłby zaniknąć.

Ale to dotyczy zarówno wnętrza kolumny, jak i głośnikowych.

Jeszcze jedno pytanie: zwrotka ma dwa elektrolity czy jeden, bo widzę w sieci

różne wersje. R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Chcą 400. Dwa głośniki ale to obudowa zamknieta bez bassreflex.

Słuchaj jeżeli stan wizualny jest zacny to myślę,że warto.Obudowa zamknięta inaczej podaje bas jest bardziej konturowy niż poluzowany. Audioburak dobrze kombinuje.

Jeśli już przy kablach wewnątrz, to nie lepiej w zwrotnicy majstrować co wniesie większe zmiany, powymieniać elementy na lepsze w miarę rozsądku ceny elementów do ceny kolumn z pytaniem dla samego siebie ile tym monitorom brakuje dla własnej dłuższej satysfakcji bo jeśli sporo to i nie ma sie co bawić w modyfikacje jak nie nasyci potrzeb.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Jeśli już przy kablach wewnątrz, to nie lepiej w zwrotnicy majstrować co wniesie większe zmiany, powymieniać elementy na lepsze w miarę rozsądku ceny elementów do ceny kolumn z pytaniem dla samego siebie ile tym monitorom brakuje dla własnej dłuższej satysfakcji bo jeśli sporo to i nie ma sie co bawić w modyfikacje jak nie nasyci potrzeb.

Mówiąc szczerze nie za bardzo podjąłbym się grzebania w zwrotnicy....jestem w tej kategorii zwykłym dyletantem.Myślę,że skoncentruję się na na kablach...może z czasem zwrotnica?

Mam Grundig Hi-Fi Box 800 i taki dźwięk z kolumn obudowa zamknięta w głównym systemie z Cyrusem jak i Rotelem mi nie leży. Wolę ten z Vienna Acoustics.

Na razie nie chodzi o grzebanie w kolumnach, ale proste stwierdzenie:

są 2 długie np. niebieskie elektrolity czy tylko jeden, a druga pojemność to np. kostka.

Od tego do prawdziwych przeróbek zwrotnicy jeszcze dość daleko...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Na razie nie chodzi o grzebanie w kolumnach, ale proste stwierdzenie:

są 2 długie np. niebieskie elektrolity czy tylko jeden, a druga pojemność to np. kostka.

Od tego do prawdziwych przeróbek zwrotnicy jeszcze dość daleko...

Przy wymianie przewodów postaram się podesłać fotki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.