Skocz do zawartości
IGNORED

Napięcie w kondycjonerze - szok!

gutten

Rekomendowane odpowiedzi

Takie oto informacje otrzymałem dzwoniąc do Power Audio Laboratories i pytając o ich twory :

m.in.Kondycjoner PowerAc ma bezpiecznik zwloczny 8 A wiec spokojnie pociagnie 2kW bo MUSI w chwilowych przebiegach. Długotrwałe obciązenie go powyzej 2kW spowoduje spalenie bezpiecznika, a w przypadku przeciązenia lub zwarcia wywalą nawet dwa bezpieczniki, przy trafie i główny w gniezdzie IEC, a trafo w przypadku przegrzania lub przeciazenia samo sie rozlaczy !!!

Chwilowe wlaczenie 2,4kW nie dziwi nikogo, chyba ze................ Brencika

Brencik czy słyszałeś oczymś takim jak termistor który jest montowany na uzwojenia przez producenta transformatora i zabezpiecza transformator przez zionięciem ogniem gdyby bezpiecznik niezadziałał (temperatura zadziałania ok 120 stopni i montowane w większosci produkowanych na zachodzie transformatorów małej mocy)

• 4 tygodnie później...

Jeszcze jedna 'negatywna' cecha tego kondycjonera. Urządzenie sieje naokoło sporymi zakłóceniami. Nie powinno w zasadzie stać w poblizu kolumn i elektroniki. Odkryłem to któregoś razu, jak wyłączyłem wszystko i przystawiłem ucho do głośników. Był delikatny przydźwięk. Po wyłączeniu zasilania kondycjonera, zrobiła sie cisza. Wyglada na to, że pole elektromagnetyczne z kondycjonera indukowało na cewkach zwrotnicy napięcie.

-> Croolick: można mówić o napięciu, tylko trzeba wiedzieć kiedy.

Ze szkoły pamiętam (ale czy dobrze ?), że bez obciążenia mierzymy jedynie SEM, a napięcie (U) wtedy się równa: SEM (to bez obciążenia ) minus I *Rw.

czyli jakoś tak: U=SEM - I*Rw

Coś poknociłem ? ;)

Czyli inaczej: normalną rzeczą jest spadek napięcia pod obciążeniem. Im większym, tym większy.

Amen.

Pozdr.

Eeeee... Zalezy czym jeszcze mierzyl. Jest cos takiego jak blad pomiaru. (245-230)/230 = (w przyblizeniu) 6,5% a to calkiem niezle. Chociaz z drugiej strony jak mierzyl przed i za.... Moze ten kondycjoner jakies przesuniecia fazowe wprowadza i miernika zglupial :)

--

Pelos

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.